Anghinare la tigaie, reteta de post, fara carne
Anghinare la tigaie, o reteta de post, simpla si delicioasa, sau garnitura pentru preparatele pe baza de carne sau peste. Reteta video mancare de anghinare, pas cu pas.
Cand am gustat prima data anghinare, recunosc ca nu mi-a placut foarte mult, dar acum o gatesc cu drag de cateva ori pe luna. La fel am patit si cu urzicile pe care nu le suportam in copilarie, dar iata ca acum parcurg zeci de kilometri ca sa le culeg si sa imi satisfac pofta macar o data pe an. Ideea este ca sunt legume/verdeturi/fructe care, chiar daca nu iti plac cand le mananci pentru prima data, nu trebuie sterse definitiv de pe lista.
Anghinarea este o minune pentru sanatate! Datorita continutului ridicat de cinarina, anghinarea este un excelent purificator al ficatului si al vezicii biliare, ne ajuta la o buna digestie si reduce nivelul colesterolului. Asadar, aveti toate motivele sa va imprieteniti cu ea.
Asa cum veti vedea in reteta video de mai jos, anghinarea nu se curata deloc greu. Trebuie doar sa avem grija sa o punem imediat intr-un vas plin cu apa rece in care am adaugat suc si felii de lamaie. Pentru ca oxideaza foarte rapid, este absolut necesar sa facem acest lucru. Daca nu va protejati mainile cu manusi in timp ce curatati anghinarea, neaparat sa va frecati degetele cu o felie de lamaie.
Reteta de anghinare la tigaie este o alegere foarte buna pentru zilele de post, dar si ca garnitura pentru carne si peste. In post o puteti manca ca atare sau cu paste, mamaliga, cuscus, orez sau cu bruschette. Eu o ador cu bruschette. Prajesc cateva felii de paine rustica, le frec cu un catel de usturoi, adaug anghinarea, prepararata ca in aceasta reteta, stropesc cu putin ulei de masline si savurez cu pofta.
Pentru ca se apropie Pastele, anghinarea este cea mai delicioasa garnitura pentru friptura de miel. Nici nu va imaginati cat de bine se combina gustul anghinarei cu carnea de miel. Trebuie neaparat sa incercati, macar o data.
Va recomand cu mare drag sa incercati si reteta de humus de anghinare.Eeste delicios si se poate manca si in post.
Anghinare de post la tigaie – Ingrediente 2 persoane
- 4 bucati anghinare
- 2 catei de usturoi
- 1 lamaie medie (suc) + 2-3 felii de lamaie
- 2 linguri ulei de masline
- 50 ml vin alb sec de buna calitate (optional)
- 1 lingura patrunjel tocat
- cca 150-200 ml supa de legume/apa
- sare dupa gust
- piper dupa gust
Anghinare la tigaie – reteta video – pas cu pas
Anghinare de post, simpla si delicioasa – reteta text – preparare pas cu pas
Inainte de a incepe treaba, pregatiti langa voi un vas cu apa foarte rece in care adaugati sucul unei lamai si 2-3 felii de lamaie. Nu uitati sa va frecati bine mainile cu lamaie ca sa nu se pateze in timp ce le curatati.
- Curatam primul strat de frunze ale fiecarei bucati de anghinare, taiem cca 2-3 cm din varful lor si curatam si tulpina, cu ajutorul unui curatator de cartofi.
- Taiem anghinarea in doua, curatam miezul care se prezinta sub forma de puf, apoi taiem fiecare jumatate, pe lungime, in 4 felii.
- Punem imediat bucatile de anghinare in vasul cu apa si lamaie.
- Punem uleiul de masline in tigaie, pe foc mediu, si adaugam cateii de usturoi usor zdrobiti. Nu curatam cateii de usturoi.
- Dupa cca 1-2 minute, adaugam bucatile de anghinare in tigaie, bine scurse, si le sotam, pe foc mediu, 2 minute.
- Adaugam vinul alb, iar dupa ce s-a evaporat, adaugam supa de legume sau apa.
Daca tineti post si nu este dezlegare la vin, puteti sa nu il folositi. Puneti direct supa de legume sau apa peste anghinare. ATENTIE, supa sau apa trebuie sa fie fierbinti in momentul in care le adaugam in tigaie.
- Adaugam sare si, daca dorim, piper proaspat macinat, dupa gust, amestecam si acoperim tigaia cu capac.
- Fierbem anghinarea cca 10-15 minute, pe foc moderat. Daca lichidul scade prea mult, mai adaugam cateva linguri.
- Dupa ce anghinarea a fiert, scoatem capacul si mai lasam pe foc cateva minute sau pana cand sosul scade aproape in totalitate.
- Adaugam patrunjelul proaspat tocat, amestecam cu grija si servim cu pofta.