Retete culinare mancare – Sarmalute in foi de vita
Sarmalutele in foi de vita imi plac la nebunie si cum am avut norocul sa descopar un magazin cu produse romanesti unde aveau frunze de vita nu am mai stat pe ganduri, le-am cumparat si astazi am facut o portie mare de sarmale in foi de vita. Mama mea, care gateste extraordinar de bine, m-a invatat ca daca vreau ca sarmalutele sa fie cu adevarat gustoase, nu trebuie sa le fac mai mari de 4 cm, asa ca in timp m-am obisnuit sa le fac micute.
Daca tineti post, va invit sa incercati si varianta de post a acestor delicioase sarmalute in foi de vita.
Ingrediente – Sarmalute in foi de vita
- 1 kg carne de porc slaba
- foi de vita (pentru cantitatea asta de carne vreo 40 foi)
- 3 linguri rase orez
- 2 cepe medii
- sare
- piper
- marar
- 2 ardei grasi (rosu si galben am pus eu)
- 1 ardei mic iute rosu
- 10 rosii micute
- 100 g suc rosii
- apa
- jumatate tulpina telina (optional)
- patrunjel (optional)
- 50 ml ulei
- smantana
Mod de preparare – Sarmalute in foi de vita
- Spalam orezul in mai multe ape si il lasam la inmuiat pana oparim frunzele.
- Frunzele mele erau in saramaura asa ca le-am pus intr-o cratita cu apa si dupa ce au inceput sa fiarba le-am lasat 5 minute dupa care le-am scurs si trecut prin jet de apa rece.
- Carnea, in cazul in care nu o cumparati gata tocata, se da prin masina de tocat, impreuna cu ceapa taiata in bucati, apoi se amesteca cu orezul spalat si scurs bine, cu sarea si piperul.
- Luam o frunza de vita, ii taiem partea fibroasa si punem in centrul ei o lingurita din umplutura de carne tocata.
- Dupa care o rulam si ii indesam bine, dar fara sa strangem frunza, capetele. In cazul in care plesneste foaia, ori o peticim ori cel mai bine o aruncam si folosim alta. Nu punem la fiert nici o sarma sparta pentru ca se va desface in timp ce sarmalele fierb.
- Mie mi-au iesit in jur de 70 de sarmalute.
- Tapetam fundul oalei, in care le vom fierbe, cu frunzele care au ramas si aranjam sarmalutele in in cerc. Dupa ce am terminat un rand de sarmalute, formam un nou strat peste cel deja format.
Mod de preparare – Sos sarmalute
- Bagam in robot cei doi ardei, tulpina de telina, rosiile curatate, ardeiul iute, sucul de rosii, sare si piper.
- Amestecam sosul obtinut cu marar si cu necesarul de apa pentru a acoperi sarmalele. Turnam sosul peste sarmale si adaugam uleiul. Mie mi-a mai ramas putina carne asa ca am facut 2 galusti pe care le-am fiert cu sarmalele.
- Asezam un capac direct pe sarmalute (ca sa nu se miste foarte mult in timp ce fierb) si le fierbem la foc mic cca 2-3 ore.
- Servim sarmalutele cu smantana si mamaliga.
Pofta buna! Sunt delicioase!
Sumar

Nume Reteta:
Sarmalute in Foi de Vita
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:





ma oftic rau cand vad ce bine arata si eu nu am de unde lua frunze de vita 🙂
sunt printre preferatele noastre sarmalutele acestea dar asteptam sa mergem acasa de sarbatori sa le gustam,pina atunci ma uit la pozele tale.
o seara placuta ,laura!
Draga Mihaela nu-ti spun ce fericita am fost cand am descoperit magazinasul!!! Am cumparat o multime de chestii dar sunt taaaaaaaaaaaare scumpe aici. de exemplu foile astea au costat 5 euro si erau in saramura intr-un borcan de 500 gr. Am luat seminte de floarea soarelui nutline care la noi costa fff putin dar aici o punga a fost 2,30 euro. Scuuuump rau dar nu am putut sa ma abtin.Te pupic si cu drag te-as invita la o sarmaluta pentru ca inca mai sunt. Al meu scump si adorat sot a mancat ieri……19 sarmalute si acum i-am incalzit vreo 14 ca sa mai ramana si pentru maine cateva. Te pup draga mea si pup minunea ta de baietel!!
Buna as vrea sa vorbesc si eu un pic cu tine in legatura cu site-ul (nimic grav 🙂 ) – id-ul meu de mess este imaginelife99 si mailul
Nu prea am gasit contact p-aci prin site si din acest motiv am pus comment.
paste fericit alaturi de cei dragi
vai ce bine arata!o sa fac si euuu
Ma bucur ca iti plac Anonim!! sunt delicioase sarmalutele si ma gandesc sa le repet si eu daca voi gasi frunze de vita!
à la nu alla
Anonim o fi "à la" in franceza dar in italiana e "alla" toata ziua desi nu vad unde am scris asta in reteta de sarmalute!!! O zi buna iti doresc!!
O sa fac maine pt prima oara si sper sa iasa frumoase ca ale tale!
Anonim sunt convinsa ca iti vor iesi muuult mai frumoase ca ale mele. Te pup!!
N au iesit mai frumoase dar au fost gustoase!Si migaloase(rabdarea nu e punctul meu forte):)
arata super bine sper ca sunt la fel de bune
Anonim conteaza mai mult gustul decat aspectul final. Nici mie nu mi-au iesit intotdeauna frumoase dar in timp mi-au iesit din ce in ce mai bine. Multumesc ca le.ai incercat si ca ti-au placut!!
Ma bucur ca iti plac Anonim. Mie imi plac tare mult si sper sa iti placa si tie daca le incerci. O zi minunata iti doresc!!
Foarte bune si foarte gustoase….mi-a placut reteta, am urmat-o intocmai si mi-au iesit de minune.Sotului meu i-au placut la nebunie.Multumesc.
Iubesc sarmalutele in foi de vita! Am facut si eu cu bunica si cu mama la tara cu frunze de vita gata luate din vita-de-vie. Si au iesit o minunatie. Gatesti superb si chiar am un caiet cu o parte din retetele tale.
@Anonim,
ma bucur mult de tot ca ti-au placut.
@Ade,
tare ma bucur ca ti-au placut draga mea. Am sa fac si eu saptamana asta niste sarmalute pentru ca nu am mai facut de o vesnicie. Te pupic cu drag!!
foarte frumos fac si eu astazi sper sa imi iasa ca si tie dar nu am telina oricum mito reteta pa pwp
am facut si eu astazi sarmalute cu foi de vita..frunzele culese din gradina mea ..am 2 butuci ..aici departe de casa *NYCincercam sa traim romaneste
Reteta dumneavoastra o folosesc de o jumatate de an si e perfecta.In plus mai pun doar un ou in carnea pentru sarmalute.Chiar acum sunt la foc si abia astept sa faca insa nu ma grabesc si le las la foc mic.Va multumesc pentru minunata reteta.
Am citit cu placere reteta si deabia astept sa vina craciunul sa execut si eu niste sarmalute ca la mama acasa.Laura, vreau sa ofer un pont pentru persoanele care iti viziteaza blogul si locuiesc in Belgia sau Olanda(sper sa nu te superi), in aceste tari frunze de vita se gasesc la magazinele turcesti.Pupici!
Buna,
Ma declar incantata de reteta postata. Azi o incerc si sper sa imi iasa, desi nu vad de ce nu ar iesi pentru ca suna absolut delicios. Multumim pentru reteta! 🙂
Salutare.am o simpla intrebare…in carne nu pui si bulion? sandra
Sandra draga mea, nu am pus nicioadata bulion in carne.
deci…..cea mai tare si gustoasa reteta de sarmalute in foi de vita de pana acum….toata lumea cunoaste compozitia pt umplutura, insa…sosul este divin…le recomand din suflet tuturor gospodinelor sa incerce acest sos pt sarmale! de obicei la noi gospodinele fierb sarmalutele numai in apa si bors….dar acest sos este extraordinar! multumesc Laura pt reteta incredibil de gustoasa
Vulpasinul, tare tare mult ma bucur ca ti-au placut!! Mami a mea le face asa si tot asa m-am obsinuit si eu sa le fac. Soacra mea le fierbe in bors si desi sunt bune, eu le prefer totusi cu acest sos.
Sa-ti fie de bine!!
Se gasesc foi de vita la mai toate magazinele turcesti, nu sunt asa de rezistente dar merg … 🙂
Am sa fac si eu astazi 🙂
vreau sa incerc si eu aceasta reteta dar nu am inteles exact unde punem ceapa in carne sau in sos
vreau sa incerc si eu aceasta reteta dar nu am inteles exact unde punem ceapa in carne sau in sos
multumesc.
Buna…acum le fierb deja.O intrebare am si eu …cu uleiul ce facem?
Când sa ma bucur ca,in sfirsit ,gasesc o reteta in care se spune cate foi imi trebuie ptr o anume cant. de carne(vreo40 la 1 kg.),in final spui ca ti-au iesit 70!Am ramas tampit!
Adrian, am avut foi de vita foarte foarte mari. Frunzele mai mici le-am folosit pentru o singura sarma, iar pe cele mari le-am impartit in 2-3 bucati. Eu fac sarmalele foarte mici, de cca 4 cm, asa cum am scris si in reteta. Deci, da, la 70 sarmalute, au intrat cca 40 de foi. Daca foile tale sunt mici, evident trebuie sa folosesti 70 de foi. 🙂
Fair enough,sarut-mana.
Cu drag, Adrian.
in sfarsit o reteta fara ceapa si orez calite! astea sunt adevaratele sarmalute-n foi de vita! e adevarat ca majoritatea cred ca le fierbem in bors amestecat cu suc de rosii sau bulion, dar sosul prezentat este foarte imbietor….
Cornelia, ma bucur foarte mult ca iti place reteta.
Daca le incerci, sa imi spui cum au iesit.