Mancare de cartofi de post, reteta fara carne
Mancare de cartofi, reteta de post, fara carne, preparare pas cu pas. Tocanita de cartofi este o mancare romaneasca simpla, dar delicioasa. Ingrediente si mod de preparare pentru mancarica de cartofi.
Cand eram copil, mancarea de cartofi era una dintre retetele cele mai populare din bucataria mamei. Pe atunci carnea era un produs de lux, dar cartofii erau la indemana tuturor gospodinelor, asa ca erau ingredientul de baza in foarte multe retete. Tocanita sau mancarica de cartofi, cum doriti sa o numiti, nu se facea doar in post, desigur, si chiar daca era fara carne, o mancam cu o placere deosebita. Eu o fac asa cum m-a invatat mama, simpla, cu ingrediente putine, astfel incat sa simtim din plin gustul cartofului.
Nu trebuie sa lipseasca foile de dafin si piperul boabe, dau o aroma minunata acestui fel de mancare. Stiu ca fiecare gospodina are reteta ei de tocanita, dar eu va propun sa o incercati asa cum o fac eu, sunt sigura ca o sa va placa foarte mult. Iar daca nu tineti post, puteti sa o mancati langa o friptura sau, de ce nu, chiar si cu chiftele sau snitele. Si neparat muraturi! Este divina daca o mancati cu muraturi. Noi am desfacut un borcan cu pepene murat, castraveti si gogonele special pentru aceasta delicioasa mancare.
Ce tip de cartofi folosim pentru mancare?
Pentru tocanita de cartofi eu folosesc intotdeauna cartofi rosii pesntru ca isi pastreaza textura dupa fierbere. Cartofii cu coaja alba ii folosesc doar pentru piure. Asadar, cand doriti sa faceti mancaruri sau supe cu cartofi, eu ii recoamnd pe cei cu coaja rosie.
Si daca va plac cartofii, neaparat sa incercati si aceste retete:
Mancare de cartofi de post – Ingrediente (4 persoane)
- 1 kg cartofi rosii
- 2 linguri ulei de floarea soarelui/arahide
- 1 ceapa mare
- 3 catei usturoi
- 1 lingurita plina boia de ardei dulce
- 3 frunze dafin
- 10-12 boabe piper
- 1 lingura pasta de tomate
- sare dupa gust
- apa
- patrunjel tocat pentru servit
Tocanita de cartofi de post – Preparare pas cu pas
- Curatam cartofii, ii spalam si ii taiem in cuburi egale. Important este sa avem cubulete de aceeasi dimensiune astfel incat sa fiarba in acelasi timp.
- Punem uleiul intr-o cratita, adaugam ceapa si usturoiul tocate marunt si le calim, pe foc mic, pana cand ceapa se inmoaie.
- Adaugam cartofii si boiaua si amestecam, pe foc mic, cca 1-2 minute, nu mai mult.
Nu depasim timpul mentionat mai sus. Boiaua poate sa devina amara, deci mancarea nu va ma fi deloc gustoasa.
- Adaugam apa astfel incat sa acopere bucatelele de cartof. Tot acum punem frunzele de dafin, boabele de piper si sare dupa gust. Eu am pus o lingurita de sare, dar daca doriti, puteti pune mai multa sau mai putina. Depinde de gustul fiecaruia. Este mult mai bine sa puneti mai putina sare, ulterior mai puteti adauga.
- Acoperim cratita cu capac si lasam mancarea sa fiarba cca 20 de minute.
- Cand cartofii sunt aproape fierti (consistenta lor trebuie sa fie al dente in acest moment), scoatem 5-6 cuburi de cartofi din cratita, le punem intr-o farfurie adanca, adaugam pasta de tomate si 4-5 linguri din sosul din cratita.
- Pasam pana obtinem un piure, apoi il adaugam in cratita si amestecam. In acest fel vom obtine un sos dens, delicios.
- Fierbem mancarea inca cca 10 minute, apoi stingem focul si o servim.
- Daca doriti, puteti adauga patrunjel sau marar, tocate marunt, in fiecare farfurie. Nu uitati muraturile! Pofta buna!
Foarte bună mâncare