Tocanita de ciuperci


Mancare de post cu ciuperci champignon, reteta simpla

tocanita de ciuperci detaliu

Pentru ca astazi este Inaltarea Sfintei Cruci si se tine post, am facut o tocanita de ciuperci cu mamaliguta. Desi stiu ca este o reteta pe care o cunoaste toata lumea, m-am gandit totusi sa o postez, in cazul in care cineva nu a preparat-o niciodata si doreste sa o incerce.

Tocanita de ciuperci – cu mamaliga sau cu mujdei?

Tocanita este o mancare simpla cu ciuperci champignon albe si sos de rosii, o minunatie de gust! Eu si tatal meu o preferam simpla, cu mamaliguta fierbinte alaturi, dar fratele meu o manca intotdeauna cu o bucata de carne de porc la gratar, plus mamaliga, plus mujdei de usturoi. Nu zic ca nu era buna combinatia asta, de multe ori atacam farfuria fratelui meu, dar pentru mine mancarica de ciuperci trebuie sa fie gustata ca atare, cel mult cu mamaliga, asa simt eu gustul acestui minunat preparat.

Cum fac eu tocanita cu ciuperci 

Eu fac tocana de ciuperci de post dupa reteta mamei si este pe cat de simpla, pe atat de delicioasa. Puteti sa folositi ciuperci champignon, asa cum am facut eu, sau, pentru un gust mai delicios, un mix de ciuperci champignon, hribi, galbiori.

Mami facea vara reteta de mancare de ciuperci doar cu hribi proaspat culesi si era foarte parfumata si gustoasa, dar cum hribii nu ne sunt la indemana mereu, fie ca nu este sezon, fie ca ii gasim mai greu in magazine, putem face tocana de ciuperci numai cu champignon. Bineinteles, va recomand sa o mancati alaturi de o mamaliguta fierbinte. In acest fel tocanita va fi mult mai gustoasa.

Daca si voua va plac ciupercile, ve recomand sa incercati si aceste retete:

Tocanita, mancare de ciuperci champignon, fara carne. O reteta dietetica, pentru post, vegetarieni sau pentru cei care isi doresc o mancare dietetica cu legume.

Ingrediente – Tocanita de ciuperci champignon

  • 500 g ciuperci champignon
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 ceapa medie
  • 2 catei usturoi
  • 150 ml suc de rosii
  • 50 ml apa/supa de legume
  • 1 lingura plina patrunjel tocat
  • sare
  • piper
  • 1 varf cutit boia iute (optional)

Tocanita de ciuperci – Preparare pas cu pas

  • Tocam ceapa si usturoiul marunt si le sotam 2-3 minute intr-o tigaie antiaderenta in care am incalzit 2 linguri de ulei.

tocanita de ciuperci preparare

  • Dupa ce ceapa devine translucida, adaugam ciupercile curatate si taiate feliute destul de subtiri.

ciuperci champignon sotate

  • Amestecam bine, pe foc mic, si dupa ce ciupercile s-au inmuiat ( cca 5-6 minute), condimentam cu sare si piper macinat, dupa gust, si adaugam sucul de rosii amestecat cu apa/supa de legume.

tocanita de ciuperci preparare

  • Acoperim cratita cu capac si lasam tocanita de ciuperci sa fiarba, pe foc mic, cca 20-25 minute (daca sosul scade prea mult, mai adaugam inca putina supa de legume/apa).
  • Gustam mancarica de ciuperci si, daca mai este nevoie, mai adaugam sare si piper. Servim tocanita alaturi de mamaliguta fierbinte si un pic de mujdei, daca doriti.

mancare de post cu ciuperci preparare

  • Este o tocana de post cu ciuperci foarte simplu de facut, iar daca nu aveti ciuperci champignon, puteti folosi hribi, galbiori sau un mix de ciuperci. Pofta buna!

 

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Tocanita de ciuperci
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
31star1star1stargraygray Based on 271 Review(s)

18 comentarii la “Tocanita de ciuperci

  1. Dana2dor spune:

    Ce bunatate!!!
    Ador ciupercile si toate preparatele imi par bune, dar aceasta tocanita mi-a trezit o pofta, de numa'.
    Pup "copilasi" frumosi si buni!

  2. Raluca spune:

    Foarte buna tocanita; foaarte usor de facut si consistenta mai ales in zilele de post. si eu o fac tot la fel de simplu, ba nici nu mai adaug apa ci pun ciupercutele cubulete direct peste ceapa calita ca isi lasa ele apa; si adaug marar in loc de patrunjel. cand a scazut zeama stiu ca mancarica e gata. iar daca mai ramane un pic pt a doua zi, ceea ce nu prea se intampla, o scurg de lichid si pun ciupercutele in aluat de pateuri, unse cu ou, ca se manaca de dulce, si gata gustarea de dupa-amiaza. pupici.

  3. Laura spune:

    Danutza mea frumoasa si eu ador ciupercile in orice combinatie si le pap cu placere la orice ora. Tocanita asta e bunuta foc si simpla simpla. Te pupic cu drag si ma bucur ca iti place!!

  4. Laura spune:

    Raluca scumpa tare bune sunt ciupercutele indiferent de modul in care sunt gatite. Mie imi place muuuult de tot ciulamaua de ciupercute dar Cristi nu se omoara deloc cu ea asa ca am facut tocanita asta. Te pup si mersi mult de ideea cu pateurile. Neaparat o sa fac si eu in caz ca o sa-mi ramana tocanita data viitoare cand o s-o fac.

  5. chicin spune:

    am incercat sa trimit de doua ori un comentariu acum doua zile, dar nu a vrut blogul sa-mi dea voie. 🙂

    am facut tocanita, si a iesit atat de buna, ca eu si mama ne-am fript limbile. cine a mai avut rabdare sa se raceasca… 😀

  6. Laura spune:

    Chicin draga mea ma bucur mult de tot ca v-a placut tocanita!! Mami de cate ori o facea acasa o papam si noi imediat.
    Chiar nu inteleg de ce au fost probleme cu comantariile dar tare ma bucur ca ai reusit pana la urma sa imi spui ca ai incercat tocanita!!
    Pupicei!!

  7. Anonymous spune:

    Salut Laura!
    Nici nu stiu cu ce se incep…ok sa incepem cu inceputul…
    Vizitez de mult blogul tau si chiar am incercat diferite retete dar se pare ca pana acuma nu ti-am scris:D
    Te-am gasit in lista de prieteni a lui Amalia(CLUJ) si de atunci vizitez ff des blogul tau!
    vreau sa te felicit din tot sufletul meu deci in fata ta JOS PALARIA esti o bucatareasa excelenta(se vede ca o faci cu fff multa pasine si ca pui suflet in tot ceea ce faci).
    In seara aceasta mi`am facut timp si am rasfoit absolu toate retetele tale de pe Blog ( meriti numai felicitari).
    Sunt o tanara sotie(20 ani) si la fel ca si tine locuiesc si eu in afara tari(Londra).
    In aceasta seara rasfiond retetele tale si aratandu-i si sotului meu ce bunatati gatesti u si zicandu-i :,,ce noroc poate fi sotul ei„!
    Coincidenta si pe sotul meu il cheama tot cristi si pot spune ca si orce sotie ce isi iubeste sotul ca este cel mai bun sot din univers!
    Meriti toate felicitarile mele pt tot ceea ce faci!
    Multumesc mult pt ca imparatasesti cu noi toate aceste retete!
    Te pup:* Loredana( CLUJ TURDA)

  8. Laura spune:

    Bine ai venit draga mea Loredana si tare ma bucur ca mi-ai lasat acest comentariu care m-a bucurat nespus de mult.
    Din comentariul tau am observat ca iti iubesti enorm sotul si mi se umple inima de bucurie cand vad cupluri atat de fericite. Te felicit din toata inima mea pentru ca la o varsta atat de frageda iti gasesti timp pentru bucatarie. In societatea moderna tot mai putine persoane gatesc, restaurantul sau semipreparatele ocupand un loc de frunte din pacate.
    Va doresc tot binele din lume, multa fericire si sanatate si sa va iubiti si respectati mult. Dragostea si respectul reciproc sunt pietrele de temelie ale unei canicii fericite.
    Iti multumesc tare mult pentru vizita si te mai astept cu mare drag pe la mine!!

  9. Anonymous spune:

    Ms mult Laura draga!
    Cu siguranata ca o sa incerc ink multe retete de la tine:)
    La inceput pot spune ca nu prea imi placea sa gatesc(mai deloc) dar in timp (deja gatesc de un an) a inceput sa imi placa!
    imi place tot mereu sa schimb felul de mancare!
    te felicit ink o data pt toata munca ta si pt acest blog minunat!
    o sapt placuta si cu retete noi:) iti doresc:)
    te pup! LoReDaNa

  10. Laura spune:

    Draga Loredana eu iti multumesc ca ma vizitezi si ca iti plac retetele mele. Si mie imi place tare mult sa variez si sa experimentez in bucatarie. Te pupic cu mare drag si te mai astept pe la mine!!

  11. Corina spune:

    Draga Laura, Am descoperit website-ul tau ieri, si abia astept sa fac ciupercutele si mincarea de cartofi cu masline, si ciorba de legume. De trei luni de cind am auzit vestea minunata ca o sa am gemeni, nu mai pot sa maninc carne, si tot ce pot sa maninc sunt retete romanesti (locuiesc in USA). Sunt asa de fericita ca am gasit retetele tale, si in citeva minute o sa ma apuc de gatiti!
    Multumesc!

  12. Laura spune:

    Bine ai venit draga mea Corina!!! Ma bucur ca m-ai gasit si sper tare mult sa iti placa retetele pe care le vei incerca.
    Draga mea iti urez o sarcina usoara si sper sa ma mai vizitezi!!
    Va imbratisez cu mare drag pe toti trei!!!

  13. Corina spune:

    Tocanita a fost mortala. Succes total. Esti o binecuvintare. Azi o sa fac micarea de linte si cornetti-urile cu iaurt. A inceput sa-mi vina si gustul de afumaturi, tot uitindu-ma la pozele tale. NU-mi vine sa cred ca asa o minunatie de website chiar exista. Iti multumesc din suflet.

  14. Francisc de Chisinau spune:

    Am facut-o acum seara. Delicioasa, tocanita cu mamaliguta ! Va intra in lista mea de bucate, pe care sunt sigur, voi reusi sa le prepar /sunt un bucatar amator incepator/. Are un iz de manastire, de bunici de la tara, cu miroznele copilariei de prin satul nostru din timpuri demult apuse,
    atât de dragi noua. Ce minunata e viata culinara !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor