Ciorba radauteana

71 comentarii

Ciorba radauteana (de pui) – Retete culinare de supe, ciorbe

Ciorba radauteana - reteta de ciorba traditionala romaneasca - www.lauraadamache.ro
Ciorba radauteana, reteta traditionala cu carne de pui

Reteta de ciorba radauteana este o reteta traditionala romaneasca, fiind una dintre ciorbele mele preferate (alaturi de ciorba de perisoare si ciorba de vacuta), asta si pentru ca seamana mult cu reteta de ciorba de burta (dar e mai simplu de facut decat aceasta) pe care o ador.

Ciorba radauteana originala – Cine a inventat aceasta ciorba?

Daca va intrebati cine a facut prima data aceasta ciorba, ei bine, aceasta minunata ciorba cu pui este creatia doamnei Cornelia Dumitrescu, experta in arta culinara la restaurantul “Nordic” din Radauti. Daca acum toate gospodinele preparara aceasta delicioasa ciorba cu carne de pui, trebuie sa stiti ca prima varianta continea carne de  curcan. Deci daca nu sunteti foarte prieteni cu ciorba de burta, dar totusi va plac ingredientele folosite la prepararea ei, puteti incerca ciorba radauteana. Va veti bucura de un gust asemanator, dar cu mult mai putine calorii in farfurie.

Nu stiu exact cand am gustat pentru prima data aceasta ciorba, mami o facea foarte des, dar cum nu am fost niciodata fan ciorbe, nu o mancam in copilarie. Cred ca la un moment dat, probail dupa ce mi s-a explicat ca seamana cu ciorba de burta, am gustat-o si a fost dragoste la prima degustare. In timpul dietei Dukan, am facut de foarte multe ori aceasta ciorba, bineinteles smantana era inlocuita cu iaurt grecesc 0%, dar si asa era nemaipomenit de gustoasa.

Ce contine ciorba radauteana?

Ingredientul principal este puiul. Eu prepar aceasta ciorba cu pulpe si piept de pui, este mult mai gustoasa decat doar cu piept de pui. Legumele ca radacina de patrunjel, telina si pastranacul, morcovii si ceapa sunt esentiale pentru gustul final al acestei ciorbe traditionale. De multe ori am inlocuit ceapa cu prazul, o leguma pe care o indragesc foarte mult si care mi se pare ca adauga o nota usor dulceaga ciorbei radautene.

Cu ce se acreste ciorba radauteana?

Multe persoane m-au intrebat daca se poate acri ciorba cu bors sau lamaie. Raspunsul este nu. Asa cum in ciorba de burta nu au ce cauta borsul sau lamaia, nici in aceasta ciorba nu le putem folosi. Otetul este singurul ingredient pe care il vom foloi pentru acrirea ciorbei radautene.

De ce se branzeste ciorba (oricare, nu doar cea radauteana)?

O alta intrebare pe care am primit-o foarte des. Raspunsul este valabil pentru orice ciorba in care se adauga liezonul.

Liezonul este amestecul de galbenusuri si smantana care se adauga in mancaruri pentru a le da o consitenta cremoasa si bogata. Dar, ca sa impiedicam branzirea ciorbelor, acest amestec nu se adauga niciodata direct in ciorba (vezi la finalul retetei cum se prepara si se incorporeaza corect liezonul).

Galbenusurile si smantana se amesteca intr-un vas separat, iar peste amestecul obtinut se adauga 2-3 polonice din ciorba fierbinte. Stingem focul si, dupa 2-3 minute, adaugam liezonul in ciorba. Daca veti respecta acest lucru, nu veti avea niciodata probleme cu branzirea ciorbelor.

Si cum iarna de afara nu vrea deloc sa plece, nu cred ca exista ceva mai delicios decat o farfurie de ciorba radauteana, calda si delicioasa.

Ingrediente pentru Ciorba radauteana

  • 1 kg g pulpe si piept de pui
  • 2 radacini patrunjel
  • 100 g radacina telina
  • 2 radacini pastarnac
  • 2-3 morcovi medii
  • 1 praz (doar partea alba)
  • 4-5 catei usturoi
  • 2 galbenusuri
  • 250 ml smantana fermentata
  • otet dupa gust (cca 50 ml)
  • 4 l apa
  • sare
  • patrunjel

Mod de preparare – Ciorba radauteana

  • Taiem pulpele si pieptul de pui in bucati mai mici (eu am taiat pulpele in doua, la fel si pieptul de pui) si le punem intr-o oala plina cu 4 l de apa. Punem ciorba, pe foc foarte mic, si o spumam regulat. In momentul in care nu se mai formeaza spuma (cca 15 minute) adaugam telina, morcovii, pastarnacul, patrinjelul si prazul (doar partea alba) taiate in bucati de potrivite. Fierbem supa cca 1 ora, pe foc mic sau pana cand legumele sunt fierte si carnea se desprinde de pe oase.
  • Scoatem carnea si legumele din ciorba. Indepartam pielita de pe copane si piept si taiem carnea de pui in suvite subtiri. Punem carnea din nou in ciorba.
  • Daca doriti, puteti taia in cubulete mici morcovul, pastarnacul, telina si radacina de patrunjel si le adaugati in ciorba.

Desi eu prefer ciorba radauteana fara legume, acestea avand doar rolul de a da un gust divin ciorbei, sotul meu prefera sa adaug si legumele taiate in cubulete foarte foarte mici.

  • Fierbem ciorba, pe foc mic, inca 5 minute, apoi stingem focul si lasam ciorba radauteana sa isi traga sufletul pana preparam liezonul.

Cum se preparara liezonul pentru ciorbe?

  • Intr-un vas separat, amestecam galbenusurile si smantana. Adaugam peste ele 2-3 din ciorba fierbinte, amestecam bine si adaugam amestecul obtinut in oala cu ciorba radauteana (in cazul nostru). Atentie, ciorba nu trebuie sa fiarba! Deci adaugam liezonul abia dupa ce stingem focul.
  • Amestecam cu grija, fara graba. La sfarsit adaugam usturoiul, dat prin razatoarea cu gauri mici si otetul.
  • Servim ciorba radauteana cu patrunjel proaspat tocat.

Pofta buna!

Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Ciorba radauteana
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi
3.51star1star1star1stargray Based on 342 Review(s)

71 Comentarii

  1. E una din preferatele familiei! Tare fain arata! Barbatul meu mananca 2-3 castroane cand o fac..

    • Vale, scumpa, si al meu la fel manaca! Pai a doua zi nu a mai ramas decat o portie la noi asa ca ma gandesc sa o refac zilele astea neaparat.
      Pup cu drag!

  2. super delicioasa si perfecta pentru vremea rece de afara! Ador usturoiul in ciorbite 🙂
    pupicei fata frumoasa si o saptamana de exceptie!

    • Emily scumpa, eu ador usturoiul oriunde si oricand!!:)))
      Pup dulce, iubita mea, si o saptamana de vis si tie!!

  3. Licuta Marin

    Arata tare bine!!!Ciorbita e preferata mea!Pupici!

    • Licuta, scumpa, ma bucur tare mult ca iti place! Eu nu prea eram fan ciorba dar de cand suntem in Germania am cam inceput sa le iubesc.:))
      Pup dulce!!

  4. Super buna! N-am mai facut de asta vara… deci neaparat trebuie s-o fac!

  5. Buna Laura,

    Mmmm, ce bine arata. Dupa ce se termina ciorbita facuta ieri, aceasta este pe lista cu siguranta. De mult vreau sa fac o ciorba radauteana. Nu am mai facut si nici nu am mai mancat pana acum. Dar cred ca este foarte buna. Mie nu imi place deloc ciorba de burta, insa sunt convinsa ca nu din cauza gustului, ci pur si simplu nu pot gusta cand vad bucatile alea de burta. Asa ca fiind cu pui, sigur va fi buna.
    P.S. Am postat un comment si la chec mulino bianco, daca vrei, te rog sa imi raspunzi si mie.

    Multumesc si seara frumoasa!

    • Sorina, scumpa, abia astept sa imi spui cum ti s-a parut!! Ce ciorbita ai facut acum? Mi s-a facut pofta de ciorbe in ultima perioada asa ca ma intereseaza tot ce se numeste ciorba!:))
      Scumpa mea, fug sa iti raspund si la checulet. Am fost un picut prinsa zilele trecute si nu am reusit sa raspund decat partial la comentarii.
      Pup dulce!!

  6. tata manca ciorba intotdeauna cu bors 🙂
    multumim pt reteta

  7. Delicioasa! Eu o mai fac cu leustean ori tarhon uneori, in loc de patrunjel.

    Vreau sa te intreb ceva: de ce arunci apa si speli carnea dupa primul clocot? Cred ca ai o motivatie buna si aplicabila la orice alta ciorba/supa cu carne.

    Site-ul e minunat: retetele deosebite dar simple iar prezentarea de exceptie.

    • Diana, scumpa mea, eu nu am mai vazut leustean si tarhon de ani buni. Si le iubesc atat de mult pe amandoua. Mi-am cumparat niste seminte si abia astept sa ajung acasa sa le plantez.
      Intotdeauna arunc prima apa, la orice supa. In acest fel, elimin o parte din grasimea carnii si, cel mai important, supa iese clara clara.
      E un truc invatat de la mami a mea care face cea mai clara supa de vita si de pui vazute vreodata.
      Pup dulce!

      P.S: Pentru o supa clara, in afara de trucul cu apa, supa nu trebuie niciodata sa fiarba in clocote mari si nici sa fie acoperita integral cu capac. Capacul trebuie tras intr-o parte astfel incat sa acopere trei sferturi din oala.

  8. Sa cresti mare…bucatareasa si in continuare! Am incredere in retetele tale, Laura si curand le voi incerca pe si mai multe pentru ca…ma mut in casuta meaaaaa!!!! Abia astept sa-mi fac de cap in bucatarie :d . Laura nu iti mai spun pentru ca stii deja : gatesti dumnezeieste! Am o curiozitate: tot cu canon eos 500d faci pozele astea extraordinare? Te intreb pentru ca vreau sa imi achizitionez si eu unul si, cum nu prea ma pricep, ma uit si eu pe la altii?! :d :”> Pupici! Sa gatim bine dragelor!:d

    • Vaaaai, Alina, scumpa mea, cat de fericita cred ca esti!!!! Intr-adevar, cand te mutiin casa ta, traiesti o senzatie unica!! Sa va bucurati sanatosi de ea si sa va aduca numai fericire si clipe minunate!
      Pozutele sunt facute tot cu Canonul 500D.
      Pup dulce si felicitaaaari!!

  9. Buna Laura,
    Multumesc mult pentru raspunsuri, checul il voi repeta cu siguranta si voi folosi mixerul. Trebuie sa imi iasa. Cat despre ciorbite, eu gatesc la fiecare 3 zile alta. Piticul meu e cam mofturos, insa ciorbele sunt cam singurele la care nu stramba din nas. Ultima ciorba facuta este de pui, acrita cu corcoduse verzi, puse de mama mea la borcan asta primavara. Inainte de asta am facut de pe blogul Teo`s Kitchen o supa de cartofi, care mi-a placut foarte mult. Fac ciorba de vita, de dovlecei, de pui a la grec, supa cu galuste sau cu taitei de casa. Incerc sa variez cat pot. De aceea urmatoarea, adica maine, va fi aceasta ciorbita.
    Te pup!

    • Sorina, scumpa mea, daca intampini vreo problema, te rog mult sa imi scrii. O sa urmaresc cu atentie comentariile de la tine si iti voi raspunde imediat.
      Ma bucur tare mult ca iti place ciorbita si sper sa iti placa si gustul daca o vei incerca.
      Pup dulce!!

  10. Este si ciorba mea preferata.Imi place tare mult cum arata ciorba ta.De fapt tot ce faci tu arata minunat.
    Si eu arunc prima apa de pe carne dar eu stiam ca se curata de medicamentele si hormonii cu care au fost injectate pasarile.Poate ma insel dar imi place sa cred ca e mai sanatos asa.
    Iti doresc o seara frumoasa!

    • Mina, draga mea, multumesc mult!
      Ai dreptate, cred ca se curata si de medicamentele cu care a fost tratat. Ma gandeam acum, ca mamele si bunicile noastre nu trebuiau sa ia in considerare acest aspect pentru ca pe vremea lor, puiul era pui.:((
      Tare trist cand te gandesti asa, nu?
      Pup dulce!

  11. Eu am retinut secretele ciorbei clare de la ciorba ta de vacuta. Am uitat sa comentez acolo, cred, dar de la tine am invatat sa fac minunatia aceea cu taitei de casa, e exceptionala! Te pup cu drag!

    • Ionela, draga mea, ma bucur tare mult ca ti-a placut supa de vaca cu taitei.
      Pupicei dulci dulci!!

  12. Arata minunat! Abia astept sa o fac!

  13. Buna Laura!

    Te admir de mult, toate retetele tale mi-au iesit extraordinar! Acum in sfarsit am ocazia sa-ti ofer un premiu de blog cu toata aprecierea mea! sper sa il revendici si sa il dai mai departe cui vrei tu!

    • Adriana, draga mea, iti multumesc din tot sufletul pentru premiul acordat!!
      Pup cu mult drag!!

  14. Străistaru Eugen

    E magica, una din preferatele mele,
    Felicitari Laura, te urmaresc mereu sa vad ce mai gatesti 🙂

    • Eugen, ma bucur mult ca iti place. Si noi o mancam cu foarte mare placere.

  15. An unusual chicken soup but worth a try . I like the vinegar effect in there, similar to tripe soup. Thanks for sharing. Happy Valentine’s Day

    • It’s similar with tripe soup but this one is lighter. Anyway, if you like tripe soup, you surely like this soup too.
      Happy Valentine’s Day to you too !

  16. Ma mai strecor si eu inca o data si iti multumesc pentru cuvintele calde si frumoase (si pentru raspuns)! Multumim frumos Laura, scumpa mea … bucatareasa :d! Pupici si imbratisari … cam reci ce-i drept (zgarcit termometrul si la Galati ce sa-i faci ?! :d)

    • Alina scumpa, imbratisari inghetate si de la mine pentru ca si aici ne ninge de vreo 2 zile si e tare frigut!
      Asteptam primavara ca sa ne imbratisam mai calduros un pic.:))
      Pup dulce!!

  17. Imi plac mult retetele tale mai ales ca pui gramajul la fix. Noua ne place mult ciorba de burta si o s-o incerc si pe asta. Buna idee!

    • Anca, draga mea, multumesc mult ca iti plac!!
      Pup cu drag si sa imi spui daca ti-a placut ciorbita!

  18. Geniala reteta 🙂 Am incercat-o in weekend si a iesit super bine (pentru o prima incercare).
    Laura, multumesc pentru retetele super inspirate!!!

  19. Buna
    Fac si eu o varianta a supei asteia, diferenta fiind ca, alaturi de pieptul de pui, fierb si un os de vita, astfel incat ciorba sa iasa mai densa. O sa aplic si sugestiile tale data viitoare.
    Multumesc, asadar, si mai astept retete de supe/ciorbe, in planul asta imi cam lipseste experienta.
    Alex

    • Alex, promit ca o sa vin in curand cu mai multe retete de supe si ciorbe. Nu prea le mancam noi foarte des dar iarna sunt delicioase.
      O zi excelenta sa ai!

  20. este preferata mea!! 🙂 imi aminteste de anii de facultate,cand am gustat pentru prima data.:) delicioasa!!! cine nu a avut ocazia sa incerce!! sau daca ajung prin Bucovina s-o serveasca la mama ei acasa ;).. felicitati pentru toate ideile de bun gust de aici ;).cu bine!

    • Roxana, draga mea, si noua ne place tare tare mult.
      Pupicei cu drag si te mai astept pe la mine!!

  21. Buna Laura,

    Ma tin de tare mult sa iti scriu, insa nu prea stau bine cu timpul. Am facut ciorbita radauteana, a iesit foarte buna. Sotului i-a placut foarte mult, piciului mai putin. Insa cert este ca o voi repeta. Multumesc mult pentru reteta.
    La fel iti multumesc tare mult pentru reteta de tarta cu dovlecei, pe care am repetat-o aseara. Imi place tare mult. E reteta mea preferata. Am comentat la tarte si prima data cand am facut-o. Si pentru maine am pus ochii pe chiftelutele de dovlecei cu vinete. Se poate oare fara ton? Nu ma omor dupa el si nici baietelul meu. Il pot inlocui cu altceva sau pur si simplu sa nu il mai pun?

    Te pup dulce si iti multumesc tare mult pentru retete. Am incercat foarte multe, insa nu am scris comentariu la ele. De acum promit sa postez un comentariu de fiecare data cand incerc ceva!

  22. e super …POFTA BUNA…

  23. Lacramioara

    A iesit excelenta! Am incercat multe din retetele tale si au iesit foarte bune. Multumim ca impartasesti cu noi talentul tau. Domnul sa te binecuvinteze!

    • Multumesc mult pentru cuvintele frumoase!!
      Te pupic cu drag si te mai astept sa ma vizitezi!

  24. buna ciorba dar buna rau.sunt un ciorbar convins ,pe unde ajung fie in vizita la prieteni fie in vacanta vreau ciorba ,acasa i-mi fac singur de multe ori reusesc de multe ori nu dar de data asta da mi-a iesit ….felicitari

    • Ioan, tare ma bucur ca ti-a placut!
      Sa-ti fie de bine!
      Felicitari tie pentru reusita!

  25. Buna ziua,

    Am o intrebare legata de ultimul pas al retetei. Ouale si smantana se adauga dupa cele 10 minute in care ciorba s-a racit. Este indicat sa adaugam galbenusurile crude la ciorba ? Nu ar trebui sa fiarba putin impreuna cu ciorba?

    • Alina, draga mea, galbenusurile se pun crude in orice ciorba. Ciorba este calda si dupa 10 minute dupa ce am stins focul, asa ca galbenusurile nu mai pot prezenta niciun pericol.
      Pup cu drag!

  26. Excelenta ciorbita draga Laura! Multumesc mult pentru retetele traditionale, descrise cu claritate si precizie. De cate ori vreau sa imi potolesc dorul de casa, incerc ceva bun de la tine! Buni a mea gateste divin, dar daca nu sunt langa ea, sa vad cum face e foarte greu sa-i reproduc creatiile, caci nu masoara ingredientele si totul e aproximativ…

    Tine-o tot asa!
    Salutari din Franta!
    Dani

  27. Din ce cauza se arunca prima apa de pe carne?

  28. la fel gatesc si eu ciorba radauteana dar folosesc numai piept de pui, pulpe deloc pentru ca nu imi plac:P

  29. am amestecat si cu albusuri ce pot sa fac?

    • Draga mea, albusul o sa se transforme in mici firicele in ciorbita, dar gustul va fi la fel de delicios.

  30. Buna Laura, multumim mult pentru retetele minunate!
    Te rog mult ajuta-ma cu un raspuns: daca inlocuiesc otetul cu bors, iese la fel de buna? cantitatea de bors adaugata trebuie sa fie mai mare decat cea de otet din reteta ?
    Multu din nou, te pup!

    • Draga mea, nu iti recomand sa inlocuiesti otetul cu bors. Borsul are un gust deosebit si nu cred ca s-ar potrivi acestei ciorbite.
      Pup cu drag!

  31. Multumesc mult pentru raspuns, folosesc otet in cazul asta 🙂

    te pup!

  32. cat de bine arata, aproape ca simt mirosul si gustul, o reteta sanatoasa si delicioasa si reusita, merge servita cu familia si prietenii 🙂

  33. acuma ma apuc sa fac ptr prima oara ciorbita! sa vedem…
    multumim ptr reteta

  34. georgenek

    super eu sunt un mare mancator de ciorbe si asta este printre preferatele mele

  35. mio placut supa ta e superba
    e fantastica mio place mult.

  36. Buna Laura,

    Cu ce pot sa inlocuiesc radacina de patrunjel. Pe unde stau eu nu am vazut:)

    Multumesc frumos:*

  37. as vrea sa incerc retetele dar am o neamurire…galbenusurile cum trebuie? crude sau fierte? multumesc :):D

  38. Pot spune doar atat: EXCELENTA!!! Acum trebuie doar sa-l astept pe sot sa vina acasa ca sa savuram impreuna nebunia asta de ciorba 🙂 sper sa pape si pitica mea de 2 anisori.
    Am pus zeama de lamaie in loc de otet, in rest am urmarit pas cu pas tot ce ai scris si mi-a iesit fix ca la un restaurant de lux.
    Multumim!

    PS am facut multe retete postate de tine, esti sursa mea de inspiratie, insa nu am avut timp sa-ti scriu. Asa ca: laude multiple pentru toate retetele 🙂

    • Draga mea, multumesc mult pentru aprecieri!
      Tare mult ma bucur ca v-a placut ciorba. Te pup!

  39. Multumesc pentru reteta. Este pentru prima oara cand am incercat-o si e absolut delicioasa. M-a intrigat sotul meu, care o gustase in Romania, si-mi povestea despre ea cu atata pofta, ca am decis sa-i fac o surpriza. Seamana putin cu ciorba de pui a la grec, parerea mea. Multumesc inca o data si multa inspiratie in continuare!

    • Laura Adamache

      sa va fie de bine, draga mea! Ma bucur foarte mult ca v-a placut.

  40. Vreau să îți mulțumesc din suflet pentru rețeta aceasta! Este pentru prima oară când am gătit o ciorbă de la cap la coadă, cu ajutorul rețetei tale, și sunt fără cuvinte, a ieșit perfectă! Bineînțeles fiind mai mică fugeam de ciorbe în ultimul hal, dar crescând și mutându-mă cu o prietenă, nu o mai am nici pe mami, nici pe bunica să-mi gătească, dar noroc cu oameni faini ca tine care ne ajută!

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.