Caracatita cu cartofi natur


Caracatita cu cartofi natur, o reteta simpla si rapida la multicooker sub presiune

Carcatita cu cartofi natur, o reteta simpla si rapida la multicooker sub presiune

Una dintre retetele mele preferate este caracatita cu cartofi natur. Nu imi amintesc cand am mancat prima data aceasta combinatie, dar sa tot fie 15 ani de cand m-am indragostit de acest preparat.

Caracatita cu cartofi este un fel de mancare tipic bucatariei italiene. Este perfecta servita ca aperitiv sau fel principal. Desi avem putine ingrediente in aceasta reteta, gustul este absolut fenomenal!

Pentru ca aveam in congelator o caracatita frumoasa foc, pofta era mare dar nu aveam foarte mult timp pentru gatit, am apelat la cei mai noi prieteni de la Heinner: cuptorul cu microunde Heinner, HMW-20DBKSS, pentru decongelarea caracatitei, si multicookerul cu gatire sub presiune Heinner HPCK-38BK pentru fierberea rapida a acesteia.

Caracatita fierbe in cca 40-45 de minute in oala (pe aragaz) dar la multicooker cu gatire sub presiune, in doar 20 minute avem o caracatita care se topeste in gura.

Inainte de a trece la reteta sa va spun cateva cuvinte despre aceste doua electrocasnice de la Heinner.

Cuptorul cu microunde Heinner HMW-20DBKSS are o capacitate de 20L, putere cuptor de 700W si putere grill de 800W. Are 8 programe de gatire automata (popcorn, pizza, bauturi, cartofi, peste), iar panoul de comanda electronic iti permite sa selectezi functiile si nivelul de putere printr-o simpla atingere eleganta de buton.

cuptor microunde heinner

Pe langa timer-ul programabil cu oprire automata si functia de decongelare, acest cuptor cu microunde este dotat si cu un sistem de blocare de siguranta, copiii fiind astfel feriti de pericol in orice moment.

cuptor microunde heinner

Este extrem de simplu de folosit acest cuptor, programele sunt clar definite si foarte simplu de setat. Am decongelat caracatita mea in 12 minute, va spun mai jos ce program am selectat. Buuun, dupa decongelare, nu mi-a ramas nimic de facut decat sa o pun in multicookerul cu gatire la presiune Heinner HPCK-38BK.

Nici nu va spun cat de placut surprinsa am fost de gatirea sub presiune! Sincera sa fiu, nu ma asteptam ca dupa doar 20 minute sa am o caracatita atat de moale. Deci nota 10 cu multe plusuri pentru acest aparat.

Multicooker-ul cu gatire la presiune Heinner Alacarte HPCK-38BK

Capacitatea vasului detasabil este de 5,7 L, este un vas antiaderent, foarte usor de utilizat si curatat.

Cele 14 programe de gatire ale aparatului iti ofera diverse posibilitati, astfel ca poti incerca retete dintre cele mai variate.

Este dotat cu un program pentru preparare manuala, astfel incat sa puteti regla presiunea si timpul de preparare in functie de reteta.

Accesoriile incluse in multicooker sunt: lingura pentru orez, lingura pentru supa, pahar gradat, tava pentru gatire la aburi si suport tava pentru gatire la aburi.

multicooker heinner

Caracatita cu cartofi natur – Ingrediente (2 persoane)

  • 1 caracatita curatata (1,5 kg)
  • 50 ml vin alb demisec de buna calitate (optional)
  • 1 frunza dafin
  • 1 lingurita boabe piper

Sos pentru caracatita la gratar (sos citronette) – Ingrediente

  • 50 ml ulei de masline
  • 20 ml suc de lamaie
  • sare dupa gust
  • piper proaspat macinat dupa gust

Cartofi natur cu patrunjel si ulei de masline – Ingrediente (2 persoane)

  • 4 cartofi medii
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 lingura patrunjel tocat marunt
  • 2 catei de usturoi tocati marunt
  • sare dupa gust

Decongelare caracatita la cuptorul cu microunde – Pas cu pas

  • Punem caracatita in vasul cuptorului cu microunde, inchidem usa cuptorului si setam functia DEFROST (decongelare). Ecranul afiseaza pe rand d1, d2, d3. D3 este pentru decongelarea fructelor de mare sau a pestelui, D1 pentru carnea de porc sau vita, iar D2 pentru carnea de pasare.
  • Selectam functia D3, rotim butonul TIME/WEIGHT unde setam greutatea si timpul de decongelare. Pentru caracatita am setat timpul de 12 minute. Am actionat butonul INSTANT/START.
  • Dupa 6 minute, cuptorul emite un semnal sonor, iar noi trebuie sa intoarcem alimentul pe cealalata parte, astfel incat decongelarea sa fie uniforma.
  • Dupa 12 minute, caracatita a fost perfect decongelata, gata pentru preparare.

caracatita fiarta

Fierbere caracatita la multicooker sub presiune – Pas cu pas

  • Punem caracatita in vasul multicookerului, adaugam 50 ml vin alb demisec, 1 foaie de dafin si boabele de piper.

caracatita fiarta

Sigur o sa va intrebati daca nu cumva am uitat sa mentionez apa. Napoletanii au o zicala: „O purp se coce dint all’acqua soja” – caracatita se fierbe in apa proprie. Veti observa ca dupa ce o puneti in oala, chiar si pe foc, aceasta va incepe sa elibereze treptat lichidul propriu. Vinul nu este un ingredient obligatoriu, puteti sa renuntati la el daca si cei mici vor gusta acest preparat.

  • Selectam butonul MANUAL, iar dupa ce se aprinde indicatorul luminos, putem seta durata de gatire sub presiune prin apasarea butonului „+” sau „-„.
  • Pentru o caracatita de 1,5 Kg, setam 20 minute.
  • Inchidem multicookerul cu capacul. Asigurati-va ca garnitura de etansare este montata corespunzator.
  • Aparatul ne anunta la finalul fierberii. Mare atentie sa nu deschideti capacul inainte ca presiunea sa fie evacuata complet.
  • Scoatem caracatita din vas si o asezam intr-o sita unde o vom lasa cateva minute sa se raceasca.

Preparare caracatita fiarta la gratar – Pas cu pas

  • Amestecam uleiul, sucul de lamaie, sarea si piperul.
  • Incalzim foarte bine gratarul si adaugam caracatita intreaga sau taiata in bucati. Eu am taiat-o in trei bucati.

caracatita cu cartofi natur reteta

  • O ungem cu sosul citronette si o frigem cate 2-3 minute pe fiecare parte. Dupa fiecare intoarcere o ungem din nou cu sos.
  • Scoatem caracatita si o asezam pe un fund de lemn unde o vom lasa sa se raceasca.

Preparare cartofi natur pentru caracatita – Pas cu pas

  • Curatam cartofii, ii taiem in cubulete potrivite si ii fierbem in apa (se adauga o lingurita de sare in apa in care ii fierbem) pentru cca 20 de minute.
  • Scurgem cartofii si ii punem intr-un vas.
  • Separat, facem un sos din ulei de masline, patrunjel tocat marunt si 2 catei mici de usturoi tocati sau dati prin razatoarea fina.
  • Adaugam sosul peste cartofi, condimentam cu sare dupa gust si amestecam cu grija.
  • Servim caracatita noastra frageda cu acesti cartofi aromati. Pofta buna!

caracatita cu cartofi natur reteta

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Caracatita cu cartofi natur
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
31star1star1stargraygray Based on 2 Review(s)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor