Cozonac fara framantare


Cozonac fara framantare – o reteta simpla de cozonac pufos

Cozonac fara framantare - o reteta simpla de cozonac pufos

Cozonac fara framantare? Da, se poate si iese o pufosenie delicioasa, pe care o pot face si cei mei putin experimentati in ale cozonacilor.

Pentru ca framantatul cozonacilor nu este un lucru foarte usor, mai ales pentru incepatori, va aduc o reteta simpla de cozonac care nu are nevoie sa fie framantat pentru a fi pufos si gustos. Am umplut cozonacul cu o crema de alune, ricotta si nutella, dar poate fi umplut cu absolut orice ne place noua.

Inainte de-a trece la reteta, vreau sa va urez Paste Fericit alaturi de cei dragi! Fie ca Sfanta Sarbatoare a Pastelui sa va aduca lumina in suflet, multa sanatate, belsug si bucurii!  

Cozonac fara framantare (1 forma 30X12 cm) – Ingrediente

Ingrediente aluat

  • 500 g faina pentru cozonac
  • 200 g unt topit
  • 100 ml frisca lichida vegetala
  • 50 ml lapte
  • 4 oua marime medie
  • 100 g miere
  • 6 g drojdie deshidratata
  • 1 varf de cutit cu sare

Ingrediente crema de alune

  • 150 g alune de padure
  • 125 g nutella
  • 125 g ricotta
  • 1 albus
  • 3-4 linguri zahar pudra vanilat
  • 2 lingurite cacao (optional)

Cozonac fara framantare – Mod de preparare

Aluat cozonac – preparare

  • Spargem ouale intr-un vas de plastic, adaugam un varf de cutit cu sare si le amestecam putin cu furculita.
  • Adaugam mierea, laptele si frisca amestecate (usor caldute, nu fierbinti) si untul topit, ulterior lasat sa se raceasca pana atinge temperatura camerei. Amestecam pana cand ingredientele se omogenizeaza.
  • Incorporam faina amestecata cu drojdia deshidratata in compozitia de oua.
  • Amestecam cu o lingura de lemn pana cand obtinem un aluat omogen.
  • Acoperim vasul cu o folie de plastic alimentara si il lasam la temperatura camerei pentru 2 ore.
  • Dupa 2 ore, introducem vasul in frigider unde va sta cel putin 24 de ore (eu l-am lasat 48 de ore si a iesit absolut delicios).
  • Dupa repaus, rasturnam aluatul pe masa usor pudrata cu faina si il framantam pana cand obtinem un aluat elastic care nu se mai lipeste de maini.

Cozonac fara framantare - preparare aluat Crema de alune si nutella

  • Amestecam alunele macinate fin cu nutella, ricotta bine scursa, albusul de ou foarte putin batut cu furculita (doar pana face putina spuma) si zaharul vanilat. Daca doriti o culoare mai accentuata, puteti adauga si 2 lingurite cu cacao.

Cozonac fara framantare - crema de alune si nutella

  • Impartim aluatul in doua parti egale. Intindem fiecare bucata de aluat, pe masa usor pudrata cu faina, intr-o foaie de cca 0,6 – 0,7 cm. Distribuim crema de alune, in mod egal, pe ambele foi de aluat, apoi le rulam.

Cozonac fara framantare - rulare aluat

  • Impletim cele doua rulouri obtinute si le punem in forma tapetata cu unt si hartie de copt.
  • Lasam cozonacul sa dospeasca pana cand atinge marginea formei (cca 45 minute), apoi il coacem in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru 45 minute.
  • Dupa ce s-a rumenit uniform, il scoatem din cuptor si il lasam cca 4-5 minute sa se raceasca in forma, apoi il scoatem, eliminam hartia de copt si il lasam sa se raceasca complet, asezat pe un gratar.
  • Il servim dupa ce s-a racit. Eu nu am avut rabdare si l-am taiat cand inca era caldut.

Cozonac fara framantare - detaliu felie

Pofta buna!

Sfat

  1. Puteti inlocui alunele cu nuci si ricotta cu urda de vaca foarte bine scursa.
  2. Nu folositi mai mult de 6 g de drojdie deshidratata. Avand in vedere timpul lung de repaus, o cantitate mai mare de drojdie, ar da aluatului un gust acru.
  3. Daca nu aveti drojdie deshidratata, puteti folosi 10 g drojdie proaspata, dizolvata in laptele usor caldut.
Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Cozonac fara framantare
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
31star1star1stargraygray Based on 75 Review(s)

35 comentarii la “Cozonac fara framantare

  1. Emilia spune:

    Cu drojdie proaspata se poate prepara ? Cate grame ar trebui folosite ?
    Felicitari pentru calitatea si diversitatea retetelor !
    Sa aveti un Paste fericit !

    • Laura spune:

      Emilia, draga mea, multumesc pentru aprecieri!
      Poti folosi 10 g drojdie proaspata pe care o diszolvi in laptele usor caldut.
      Paste Fericit!

    • Laura spune:

      Laura, draga mea, forma mea e adanca si lata bine, deci ideala pt un cozonac de 500 g. Siggur, daca dublezi cantitatile, ies doi cozonaci mari.
      Pup si spor!

  2. Raluca B spune:

    Cozonacul arata foarte bine, o sa il incerc si eu insa dupa Paste.
    Va doresc sanatate, sarbatori pline de lumina, liniste si bucurie. va pup

  3. Eileen Cuisine spune:

    M-am ferit cat am putut de cozonac, dar reteta asta care nu necesita framantat, ma face sa ma apuc acum de lucru! Multumesc. Un Paste minunat si tie!

  4. A spune:

    Paste fericit, draga Laura!
    Sa te calauzeasca Lumina LUI si sa ne intalnim aici cat mai des, pentru cat mai multa incantare!
    Si asta e o reteta minune!

  5. Oana spune:

    Ieri ii sugeram mamei sa-si cumpere Kitchen Aid, azi o s-o anunt ca-i suficient sa-si schimbe reteta de cozonac. Multumim frumos pentru urari! Paste fericit si numai bucurii!

  6. Simona spune:

    Desi imi place sa framant cozonacii, si de obicei nu ma limitez la 1-2 :), iubesc aluaturile dulci, deci cu siguranta voi incerca si reteta asta!!
    Un Paste fericit alaturi de cei dragi, macar cu sufletul…

  7. Anamaria spune:

    Buna Laura, nu ma indoiesc ca nu ar fi gustos, daar.. fara framantare dar dureaza de ti se lungesc urechile de atata asteptare asa ca prefer sa framant, nu mi se pare cine stie ce; am facut celelalte 2 retete de cozonaci si nu am ce le reprosa. Acum pt compozitie alunele sunt prajite sau crude? Alune normale nu merg? Pupici

    • Laura spune:

      Anamaria, draga mea, desigur, poate parea destul de lung timpul de asteptare, dar, mai ales in perioada sarbatorilor cand avem atatea de facut, timpul trece imediat. Ma bucur tare tare mult ca ti-au placut celelalte doua retete incercate.
      Alunele sunt crude, nu prajite.
      Pupicei!

  8. Sandor spune:

    Intrucat nu prea putem avea incredere totala nici in drojdie, nici in fainurile cumparate de la supermarket eu aproape dublez cantitatea de drojdie, dar adaug (de ex. pt. 1 kg de aluat de orice fel) 1-2 linguri de otet, acesta dizolva drojdia ramasa neprelucrata si la coacere se evapora complet…fara sa afecteze in vreun fel produsul!
    Incercati si voi!

    • Laura spune:

      Sandor, multumim pentru sfat, dar la acest cozonac este foarte important sa se respecte cantitatea drojdiei specificata in reteta.

  9. Diana spune:

    Draga Laura, tu si retetele tale minunate:) Nu ma deranjeaza ca dureaza mai mult, imi place ca nu se framanta:) Te rog numai spune mi de unde cumpar drojdie deshidratata sau cum se numeste cea pe care o folosesti tu. Merci mult pentru reteta, te pup si ti doresc un Paste cu bucurii si sanatate. PUP

    • Laura spune:

      Draga mea, exista in orice magazin sau supermarket. Exista drojdie uscata de la dr. Oetker sau Pakmaya. Sunt bune amandoua, eu folosesc mai mult pakmaya. Te pup!

    • Laura spune:

      Andra, un cozonac clasic se framanta foarte mult timp pentru a atinge acea elasticitate caracteristica lui.
      Acesta este un cozonac rapid, care nu necesita o foarte mare indemanare si are un timp redus de framantare, practic egal cu zero fata de framantatul cozonacilor clasici.

  10. Andra spune:

    De fapt, a fost cu framantare. La fel de multa ca la reteta de cozonac cu nuca. Dar nici n-a crescut si nici la gust nimic special n-a iesit. Am incercat anul trecut reteta cu nuca si a iesit superb cozonacul. Acesta a fost o dezamagire.

  11. Andreea spune:

    Ma bucur ca am descoperit pagina dumneavoastra. Am cuptor electric din martie si e ca nou, nu prea am curaj sa testez prea multe din cauza ca nu stiu cum sa-l setez exact. Ma ajuta ca recomandati temperatura si timpul de coacere. Cuptorul meu are si setari de genul: incalzire sus + jos, incalzire inferioara, gatit fortat cu aer cald.
    As vrea sa pregatesc acest cozonac de Craciun, deci ma puteti sfatui ce functie sa folosesc?
    Multumesc frumos

    • Laura spune:

      Draga Andreea, eu folosesc pentru cozonac functia cu incalzire inferioara si superioara. Forma o asez pe al treilea etaj al cuptorului.
      Cu drag!

  12. Lavi spune:

    Buna, Laura! Am facut si eu aceasta reteta de cozonac si a iesit foarte bun, pe langa asta a fost si apreciat chiar si de persoanele care nu ii dadeau retetei nici o sansa de reusita. Multumesc frumos! Mie mi-a placut ca a fost foarte incarcat. Succes pe mai departe si La multi ani pe 2016!

  13. Ionela spune:

    Buna! As vrea sa stiu daca ai folosit drojdie uscata activa sau drojdie instant activa? Am citit ca drojdia instant activa nu e potrivita pentru aluat refrigerat asa ca presupun ca este drojdie uscata activa. Trebuie drojdia dizolvata in apa calduta inainte de adaugara? Multumesc foarte mult!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor