Strauben, desert simplu si rapid pentru micul dejun

Strauben, straboli sau straboi, reteta pas cu pas pentru un dulce cu un gust minunat. Ingrediente si preparare pas cu pas strauben.
Prima data am mancat aceste minuni dantelate in Tirolul de sud, la micul dejun. Nici nu va puteti imagina cat de gustoase sunt. Se servesc de obicei cu dulceata de fructe de padure si usor pudrate cu zahar vanilat. Eu am avut in casa doar dulceata de afine si s-au devorat cu mare pofta. A mai ramas un singur strauben pe care l-a mancat Cris la micul dejun. Chiar si a doua zi si-a pastrat consistenta crocanta si miezul pufos. Deci le puteti manca si reci, iar daca nu vreti sa le mancati cu gem, desi asa se servesc traditonal, puteti sa incercati cu miere sau sirop de artar. Mie imi plac mult mult de tot cu miere de castane care este un pic amara.
Asa cum va spuneam, Strauben (straboli, straboi) este un desert tipic Bavariei si Tirolului, adesea preparat pentru micul dejun, la festivale sau in timpul sarbatorilor. Reteta de Strauben variaza de la o tara la alta, dar eu va propun astazi reteta tiroleza. Aluatul trebuie sa fie lichid, undeva intre cel de clatite si cel de pancakes. Pentru prepararea acestui desert, traditional se foloseste o palnie speciala, dar daca nu avem asa ceva, putem folosi si un pos. In reteta originala se foloseste si schnaps sau obstler (bauturi alcoolice pe baza de fructe) dar eu am ales sa nu pun, este optional. Turnam aluatul in uleiul fierbinte, ii dam o forma dezordonata, caracteristica acestui dulce, il prajim si il servim cu dulceata si zahar pudra. O minunatie de gust!
Incercati si reteta de mai jos, daca vreti un desert austriac deosebit
Strauben – Ingrediente (6 bucati)
- 220 g faina
- 220 ml lapte
- 2 galbenusuri
- 2 albusuri
- 25 g unt
- un varf cutit sare
- 30 g zahar fin
- 20 ml schnaps/obster (optional)
- 1 l ulei de floarea soarelui (pentru prajit strauben)
Pentru ornat Strauben
- zahar pudra vanilat
- dulceata de fructe de padure/dulceata de afine
Strauben – Preparare pas cu pas
- Punem untul intr-o craticioara si il topim pe foc mic, cu mare atentie sa nu il ardem. Inchidem focul si il lasam sa se raceasca pana cand preparam aluatul.

- Punem galbenusurile intr-un vas, adaugam zaharul si le amestecam cu un tel pana se omogenizeaza, nu mai mult. Apoi adaugam laptele si untul topit.

- Amestecam pana se omogenizeaza, cca 2 minute.
- Cernem faina treptat, direct in vasul cu compozitia anterioara, si amestecam pana obtinem un aluat fin.

- Intr-un vas separat mixam albusurile cu un varf de sare pana cand devin cremoase.

Alburile nu trebuie mixate pana cad de pe paleta. Deci cand formeaza varfuri si sunt cremoase inca, nu mai mixam. Daca le mixam prea mult, strauben vor iesi uscati.
- Punem albusurile peste compozitia deja formata, in doua reprize, si amestecam cu grija de jos in sus pana le incorporam in aluat.

- Consistenta finala a aluatului trebuie sa fie fina, semi lichida si fara cocoloase.

- Punem uleiul intr-o cratita, o punem pe foc mic si lasam uleiul sa se incalzeasca pana ajunge la 175°C.
Daca nu avem termometru, folosim metoda traditionala. Dupa 5-6 minute bagam coada unei linguri de lemn in ulei si daca face bulbuci, atunci uleiul este incins si putem sa incpem sa prajim strauben.
- Umplem un sac a poche cu aluatul (eu am folosit un pos de unica folosinta), taiem din varf circa 2 cm si turnam aluatul in mod dezordonat, pe intreaga suprafata a cratitei.

- Prajim strauben, la foc mic, cate 2-3 minute pe fiecare parte, apoi le scoatem si le punem pe hartie absorbanta de bucatrie.

Mare atentie! Nu le suprapuneti, altfel se vor inmuia.
- Le servim cu dulceata, pusa in mijlocul lor, si pudrate cu zahar. Sunt delicioase! Calde sunt absolut divine, dar si reci sunt minunate. Pofta buna!



