Cozonac cu rahat


Cozonac cu rahat, o reteta simpla si delicioasa de cozonac pentru sarbatori

Cozonac cu rahat detaliu
Cozonac cu rahat, reteta de cozonac pufos pentru sarbatori

Cozonacul cu rahat este unul dintre preferatii nostri (trebuie sa vedeti si reteta de cozonac pufos cu nuca, un alt campion in bucataria mea), numai ca nu reusesc sa-l fac foarte des pentru ca imi lipseste ingredientul principal, adica rahatul. Cand am fost in tara, m-am intors cu o cutie de rahat special cumparata pentru acest cozonac. Reteta de cozonac cu rahat este foarte simpla, va recomand cu mare drag sa-l incercati.

Cozonac cu rahat – Ingrediente (1 forma dreptunghiulara 35 cm)

  • 500 g faina pentru cozonac
  • 15 g drojdie proaspata + 1 lingurita miere
  • 3 oua medii intregi
  • 75 g zahar
  • 200 ml lapte
  • 100 g unt moale + 30 g unt (pentru uns foile)
  • 10 g sare
  • 1 lingurita plina coaja portocala rasa
  • 2-3 lingurite esenta rom
  • 500 g rahat
  • 1 galbenus + 2 linguri lapte (pentru uns cozonacul)

Cozonac cu rahat – Mod de preparare

  • Cernem faina intr-un vas incapator. Frecam drojdia cu 1 lingurita plina de miere, pana cand se lichefiaza, apoi adaugam 1 lingurita de faina (din faina din vas) si amestecam pana la omogenizare.
  • Punem drojdia in centrul fainii si o acoperim cu putina faina (cca 1 lingurita) din vas. Acoperim vasul si il punem intr-un loc caldut, pentru 30 de minute.
  • Dupa 30 de minute, amestecam putin faina cu drojdia si adaugam ouale amestecate cu o furculita. Adaugam laptele caldut (atentie, laptele trebuie sa aiba in jur de 34°C, nu mai mult), untul moale taiat in cubulete, coaja de portocala si esenta de rom si incepem sa framantam. In momentul in care aluatul capata consistenta, adaugam sarea si zaharul si amestecam pana cand obtinem un aluat perfect elastic (cca 15-20 minute).

Sfat pentru aluatul de cozonac cu rahat

In functie de faina folosita, este posibil sa mai avem nevoie de cca 1-2 linguri de lapte sau faina. Chiar daca aluatul pare prea moale, incercati sa nu adaugati mai mult de maxim 2 linguri de faina. Cu cat framantati mai mult aluatul, cu atat acesta va deveni mai elastic. 

  • Punem aluatul in vas si il acoperim cu folie de plastic alimentara. Il lasam sa dospeasca, intr-un loc caldut, ferit de curenti reci de aer, pentru 2-3 ore sau pana cand isi va dubla volumul. Pentru ca am folosit mai putina drojdie, in general avem de nevoie de 25 g pentru 500 g faina, aluatul dospeste mai incet. Nu recomand sa mariti cantitatea de drojdie pentru aceasta reteta.

BANNER RETETE COZONAC

  • Dupa ce aluatul pentru cozonac si-a dublat volumul, il rasturnam pe masa usor pudrata cu faina si il impartim in 3 bucati egale. Intindem fiecare bucata de aluat intr-o foaie groasa de 1,5 cm. Ungem fiecare foaie cu cate 10 g de unt moale, apoi distribuim cca 165 g rahat, taiat in cubulete mici, pe fiecare foaie.

Cozonac cu rahat preparare

  • Impletim cele 3 rulouri obtinute si le punem in forma tapetata cu unt si faina sau unt si hartie de copt.
  • Acoperim forma cu un servet de bumbac si lasam cozonacul sa dospeasca pana atinge marginea superioara a formei.

Cozonac cu rahat dospit

  • Ungem cozonacul cu galbenusul de ou amestecat cu lapte si il coacem, in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru 35-40 minute. Daca suprafata se rumeneste prea mult, acoperim cozonacul cu o folie de aluminiu, dupa primele 20 de minute de copt.
  • Scoatem cozonacul cu rahat din cuptor, il lasam cca 5 minute in forma, apoi il scoatem si il asezam pe un gratar unde il vom lasa sa se raceasca. Eu l-am taiat a doua zi, pentru ca era destul de tarziu cand l-am facut, dar de obicei il tai si il mancam usor cald.

Cozonac cu rahat felii

Pofta buna!

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Cozonac cu rahat
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
31star1star1stargraygray Based on 81 Review(s)

18 comentarii la “Cozonac cu rahat

  1. alina spune:

    Buna Laura,
    Arata bine cozonacul, cred ca ma incumet sa-l incerc, mai ales dupa ce am ibcercat mucenicii moldovenesti si mi-au iesit super pufosi.
    O zi buna!

    • Laura Adamache spune:

      Draga Alina ma bucur mult ca ti-au placut mucenicii. Abia astept sa-mi spui cum ti s-a parut cozonacul.
      Te pup!

  2. Nathalia spune:

    Aoleu aoleu, mii cam frica dar trebuie sa incerc odata si odata sa prepar Cozonac, precum se apropie sabatoarea de Pasti, trebuie sa am curaj sa o prepar, mdaaa nu prea ma impac cu Pasca genul cu brinza, nu stiu dar de mica nu iubesc, asa ca o sa prepar cozonac, si acum intrebarea mea …… Pot folosi drojdie uscata? si cite grame ? sper pina vineri sa primesc raspuns))) merci mult Laura!!!

    • Laura Adamache spune:

      Draga Nathalia sigur o sa-ti iasa foarte bine, nu trebuie sa ai deloc emotii. Poti folosi 5 g de drojdie deshidratata in locul celei proaspete.
      Cu mult drag! Abia astept sa-mi spui cum a iesit.

  3. Nathalia spune:

    Astazi prepar Macarons scumpele si frumoasele bijuterii, desigur tot dupa reteta ta, aici deja sunt expert ))) de fiecare data sunt minunate frumoasele macarons, deja maine ma pregatesc de cozonac, mmmm eu tot zic ca o sa imi iasa bine, merci mult draga Laura, revin pe vineri seara cu rezultatul!!!

  4. Madalina spune:

    Foarte bun cozonacul dupa reteta ta! Mi-a iesit pufos si delicios. Am mai incercat si alta reteta si a iesit la fel de bine. Am luat-o de aici:
    La inceput mi-a fost frica sa fac cozonac, pentru ca stiam de la bunica mea ca e dificil. Nu mi-a venit sa cred cand mi-a iesit super. Salutari!

  5. Lucia Berner spune:

    Se poate înlocui rahatul cu nuca si cacao? Am văzut ca mai ai o rețeta cu nuca, dar asta mi se pare mai ușoară… Tu pe care o recomanzi? Mulțumesc.

    • Laura Adamache spune:

      Draga Lucia, sigur ca poti folosi nuca si cacao. Ambele retete sunt foarte gustoase, dar daca esti la primele arme cu aluaturile, iti recomand aceasta reteta.

  6. Simona spune:

    Multumesc pentru reteta. L-am facut si e foarte gustos. Am o mica problema si poate ma ajuti. Rahatul din cozonac nu a ramas si in mijloc ci a migrat in sus, jos si laterale. Oare ce am gresit? Am incercat aluatul umplut si cu ciocolata si a iesit si e foarte bun. Multumesc si va doresc mult bine.

  7. Daniela spune:

    Buna, prietena mea a facut aceasta reteta si a crescut foarte mult; as dori sa imi spuneti ce dimensiune au tăvile in care le faceți, pentru ca ea crede că este cam mult aluat pentru tăvile ei. Va multumesc.

  8. felicia spune:

    Reteta este o delicatesa pt .fam.,dar undeva cineva,spunea de o reteta fara framanare,la frigider 12-48 ore? va rog daca avetiti a-ti experimentat asa ceva vreau sa incerc.Multumesc!

  9. Marianne Rössl spune:

    Buna seara Laura
    Am facut azi ptr. prima data cozonac cu rahat ..pot sa ti spun a esit Fenomenal!
    Si asa de pufos …Multumesc frumos .Te pup

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor