Kaiserschmarrn clatite pufoase austriece


Kaiserschmarrn sau Kaiserschmarren clatite austriece pufoase rupte in bucatele. Clatitele austriece maruntite se numarau printre deserturile preferate ale imparaturui Franz Joseph. Preparare pas cu pas si ingrediente pentru clatite pufoase cu stafide si zahar pudra. 

Printre primele deserturi savurate in Austria se numara si aceste clatite pufoase Kaiserschmarrn (clatitele imparatului). Spre deosebire de numele putin mai greu de pronuntat, prepararea este foarte simpla si rapida. Aluatul seamana foarte mult cu cel de clatite americane – vezi aici reteta.

Acest desert, in ciuda aspectului rustic, are un gust minunat. Clatitele Kaiserschmarrn se maruntesc in bucatele si se servesc pudrate cu zahar si gem. Mie imi place sa le mananc cu gem de afine sau caise si uneori cu sirop de artar.

Kaiserschmarrn – Clatitele imparatului, clatite pufoase austriece

Iata ca, pe langa multe preparate faimoase create din greseala (Tarte Tatin, crema ganache), clatitele austriece pufoase maruntite au devenit populare in urma unei erori a bucatarului imparatului Franz Joseph. Se spune ca intr-o seara, imparatul i-a cerut bucatarului sa ii pregateasca o clatita, dar acesta a uitat-o pe foc si cand a vrut sa o intoarca, clatita s-a rupt. Neavand timp sa o faca din nou, a decis sa o taie in bucatele mici pe care le-a pudrat cu zahar. Imparatului i-au placut atat de mult aceste bucatele de clatita, incat a dorit ca din acea zi sa ii fie preparate doar in acest fel.

Aspectul acestor clatite cu stafide nu este nicidecum uimitor, dar gustul lor este delicios. Este un desert simplu, chiar foarte simplu, as spune, dar care are in spate o istorie frumoasa.

Kaiserschmarrn – Ingrediente (1 clatita 26 cm Ø)

  • 3 oua
  • 75 g faina
  • 50 ml lapte
  • 50 ml smantana naturala lichida pentru frisca
  • 25 g zahar
  • 1 plic zahar vanilat/ 1 pastaie de vanilie (doar semintele)
  • 15 g unt (pentru prajit)
  • 30 g stafide inmuiate in 2 linguri de rom
  • un varf cutit sare
  • zahar pudra vanilat (pentru pudrat)
  • gem de afine/caise/prune (pentru servit clatitele)

Din ingredientele de mai sus obtineti o clatita de 26 cm Ø, groasa de cca 3-4 cm. Este suficienta pentru doua persoane sau pentru o singura persoana mai pofticioasa. Daca sunteti fani clatite pufoase, dublati gramajul ingredientelor.

Kaiserschmarrn clatite rupte pufoase – Preparare pas cu pas

  • Pentru inceput, punem stafidele intr-un vas micut si adaugam romul. Daca nu aveti sau nu doriti sa folositi rom, il puteti inlocui cu esenta de rom. Lasam stafidele la inmuiat cca 15 minute.
  • Separam albusurile de galbenusuri si le punem in doua vase separate.
  • Intr-un vas, amestecam galbenusurile cu faina cernuta, apoi adaugam laptele, smantana lichida, zaharul si plicul de zahar vanilat. Adaugam stafidele in aluat. Amestecam pana cand obtinem o crema omogena.
  • Intr-un vas separat, punem albusurile si un varf de cutit de sare. Le mixam pana nu mai cad de pe paletele mixerului.

kaiserschmarrn clatite pufoase preparare

  • Incorporam cu mare grija albusurile in aluatul de clatite, amestecand de jos in sus.

kaiserschmarrn clatite austriece detaliu preparare

  • Punem untul intr-o tigaie antiaderenta, pe foc mic. In momentul in care untul s-a topit, adaugam aluatul de clatita.
  • Prajim clatita cca 2-3 minute sau pana cand observam ca suprafata s-a umplut de mici basicute.

kaiserschmarrn clatite austriece detaliu preparare

  • In acest moment taiem clatita in patru bucati. Intoarcem bucatile pe cealalta parte si le mai prajim inca 1-2 minute. Dupa 1-2 minute, taiem bucatile de clatita, direct in tigaie, in bucatele mai mici, neregulate.

Putem sa folosim un cutit sau chiar o furculita pentru maruntirea clatitei. Bucatile de clatita nu trebuie sa aiba aceeasi dimensiune.

  • Scoatem bucatile de Kaiserschmarrn pe o farfurie, le pudram cu zahar vanilat si le gustam fierbinti cu gemul preferat.

kaiserschmarrn clatite austriece detaliu

  • Pofta buna!

 

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Kaiserschmarrn clatite pufoase austriece
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

4 comentarii la “Kaiserschmarrn clatite pufoase austriece

  1. Cornelia spune:

    N-am mai mancat niciodata asa ceva, asa ca am facut. O reteta impecabila, ca toate retele tale. M-am chinuit un pic cu coptul acestei clatite, deoarece cratita mea e un pic mai mica, clatita era mai grosuta, etc. Dar a iesit foarte buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor