web analytics

Chec cu portocale

Retete culinareChec cu portocale

Chec portocale

Zilele trecute mi-era pofta de ceva cu portocale, ceva simplu, rapid si foarte foarte parfumat. Pofta mea s-a materializat intr-un atat de pufos chec cu portocale, incat e imposibil sa te opresti dupa o felie. Daca facem “greseala” sa il savuram alaturi de o cana cu ceai negru, chiar e foarte greu sa te opresti. Eu m-am oprit…intr-un tarziu.:) Daca il incercati, si va sfatuiesc din suflet sa o faceti, sa nu renuntati la glazura de lamaie. Ii da acel ceva in plus acestui, si asa foarte delicios, chec cu portocale.

Ingrediente – Chec cu portocale (forma 24 cm Ø)

  • 250 g faina
  • 50 g amidon de porumb
  • 3 oua
  • 1 lingura plina cacao
  • 180 g zahar/ 2 linguri indulcitor praf (xylitol, stevia,etc)
  • 130 g ulei
  • 180 ml suc de portocale proaspat
  • 3 portocale (doar coaja rasa)
  • 1 plic praf de copt
  • 1 varf de cutit de bicarbonat
  • 200 g zahar pudra + 1 lamaie medie (doar sucul) – pentru glazura

Mod de preparare

  • Punem intr-un vas ouale intregi si zaharul sau indulcitorul (putem pune mai mult indulcitor, daca dorim) si le mixam pana se deschid la culoare si isi tripleaza volumul.
  • Adaugam sucul de portocale, coaja rasa de portocale si uleiul si amestecam, cu o lingura sau un tel, pana la omogenizare.
  • Amestecam faina, amidonul, praful de copt si bicarbonatul si dle dam prin sita. Le adaugam in aluatul de chec si amestecam. Nu este obligatoriu sa amestecam de jos in sus. Pur si simplu, adaugam faina in aluat, in vreo 2-3 transe si amestecam pana la omogenizare, nu mai mult.
  • Tapetam forma cu unt/ulei si faina si o umplem cu jumatate din aluat. In jumatatea ramasa, adaugam 1 lingura de cacao si amestecam bine. Punem aluatul cu cacao peste cel de portocale si le amestecam putin cu o scobitoare.

Aluat chec de portocale

  • Coacem checul in cuptorul preincalzit la 180°C pentru circa 30 -35 minute. Facem testul cu scobitoarea inainte de a-l scoate din cuptor.
  • Il scoatem din forma si il asezam pe un gratar sa se raceasca.
  • Pentru glazura, amestecam zaharul pudra cu sucul de lamaie (adaugam suc de lamaie pana obtinem o consistenta semilichida).
  • Distribuim glazura (eu m-am ajutat de o lingura) pe toata suprafata checului, apoi o lasam sa se intareasca (cca 15 -20 minute).
  • Taiem checul si il savuram. Pofta buna!

Chec de portoale felie

Sumar
Nume Reteta:
Chec cu portocale
Publicata:
Timp preparare:
Timp coacere:
Timp total preparare:
Voturi
4 Based on 43 Review(s)

40 Comentarii
  1. 1
    02/09/2013
    13:18

    Este si/si ori sau/sau :180 g zahar/ 2 linguri indulcitor praf xylitol, pentru ca 2 lg de Xylitol nu imi pare ca ar indulci la fel. Nu am folosit , pana acum , xylitol la preparate (termic) ci doar la indulcit cafeaua cea de toate zilele.Multumesc. Si , apropo , arata superb si vreau sa-l si prepar urgent,

    • 1.1
      02/09/2013
      19:05

      Draga mea, eu folosesc o marca germana de indulcitor care este foarte dulce. Desigur, daca doresti, poti pune mai mult indulcitor.
      Am sa merg sa specific aces lucru si in reteta.
      Te pup!

      P.S Punem zahar sau indulcitor.

  2. 2
    02/09/2013
    14:56

    Buna ziua! Eu v am mai laudat si pe facebook dar nu stiu daca ati primit :)
    Vroiam sa va zic ca arata demential reteta mai ales ca mie imi place nuanta subtila de portocale din aproape orice produs asa ca am sa o incerc diseara.
    O intrebare: fiind in Germania nu cred ca voi gasi amidon de porumb si bicarbonat (nu stiu cum se cheama chiar daca le au) se poate sa o fac si fara_ in rest am toate incredientele.
    Si intrebarea a doua- acum 2 sapt am incercat retata de prajitura cu morcovi dar glazura cu almaie nu mi a iesit.. poate a fost prea lichida? la mine a ajuns ca un sirop atat de dulce ca prajitura desi a iesit ok, siropul a schimbat o complet fiind foarte foarte dulce..
    sper sa imi raspundeti.. si va multumesc!
    mereu incerc retete de aici..
    Imbratisari

    • 2.1
      02/09/2013
      19:00

      Alexandra, draga mea,ma bucur tare mult ca iti place si iti multumesc pentru aprecieri.
      Poti inlocui amidonul cu aceeasi cantitate de faina si poti exclude bicarbonatul.
      In Germania, amidonul se numeste Speisestärke si se gaseste in toate supermarketurile kaufland, Edeka, Lidl). Bicarbonatul se numeste Natron si il gasesti langa ingredientele pentru prajituri, in pliculete.
      Referitor la glazura, este foarte dulce, intr-adevar, dar consistenta trebuie sa fie cremoasa, nu lichida lichida. Trebuie sa adaugi suc de lamaie pana cand consistenta devine cremoasa. In functie de zaharul pudra folosit, este posibil sa ai nevoie de mai mult sau mai putin suc de lamaie decat cantitatea specificata in reteta.
      In cazul in care nu iti place glazura, poti renunta la ea. Pudreaza checul cu putin zahar pudra sau imbraca-l intr-o glazura de ciocolata amara. Iti recomand glazura prajiturii cu tonka. Este delicioasa.
      Pup cu drag!

  3. 3
    02/09/2013
    15:51

    Arata minunat si cred ca este foarte bun.Laura as vrea sa te intreb daca in Italia se gaseste amidon de porumb si te-as ruga sa-mi spui cum se numeste.Vreau sa incerc sa fac si eu.In zilele care urmeaza as vrea sa mai fac si tort padurea neagra.Felicitari pentru toate retetele si mult noroc in continuare.Te pup.

    • 3.1
      02/09/2013
      18:52

      Draga mea, se numeste Maizena sau Amido di mais.Il gasesti in abolut oricemagazin sau supermarket. Pup cu drag si astept sa-mi spui cum ti-au iesit checul si tortuletul.

  4. 4
    02/09/2013
    19:17

    Multumesc mult mult pentru informatii ! am sa incerc sa o fac in aceasta seara daca scap repede de la birou si va arat poze.. o sa ma interesez cum sa fac sa va trimit, pe facebook sau …?

  5. 5
    02/09/2013
    19:41

    ma tot uit la toate retetele tale,pe unele le-am facut ,nu prea am timp ,parca te-as cunoaste de-o viata ,felicitari Laura ,multe am de invatat !!!

  6. 6
    02/09/2013
    22:58

    Sunt foarte convinsa ca si checul e o minune culinara insa ce ma atrage pe mine extrem de mult la postul tau este ultima poza. E mai mult decat superba si o admir intr-una de cand ti-am calcat pragul.
    Felicitari, desi ti-am mai spus-o cred ca de cateva ori :) , pt. minunatul blog! :)

    • 6.1
      18/09/2013
      11:00

      Ma bucur tare mult ca-ti place poza si multumesc pentru aprecieri!
      Te mai astept pe la mine!

  7. 7
    04/09/2013
    08:34

    Draga Laura, din nou un chec extrem de frumos, aromat si apetisant! O zi frumoasa iti doresc!

    • 7.1
      18/09/2013
      10:45

      Poli, scumpa, tare ma bucur ca iti place.
      Pup cu mare drag!

  8. 8
    04/09/2013
    09:11

    tare bine arata!!

    • 8.1
      18/09/2013
      10:44

      Andreea, draga mea, ma bucur ca iti place. Pup cu drag!

  9. 9
    04/09/2013
    10:23

    E cumva adaptare dupa Donna Hay ? Ca varianta asta oricum e mai aratoasa si cred ca mai gustoasa.

    • 9.1
      18/09/2013
      10:44

      Toni, nu este o adaptare dupa Donna Hay. Este o versiune a unui chec din cartea mea de bucate, numai ca aici am adaugat cacao si am inlocuit sucul de lamaie cu cel de portocale.

  10. 10
    06/09/2013
    13:19

    este foarte bun am facut multe din retele tale si mi-au iesit imi place mult sa incerc si noi retete si sa mai invat lucruri noi despre gatit

    • 10.1
      18/09/2013
      10:31

      Camy, draga mea, ma bucur mult ca iti place!
      Te pupic cu drag!

  11. 11
    06/09/2013
    22:06

    Superb arata! Imi imaginez cat este de bun.

    • 11.1
      18/09/2013
      10:30

      Valentina, draga mea, ma bucur mult ca iti place!
      Pup!

  12. 12
    08/09/2013
    14:25

    Gata Lauraaaa.. am incercat-o :) a iesit f gustoasa, doar cu mici defecte vizuale :))
    Am tapetat forma cu faina si ulei dar nu am stiut exact cum sa o scot la final.. si s-a rupt pe jumatate..
    Iar in alta data cand am pus hartie de copt, a iesit putin mototolita si nu mi a placut asa ca nu cred ca am sa mai folosesc hartie de copt ( vezi pozele de la prajitura ta cu morocov pe care am incercat-o)
    In rest f frumos totul, poate imi zici daca vrei cum se scoate prajitura apoi din forma.. si eventual niste pasi pentru o tapetare corecta a formei..
    Iti multumesc mult pentru indicatii si pentru retetele atat de minunate..sper sa poti vedea pozele de aici

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151930245514796&set=a.10151758842784796.1073741826.650924795&type=3&theater

    • 12.1
      18/09/2013
      10:26

      Alexandra, draga mea, tare ma bucur ca ti-a placut! Din pacate nu reusesc sa vad poza..:( Daca folosesti o forma cu gaura la mijloc, o tapetezi foarte bine cu ulei si faina si dupa ce prajitura este coapta, o lasi 2-3 minute in forma apoi o desprinzi usor de forma cu un cutit sau o paleta de silicon. Eu folosesc paleta de silicon ca sa protejez forma. Trebuie sa desprinzi doar marginile si daca prajitura nu vrea sa iasa nici asa, loveste forma de masa de cateva ori, energic. Nu e o metoda foarte ortodoxa, dar functioneaza. Dupa pasul asta, zgaltaie forma si o sa vezi ca prajitura se misca. In momentul asta, o rastorni brusc pe o farfurie si gata.
      Pup cu mult drag!

  13. 13
    09/09/2013
    17:24

    Ce culoare frumoasa are !!! <3

    • 13.1
      18/09/2013
      10:20

      Adina, scumpa mea, ma bucur mult ca iti place!
      Te pup cu drag!

  14. 14
    17/09/2013
    21:33

    L-am facut si eu ! Super bun ! Mersi Laura pt reteta :)

    • 14.1
      18/09/2013
      09:49

      Sa-ti fie de bine, draga mea!
      Pup!

  15. 15
    23/10/2013
    22:15

    Draga Laura, sfaturile tale sunt intotdeauna binevenite pentru noi atunci cand suntem in impas. Permite-mi insa sa spun si eu ceva cu privire la tapetatul tavilor de copt: de cateva luni ung tava respectiva cu spray de copt (sau chiar cu ulei, unt, ce am in casa, insa de calitate) si apoi presar pesmet. Nu numai ca ceea ce prepar iese imediat din forma, dar mai ales capata o crusta foarte placuta, insa nu crocanta neaparat. Si parca mi se pare mult mi gustos cu pesmet, nu stiu, parerea mea… Multumesc

    • 15.1
      25/10/2013
      10:44

      Draga mea, sunt perfect de acord cu tine in legatura cu pesmetul, dar eu folosesc metoda asta cand pregatesc o reteta rustica. Checul cu portocale este foarte foarte delicat si nu i s-ar potrivi o crusta crocanta. Pup cu mare drag!

  16. 16
    08/11/2013
    14:07

    Draga Laura,

    Checul arata superb si de-abia astept sa-l fac. Insa nu sunt sigura cum masor uleiul in grame. Pot sa pun 130 ml ulei in loc de grame?
    De altfel toate retetele tale sunt excelente, imi place mult ceea ce faci, succes pe mai departe!
    Iti multumesc anticipat.

    • 16.1
      13/11/2013
      17:20

      Draga mea, 130 g de ulei, inseamna circa 132-135 ml ulei, dar este absolut perfect daca pui 130 ml. iese sigur la fel de gustos!
      Pup cu drag!

  17. 17
    26/11/2013
    16:25

    BUNA LAURA.IN LOC DE AMIDON DE PORUMB PUTEM PUNE AMIDON DE CARTOFI SI IN LOC DE FAINA NORMALA PUTEM PUNE FAINA DE CARTOFI?

  18. 18
    26/11/2013
    16:26

    BUNA LAURA.IN LOC DE AMIDON DE PORUMB PUTEM PUNE AMIDON DE CARTOFI SI IN LOC DE FAINA NORMALA PUTEM PUNE FAINA DE CARTOFI? MULTUMESC DIN INAINTE PENTRU RASPUNS.

    • 18.1
      29/11/2013
      14:16

      Draga mea, nu am incercat sa inlocuiesc amidonul de porumb cu cel de cartofi, dar cred ca este posibil.
      Din pacate, nu am folosit faina de cartofi niciodata, deci nu iti pot spune daca o poti inlocui cu cea de grau in cazul acestei retete.
      Te pup!

  19. 19
    30/11/2013
    14:38

    Draga Laura ,iti multumesc foarte mult pentru retetele minunate pe care le gasesc pe pagina ta! tocmai am pus acest chec in cuptor,dar nu inteleg in legatura cu glazura…zaharul si cu lamaia se pun pe foc ,pana se obtine consistenta cremoasa sau se face la rece? imi pare rau ,nu am prea multa experienta in domeniu :) pupic xxx

    • 19.1
      12/12/2013
      15:25

      Draga mea, glazura se face la rece, nu este nevoie sa o fierbi.
      Te pup!

  20. 20
    07/01/2014
    15:04

    Am facut acest chec de patru ori si de fiecare data a fost un succes. Se face foarte usor si este foarte parfumat. Multumesc , Laura !

    • 20.1
      15/01/2014
      10:59

      Sa iti fie de bine, draga mea!

  21. 21
    28/02/2014
    20:40

    am executat si eu acest chec vreau sa te felicit laura pt asa bunatati e absolut divin fff bun,ca de altfel toate retetele tale

    • 21.1
      01/03/2014
      12:45

      Sa-ti fie de bine, draga mea!

  22. 22
    01/03/2014
    20:35

    Arata delicios! Chiar acum il am in cuptor :), am omis partea cu cacao..fiindca va fi umpluta cu crema ;)
    Maine este prima aniversare a blogului meu, si am sa sui reteta asta!!!
    Admir foarte mult bunatatiile din blogul tau, Laura. Nu este prima reteta care o fac de aici ;)
    Un salut si o primavara frumoasa!
    Eniko

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Poti sa folosesti aceste atribute HTML : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>