Briose cu mere


Briose cu mere, deliciu pufos de toamna cu mere si scortisoara

briose cu mere detaliu

Pe langa faptul ca sunt foarte dragalase, aceste briose cu mere sunt atat de pufoase, se topesc in gura! Eu ador orice desert cu mere, simt ca intr-adevar a venit toamna cand coc o prajitura pufoasa cu mere sau o placinta.

Acest aluat cu drojdie pentru briose se face foarte simplu, iar umplutura nu va mai spun cat este de gustoasa. Sa fiti atenti sa nu o mancati in timp ce o pregatiti, eu am reusit sa ma opresc dupa o lingura, dar sa stiti ca mi-a fost foarte greu.

Bunica ne facea ceva asemanator, bine, nu aveau acelasi aspect, era sub forma de colac umplut cu mere. Imi placea atat de mult, mereu imi frigeam limba pentru ca nu aveam rabdare sa se raceasca. Astazi am patit acelasi lucru cu aceste briose umplute cu mere. Miroseau atat de imbietor, incat nu m-am abtinut si am mancat o briosa pufoasa fierbinte! O minune de gust, sa le incercati, dragilor, or sa va placa sigur!

Noul meu prieten, robotul Calypso 1500 HPM-L1500DC, m-a ajutat sa framant aluatul. Cat timp robotelul framanta, m-am ocupat de prepararea umpluturii de mere. Deci in cca 30 de minute, aveam aluatul de briose pus la dospit si umplutura de mere gata pregatita. Nu mi-a ramas decat sa astept sa dospeasca aluatul si sa formez aceste mere pufoase din aluat.

M-am indragostit pe loc de culoarea acestui robot. Pe langa aspect, robotul Calypso 1500 are o putere de 1500W, un bol metalic de 5,5 l, 6 viteze + Pulse, angrenaje metalice, tel din inox, paleta si carlig din aluminiu turnat, accesoriu masina de tocat inclus si iesire pentru accesoriu blender.

robot heinner

Este un robot stabil, silentios, intr-un cuvant isi merita pretul. Chiar sunt foarte incantata de acest nou aparat de la Heinner!

Incearca si reteta de biscuiti cu mere! Sunt fragezi si se fac foarte simplu.

Briose pufoase umplute – Ingrediente 10 bucati

Ingrediente aluat pufos de briose

  • 300 g faina
  • 5 g drojdie uscata/15 g drojdie proaspata
  • 1 ou mare
  • 100 ml lapte
  • 40 g unt
  • 60 g zahar
  • 1 lamaie (doar coaja rasa)
  • Un varf cutit sare

Umplutura de mere – Ingrediente

  • 2 mere mari
  • 25 g unt
  • 60 g zahar
  • 1 lingurita plina scortisoara macinata

Pentru uns briosele cu mere, vom folosi un amestec de 1 galbenus si 3 linguri de lapte, iar dupa ce le scoatem din cuptor, cat sunt fierbinti, le ungem cu putina miere. In plus, pentru decor, vom avea nevoie de 2-3 batoane de scortisoara pe care le vom taia in betigase.

Briose cu mere – Preparare aluat pas cu pas

  • Punem faina, drojdia uscata si zaharul in vasul robotului.

aluat briose

  • Montam carligul pentru framantat, apoi adaugam laptele usor caldut (atentie sa nu fie fierbinte), untul moale si oul batut cu furculita.
  • Framantam aluatul la viteza medie, pana cand capata consistenta, apoi adaugam sarea si coaja rasa de lamaie.
  • Framantam in continuare pana cand aluatul devine elastic si se desprinde de pe marginea vasului.
  • Lasam aluatul in vas, acoperit cu folie de plastic alimentara, sa dospeasca, intr-un loc caldut, timp de 90 de minute sau pana cand isi dubleaza volumul.

aluat briose

  • Intre timp ne pcupam de umplutura.

Umplutura cu mere – Preparare pas cu pas

  • Curatam merele de coaja si cotor si le taiem in cubulete micute.
  • Topim untul intr-o tigaie antiaderenta, adaugam merele, zaharul si scortisoara si le calim pe foc mic, circa 10 minute sau pana cand sucul lasat de mere se evapora.
  • Punem merele calite intr-o sita unde le vom lasa sa se raceasca complet.

Briose cu mere – Cum le dam forma de mar?

  • Impartim aluatul dospit in 10 bucati (fiecare bucata trebuie sa aiba in jur de 45 g).
  • Aplatizam bucatile pe planul de lucru, asezam cate o lingura de umplutura de mere in centrul fiecarui cerc.

preparare briose cu mere

  • Sigilam bine marginile si dam o forma rotunda.
  • Tapetam o forma de muffins cu unt si faina si asezam micile briose cu mere in forma, cu partea sigilata in jos. Foarte importat acest lucru!
  • Le acoperim cu un servet de bumbac si le lasam sa dospeasca 30 de minute.

preparare briose cu mere

  • Dupa ce au dospit, introducem in centrul fiecarei briose, un betigas de scortisoara. In acest fel, dupa coacere, vor avea o forma asemanatoare unui mar.

briose in forma

  • Le ungem cu amestecul de galbenus si lapte si le introducem in cuptorul preincalizt la 180°C.
  • Le coacem 20 de minute sau pana cand suprafata merelor este rumenita uniform.

briose cu mere coapte

  • Le scoatem din cuptor, le lasam sa se raceasca 2-3 minute in forma, apoi le scoatem si le ungem cu putina miere.
  • Daca vreti un aspect si mai frumos, le puteti orna cu cateva frunze de mar.
  • Betigasele de scortisoara si frunzele sunt doar pentru decor, nu se mananca.

detaliu briose pufoase cu mere

  • Pofta buna si o toamna frumoasa!

detaliu briose pufoase cu mere

Si pentru ca prietenii de la Heinner vin mereu cu surprize frumoase, maine, pe pagina facebook, va astept cu un concurs minunat! Norocosul castigator va intra in posesia unui Multicooker cu gatire la presiune Heinner HPCK-6IX!

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Briose cu mere
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
4.51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)

21 comentarii la “Briose cu mere

  1. Amalia spune:

    Ce aspect minunat au aceste brioșe!😍
    Mulțumesc pentru idee, o toamnă minunată, dragă Laura ! 🍂🍁🍂🍁❤️

      • Nistor Georgiana spune:

        Am facut in seara asta au un miros superb si gust dar mi-au crapat😪😭😭!
        Oare am pus prea multa umplutura?
        Nu prea imi place aspectul ceea ce eu tin cam mult la el intradevar…😔😵🥺

  2. Gabriela Rizea spune:

    Briosele sunt unse cu 1 galbenus si 3 linguri de lapte, iar dupa ce le scoatem din cuptor, cat sunt fierbinti, le ungem cu putina miere.

  3. ancuta spune:

    Ingredientele folosite la uns sunt 1 galbenus si 3 linguri de lapte iar dupa ce sunt scoase din cuptor ungem cu un pic de miere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor