Chec cu portocale


Chec cu portocale – o reteta de chec rapida, simpla si plina de aroma

Chec cu portocale - o reteta de chec rapida, simpla si plina de aroma
Chec cu portocale, cel mai pufos si gustos chec

Zilele trecute mi-era pofta de ceva cu portocale, ceva simplu, rapid si foarte foarte parfumat (pentru cei care prefera o reteta mai clasica, va recomand si reteta de chec pufos cu rahat).

Pofta mea s-a materializat intr-un atat de pufos chec cu portocale, incat este imposibil sa te opresti dupa o felie. Daca facem „greseala” sa il savuram alaturi de o cana cu ceai negru, chiar e foarte greu sa te opresti. Eu m-am oprit…intr-un tarziu.:).

Daca incercati acest chec pufos cu portocale, si va sfatuiesc din suflet sa o faceti, sa nu renuntati la glazura de lamaie. Ii da acel ceva in plus acestui, si asa foarte delicios, chec cu portocale.

Chec cu portocale – Ingrediente (forma 24cm Ø)

  • 250 g faina
  • 50 g amidon de porumb
  • 3 oua
  • 1 lingura plina cacao
  • 180 g zahar
  • 130 ml ulei
  • 180 ml suc de portocale proaspat
  • 3 portocale (doar coaja rasa)
  • 4 g praf de copt
  • 1 varf de cutit de bicarbonat
  • 1 varf cutit sare
  • 200 g zahar pudra + 1 lamaie medie (doar sucul) – pentru glazura

Chec cu portocale – Mod de preparare

  • Punem intr-un vas ouale intregi, sarea si zaharul si le mixam pana se deschid la culoare si isi tripleaza volumul.
  • Adaugam sucul de portocale, coaja rasa de portocale si uleiul si amestecam, cu o lingura sau un tel, pana la omogenizare.
  • Amestecam faina, amidonul, praful de copt si bicarbonatul si le dam prin sita. Le adaugam in aluatul de chec si amestecam. Nu este obligatoriu sa amestecam de jos in sus. Pur si simplu, adaugam faina in aluat, in vreo 2-3 transe, si amestecam pana la omogenizare, nu mai mult.
  • Tapetam forma cu unt/ulei si faina si o umplem cu jumatate din aluat. In jumatatea ramasa, adaugam 1 lingura de cacao si amestecam bine. Punem aluatul cu cacao peste cel de portocale si le amestecam putin cu o scobitoare.

Chec cu portocale aluat

  • Coacem checul in cuptorul preincalzit la 180°C pentru circa 30 -35 minute. Facem testul cu scobitoarea inainte de a-l scoate din cuptor.
  • Il scoatem din forma si il asezam pe un gratar sa se raceasca.
  • Pentru glazura, amestecam zaharul pudra cu sucul de lamaie (adaugam suc de lamaie pana obtinem o consistenta semilichida).
  • Distribuim glazura (eu m-am ajutat de o lingura) pe toata suprafata checului, apoi o lasam sa se intareasca (cca 15 -20 minute).
  • Taiem checul si il savuram. Pofta buna!

Chec cu portoale detaliu felie

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Chec cu portocale
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
41star1star1star1stargray Based on 237 Review(s)

89 comentarii la “Chec cu portocale

  1. Alexandra spune:

    Buna ziua! Eu v am mai laudat si pe facebook dar nu stiu daca ati primit 🙂
    Vroiam sa va zic ca arata demential reteta mai ales ca mie imi place nuanta subtila de portocale din aproape orice produs asa ca am sa o incerc diseara.
    O intrebare: fiind in Germania nu cred ca voi gasi amidon de porumb si bicarbonat (nu stiu cum se cheama chiar daca le au) se poate sa o fac si fara_ in rest am toate incredientele.
    Si intrebarea a doua- acum 2 sapt am incercat retata de prajitura cu morcovi dar glazura cu almaie nu mi a iesit.. poate a fost prea lichida? la mine a ajuns ca un sirop atat de dulce ca prajitura desi a iesit ok, siropul a schimbat o complet fiind foarte foarte dulce..
    sper sa imi raspundeti.. si va multumesc!
    mereu incerc retete de aici..
    Imbratisari

    • Laura spune:

      Alexandra, draga mea,ma bucur tare mult ca iti place si iti multumesc pentru aprecieri.
      Poti inlocui amidonul cu aceeasi cantitate de faina si poti exclude bicarbonatul.
      In Germania, amidonul se numeste Speisestärke si se gaseste in toate supermarketurile kaufland, Edeka, Lidl). Bicarbonatul se numeste Natron si il gasesti langa ingredientele pentru prajituri, in pliculete.
      Referitor la glazura, este foarte dulce, intr-adevar, dar consistenta trebuie sa fie cremoasa, nu lichida lichida. Trebuie sa adaugi suc de lamaie pana cand consistenta devine cremoasa. In functie de zaharul pudra folosit, este posibil sa ai nevoie de mai mult sau mai putin suc de lamaie decat cantitatea specificata in reteta.
      In cazul in care nu iti place glazura, poti renunta la ea. Pudreaza checul cu putin zahar pudra sau imbraca-l intr-o glazura de ciocolata amara. Iti recomand glazura prajiturii cu tonka. Este delicioasa.
      Pup cu drag!

      • Lulu spune:

        Am facut checul insa, am folosit pentru blat numai 50g zahar in loc de 180g zahar si am renuntat la glazura. A iesit minunat.
        Multumesc pentru reteta

  2. nyto spune:

    Arata minunat si cred ca este foarte bun.Laura as vrea sa te intreb daca in Italia se gaseste amidon de porumb si te-as ruga sa-mi spui cum se numeste.Vreau sa incerc sa fac si eu.In zilele care urmeaza as vrea sa mai fac si tort padurea neagra.Felicitari pentru toate retetele si mult noroc in continuare.Te pup.

    • Laura spune:

      Draga mea, se numeste Maizena sau Amido di mais.Il gasesti in abolut oricemagazin sau supermarket. Pup cu drag si astept sa-mi spui cum ti-au iesit checul si tortuletul.

      • Carmen spune:

        Nu mai puneti atat de mult zahar in dulciuri, nu-i nici sanatos si nici gustos. O prajitura f dulce nu-i cu nimic diferita de o mancare f sarata!

  3. Laura spune:

    Draga mea, eu folosesc o marca germana de indulcitor care este foarte dulce. Desigur, daca doresti, poti pune mai mult indulcitor.
    Am sa merg sa specific aces lucru si in reteta.
    Te pup!

    P.S Punem zahar sau indulcitor.

  4. Alexandra spune:

    Multumesc mult mult pentru informatii ! am sa incerc sa o fac in aceasta seara daca scap repede de la birou si va arat poze.. o sa ma interesez cum sa fac sa va trimit, pe facebook sau …?

  5. laura spune:

    ma tot uit la toate retetele tale,pe unele le-am facut ,nu prea am timp ,parca te-as cunoaste de-o viata ,felicitari Laura ,multe am de invatat !!!

  6. Bucate Apetisante spune:

    Sunt foarte convinsa ca si checul e o minune culinara insa ce ma atrage pe mine extrem de mult la postul tau este ultima poza. E mai mult decat superba si o admir intr-una de cand ti-am calcat pragul.
    Felicitari, desi ti-am mai spus-o cred ca de cateva ori 🙂 , pt. minunatul blog! 🙂

    • Laura spune:

      Toni, nu este o adaptare dupa Donna Hay. Este o versiune a unui chec din cartea mea de bucate, numai ca aici am adaugat cacao si am inlocuit sucul de lamaie cu cel de portocale.

  7. camy spune:

    este foarte bun am facut multe din retele tale si mi-au iesit imi place mult sa incerc si noi retete si sa mai invat lucruri noi despre gatit

  8. Alexandra spune:

    Gata Lauraaaa.. am incercat-o 🙂 a iesit f gustoasa, doar cu mici defecte vizuale :))
    Am tapetat forma cu faina si ulei dar nu am stiut exact cum sa o scot la final.. si s-a rupt pe jumatate..
    Iar in alta data cand am pus hartie de copt, a iesit putin mototolita si nu mi a placut asa ca nu cred ca am sa mai folosesc hartie de copt ( vezi pozele de la prajitura ta cu morocov pe care am incercat-o)
    In rest f frumos totul, poate imi zici daca vrei cum se scoate prajitura apoi din forma.. si eventual niste pasi pentru o tapetare corecta a formei..
    Iti multumesc mult pentru indicatii si pentru retetele atat de minunate..sper sa poti vedea pozele de aici

    • Laura spune:

      Alexandra, draga mea, tare ma bucur ca ti-a placut! Din pacate nu reusesc sa vad poza..:( Daca folosesti o forma cu gaura la mijloc, o tapetezi foarte bine cu ulei si faina si dupa ce prajitura este coapta, o lasi 2-3 minute in forma apoi o desprinzi usor de forma cu un cutit sau o paleta de silicon. Eu folosesc paleta de silicon ca sa protejez forma. Trebuie sa desprinzi doar marginile si daca prajitura nu vrea sa iasa nici asa, loveste forma de masa de cateva ori, energic. Nu e o metoda foarte ortodoxa, dar functioneaza. Dupa pasul asta, zgaltaie forma si o sa vezi ca prajitura se misca. In momentul asta, o rastorni brusc pe o farfurie si gata.
      Pup cu mult drag!

  9. Vio spune:

    Draga Laura, sfaturile tale sunt intotdeauna binevenite pentru noi atunci cand suntem in impas. Permite-mi insa sa spun si eu ceva cu privire la tapetatul tavilor de copt: de cateva luni ung tava respectiva cu spray de copt (sau chiar cu ulei, unt, ce am in casa, insa de calitate) si apoi presar pesmet. Nu numai ca ceea ce prepar iese imediat din forma, dar mai ales capata o crusta foarte placuta, insa nu crocanta neaparat. Si parca mi se pare mult mi gustos cu pesmet, nu stiu, parerea mea… Multumesc

    • Laura spune:

      Draga mea, sunt perfect de acord cu tine in legatura cu pesmetul, dar eu folosesc metoda asta cand pregatesc o reteta rustica. Checul cu portocale este foarte foarte delicat si nu i s-ar potrivi o crusta crocanta. Pup cu mare drag!

  10. Gabriella spune:

    Draga Laura,

    Checul arata superb si de-abia astept sa-l fac. Insa nu sunt sigura cum masor uleiul in grame. Pot sa pun 130 ml ulei in loc de grame?
    De altfel toate retetele tale sunt excelente, imi place mult ceea ce faci, succes pe mai departe!
    Iti multumesc anticipat.

    • Laura spune:

      Draga mea, 130 g de ulei, inseamna circa 132-135 ml ulei, dar este absolut perfect daca pui 130 ml. iese sigur la fel de gustos!
      Pup cu drag!

  11. SCHMITTAG spune:

    BUNA LAURA.IN LOC DE AMIDON DE PORUMB PUTEM PUNE AMIDON DE CARTOFI SI IN LOC DE FAINA NORMALA PUTEM PUNE FAINA DE CARTOFI?

  12. SCHMITTAG spune:

    BUNA LAURA.IN LOC DE AMIDON DE PORUMB PUTEM PUNE AMIDON DE CARTOFI SI IN LOC DE FAINA NORMALA PUTEM PUNE FAINA DE CARTOFI? MULTUMESC DIN INAINTE PENTRU RASPUNS.

    • Laura spune:

      Draga mea, nu am incercat sa inlocuiesc amidonul de porumb cu cel de cartofi, dar cred ca este posibil.
      Din pacate, nu am folosit faina de cartofi niciodata, deci nu iti pot spune daca o poti inlocui cu cea de grau in cazul acestei retete.
      Te pup!

  13. Adelina spune:

    Draga Laura ,iti multumesc foarte mult pentru retetele minunate pe care le gasesc pe pagina ta! tocmai am pus acest chec in cuptor,dar nu inteleg in legatura cu glazura…zaharul si cu lamaia se pun pe foc ,pana se obtine consistenta cremoasa sau se face la rece? imi pare rau ,nu am prea multa experienta in domeniu 🙂 pupic xxx

  14. Irina spune:

    Am facut acest chec de patru ori si de fiecare data a fost un succes. Se face foarte usor si este foarte parfumat. Multumesc , Laura !

  15. bia spune:

    am executat si eu acest chec vreau sa te felicit laura pt asa bunatati e absolut divin fff bun,ca de altfel toate retetele tale

  16. eniko spune:

    Arata delicios! Chiar acum il am in cuptor :), am omis partea cu cacao..fiindca va fi umpluta cu crema 😉
    Maine este prima aniversare a blogului meu, si am sa sui reteta asta!!!
    Admir foarte mult bunatatiile din blogul tau, Laura. Nu este prima reteta care o fac de aici 😉
    Un salut si o primavara frumoasa!
    Eniko

  17. Veronica spune:

    Bună Laura,
    Am nevoie de un sfat. Rețetele tale sunt minunate, am testat (cu succes) multe din ele, dar de când am schimbat cuptorul cu gaz cu un cuptor electric nu mai reușesc sa fac nici macar un banal blat. Totul imi iese crud la mijloc. Aparent sunt coapte ( trec testul scobitorii pt ca se solidifica, dar raman necoapte; sus si jos sunt coapte suficient cat sa ai impresia că sunt gata). Respect indicațiile producatorului in alegerea programului si temperaturii (180 grade, aprind si sus si jos). Am încercat și cu ventilație și fara, am lasat si mai mult la copt….la fel. Am un cuptor de calitate (zic eu), dar ceva gresesc. Am studiat pe net si am vazut ca si alte gospodine au aceeași problemă (cu diferite marci). Am îndrăznit sa-ti cer sfatul… In plimbările tale poate ai schimbat câteva cuptoare si ai o soluție pentru o mamica disperata, care nu reușește să facă prajituri copiilor ei.
    Cu drag,
    Veronica

    • Laura spune:

      Draga mea, am avut si eu un astfel de cuptor pe undeva prin Germania. Problema lui era ca nu arata temperatura reala. Adica, daca il setam la 180°C, de fapt incalzea numai pana la 160°C. Sfatul meu este sa iti cumperi un termometru pentru cuptor ca sa iti dai seama care este temperatura lui reala. Din pacate, am tot auzit in ultima vreme cazuri de genul asta. Iti dau un link ca sa iti dai seama cam ce trebuie sa cauti:

      Te pup!

  18. Veronica spune:

    Mulțumesc mult pentru ajutor! O sa cumpăr un astfel de termometru. O sa revin sa-ti spun daca am reușit să rezolv problema, sa ajutam și alte gospodine. Pana atunci, trec retetele tale la rubrica „de facut”.
    Sa ai o zi minunata!
    Veronica

  19. Delia spune:

    Draga Laura, tocmai am facut checul si e o minune ! Tare usor de facut (comparativ cu torturile si prajiturile complicate si laborioase pe care le fac de obicei), fin, parfumat si umed. Am preferat ca in loc de glazura de lamaie sa il pudrez cu zahar pudra si am pus 300 g faina in loc de 250 g pt ca mi s-a parut prea fluid aluatul. Multumesc pt reteta, e prima oara cand incerc o reteta de-a ta si sunt incantata. Te felicit !

  20. Andreea spune:

    Oare daca in locul formei rotunde s-ar folosi o forma dreptunghiulara, obisnuita, pentru chec, cantitatea ar ajunge pentru 1 forma sau pentru 2?

  21. Lavinia spune:

    Buna Laura, am incercat checul acesta azi si surpriza a fost pe masura. Am pus mai putin zahar pt ca noi mancam nu foarte dulce (120 gr in loc de 180 gr) si mai multa parte de cacao, la cuptor electric. A stat 42 de minute (180 grade, cu ventilatie) si a iesit fabulos. L-am facut cu glazura de ciocolata neagra. Un succes total. Prietenul meu a mancat jumatate in prima ora de dupa pregatire. Multumesc pentru retete. Am incercat su friptura ta de miel de Paste si la fel, un rasunet. Cu siguranta voi face mai multe retete de aici. Cu drag, Lavinia

  22. ANDRADA spune:

    buna Laura,te urmaresc de ceva timp,imi plac enorm retele tale,checul de portocale e f f f bun si aromat,tarta cu banane un deliciu…esti o sursa de inspiratie,multumesc mult

  23. Iuliana spune:

    De la varsta de 14-15 ani am inceput sa gatesc si asta datorita retetelor tale. Placerea a crescut cu fiecare reteta incercata. Desi am 17 ani, pot spune ca mama a ramas in urma la capitolul desert :)). Multumesc pt toate retetele bine expilcate! <3 (acum ma duc sa fac acest chec 😀 )

    • Laura Adamache spune:

      Draga mea, ma bucura enorm mesajul tau. Spor la gatit si, in cazul in care ai nevoie de sfaturi, ma gasesti aici.
      Te pup!

  24. Nuta spune:

    Am facut si eu checul de doua ori. Prima data nu am avut amidon si am pus doar faina, iar a doua oara am pus si amidon. De fiecare data a iesit suuuuper! Este cel mai bun si mai parfumat chec din cate am mancat! Felicitari pentru toate retetele minunate! Am un caiet plin cu retetele tale. MULTUMESC!

  25. Paraschiva spune:

    Dragă Laura! Mă bucur foarte mult că am dat de blogul tău, Am făcut checul cu portocale după rețeta ta este „demențial” cum s-a exprimat nepotul meu, când a gustat.În sfârșit am găsit rețete de prăjituri care se pot prepara exact după rețetă și și reușesc mai ales că sunt date și dimensiunile tăvilor și tempertura și timpul de coacere, lucruri tot atât de esențiale ca restul tețetei.

    • Laura Adamache spune:

      Draga mea, bine ai venit! Ma bucur mult ca v-a placut checul, este unul dintre preferatele mele. Te astept cu drag sa incerci si alte retete.

  26. Aniela TM spune:

    Buna. Nu sunt adepta prafului de copt, asa ca ma intrebam, daca bat albusurile spuma tare (de nu cade din castron cand il intorci) mai e nevoie de praf de copt? Si care e rolul amidonului la acest chec?

    • Aniela Teodora spune:

      A ieșit f bun și aromat. Un deliciu. Și pufos fara amidon, fara praf de copt și fără făină in plus 😃

    • Laura Adamache spune:

      Draga Aniela, in principiu se poate sa renunti la praful de copt, dar vei obtine un alt rezultat. Amidonul ajuta prajiturile sa iasa mai fragede si sa isi mentina consistenta pentru mai mult timp.

  27. Geanina spune:

    Buna ziua !
    Doua zile mi-a luat sa ma conving să-l fac ( as vrea sa pot tine regim dar dulciurile ma sabotează ) – pozele cu feliile de chec nu-mi dădeau pace .
    Aseară l-am făcut si a ieșit foarte aromat , delicios !
    Nu obisnuiesc sa las comentarii insa nu m-am putut abține 🙂 .
    Nu am pus amidon pentru ca nu aveam si nici glazura fiindcă vroiam sa il savurez exact cum speram sa iasă – si a ieșit 🙂 .
    Îți multumesc pentru rețetă !

  28. Iulia spune:

    Buna, Laura! si pt mine esti o adevarata muza in bucatarie…mai am catevadoamne pe care le apreciez mult si imi plac…si ma inspira si ajuta in bucataria mea ..adevarat , am facut cateva mai multe retete de la tine ..cu REUSITA , si iar multumesc..ca si acest chec …dar am o intrebare, la care tare mult as vrea sa ma ajuti, daca stii 🙂 .laptele condesat , stii cum se numeste in Franta si nici lapte praf nu gasesc :0))) …o primavara minunata iti doresc….!….

    • Laura Adamache spune:

      Draga mea, iti multumesc mult pentru aprecieri! Laptele condensat in Franta se numeste lait concentré sucré (lapte condensat indulcit), iar laptele praf se numeste lait en poudre.
      Stiu ca de obicei gasesti ambele tipuri de lapte la Auchan, E-Leclerc sau Casino.

  29. Iulia spune:

    si , de curand am un cuptor electri, multumita in general de el…dar nu stiu cum este mai bn sa coc, cu ventilatie sau fara, sau cand se foloseste ventilatia?..Multumesc anticipat!

    • Laura Adamache spune:

      Draga Iulia, ventilatia se foloseste in cazul aluaturilor umede. Poti seta functia ventilata cand prepari lasagna, fripturi, anumite tipuri de mancare pe care intai le fierbi pe aragaz si apoi le introduci cateva minute la cuptor (iahnie de fasole, sarmale etc). Daca vrei sa coci o prajitura cu ventilatie, intotdeauna sa setezi cuptorul cu 20°C mai putin decat functia traditionala. Asadar, daca un chec copt traditional are nevoie de 180°C, tu setezi cuptorul cu functia ventilata la 160°. Timpul de coacere va fi mai mic in cazul ventilatie, cam cu 5-10 minute, in functie de preparat. Cu mult drag!

  30. Lungu Gabriela Andreea spune:

    Absolut delicios! Ce parfum,ce gust 🖊️,cu siguranță salvez reteta pt Crăciun, mai ales că iubesc mirosul 🍊 !

  31. Alexandra spune:

    Arata super! Am doar o intrebare. Oare este gresit daca as pune in blender cele 3 portocale intregi(dar taiate oarecum in bucatele mai mici ), pentru a pastra pulpa, si apoi as adauga amestecul in compozitia de baza?
    Ma intreb oare cum ar afecta consistenta finala a desertului.

    Multumesc.

    • Laura Adamache spune:

      Alexandra, nu amincercat pana acum cu portocalele intregi in blender.
      Poti incerca tu si ne spui si noua cum a iesit checul.
      Cu drag!

  32. Ciamita Mirela spune:

    Am făcut rețeta și este delicioasă! Vă mulțumesc din suflet pentru această minune! Chiar îmi doream de foarte mult timp ceva cu suc de portocale si dumneavoastră mi-ați îndeplinit dorința!

  33. Lulu spune:

    Am facut checul insa, am folosit pentru blat numai 50g zahar in loc de 180g zahar si am renuntat la glazura. A iesit minunat.
    Multumesc pentru reteta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor