Chec cu portocale

FacebookEmailPrintFriendlyShare

Retete culinareChec cu portocale

Chec portocale

Zilele trecute mi-era pofta de ceva cu portocale, ceva simplu, rapid si foarte foarte parfumat. Pofta mea s-a materializat intr-un atat de pufos chec cu portocale, incat e imposibil sa te opresti dupa o felie. Daca facem “greseala” sa il savuram alaturi de o cana cu ceai negru, chiar e foarte greu sa te opresti. Eu m-am oprit…intr-un tarziu.:) Daca il incercati, si va sfatuiesc din suflet sa o faceti, sa nu renuntati la glazura de lamaie. Ii da acel ceva in plus acestui, si asa foarte delicios, chec cu portocale.

Ingrediente – Chec cu portocale (forma 24 cm Ø)

  • 250 g faina
  • 50 g amidon de porumb
  • 3 oua
  • 1 lingura plina cacao
  • 180 g zahar/ 2 linguri indulcitor praf (xylitol, stevia,etc)
  • 130 g ulei
  • 180 ml suc de portocale proaspat
  • 3 portocale (doar coaja rasa)
  • 1 plic praf de copt
  • 1 varf de cutit de bicarbonat
  • 200 g zahar pudra + 1 lamaie medie (doar sucul) – pentru glazura

Mod de preparare

  • Punem intr-un vas ouale intregi si zaharul sau indulcitorul (putem pune mai mult indulcitor, daca dorim) si le mixam pana se deschid la culoare si isi tripleaza volumul.
  • Adaugam sucul de portocale, coaja rasa de portocale si uleiul si amestecam, cu o lingura sau un tel, pana la omogenizare.
  • Amestecam faina, amidonul, praful de copt si bicarbonatul si dle dam prin sita. Le adaugam in aluatul de chec si amestecam. Nu este obligatoriu sa amestecam de jos in sus. Pur si simplu, adaugam faina in aluat, in vreo 2-3 transe si amestecam pana la omogenizare, nu mai mult.
  • Tapetam forma cu unt/ulei si faina si o umplem cu jumatate din aluat. In jumatatea ramasa, adaugam 1 lingura de cacao si amestecam bine. Punem aluatul cu cacao peste cel de portocale si le amestecam putin cu o scobitoare.

Aluat chec de portocale

  • Coacem checul in cuptorul preincalzit la 180°C pentru circa 30 -35 minute. Facem testul cu scobitoarea inainte de a-l scoate din cuptor.
  • Il scoatem din forma si il asezam pe un gratar sa se raceasca.
  • Pentru glazura, amestecam zaharul pudra cu sucul de lamaie (adaugam suc de lamaie pana obtinem o consistenta semilichida).
  • Distribuim glazura (eu m-am ajutat de o lingura) pe toata suprafata checului, apoi o lasam sa se intareasca (cca 15 -20 minute).
  • Taiem checul si il savuram. Pofta buna!

Chec de portoale felie

Sumar
Voteaza reteta
Nume Reteta:
Chec cu portocale
Publicata:
Timp preparare:
Timp coacere:
Timp total preparare:
Voturi
3.5 Based on 53 Review(s)

Iti place reteta? Aboneaza-te acum si primesti retetele noi in adresa ta de e-mail

Comentarii

  1. Mari Lazar

    Este si/si ori sau/sau :180 g zahar/ 2 linguri indulcitor praf xylitol, pentru ca 2 lg de Xylitol nu imi pare ca ar indulci la fel. Nu am folosit , pana acum , xylitol la preparate (termic) ci doar la indulcit cafeaua cea de toate zilele.Multumesc. Si , apropo , arata superb si vreau sa-l si prepar urgent,

    • Laura

      Draga mea, eu folosesc o marca germana de indulcitor care este foarte dulce. Desigur, daca doresti, poti pune mai mult indulcitor.
      Am sa merg sa specific aces lucru si in reteta.
      Te pup!

      P.S Punem zahar sau indulcitor.

  2. Alexandra

    Buna ziua! Eu v am mai laudat si pe facebook dar nu stiu daca ati primit :)
    Vroiam sa va zic ca arata demential reteta mai ales ca mie imi place nuanta subtila de portocale din aproape orice produs asa ca am sa o incerc diseara.
    O intrebare: fiind in Germania nu cred ca voi gasi amidon de porumb si bicarbonat (nu stiu cum se cheama chiar daca le au) se poate sa o fac si fara_ in rest am toate incredientele.
    Si intrebarea a doua- acum 2 sapt am incercat retata de prajitura cu morcovi dar glazura cu almaie nu mi a iesit.. poate a fost prea lichida? la mine a ajuns ca un sirop atat de dulce ca prajitura desi a iesit ok, siropul a schimbat o complet fiind foarte foarte dulce..
    sper sa imi raspundeti.. si va multumesc!
    mereu incerc retete de aici..
    Imbratisari

    • Laura

      Alexandra, draga mea,ma bucur tare mult ca iti place si iti multumesc pentru aprecieri.
      Poti inlocui amidonul cu aceeasi cantitate de faina si poti exclude bicarbonatul.
      In Germania, amidonul se numeste Speisestärke si se gaseste in toate supermarketurile kaufland, Edeka, Lidl). Bicarbonatul se numeste Natron si il gasesti langa ingredientele pentru prajituri, in pliculete.
      Referitor la glazura, este foarte dulce, intr-adevar, dar consistenta trebuie sa fie cremoasa, nu lichida lichida. Trebuie sa adaugi suc de lamaie pana cand consistenta devine cremoasa. In functie de zaharul pudra folosit, este posibil sa ai nevoie de mai mult sau mai putin suc de lamaie decat cantitatea specificata in reteta.
      In cazul in care nu iti place glazura, poti renunta la ea. Pudreaza checul cu putin zahar pudra sau imbraca-l intr-o glazura de ciocolata amara. Iti recomand glazura prajiturii cu tonka. Este delicioasa.
      Pup cu drag!

  3. nyto

    Arata minunat si cred ca este foarte bun.Laura as vrea sa te intreb daca in Italia se gaseste amidon de porumb si te-as ruga sa-mi spui cum se numeste.Vreau sa incerc sa fac si eu.In zilele care urmeaza as vrea sa mai fac si tort padurea neagra.Felicitari pentru toate retetele si mult noroc in continuare.Te pup.

    • Laura

      Draga mea, se numeste Maizena sau Amido di mais.Il gasesti in abolut oricemagazin sau supermarket. Pup cu drag si astept sa-mi spui cum ti-au iesit checul si tortuletul.

  4. Alexandra

    Multumesc mult mult pentru informatii ! am sa incerc sa o fac in aceasta seara daca scap repede de la birou si va arat poze.. o sa ma interesez cum sa fac sa va trimit, pe facebook sau …?

  5. laura

    ma tot uit la toate retetele tale,pe unele le-am facut ,nu prea am timp ,parca te-as cunoaste de-o viata ,felicitari Laura ,multe am de invatat !!!

  6. Bucate Apetisante

    Sunt foarte convinsa ca si checul e o minune culinara insa ce ma atrage pe mine extrem de mult la postul tau este ultima poza. E mai mult decat superba si o admir intr-una de cand ti-am calcat pragul.
    Felicitari, desi ti-am mai spus-o cred ca de cateva ori :) , pt. minunatul blog! :)

    • Laura

      Ma bucur tare mult ca-ti place poza si multumesc pentru aprecieri!
      Te mai astept pe la mine!

  7. Poliana

    Draga Laura, din nou un chec extrem de frumos, aromat si apetisant! O zi frumoasa iti doresc!

  8. Toni

    E cumva adaptare dupa Donna Hay ? Ca varianta asta oricum e mai aratoasa si cred ca mai gustoasa.

    • Laura

      Toni, nu este o adaptare dupa Donna Hay. Este o versiune a unui chec din cartea mea de bucate, numai ca aici am adaugat cacao si am inlocuit sucul de lamaie cu cel de portocale.

  9. camy

    este foarte bun am facut multe din retele tale si mi-au iesit imi place mult sa incerc si noi retete si sa mai invat lucruri noi despre gatit

  10. Alexandra

    Gata Lauraaaa.. am incercat-o :) a iesit f gustoasa, doar cu mici defecte vizuale :))
    Am tapetat forma cu faina si ulei dar nu am stiut exact cum sa o scot la final.. si s-a rupt pe jumatate..
    Iar in alta data cand am pus hartie de copt, a iesit putin mototolita si nu mi a placut asa ca nu cred ca am sa mai folosesc hartie de copt ( vezi pozele de la prajitura ta cu morocov pe care am incercat-o)
    In rest f frumos totul, poate imi zici daca vrei cum se scoate prajitura apoi din forma.. si eventual niste pasi pentru o tapetare corecta a formei..
    Iti multumesc mult pentru indicatii si pentru retetele atat de minunate..sper sa poti vedea pozele de aici

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151930245514796&set=a.10151758842784796.1073741826.650924795&type=3&theater

    • Laura

      Alexandra, draga mea, tare ma bucur ca ti-a placut! Din pacate nu reusesc sa vad poza..:( Daca folosesti o forma cu gaura la mijloc, o tapetezi foarte bine cu ulei si faina si dupa ce prajitura este coapta, o lasi 2-3 minute in forma apoi o desprinzi usor de forma cu un cutit sau o paleta de silicon. Eu folosesc paleta de silicon ca sa protejez forma. Trebuie sa desprinzi doar marginile si daca prajitura nu vrea sa iasa nici asa, loveste forma de masa de cateva ori, energic. Nu e o metoda foarte ortodoxa, dar functioneaza. Dupa pasul asta, zgaltaie forma si o sa vezi ca prajitura se misca. In momentul asta, o rastorni brusc pe o farfurie si gata.
      Pup cu mult drag!

  11. Vio

    Draga Laura, sfaturile tale sunt intotdeauna binevenite pentru noi atunci cand suntem in impas. Permite-mi insa sa spun si eu ceva cu privire la tapetatul tavilor de copt: de cateva luni ung tava respectiva cu spray de copt (sau chiar cu ulei, unt, ce am in casa, insa de calitate) si apoi presar pesmet. Nu numai ca ceea ce prepar iese imediat din forma, dar mai ales capata o crusta foarte placuta, insa nu crocanta neaparat. Si parca mi se pare mult mi gustos cu pesmet, nu stiu, parerea mea… Multumesc

    • Laura

      Draga mea, sunt perfect de acord cu tine in legatura cu pesmetul, dar eu folosesc metoda asta cand pregatesc o reteta rustica. Checul cu portocale este foarte foarte delicat si nu i s-ar potrivi o crusta crocanta. Pup cu mare drag!

  12. Gabriella

    Draga Laura,

    Checul arata superb si de-abia astept sa-l fac. Insa nu sunt sigura cum masor uleiul in grame. Pot sa pun 130 ml ulei in loc de grame?
    De altfel toate retetele tale sunt excelente, imi place mult ceea ce faci, succes pe mai departe!
    Iti multumesc anticipat.

    • Laura

      Draga mea, 130 g de ulei, inseamna circa 132-135 ml ulei, dar este absolut perfect daca pui 130 ml. iese sigur la fel de gustos!
      Pup cu drag!

  13. SCHMITTAG

    BUNA LAURA.IN LOC DE AMIDON DE PORUMB PUTEM PUNE AMIDON DE CARTOFI SI IN LOC DE FAINA NORMALA PUTEM PUNE FAINA DE CARTOFI?

  14. SCHMITTAG

    BUNA LAURA.IN LOC DE AMIDON DE PORUMB PUTEM PUNE AMIDON DE CARTOFI SI IN LOC DE FAINA NORMALA PUTEM PUNE FAINA DE CARTOFI? MULTUMESC DIN INAINTE PENTRU RASPUNS.

    • Laura

      Draga mea, nu am incercat sa inlocuiesc amidonul de porumb cu cel de cartofi, dar cred ca este posibil.
      Din pacate, nu am folosit faina de cartofi niciodata, deci nu iti pot spune daca o poti inlocui cu cea de grau in cazul acestei retete.
      Te pup!

  15. Adelina

    Draga Laura ,iti multumesc foarte mult pentru retetele minunate pe care le gasesc pe pagina ta! tocmai am pus acest chec in cuptor,dar nu inteleg in legatura cu glazura…zaharul si cu lamaia se pun pe foc ,pana se obtine consistenta cremoasa sau se face la rece? imi pare rau ,nu am prea multa experienta in domeniu :) pupic xxx

    • Laura

      Draga mea, glazura se face la rece, nu este nevoie sa o fierbi.
      Te pup!

  16. Irina

    Am facut acest chec de patru ori si de fiecare data a fost un succes. Se face foarte usor si este foarte parfumat. Multumesc , Laura !

  17. bia

    am executat si eu acest chec vreau sa te felicit laura pt asa bunatati e absolut divin fff bun,ca de altfel toate retetele tale

  18. eniko

    Arata delicios! Chiar acum il am in cuptor :), am omis partea cu cacao..fiindca va fi umpluta cu crema ;)
    Maine este prima aniversare a blogului meu, si am sa sui reteta asta!!!
    Admir foarte mult bunatatiile din blogul tau, Laura. Nu este prima reteta care o fac de aici ;)
    Un salut si o primavara frumoasa!
    Eniko

  19. Veronica

    Bună Laura,
    Am nevoie de un sfat. Rețetele tale sunt minunate, am testat (cu succes) multe din ele, dar de când am schimbat cuptorul cu gaz cu un cuptor electric nu mai reușesc sa fac nici macar un banal blat. Totul imi iese crud la mijloc. Aparent sunt coapte ( trec testul scobitorii pt ca se solidifica, dar raman necoapte; sus si jos sunt coapte suficient cat sa ai impresia că sunt gata). Respect indicațiile producatorului in alegerea programului si temperaturii (180 grade, aprind si sus si jos). Am încercat și cu ventilație și fara, am lasat si mai mult la copt….la fel. Am un cuptor de calitate (zic eu), dar ceva gresesc. Am studiat pe net si am vazut ca si alte gospodine au aceeași problemă (cu diferite marci). Am îndrăznit sa-ti cer sfatul… In plimbările tale poate ai schimbat câteva cuptoare si ai o soluție pentru o mamica disperata, care nu reușește să facă prajituri copiilor ei.
    Cu drag,
    Veronica

    • Laura

      Draga mea, am avut si eu un astfel de cuptor pe undeva prin Germania. Problema lui era ca nu arata temperatura reala. Adica, daca il setam la 180°C, de fapt incalzea numai pana la 160°C. Sfatul meu este sa iti cumperi un termometru pentru cuptor ca sa iti dai seama care este temperatura lui reala. Din pacate, am tot auzit in ultima vreme cazuri de genul asta. Iti dau un link ca sa iti dai seama cam ce trebuie sa cauti:
      http://www.germanelectronics.ro/conrad.php?name=Products&pid=672846&utm_source=shopmania&utm_medium=cpc&utm_campaign=direct_link
      Te pup!

  20. Veronica

    Mulțumesc mult pentru ajutor! O sa cumpăr un astfel de termometru. O sa revin sa-ti spun daca am reușit să rezolv problema, sa ajutam și alte gospodine. Pana atunci, trec retetele tale la rubrica “de facut”.
    Sa ai o zi minunata!
    Veronica

Lasa un comentariu:

Vrei sa faci reteta de mai sus? Ai nevoie de ajutor? Ai facut-o? Ti-a placut? Impartaseste cu noi impresiile tale!


8 + = 10

Editare comentariu:
Pot fi utilizate etichete si atribute HTML in redactarea comentariului.