Ensaimadas

27 comentarii

Retete culinare aluaturi dulci – Ensaimadas

Ensaimadas

Reteta acestor ensaimadas este un pic diferita fata de cea originala in care se foloseste untura de porc si nu unt. Untul mi s-a parut mai delicat decat untura si de aceea am hotarat sa fac aceasta modificare. Daca iubiti aluaturile dulci pufoase si delicioase, cu siguranta va vor place si aceste ensaimadas.

Ingrediente – Ensaimadas

  • 500 g faina
  • 80 g zahar
  • 1 lingurita miere
  • 50 g unt
  • 20 g drojdie
  • 2 oua intregi
  • 150 ml lapte caldut
  • 4 linguri cu ulei
  • un varf sare
  • zahar granulat
  • coaja de lamaie
  • zahar vanilat
  • 100 g unt moale pentru umplutura

Mod de preparare

  • Facem intai o maia din 100 g faina (din cele 500g), drojdia si mierea dizolvata in 75 ml lapte caldut.
  • Lasam maiaua acoperita 1 ora, intr-un loc ferit de curenti de aer reci.
Ensaimadas
  • Adaugam peste maia cele 2 oua, zaharul, untul moale, uleiul, coaja de lamaie si zaharul vanilat si amestecam pana se inglobeaza ingredientele in maia.
Ensaimadas
  • Adaugam faina ramasa si treptat ceilalti 75 ml lapte, usor caldut, peste maia si framantam pana cand obtinem un aluat elastic.
  • Lasam aluatul la dospit pentru 1 ora.
Ensaimadas
  • Dupa ce si-a dublat volumul, il impartim in 8 bucati egale. Intindem fiecare bucata de aluat intr-o foaie cat mai lunga si cat mai putin lata. Ungem fiecare foaie cu 1-2 lingurite cu unt moale si o pudram cu zahar brun.
Ensaimadas
  • Rulam foaia de aluat intr-un snur subtire si ii dam o forma de spirala.
  • Asezam ensaimadas in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt si le lasam sa dospeasca inca 45 de minute.
Ensaimadas
  • Le ungem cu un galbenus amestecat cu un 2 linguri de lapte, le pudram cu granule de zahar si le coacem in cuptorul preincalzit la 190°C pentru 15 minute.
Ensaimadas
  • Sunt delicioase! Untul din umplutura transforma aceste minunate ensaimadas intr-un deliciu pufos.

Ensaimadas

Pofta buna!

Ensaimadas

27 Comentarii

  1. Laura, ce bine arata! Mi-e o pofta de mor. Unde gasesc zaharul de trestie?

  2. Sunt atat de bune ca iti vine sa mananci pana ti se face rau Mirela!!Zahar de trestie ar trebui sa se gaseasca in supermarket dar daca nu gasesti poti pune zahar brun sau chiar normal.Te pup!!

  3. Laura, ce draguta esti ca mi-ai raspuns asa repede. Sa stii ca am facut si eu o reteta de la tine si chiar acum vreau sa o postez. Despre crescente e vorba.

  4. Laura ce imi recomanzi: sambata am musafiri, sa fac fiaminga sau cornuletele astea? Raman pufoase a doua zi? Cate ies din aluatul asta? Te pup, esti ca intotdeauna: la INALTIME!

  5. Draga Mirela in general verific foarte des blogul si imi place sa raspund rapid.Ma bucur tare mult ca ai incercat crescente.Am fost la tine pe blog si ai o dulceata de fetita.Sa-ti traiasca si sa va bucurati de ea!!

  6. Inisor frumoasa mica eu tocmai eram la tine pe blog si ma delectam cu amintirea dulciurilor din copilarie.Ai dreptate aveau alt gust si tare mult imi mai placeau.Draga mea,in legatura cu retetele ambele sunt bune.Eu te sfatuiesc sa le incerci pe astea ca raman pufoase si oricum eu zic ca le poti incalzi un pic in microunde daca le vrei calde.Ppici dulci dulci!!

  7. Thanks! Chiar ma gandeam cand mai treci pe la mine 🙂 PUUUUUUP!!!

  8. esti online???????????

  9. Laura, mi-au placut foarte mult aceste prajiturele, mai ales pentru cel mic. Din pacate la noi in Bucuresti a fost ingrozitor de cald si nu am ajuns sa le fac inca, dar sunt pe lista 🙂 .

  10. Anonymous

    draga Laura, locuiesc in Olanda si am descoperit de ceva vreme blogul tau. Retetele tale sunt super, am facut cateva din ele si chiar pe drum spre Romania am avut evantaiul (painea cu parmezan), super, super, super!!! Acum am la dospit, pt a doua oara fac, ensaimadas!succes in continuare si zi de zi ma uit pe blog daca a aparut ceva nou, multumesc, Vio

  11. Ce dulcic esti in poza noua! :-*

  12. Draga Iepuras sunt tare bune si foarte pufoase dar te sfatuiesc sa le faci cand e mai racoare un picut.Si aici a fost tare cald in ultima perioada dar de vinerea trecuta s-a racorit bine.Te pup si te astept cu impresii dupa ce le faci.

  13. Draga Vio multumesc din suflet ca-ti plac retetele mele!!Evantaiul e tare bun intr-adevar si merge bine cand plecam in calatorii sau la un picnic.Ma bucur tare mult ca ai facut ensaimadas si ca ti-au placut.O sa vin cu noi retete foarte curand pentru ca abia aseara am venit si eu dintr-un mic concediu si pot spune ca tare mult mi-a lipsit bucataria mea!!Te pup!!

  14. Inisor draga mea ma bucur ca-ti place noua poza.E de joia trecuta.Am zis sa pun si eu o poza mai recenta pentru ca cea dinainte era de acum cateva luni bune.Am primit linkurile si iti multumesc tare mult.Spe sa te vad diseara pe mess sa mai vorbim.Pup pup!!!

  15. Intru pe mess diseara ca de miercuri is in concediu. Am ceva pt tine ceva pe blog.

  16. Anonymous

    Draga Laura,

    Imi place culoarea aleasa, desi ma gandeam zilele trecute ce bine cadea negrul ca o culoare de fond pentru ca ieseau mai bine in evidenta (prin contrast) imaginile de efectuare a miracolelor tale culinare pe care le urmarim cu totii absolut incantati! Sigur, este doar parerea mea. Alte optiuni in acest sens, daca preferi aceasta gama de culoare: mov mai inchis. In general culorile calde sunt mai calde si primitoare: chiar si culorile tari: portocaliu, rosu sau un verde culoarea frunzelor, mai inchis. ma rog, cum preferi. Imi place culoarea curenta dar pe mine ma cam distrage un pic. Sigur, poate sunt subiectiva… Cu bine.

  17. Am atacat in ultima vreme lista ta de aluaturi dulci. :))
    Acest aluat de ensaimadas este senzational.Imi place foarte mult,se lucreaza foarte usor,iar rezultatul final e o nebunie de pufosenie. 😉

  18. Cat ma bucur Miha scumpa ca mi-ai "atacat" aluaturile. Esti o gospodina perfecta si imi face o deosebita placere cand incerci cate o prajiturica sau aluat de la mine. Acum ma duc sa mananc si abia dupa imi fac curaj sa intru la tine. Ai niste prajituri incredibil de apetisante scumpa mea si daca te vizitez fara sa mananc inainte mor de pofta!!!! Pupicei si ne vedem la tine!!

  19. Eu am folosit zahar normal, nu de trestie si au iesit super! Vreau sa va zic ca de cand le-am facut prima data, au ramas preferatele noastre! Sunt super bune!

  20. Iulia scumpa si eu de multe ori am folosit zahar normal si au iesit la fel de bune!! Te pup cu mare drag si iti multumesc ca le-ai incercat!!

  21. Anonymous

    buna laura,
    vreau sa incer si eu reteta aceasta. spune-mi te rog, despre maia care o faci din 100 g de faina…restul de faina pana la 500 cand l-ai pus? doar sa ma asigur ca am inteles..mersi mult
    mari

  22. …dupa rateul – personal – cu praji cu kokos, am incercat si ensaimadele, ca nu puteam sa inchei ziua negativ. si…facute intre alte treburi prin jurul casei, plus branzica ta, au iesit!
    se odihnesc acum in cuptor, cand am vreme sa ma duc sa le scot, sa dau populatiei
    dar arata si miros foaaarte imbietor

    eu am confectionat bucati, sunt …u-ri-a-she!!

    • Betty, draga mea, tare rau imi pare ca nu ti-a iesit prajiturica. Data viitoare, foloseste neaparat fulgi de cocos si nu lapte de cocos.
      O sa iasa sigur sigur.
      Ma bucur mult ca ti-au placut branzica si ensaimadas.
      Pup cu drag!!

  23. caragea ana

    buna,laura.imi place sa maninc dulciuri,deci trebuie sa la si gatesc.am descoperit retetele tale si am o nelamurire.apa,uleiu,laptele sint date ca si unitate de masura in grame.deci chiar le cintaresc?de ce nu sint mililitri?multumesc daca imi raspunzi.ana.

  24. Laura, draga Spune-mi te rog sunt asemanatori cu “polonezii
    ‘ desi parca polonezii au si nuca?!… ok, gata daca nu ies repede de pe site …. raman in bucatarie 3 zile :)) Te pup si multumim pt retetele delicioase !

    • Madalina, draga mea, pentru mine polonezii inseamna cremwurstii aceia mai grosuti. Nu am auzit pana acum de un aluat dulce care poarta acest nume.
      Pup cu drag!

  25. :)) haha …ai dreptate cu carnatii… dar exista si covrigi dulci, impletiti care se numesc, culmea, tot “polonezi” ! Oricum am gasit o reteta care arata bine, are nuca si miere dar nu prea ma incanta ca are margarina. Nu stiu daca pot posta un link la un alt website!?!?
    Imi plac retetele tale pt ca sunt bine structurate, usor de facut si nu in ultimul ranf GGggustoaseeeeeee 🙂

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.