Cozonac cu nuca – o reteta de cozonac pentru Craciun
Cozonac cu nuca, reteta de cozonac pufos pentru sarbatori. Cozonac pufos cu nuca, reteta de cozonac de casa, pas cu pas.
Cozonacul cu nuca reprezinta una dintre retetele care imi trezeste intotdeauna sentimente deosebite. Imi amintesc si acum parfumul minunat al cozonacilor cu nuca, niste minunatii pufoase, facuti de tatal meu. Cu doua zile inainte de Craciun incepeau pregatirile, iar felurile de mancare, intotdeauna traditionale, se succedau, an de an, in aceeasi ordine.
Se incepea intotdeauna cu piftia, cea mai buna si mai frumoasa piftie mancata vreodata era cea facuta de mami a mea. Ne facea, mie si fratelui meu, o tava speciala numai cu carne, iar culoarea chihlimbarie si distributia perfecta a micilor bucatele de carne, nu le-am mai intalnit in alta parte, niciodata.
Dupa piftie, urmau sarmalele in foi de varza, mici bijuterii delicioase, cu un gust divin de afumatura. Dupa sarmalute, urma friptura de porc (specialitatea tatalui meu), suculenta si extraordinar de gustoasa.
Ma strecuram tiptil in bucatarie si admiram, fascinata, miscarile exacte si perfect sincronizate ale parintilor mei, dorindu-mi ca intr-o buna zi sa pot face si eu, in bucataria mea, aceleasi lucruri minunate pe care le faceau ei.
Cozonacii pufosi cu nuca erau ultimii pe lista. Ah!! Ce parfum minunat se raspandea in toata casa.
Prepararea cozonacilor cu nuca incepea in jur de ora 5 seara si erau gata in jur de ora 12. Tati ma chema intotdeauna sa le fac cruce inainte de a-i baga in cuptor si imi amintesc ca ma lasa pe mine sa ii ornez cu zahar si miez de nuca.
Ma simteam atat de importanta in acel moment! Si, dupa ce ii scotea din cuptor, superb crescuti si cu o aroma ametitoare, eu si Mihai, fratele meu, le dadeam tarcoale, asa ca tati ii punea sus pe dulap ca sa nu ii atacam.
Au trecut multi ani de atunci, ai mei continua sa construiasca aceleasi minuni in fiecare an, numai ca eu nu mai sunt acasa ca sa ma pot bucura de ele. Asa ca incerc pe cat posibil, an de an, sa aduc in bucataria mea, o parte din bunatatile pregatite de parintii mei.
Pentru cozonacul pufos, cu nuca, am urmat reteta tatalui meu, cu ceva modificari, recunosc.
Secretul meu pentru un cozonac pufos?
Unul dintre ingredientele schimbate, a fost laptele pe care eu l-am inlocuit cu lapte condensat (7% grasime) cu o consistenta lichida, asemanatoare smantanei pentru frisca. Laptele condensat da o pufosenie si o consistenta aparte cozonacului, iar acesta ramane la fel de pufos pentru 4-5 zile!
Daca nu aveti lapte condensat il puteti face si cu lapte de vaca, dar ar fi bine daca ati alege unul cat mai natural posibil si gras.
Cozonac pufos cu nuca (de 30X14 cm) – Ingrediente
Maia pentru cozonac cu nuca – Ingrediente
- 50 g lapte condensat neindulcit
- 50 ml lapte
- 100 g faina + 1 lingurita rasa faina
- 25 g drojdie proaspata/7 g drojdie uscata
Daca nu aveti lapte condensat, faceti maiaua din 100 ml lapte gras, 100 g faina, 25 g drojdie proaspata/7 g drojdie uscata.
Aluat Cozonac cu nuca – Ingrediente
- maia
- 550 g faina pentru cozonac
- 150 ml lapte condensat neindulcit/150 ml lapte vaca gras (3,5%grasime)
- 90 g zahar tos foarte fin
- 10 g miere
- 2 oua medii
- 100 g unt topit
- coaja de lamaie
- coaja de portocala
- esenta vanilie
In plus: cca 50 gr faina (in functie de faina folosita este posibil sa mai fie nevoie sa adaugam 1-2 linguri) si 2-3 linguri ulei de floarea soarelui pt framantat.
Umplutura de nuca pentru cozonac – Ingrediente
Am ales sa fac acest cozonac cu o umplutura de nuca, dar voi puteti alege si: umplutura de nutella, umplutura de cacao si fructe confiate, rahat sau o crema de mac si stafide.
- 300 g nuca macinata
- 75-100 ml lapte
- 1 lingura cacao
- 1 lingura miere
- 100 g zahar
- esenta rom
Foarte important: Faina, zaharul, aromele si ouale trebuie sa fie la temperatura camerei asa ca scoatem din frigider ouale cu 2 ore inainte de a ne apuca de treaba iar faina o asezam in vasul in care vom pregati aluatul cu 1-2 ore inainte. Zaharul si aromele alese pentru cozonac se lasa pe masa din bucatarie tot cu 1-2 ore inainte de a ne apuca de cozonac.
Mod de preparare – Maia pentru cozonac cu nuca
- Dizolvam drojdia proaspata sau uscata in laptele usor caldut ( nu fierbinte! daca vom folosi lapte fierbine, maiaua nu va mai creste) apoi adaugam treptat faina si amestecam cu o lingura de lemn. Vom obtine un aluat cu o consistenta cremoasa. Pudram suprafata maielei cu 1 lingurita rasa de faina.
- Acoperim vasul cu un servet curat de bumbac si o lasam sa dospeasca intr-un loc caldut, ferit de curenti de aer rece, pentru 45 minute.
Mod de preparare – Aluat cozonac cu nuca
- Facem o gropita in centrul fainii din vas unde adaugam maiaua, ouale usor batute cu o furculita, laptele caldut (nu fierbinte!) si mierea. Incepem sa framantam pana ce aluatul de cozonac incepe sa prinda consistenta apoi adaugam zaharul, sarea si aromele si framantam din nou pana la inglobarea lor in aluat.
- Adaugam untul usor caldut ( caldut spre rece nu spre fierbinte) in 3 etape. Dupa fiecare transa adaugata, framanatm pana cand untul este complet absorbit de aluat.
- Mutam aluatul pe planul de lucru usor uns cu ulei si incepem sa il framantam pana ce vom obtine un aluat complet elastic, cu o suprafata matasoasa si lucioasa.
Important: Chiar daca aluatul poate fi lipicios la inceput, nu adaugati faina in exces! Puteti folosi maxim 50 – 60 gr, dar nu mai mult. Va puteti unge mainile cu ulei si sa continuati sa il framantati. Pe parcurs, va deveni din ce in ce mai elastic si la final nu se va mai lipi nici de maini, nici de planul de lucru.
- Formam un aluat rotund pe care il punem inapoi in vas. Acoperim vasul cu un servet curat de bumbac si il lasam la dospit intr-un loc caldut si ferit de curenti de aer rece) pana ce isi dubleza volumul.
- Cel mai bun loc pentru dospit este cuptorul. Il incalzim la 100°C pentru 5-10 minute, apoi il stingem si introducem vasul in cuptor. Lasam beculetul din cuptor aprins pentru ca acesta va mentine caldura necesara unei dospiri corecte.
- Cat timp aluatul dospeste, ne ocupam de umplutura.
Mod de preparare – Umplutura de nuca pentru cozonac
- Topim mierea pe foc mic, apoi adaugam nuca macinata amestecata cu cacaua si zaharul. Incepem sa adaugam treptat laptele amestecat cu esenta de rom si amestecam pe foc foarte mic pana ce vom obtine o crema densa. In cazul in care mai este nevoie de lapte, mai adaugati 2-3 linguri. Important este ca umplutura sa nu fie absolut deloc lichida, ci cremoasa si bine legata. Stingem focul si o lasam sa se raceasca.
- Rasturnam aluatul pe masa de lucru usor unsa cu ulei si il impartim in doua bucati egale. Intindem fiecare bucata de aluat, (cu mana! nu cu facaletul) intr-o foaie groasa de 2-3 cm, de dimensiunea formei in care vom coace cozonacul.
- Punem jumatate din umplutura pe suprafata foii, avand grija sa lasam cam 2-3 cm din capete neunse si apoi o rulam. Procedam la fel si cu a doua foaie si apoi rasucim cele doua rulouri si le lipim bine capetetele.
- Tapetam forma cu unt si hartie de copt (e bine ca hartia de copt sa depaseasca marginile formei) si delicioasul cozonac cu nuca in ea.
- Lasam cozonacul cu nuca sa dospeasca pentru 60-90 minute sau pana cand depaseste putin marginile formei. Il ungem cu 1 galbenus amestecat cu 2-3 linguri de lapte si il pudram cu zahar tos.
- Coacem cozonacul cu nuca in cuptorul preinncalzit la 180°C pentru 45-50 minute.
- Eu nu m-am abtinut si l-am taiat cat era cald dar va sfatuiesc sa il lasati sa se raceasca ca sa il puteti taia frumos,
- Pofta buna si cozonaci frumosi va doresc.
Sfaturi pentru un cozonac cu nuca pufos si delicios
- Folositi ingrediente proaspete de cea mai buna calitate. Zaharul, faina si ouale trebuie sa fie la temperatura camerei. Este bine sa cernem faina inainte de a ne apuca de cozonac.
- Nu folositi lichid clocotit sau fierbinte cand dizolvati drojdia. Temperatura ideala a lichidului folosit este intre 30-35°C.
- Nu adaugati faina in exces in cazul in care aluatul rezulta un pic lipicios. Puteti adauga un maxim de 50-60 gr de faina. Inmuiati-va mainile in ulei si continuati sa framantati. Cu cat veti framanta mai mult cu atat aluatul va deveni mai elastic iar cozonacul va creste mai bine si va fi mai pufos. Timpul minim de framantare este de 30 minute.
- Nu prelungiti timpul de dospire! Lasati aluatul sa isi dubleze volumul, formati cozonacul si apoi lasati-l sa dospeasca pana depaseste cu 1-2 cm marginile formei. Daca vom lasa aluatul sa dospeasca excesiv, cozonacul se poate lasa la mijloc in timpul coacerii sau se poate forma o camera de aer intre coaja si miez.
- Daca folositi lapte condensat, alegeti unul care are intre 4% – 7% grasime. Consistenta acestuia trebuie sa fie lichida, asemanatoare smantanii lichide pentru frisca, nu solida. Puteti folosi lapte de vaca gras in locul laptelui condensat.
Minunat acest cozonac. Pana acum nu am avut curaj sa fac cozonaci dar parca as incerca anu asta. Pot sa-i umplu si cu mac? Sarbatori Fericite!
Mona , draga mea, se face simplu de tot! Sunt convinsa ca o sa-ti iasa o minune. Sigur ca poti sa il umpli cu mac.
Pup si spor!!❤
Bună câți cozonaci țiau ieșit din aluatul îsta??
Draga Alexandra, iese un cozonac mare si frumos din ingredientele din reteta.
Multumesc ptr Rezetä..a iesit perfect
Este aspectuos dar nu frumos și bun împletit. Adevărații colaci cu diferite umpluturi mac,nuca ,rântaș,brinza,etc NU se împletesc și au într-adevăr gust minunat .Reteta originala este cu totul alta ,nu improvizații.
Oare ce rost a mai avut si acest comentariu !!! 🤦♀️
Buna draga Laura! Iti multumesc din suflet pentru aceasta reteta , faca cozonac de vreo 4 ani anume dupa reteta ta ,sunt extraordinari! Sarbatori fericite!!!
Sa va fie de bine, draga mea!
Eu îi fac de cele mai multe ori, cu mac. Dintr-un kg. de făină, fac doi cozonaci cu mac. Ingrediente pt. crema cu mac: 300g. mac, 150g. zahăr, 300 ml. lapte, (pot fi 350 ml. din care 50 ml. îi dau deoparte, pentru completare în caz de nevoie), coaja rasă de la o lămâie. Într-un vas (eu folosesc unul de inox, cu fundul gros), se pune laptele la fiert, la foc mic, (în caz că nu avem vas cu fundul gros, se poate pune o tablă peste ochiul aragazului și pe aceasta, un vas emailat), adaug zahărul și coaja rasă de lămâie și mestec continuu până se dizolvă tot zahărul și dă în fiert. Când laptele începe să clocotească, adaug macul în ploaie și mestec continuu pentru a nu se prinde de fundul vasului, până se îngroașă ca o mămăligă. Dacă iese prea groasă crema, se mai pot adăuga până la cel mult 50 ml lapte fiert. Când crema astfel obținută se omogenizează, se dă deoparte să se răcească. Răcindu-se ea se va mai îngroșa puțin. Se împarte în 4 părți egale, pentru cele 4 foi de aluat, obținând 4 baghete (pt 2 cozonaci). Spor!
Foarte fumos cozonacul dumneavostra. Eu am 16 ani si nu prea stiu sa gatesc dar ii arat lui mama ca poate il face ea. Multumesc si sarbatori fericite.
Ionut, tare ma bucur ca iti place. Sper ca mami a ta sa ti-l faca de Craciun.
Multumesc pentru vizita!
Am cautat un cozonac traditional cu nuca ,dar nu inteleg de ce in f. multe retete in umplutura se baga cacao care ii schimba gustul
Tocmai cautam pe net o reteta de cozonac si am intrat aici si am vazut cozonacul asta. Imi place asa mult miezul pufos. Il incercs i eu de Craciun. Imi place foarte mult blogul tau. am sa mai vin si altadata. felicitari.
Oana, scumpa, bine ai venit!! Ma bucur ca iti place cozonacul! Te mai asptept pe la mine cu mare drag!!
Cred ca o sa incerc….nu am nimic de pierdut🥂🌼
Cat de bine arata cozonacul asta!!! As putea sa folosesc mac in loc de nuca? Imi place mai mult cozonacul cu mac. Vreau sa fac unul cu rahat si unul cu mac. Am sa vin sa iti spun cum a iesit. Multumesc de reteta!
Mioara, draga mea, ma bucur ca-ti place!! sigur ca poti folosi mac sau rahat. Sa imi spui cum ti-a iesit!!
Pup si spor!!
Multumesc ptr Rezetä..a iesit perfect.
Sa iti fie de bine, draga mea!
Draga Laura, nu ti-am mai scris de mult, dar asta nu inseamna ca nu ti-am urmarit blog-ul, in fiecare zi, of course. Daca nu aveam timp ziua, ma uitam seara, inainte de culcare. Am vrut de atatea ori sa postez un comentariu, dar m-am gandit ca si-asa raspunzi atator oameni si inca unul in plus poate, ar fi fost munca in plus pt tine. Iti doresc pentru noul an, ceea ce-mi doresc mie si familiei mele: in primul rand sanatate, apoi sa te bucuri de dragostea sotului tau in continuare, asa cum te-a inconjurat pana acum si poate in viitor, te vei bucura si tu de minunea de a avea un copil, de a deveni mama. Acum stai in bucatarie mult poate, dar poate atunci vei sta continuu cand vei vedea micii ochisori intreband: ”mami, faci ceva bun?” asa cum pe mine nu ma lasa inima ori de cate ori aud aceasta intrebare. Iti doresc un Craciun binecuvantat si o viata pe masura! Cat despre cozonac, sigur il voi face, unele dintre retete au devenit deja automatism, ca nici nu mai e nevoie sa le printez, de atatea ori le-am facut. Te imbratisez cu drag, Vio
Vio, scumpa mea, cat ma bucur sa te aud!! Chiar ma intrebam zielele trecute ce mai faci. Draga mea, te rog muuult mult sa imi scrii cand doresti tu si sa nu-ti faci probleme ca imi incarci programul de munca. Ma bucur intotdeauna cand primesc comentarii iar cele de la tine au fost intotdeauna minunate!!
It multumesc din suflet pentru cuvintele tale calde si, cine stie, poate anul care vine ne vom imbogati familia cu un nou membru mic si dragalas. Te anunt sigur daca se va intampla acest lucru!!
Pup cu mare drag si va doresc tie si familiei tale, Sarbatori Minunate, cu pace in suflet, belsug si fericire!
Pupicei dulci de tot.
Ce frumosi sunt cozonacii tai! Si pufosi! sper sa fac si eu niste cozonaci ca ai tai!
Lina scumpa mea, ma bucur tare mult ca-ti plac!!! Sunt sigura sigura ca tie iti vor iesi si mai frumosi!!
Pup cu mare drag!!
Buna Laura.Mi-am comandat de pe net niste unt de cacao si masa de cacao, oare imi dai si mie niste sfaturi cum sa le folosesc in bucatarie.Multumesc si multi pupici
Cristina scumpa mea, din pacate nu am folosit niciodata unt sau masa de cacao. Mereu am vrut sa imi cumpar si eu dar nu am reusit pana acum.
Din cate stiu, se folosesc la dulciurile raw.
Puuup cu mare drag!! Sa le folosesti sanatoasa!
Bună Laura!Frumos cozonac am să fac si eu această rețeta acum de Crăciun. Fac de obicei cozonac de foarte multe ori pe an imi place să pregătesc toți mănâncă si sunt fericită!
Draga mea, abia astept sa imi spui cum a iesit! Sarbatori fericite!
Laura draga, chiar daca nu comnetez(poate ca multi altii) iti urmaresc blogul cu regularitate!!
In tot ce faci se vede pasiunea si bucuria lucrului bine facut!
Multumesc!
Cat despre cozonaci, nu stiu, dar cred ca toate mamicile au o reteta asemanatoare, pentru ca si mama mea, Dumnezeu sa-i odihneasca sufletul, facea cozonacul exact cum l-ai prezentat tu…
Sunt in vacanta, asa ca de Craciun familia mea va gusta cozonacii mamei mele/identici cu ai tai…
Sarbatori cu bine, putere de munca si multa liniste in suflet!Ganduri bune!!!!
Tartoras, draga mea, iti multumesc muuult mult ca ma urmaresti si ca iti plac retetele mele. Ai mare dreptate in privinta cozonaceilor!! Asta este reteta clasica asa ca m-am hotarat sa o schimb putin si am pus lapte condensat in loc de traditionalul laptic de vaca. Dar iese la fel de delicios si cu lapte de vaca.
Mami a mea gateste excelent pana la aluaturi!:))) Deloc nu se pricepe la ele asa ca acestea raman specialitatea tatalui meu.
Pup cu drag!! Sarbatori Fericite alaturi de cei dragi!!
Eu fac des cozonac,f.f.bun,dar cu zece oua….acesta nu are decat doua,dar sunt sigura ca este bun odata ce se afla pe blogul tau….o sa-l incerc !
Ella, draga mea, cred ca este o nebunie cozonacul tau! Daca incerci cozonacelul meu, sa imi spui cum ti s-a parut!!
Pup cu drag si Sarbatori Fericite alaturi de cei dragi!!
prima data cand l-am vazut postat pe facebook am fost mai mult decat impresionata si am decis sa incerc si eu marea cu degetul si sa fac un cozonac 🙂 sper sa-mi si iasa :))
nu le am deloc cu framantatul si o sa-l pacalesc cu masina de paine! te pup draga mea fata frumoasa si-ti doresc din tot sufletul sa ai parte de cele mai calde si mai frumoase sarbatori de pana acum! ♥
Sarbatori fericite cu muuuuuulte zambete! pupici multi multi multi
Emily scumpa mea, la cate minuni faci tu, cum sa nu iti iasa un cozonac??? Sunt convinsa ca o sa iasa o minune!!!
Iubita mea, sa ai un Craciun Minunat, cu multe bucurii, liniste in suflet si belsug!!
Pupicei din cei mai dulci!!
Buna seara, draga Laura!
In primul rand, as vrea sa iti spun ca te urmaresc cu placere de multi ani si fac retetele tale, care ne plac foarte mult.
As vrea sa fac reteta de cozonac cu nuca. Am citit-o si am observat ca nu este mentionata cantitatea de unt folosit pentru prepararea aluatului.
Astept raspunsul tau.
Multumesc frumos si numai bine iti doresc!
Te imbratisez cu drag,
Dana
Draga Daniela, multumesc mult pentru apreciere.
Untul este mentionat la ingredientele aluatului.
Te imbratisez cu drag si abia astept sa imi spui cum a iesit!
Ce pofta mi-ai facut! Abia astept sa vina ziua de vineri, cand voi pregati si eu cozonacul. Si eu respect tot o reteta de traditie in familie… si, ca si tine, am acelasi amintiri din copilarie. Nu am incercat niciodata sa inlocuiesc laptele dulce de vaca, cu cel condensat, dar cred ca-i o idee foarte buna! Pupici si… Sarbatori cu bine!
Simona scumpa, eu incep sa simt ca vine Craciunul abia cand miroase a cozonac in toata casa. Laptele condensat ii da o consistenta pufoasa si se mentine asa pentru cateva zile bune.
Sarbatori Fericite si cozonaci reusiti!!
Nu e de mirare ca nu ai avut rabdare sa se raceasca.Arata super bine.Sincer mie imi place mult mai mult cozonacul cald, doar scos din cuptor…..YuuumY
Haplea, tare ma bucur ca iti place cozonacelul meu!! Si eu ador cozonacul caldut si nu ma abtin niciodata sa nu-l tai cat este cald. :))
Laura, ca si multi altii chiar daca nu comentez cu regularitate fii sigura ca te urmaresc zilnic. Esti o adevarata gospodina!!!!!! O sa incerc si eu de aceste sarbatori sa fac acest cozonac si sper sa iasa bine, penruca orideciteori m-am condus de sfaturile tale a iesit bine. Stii sotul meu cind desdid blogul tau imi zice, o miine mincam ceva gustos. Sarbatori frumoase si fericite, poate cu putina zapada afara si cu multa caldura in casa.
Diana scumpa mea, sper tare tare mult sa va placa!! Pupicei cu mult drag si iti multumesc ca ma urmaresti!
Chiar daca nu ne cunoastem personal, ai devenit parte din familia noastra. Dumnezeu sa te binecuvinteze pe tine si familia ta.
Draga mea Diana, iti multumesc pentru cuvintele tale! Sarbatori Fericite cu mult belsug si bucurii si un An Nou plin de realizari!
Te pupic dulce!
Mmmmm…ce pofta mi-ai facut cu cozonacelul asta..
De mult cautam o reteta de cozonac cu nuca:) , sunt sigura ca e delicios
Sigur am sa il fac, dar pentru revelion(asa ca am sa vin cu impresii mai tarziu). De Craciun am intotdeauna programat tort:D(ce sa fac daca pe mine in loc sa ma aduca barza, m-a adus Mos Craciun?:)))))
Iti urez draga Laura un Craciun cu multa sanatate, iubire si fericire si multe multumiri inca o data pentru delicioasele retete explicate foarte foarte bine si in amanunt.
Pupicei
Laura, draag mea, La Multi Multi Ani, multa sanatate si fericire si un Craciun Minunat alaturi de cei dragi!! Cred ca e superb sa te nasti de Craciun!!
Te pupic cu mare drag si daca-l incerci sa imi spui cum ti-a iesit!!
Mmm, ce bine arata!!!Tare frumos a crescut!Pup si sarbatori cu multe, multe bucurii!
Licuta mea draga, tare ma bucur ca iti place! Sarbatori Fericite cu mult belsug si bucurii!!
Buna Laura, nu ti-am scris de foarte multa vreme dar ca si alti cititori te urmaresc zilnic.Arata super cozonacul tau! cum e comparat cu cealalta reteta a ta?de vreo 3 ani aceea a devenit reteta mea principala de cozonac si il fac cel putin o data pe luna (portie tripla!).trebuie sa incerc si aceasta reteta.multumim pentru ca impartasesti cu noi aceste retete deosebite.
Iti doresc Craciun fericit si un An Nou cu sanatate si multe binecuvantari!
Adela, scumpa mea, multumesc mult ca ma urmaresti!! Mi-ai pus o intrebare tare grea pentru ca si treccia russa e la fel de buna. Desi au o consistenta un picut diferita, seamana ca textura si amandoi se mentin pufosi pentru mai multe zile. Eu zic sa incerci si cozonacelul cu nuca, eventual facut unul micut de proba si daca iti place, il faci in format mare.
Sarbatori Fericite, draga mea!! Sa ai un Craciun Minunat cu multa fericire, liniste si belsug!!
Pup cu drag!!
Buna Laura, am inceput pregatirile de Craciun si sunt la capitolul cookies. Vroiam sa stiu daca nasturasii fragezi care arata asa apetisant la ti e pot fi facuti in avans si daca trebuie tinuti la rece/frigider? Multumesc mult
p.s:arata delicios cozonacul tau, m-am regasit in povestea copilariei:-)
Roxana, draga mea, sigur ca se pot face in avans. Dupa ce se racesc complet, ii pui intr-o cutie de metal sau borcan mare si le inchizi ermetic. Ii umpli cu ciocolata cu cateva ore inainte de a-i servi. Se pastreaza cca 10 zile.
Pup si spor!
Doamne, cat de bine arataaa… Eu am pierdut traditia cozonacilor, insa pretuiesc nespus amintirile cu ei, copilaria, exact cum ai spus, pusul pe dulap, sa mai ramana ceva intreg si pt Craciun, parfumul, atmosfera de sarbatoare… 🙂 Ce frumos era… Cam tot la fel il face si mama,(cu lapte gras, of course) doar ca ea framanta intr-un vas in care incap si eu… :)) Si acum… :))))))))) Si zic da la ambele, si-acum framanta, dar si-acum incap. :)) Distribuie si in jur, celor care stie ca nu fac. 🙂 A ajuns pana la mine parfumul, atat de reala e fotografia. <3<3<3 Un milion de pupici! xoxo
Scumpica mea, tare ma bucur ca-ti place cozonacelul. Eu in fiecare an fac unul de pofta desi nu ne lipseste niciodata panettone-le de care suntem complet indragostiti amandoi.
Niciodata nu am reusit sa inteleg de unde au femeile de la noi atata forta incat sa framante strasnic cate o covata intreaga de aluat pentru cozonaci. Imi amintesc de bunica unei prietene din tara care framanta an de an vreo 7 kg de faina, daca nu mai mult. Eu cred ca dupa asemenea cantitate nu m-as mai misca cateva zile.:)))))
Pup cu drag iubita!!!! ♥ ♥ ♥
Draga Laura , iti multumesc pentru toate postarile de anul acesta, care mai de care mai tentante !Faci parte dintre cei cu care ma „consult” in materie de bucatarie , pe net, desigur !Creativitatea ta ma inspira mereu !Inca o data ,multumiri !
Adriana, scumpamea, multumesc din suflet pentru cuvintele tale minunate.
Iti doresc Sarbatori Fericite si un An Nou plin de realizari! ♥
Draga Laura , iti multumesc pentru toate postarile de anul acesta, care mai de care mai tentante !Faci parte dintre cei cu care ma „consult” in materie de bucatarie , pe net, desigur !Creativitatea ta ma inspira mereu !Inca o data ,multumiri ! La multi ani fericiti si sa te bucuri de cei dragi !Adriana
Buna Laura, spune-mi de unde se procura laptele condensat?As dori sa fac si eu acest cozonac si sa fie pufos cateva zile.Pup si sarbatori fericite alaturi de cei dragi.
Violeta scumpa, incearca sa-l cauti la kaufland. Eu l-am cumparat din kaufland din Germania dar ma gandesc ca exista si la noi.
Pup dulce dulce! ♥
Multumesc de urari si bineinteles ca am sa iti spun cum mi-a iesit:)
Draga Laura, frumoasa poveste de Craciun. Imi aduce aminte de copilarie, Craciunul era mai frumos. Il asteptam noi copiii cu nerabdare, era zapada si mirosul frumos de cozonac si toate bunatatile ne innebuneau. Mama ma punea sa pazesc laptele unde punea toate mirodeniile si eu ma uitam la ea cum ii mergeau miinele ei iscusite. Bineinteles sa laptele dadea in foc si mama se supara dar ii trecea repede. Si acum eu fac cozonacul dar cu toate ca este frumos si gustos in felul lui, nu ii gasesc gustul minunat de atunci. Acum cu toate dulciurile care se gasesc parca nu mai are acelasi gust. Multe dintre retetele tale se regasesc si pe masa mea de Craciun sau de zii cu zii. Retetele tale sint exact ca tine. Ingrijite, explicite si mai ales dau impresia ca toata lumea le poate executa. Multumesc atit eu cit si ai mei mincaciosi si iti uram un Craciun plin de lucruri minunate.
Nina, draga mea, multumesc mult pentru minunatele tale cuvinte.
Iti doresc din toata inima un Craciun Fericit si un An nou plin de impliniri!!
Iti multumesc din suflet de retetele formidabile ce ne le oferi!!!
Sarbatori fericite tie!! si te asteptam mereu cu sufletul la gura cu ceva nou si gustos! 🙂
Parascovia, draga mea, iti doresc un Craciun Minunat si un An Nou plin de realizari!! ♥
Minunat ti-a iesit draga mea! Ideea cu lapte condensat mi se pare geniala! Voi incerca si eu! Si acum ca tot zici de framantat, il pun pe Ken la treaba 😉 nu ma mai feresc de etapa asta! Te pup si-ti doresc din suflet sarbatori minunate!!!
Woooow, Anto scumpa, sa iti traiasca domnul Ken si sa faci un miliard de bunataturi cu el!!
O sa-ti iasa niste minuni de cozonaci, sunt absolut convinsa! Abia astept sa ii vad!
Pupicei scumpa mea si un Craciun Minunat iti doresc alaturi de cei dragi!! ♥ ♥
Cat de bine poate sa arate cozonacul tau!!! Zilele astea fac si eu si sper sa nu am surprize neplacute 🙁 …. Sarbatori fericite iti doresc alaturi de toti cei dragi tie !!!
Cat scumpa, imposibil sa nu iti iasa!! Spor mult, scumpa mea, si un Craciun Minunat iti doresc!! ♥ ♥
Buna Laura.De fiecare data ma incanta sa cieste minunatele tale povestioare…….esti grozava.Am o mica nelamurire.La miere e trecut 10 g ?Sa fie o greseala ,trebuie 100?Cozonacul este fantastic,ma incanta ideia cu laptele condensat.Felicitari din tot sufletul pentru toate minuantiile .Sarbatori fericite iti doresc din tot sufletul ,alaturi de cei dragi tie!
Nadina, scumpa mea, ma bucur mult ca-ti plac povestioarele mele. ♥
Nu este vorba de o greseala, se pun doar 10 gr de miere. Daca am pune mai multa, am schimba consistenta aluatului.
Craciun Fericit si imbelsugat alaturi de cei dragi!! ♥
Buna doamna scumpa..Acum fac acest cozonac dar sa va intreb ceva am o drojdie neinceputa..o am de vreo 2 sapt am cumparat-o si scrie ca expira in 2012 ianuarie..este vreo problema?daca o folosesc?sau sa cumpar alta?Va pup
Raluca, scumpamea, ai facut foarte bine ca ai cumparat alta drojdie. Chiar daca nu era desfacuta si expira la anul, e mai bine sa cumperi una proaspata.
Pup cu mare drag!!
Buna Laura si felicitari pentru site, este senzational! Am o intrebare legata de cantitatea de miere, cele 10g. Cum le masori? Ai tu deja o masura, gen o lingurita/lingura plina? Nu am cantar electronic si tu spui ca e important sa nu pui mai multa miere, pentru ca schimba consistenta aluatului. Multumesc si Craciun fericit!
Mari, scumpa mea, eu am folosit cantarul de bucatarie pentru gramaj dar 10 gr inseamna o lingura cu miere. Nu se intampla nimic daca iti scapa 12- 14 gr de miere dar daca pui 100 gr, sa spunem, atunci se schimba consistenta.
Pup cu mar drag si spor!! Craciun Fericit iti doresc!
Doamna am luat alta drojdie…am folosit cantitatile dumneavoastra si nu e lipicios aluatul desi nu am mai pus cele 2-3 linguri de ulei..
Raluca, draga mea, e foarte bine ca nu ti-a iesit lipicios aluatul. Inseamana ca ai folosit o faina foarte buna. Pup cu drag!
Doamna scumpa mi-a ieshit un cozonac super!multumesc pt reteta!!!11
Raluca iubita, sa va fie de bine!! Ma bucur tare mult ca ti-a placut!!
Draga Laura, multumesc pentru ca ne pui la dispozitie maiestria ta! Desi sunt stangace in gatit, cu ajutorul tau si al Laurei Laurentiu (asta-i un nume predestinat?) am devenit o maestra:)
Recunosc insa ca retele tale le-am facut mai des pentru ca retele tale nu au oua, zahar si unt din belsug si sunt mai sanatoase si la fel de gustoase!!!
Chiar acum ma apuc de cozonac, ca bate Mosu la usa si eu nu am cu ce-l servi si nu am inteles daca la maia pun 50 ml de lapte condensat si inca 50 ml lapte normal? 100 ml de lapte sau doar 50?
Putem folosi smântâna pentru frișcă sau smântâna simplă în loc de lapte condensat ?
Draga Cicilena, asa cum am scris si in reteta, laptele condensat se poate inlocui cu lapte gras de vaca (3,5% grasime)
Alina, scumpa mea, multumesc din suflet pentru cuvintele tale!!
Daca folosesti lapte condensat, pune 50 gr lapte condensat si 50 gr lapte de vaca iar daca folosesti numai lapte de vaca, pune 100 gr lapte de vaca.
Pup cu drag si un Craciun Fericit iti doresc!!
Multumesc Laura, daca citeam si fraza de sub sectiunea „maia” era mai mult decat clar, dar deh, graba strica treaba:( Dar nu a stricat-o pentru ca m-am prins ca maiaua nu era deloc cremoasa si evident mai era nevoie de lapte!
am facut cu lapte gras si au iesit ff buni! desi unul s-a pleostit dupa ce l-am uns cu ou, cred ca am pus prea multa umplutura, si crescuse tare frumos! daca-i ung inainte de a-i pune la dospit? ce zici? vreau sa-i fac din nou ca tare buni au fost si acum am intrat in competitie cu o prietena pentru cel mai aratos si gustos cozonac! Multumesc si Un An Nou cu cat mai multe momente de fericire !
Am urmat reteta intocmai (dar folosind lapte dulce in loc de lapte condensat) si mi-au iesit 2 cozonaci frumosi si gustosi!! Multumesc pentru reteta!!
Sarbatori fericite si numai bine!
Buna seara, Laura
O prietena de-a mea mi-a recomandat blogul tau si imi place foarte mult modul de prezentare.Recunosc ca n-am incercat nicio reteta pana acum, dar o sa sparg gheata cu acest cozonac cu nuca.Am doar o mica intrebare:care este cantitatea de sare pe care o folosim?
Sarbatori Fericite!Fröhe Weihnachten!
O adevarata delectare sa faci aceasta reteta , grozavi au iesit!! O minunatie!!
Va multumesc!
Sarbatori fericite si multa sanatate!!
buna laura, de mult timp imi doresc sa fac cozonac pentru familia mea dar iti marturisesc ca niciodata nu am avut curaj sa ma apuc din teama ca nu o sa iasa bine, sa sti ca vineri o sa il incerc si o sa iti scriu cum a iesit. te pup
buna laura,
cozonacul tau arata divin si sunt convinsa ca si gustul este la fel! am si eu o intrebare…. fac si eu cozonac, iese bun, pufos, crescut dar nu se pastreaza proaspat prea mult timp. a doua zi incepe si se intareste. nu ramane pufos si proaspat. oare ce ar trebui sa fac??? gresesc eu cu ceva?
multumesc si un an nou fericit!!!
Laura draga,anul acesta am incercat reteta ta de cozonac si toti au fost incantati.In prinul rand eu am reusit sa il fac mai usor,copiii ce nu au asteptat sa se raceasca si cei ce au avut bucuria
sa il deguste,l-au laudat.Multumesc si pentru aceasta reteta!!!Este super!!!
Anita, iubita, ma bucur tare tare mult ca ai incercat cozonacul si ca ti-a placut!!
La Multi Ani!!! Multa multa sanatate, fericire si realizari!!
Puuup!!
Cat de fumos arata!!! Am salvat reteta, cu gandul sa o incerc. Cel mai probabil de Paste, sa vina bebe pe lume intai 🙂 Ma tenteaza tare mult laptele condensat din reteta. Sunt curioasa ce efect are 🙂 Te pup cu drag, Laura. Un an nou fericit!
Deli, iubita, tare mult ma bucur ca iti place cozonacelul. laptele condensat ii da o consistenta tare placuta si usor umeda. Imi place tare mult ca nu se usuca nici macar dupa 4-5 zile.
Pup cu mare drag si un Nou An plin de fericire si sanatate!!!
Laura, draga, cozonacelul este in cuptor, este un grasun si este si frumos….sper sa se coaca la fel de bine!!!!!!!!!!!!Multumesc.
La multi ani!
Dana, iubita, cum a iesit cozonacelul??
La Multi Ani!!! Multa multa sanatate, fericire si realizari!!
Puuup!!
Laura, iti multumesc mult de tot pentru aceasta reteta minunata. Am facut nebunia aceasta de cozonac de Craciun si a iesit superb! Este usor de facut, creste foarte frumos, extrem de pufos si gustos. Multumesc mult!
Andreea, draga mea, ma bucur atat de mult ca ti-a placut cozonacelul!!
Sa va fie de bine!!
Pup dulce dulce!!
Buna Laura! Vreau sa fac aceasta reteta de cozonac, doar ca nu am gasit lapte condensat neindulcit. Crezi ca ar fi ok daca folosesc lapte condensat indulcit si reduc cantitatea de zahar? Multumesc si sarbatori linistite!
Sigur ca da. O sa iasa minunat. Te imbratisez cu drag!
Buna Laura, te urmaresc de ceva vreme si iti admir mereu pozele ” delicioase” , ba chiar am facut unele dintre retetele tale , au fost super, esti grozava ! Referitor la cozonac , nu fac foarte des , poate pentru ca inca nu am gasit reteta perfecta… De aceasta data am facut reteta ta, doar ca am folosit lapte gras de vaca proaspat , am respectat sfaturile tale de la sfarsitul postarii , si totusi cozonacul meu nu a iesit „perfect”.Aluatul l-am framantat mai mult de 30 minute , l-am rulat simplu , deci nu l-am impletit , l-am lasat la dospit in tava doar 30 minute , mi s-a parut foarte mult timpul de dospire dat de tine de 60-90 minute, si cu toate acestea in partea de sus intre nuca si aluat s-a format o camera de aer si intr-o parte a crapat pe toata lungimea lui. De ce s-a mai format camera de aer daca nu l-am lasat asa mult timp la dospit in tava ? De ce crapa aluatul pe lateral , oare a fost prea subtire? Am facut 6 cozonaci si la toti am avut aceleasi probleme…
Te pup!
Ancutza, draga mea, iti multumesc din suflet pentru cuvintele tale!! Imi pare tare rau ca au crapat cozonaceii tai.
Acum sa o luam in ordine. Cozonacul crapa in momentul in care foaia nu este suficient de elastica si nu poate sustine umplutura. In momentul in care creste in cuptor, umplutura tinde sa o ia in jos iar aluatul in sus. Daca reteaua de gluten formata in timpul dospirii nu este suficient de elastica si bine dezvolatata, atunci aluatul nu va fi in stare sa sustina umplutura, va crapa pe margini si se va forma acea camera de aer in partea superioara. Camera de aer se formeaza pentru ca partea superioara a cozonacului nu suporta nici o presiune si deci dospeste corect. Celelalte foi sunt supuse presiunii exercitate de umplutura si nu au forta suficienta sa dospeasca in acelasi ritn cu foaia superioara. Ce este mai exact reteaua de gluten? Inchipuie-ti ca aluatul dupa o dospire corecta seamana cu o panza de paianjen unde glutenul reprezinta panza in sine iar dioxidul de carbon acumulat de aluat in timpul dospirii reprezinta spatiul dintre casutele panzei de paianjen.
Pentru o retea de gluten solida si elastica in acelasi timp avem nevoie de urmatoarele lucruri: o framantare lunga si corecta a aluatului, o faina foarte buna cu un continut ridicat de glutine, de un timp corect de dospire si de o temperatuta ideala pentru dospire. Dospirea alautului are loc in doua etape: prima ianinte de cuptor si a doua in cuptor in primele 5-10 minute dupa ce am introdus cozonacul. Daca aluatul nu este lasat suficient sa dospeasca in afara cuptorului, va suferi un soc termic cand il vom introduce in cuptor si va dospi brusc si fortat si atunci aluatul va crapa. Sunt extrem de multe lucruri de spus pe tema asta asa ca in curand o sa scriu un articol pe intelesul tutror despre aluaturi.
Pana atunci voi incerca sa iti raspund exact intrebarii tale. In primul rand trebuia sa ii lasi la dospit in forma pentru minim 60 minute. Daca au atins buza formei in 30 minute ori era mult prea cald in bucatarie ori ai folosit putin mai multa drojdie decat in reteta. Este muuult mai bine sa impletesti cozonacii decat sa ii rulezi intr-o unica foaie. La impletire, foile se sustin intre ele in timpul coacerii. Daca nu ai folosit o faina bogata in glutine ( cu forta W inre 280-350 ) este bine ca umplutra sa nu fie in exces pentru ca reteaua de glutine nu va fi in stare sa o sustina.
Sper tare tare mult sa nu te fi ametit raspunsul meu si iti doresc ca viitorii cozonacei sa iasa frumusei foc si sa nu crape!!
Pup cu mare mare drag!!
ciao laura!sunt o mare admiratoare a blogului tau imi place insa f mult reteta de cozonac,eu nu am facut niciodata ca nu am avut o reteta care sa ma incante,insa acum gasind reteta ta sunt convinsa ca imi place f mult si as dori sa o incerc.Am insa o mare nelamurire si te-as ruga sa ma ajuti cu un raspuns,laptele condesat pe care l-am gasit eu are grasime 8% si este indulcit,eu locuiesc in italia si numai asa am gasit,pot sa il folosesc?????pt ca in reteta ta este lapte condensat neindulcit si cu o grasime intre 4-7%.multumesc mult iti doresc numai bine un AN NOU bun si cu multe realizari!!!!!!astept te rog un raspuns…..pupici.
Te pup, Irina, scumpa!! Draga mea, daca e indulcit ( e vorba de cel de la nestle, nu?) poti folosi pentru maia urmatoarele ingrediente: 25 gr lapte condensat, 75 gr lapte de vaca, 100 gr faina si 25 gr drojdie. Pentru aluat poti folosi in loc de 150 gr lapte condensat, 50 gr lapte condensat si 100 gr lapte de vaca. Te pupic cu drag si abia astept sa imi spui cum ti-a iesit!!
sa ai un 2012 plin de sanatate, fericire si realizari!
ciao Laura!multumesc mult ca mi-ai raspuns esti o scumpa!!!!!cand reusesc sa il fac iti voi spune cum mi-a iesit…..te puuup,o zi frumoasa!!!!!
Cu mult draga, Irina, draga mea! Pupiei si o zi minunata si tie!!
Laura draga mi-ai scris o adevarata teorie despre aluat si dospirea lui , nu m-ai ametit deloc cu raspunsul tau, ba din contra m-ai ajutat sa imi dau seama unde am gresit.Cantitatea de drojdie a fost corecta , faina pe care o folosesc eu la cozonac este faina Grania pt. cozonac,framantatul a fost ok , adica l-am simtit elastic si matasos, dar iata greselile: cred ca am exagerat putin cu umplutura ( alor mei le place nuca cu cozonac si nu cozonac cu nuca ) si intradevar era prea cald (pentru alaut ) in casa , nu mi-am dat seama de asta.Referitor la umplutura, pana acum eu umplutura de nuca am facut-o fara lapte , doar nuca proaspat macinata , zahar , cacao si aroma de portocale, tocmai pentru ca umplutura sa fie mai „usoara” , dar tot se forma camera de aer ( acum imi dau seama , era din cauza ca puneam tava cu cozonacul la dospit prea apropape de sursa de caldura) Acum ca m-ai lamurit sunt convinsa ca vor iesi frumos cozonacii mei, cand mai fac iti voi spune cum au iesit.
Te pup!
Ancuta, draga mea, ma bucur tare mult ca ti-au fost de folos sfaturile mele.
Abia astept sa-mi spui cum au iesit cozonaceii.
Pup dulce!!
buna laura,
de revelion am incercat reteta ta de cozonac cu nuca si a iesit nemaipomenit!!! exact cum visam, gustos, crescut si tare pufos!
o sa repet experienta cat de curand, dar inainte o sa ma mobilizez pentru niste pateuri cu carne… suna tare bine reteta de aluat si imi este o pofta….
te pup si multumim pentru retete, sfaturi si idei!
Oana,draga mea, ma bucur tare mult ca ti-a placut!! Pup cu mare drag si daca esti fan pateuri sigur or sa-ti placa mult pateutele astea.
Pup dulce!
Draga mea Luara,tin sa iti spun ca am reusit in sfarsit sa fac minunatul cozonac,a iesit excelent,senza parole cum as spune….nu am crezut niciodata ca voi putea face aceasta reteta care pentru mine era f mult,dar asa un cozonac de bun nu am mancat niciodata!!sincer nu sunt modesta dar vrea sa iti multumesc ,ca existi si ca faci totul cu atat de multa daruire,cu atat de multa frumusete este la superlativ totul,ma bucuram ca un copil de o jucarie cand am mancat prima felie,grazie di tutto sei meravigliosa!!!!!!!!!! te puuuup cu drag si astept vesti de la tine stiu ca acum esti departe…..dar eu stiu ca am acolo undeva un prieten pe care ma bazez atunci cand sunt in dificultate in ale gatitului!!!!!!ciaoooooooo
Irina, draga mea, iti multumesc din suflet pentru cuvintele tale calde! Ma bucur atat de mult ca ti-a placut cozonacelul.
Pup dulce dulce!!
Buna Laura, as dori sa stiu daca din cantitatea aceasta de aluat ies unul sau doi cozonaci?
Multumesc anticipat.
P.S. You are the best …te admir mult.
Gabriela, draga mea, iese un cozonac maricel ( forma mea are 30 cm lungime si 12 cm inaltime). Pup dulce si multumesc ca iti plac retetele mele!!
Multumesc frumos pentru raspuns…mi-am cumparat de dimineata laptele condensat si de acum ma apuc de treaba, sper sa imi iasa cozonacul asa cum trebuie.Recunosc ca nu e prima oara cand fac,dar nu stiu de ce in ultima vreme, dupa ce am scos cozonacii s-a lasat aluatul inauntru (am citit mai sus explicatiile tale si am inteles 😉 ). O sa respect intocmai reteta ta si o sa revin cu impresii. Pupici multi si la cat mai multe retete minunate de impartasit 😉
Am promis sa revin cu impresii si iata-ma …….super incantata :)….mi-a iesit un super cozonac delicios ,pufos, aromat, multumesc din suflet pentru aceasta reteta minunata. Nota 10 si din partea familiei mele a iesit un cozonac EXCELENT !
Pupici multi si o zi minunata !
Gabriela, draga mea, tare mult ma bucur ca v-a placut!!
Sa va fie de bine!!
Puup!!
Buna Laura , nu mancam cozonac de 11 ani. Astazi am incercat sa-l fac si nu am cuvinte…m-am intors inapoi cand bunica mea era in viata. Astazi sant tare fericita! Multumesc tare mult! Andreea
Minunat a iesit, am trimis poze la toate prietenele mele…deja au trecut 2 luni, dar nu.i nimic…repetam si de Pasti!!!Multumesc mult!Acum, deja am promis sotului ca se va delecta cu….mucenicii moldovenesti(e usor sceptic, dar ma voi tine de promsiune!).Numai bine iti doresc!
Dana, draga mea, ma bucur tare tare mult ca ti-a placut!!
Puuup dulce!
buna draga laura..sunt nou nouta pe site ul tau dar imi place grozav!!te felicit!!Din pacate nu ma regasesc in povestioara ta dar adooooor cozonacul.Anul asta o sa l fac de paste si sun sigura ca o sa mi iasaa super bun,sunt o mare fana arettelor cu drojdie proaspata,a placintelor si a covrigilor cu nuca..hmmmm.Te felicit!!!
Buna Laura! E o adevarata minuatie blogul tau culinar. As vrea sa incerc si eu aceasta reteta de cozonac doar ca sotului meu ii place doar cel cu mac. Intrebarea mea este daca inlocuim nuca cu macul punem aceeasi cantitate adica 300 gr mac in loc de 300 gr nuca macinata? si in rest ingredientele pentru umplutura se pastreaza?
Otilia, draga mea, iti recomand umplutura de mac de la rotocolul polonez :
Este foarte buna si se face simplu! Daca iti place cozonacul cu mai multa umplutura, dubleaza cantitatile din reteta.
Pup cu drag!
Buna DOAMNA pentru 4 cozonaci cata drojdie sa pun?Adica pt 2,200kg?
Draga mea, 85 gr de drojdie sunt suficiente pentru cantitatea ta de faina.
Pup cu drag!!
Buna Laura!As dori sa stiu ce tip de faina ai folosit sau ce faina este mai buna pentru cozonac.Voi incerca pentru prima oara sa fac cozonac.Multumesc frumos!
Mihaela, draga mea, cauta o faina speciala pt aluaturi. Pe punga vei gasi continutul de proteine. Faina cu un continut cat mai mare de proteine, este cea mai buna.
Eu folosesc faina manitoba de obicei dar cozonacul acesta este facut cu faina normala pentru dulciuri.
Te pup si Paste Fericit!
iuppyyy..acum am scos si al 4-lea cozonac din cuptor si arata fff bine..si abia astept sa-i gust, dar nu ma indoiesc ca nu vor fi buni..maine mai fac inca 4 plus pasca cu ciocolata..multumesc muult..
am revenit cu un nou post..nu m-am abtinut si l-am taiat si e buun..e maare si pufooos..
Buna, Laura!
Imi poti spune, te rog, daca pot sa-l pun la framantat si dospit in masina de paine, la programul de aluat? iar apoi sa-l umplu si sa-l coc in cuptorul aragazului? nu am framantat in viata mea cozonaci, de altfel acesta e primul pe care intentionez sa-l fac, pana acum nu am mai avut ocazia…
Multumesc mult pentru raspuns.
Sarbatori cu bine!
Ramona, draga mea, sigur ca-l poti pune la framantat si dospit in masina de paine.
Pup cu drag!
Buna Laura, ce parere ai de cozonacii moldovenesti care la 1kg de faina se pun 10 galbenusuri ? Dar de aluatul oparit? putina faina oparita cu lapte? E pur si simplu o curiozitate pt ca am vazut ca tu ai pus doar 2 oua ( banuiesc ca intregi) la 1/2 kg de faina. Multumesc
Anamaria, draga mea, cozonacii moldovenesti sunt deliciosi. La fel si cei facuti cu aluat oparit. Am mancat cozonaci moldovenesti si mi-au placut foarte mult.
Eu am folosit 2 oua intregi la jumatate de kg iar cozonacul a iesit foarte pufos si nu s-a uscat. Conteaza foarte mult si cantitatea celorlalte ingrediente. In functie de ele, poti obtine un aluat extrem de pufos si „suculent” si cu 2 oua.
Pup cu drag!
Arata nemaipomenit :* si eu daca ramnesc la ceva pe lumea asta este cozonacul :), nu am incercat niciodata sa fac de teama sa nu dau gres, dar cred ca am sa incerc reteta scrisa de tine, nu stiu cand dar am sa incerc:) Multumim pentru reteta :*
Buna, Laura
Gatesc de pe la 13 ani si doar la 24 m-am incumetat sa accept provocarea de a face cozonac.
Noaptea trecuta, pe la 1, am copt pufosenia asta. A iesit…ireprosabil. Nu am intampinat nicio problema (e adevarat, a avut nevoie de mai multa faina, am avut faina luata de la moara, poate de aceea), cozonacul e f gustos si aspectuos.
Multumesc mult pentru reteta
Alex, draga mea, tare mult ma bucur ca ti-a placut!!
Pup dulce!!
draga laura,
ieri am incercat si eu reteta ta de cozonac si a iesit ffff bun. a crescut, e pufos, aromat, n-avem ce sa bagam de vina, ci doar sa-l savuram cu o ceasca de cafea langa 🙂
multumim mult si mai da-ne idei de papa bun 😉
Sa va fie de bine, draga Doina!
Ma bucur tare mult ca ti-a placut!
Pup cu drag!
Buna Laura,
Ma tot plimb pe site-ul tau de ceva timp si trebuie sa recunosc ca nu ma mai satur citind retele tale. Chiar am incercat cateva si, din fericire, au avut succes. Nu am fost niciodata genul de gospodina desavarsita, am fugit cat am putut de munca in bucatarie, dar tu chiar ma inspiri. Cozonacul este o piatra de incercare pentru mine. Daca reusesc sa-l fac cel putin „mancabil”:P as fi foarte fericita. Sunt plecata din Romania de trei ani cu sotul si fetita si nici nu-ti pot spune cat de dor ne este la toti de mancarurile de acasa, mai ales de cozonac.
Toate cele bune tuturor.
Buna Laura, site-ul tau este singurul din cele vizitate de mine cu profil gastronomic care furnizeaza retete care nu dau gres! Ai grija sa dai toate detaliile necesare pentru ca oricine incearca o reteta sa o si reuseasca si sa se bucure de ea! Te felicit din suflet si iti doresc spor in ceea ce faci si inspiratie si in continuare!
Draga mea, iti multumesc din suflet pentru aprecieri!
Pupicei cu mult drag si te astept sa ma mai vizitezi!
gasesc aici numai lapte condensat indulcit,ce zici as putea folosi?
Aurelia, draga mea, teoretic se poate folosi numai ca este foarte foarte dulce. Daca vrei sa-l incerci, trebuie sa reduci cantitatea de zahar (de la 90 g, la cca 30-40 g). Daca laptele condensat e foarte gros, adauga in plus, 2-3 linguri de lapte.
Pup cu drag!
Cum am incredere in retetele tale am incercat astazi acest cozonac.Am emotii pentru ca l-am avut la dospit in cuptorul incalzit la 100 grade si a dospit cam mult intr-un timp foarte scurt.Acum e la dospit in tava.Voi reveni cu rezultate.
Mariah, draga mea, ma bucur tare mult ca ti-a reusit!!
Puuup!
Rezultatul? De li cios.
Multumiri din partea intregii familii.
Mariah, cu mult drag!! Sa va fie de bine!
Pupici!
Desi v-am mai spus ca mi-a fost multi ani frica de framantat nu am putut sa rezist si am incercat acest cozonacel, primul cozonac facut de mine. A iesit spectaculos, iar gustul nu mai spun. Eu si Tea (fetita mea) aproape ca ne-am batut pe el. 🙂 Pupici.
Draga mea, ma bucur tare tare mult ca ti-a placut cozonacelul!
Pup dulce si felictari pentru reusita!!
Laura, vreau sa-ti spun ca am facut cozonacul asta de multe ori si de fiecare data iese minunat 🙂 locuiesc in Portugalia de ceva ani si e singurul care imi alina um pic dorul de casa,ador retetele tale. Te pup :*
Draga mea, ma bucur tare mult ca iti place!
Pup cu mare drag si multumesc ca l-ai incercat!
Ce rol are aluatul oparit? Vad ca tu nu folosesti asa.
Buna seara…
Am de gand sa incerc si eu reteta dvs de cozonac. Recunosc ca sunt cam neindemanatica si de aceea am emotii. As dori sa va intreb daca drojdia poate sa fie granule( ca praful de ness caffe). Si in loc de lapte condensat am inteles ca se poate folosi un lapte gras. 3,5 % e suficient? As putea inlocui laptele cu o smantana dulce( pt frisca) de 32% grasime?
Mona, draga mea, daca folosesti drojdie uscata, pune 7 g. Poti folosi cca 50 g frisca si 100 g lapte de vaca.
Te pup cu drag! Spor la cozonaci!
Buna Laura, eu vreau sa fac 2 cozonaci cu aceasta reteta. Pentru asta dublez toate cantitatile? Adica si la maia? Nu am mai facut si sper sa nu gresesc. Dar daca as face 4 cozonaci? Multumesc
Anamaria, draga mea, ingredientele sunt pentru un cozonac mare. Daca vrei sa faci 2, dublezi toate ingredientele, inclusiv maia, iar daca vrei sa faci 4, inmultesti cu 4 ingredientele din reteta.
Pup si spor la cozonaci! Or sa iasa nemaipomenit de frumosi!
Draga Laura, multumesc pt raspuns…
Scuza-ma ca intreb mult..dar eu am o nelamurire cu tavile de cozonac .Tava ta are 30 cm lungime si 12 inaltime. Si latime? Sa presupunem ca tava mea are alta dimensiune…cam pana unde trebuie sa ajunga coca in tava…inainte de a 2-a dospire, bineinteles… Pana la jumatate? Sau..mai putin de jumatate?Ca in cazul unei tavi de dimensiuni mai mici..trebuie facuti 2 cozonacei…nu?
Offf..tare nepriceputa sunt…Si caldura la cuptor..trebuie sa fie de sus si de jos? Sau..doar de jos?
Cam asa arata al meu 🙂 , nu am inchis bine aluatul in stanga
Silviu, felicitari!!
Arata absolut perfect! Sa va fie de bine!
Sa ai un nou An plin de sanatate, fericire si realizari!
Buna laura si in primul rand iti doresc sarbatori fericite si multa sanatate, putere de munca!
Tocmai am facut cozonacul tau si a iesit excelent, tinand cont ca e prima data cand il fac. Ar trebui sa spun si ca este prima data cand fac cozonac…
Am facut niste mici greseli si as dori sa te rog sa imi explici un pic cand ai timp.
Cozonacul meu a crescut frumos, dar rezultatul nu este asa de frumos ca al tau, as spune ca a crescut un pic prea mult peste marginea formei, asa incat anumite parti chiar s- au lasat peste forma.
Cand am impartit coca in doua pentru umplere, nu am reusit sa am doua bucati egale, este oare vreun truc sa se imparta in mod egal? Poate sa le cantareac data viitoare?
Am intins coca cu mana, din acest motiv nu a fost uniforma, intr-un punct chiar s-a crapat atunci camd a stat la crescut in forma, si a iesit un pic un umplutura. Ca sa spun simcer, i am facut un petic din coca…
Este vreun secret pentru ca foaia intinsa cu mana sa fie uniforma? Care ar fi riscurile daca apelam un pic la sucitor?
Cred ca initial am lasat aluatul prea mult la dospit, in prima faza cand trebuie sa isi dubleze volumul, a stat cam 50 min.
oare este preferabil sa scurtam acest timp, chiar daca nu suntem siguri ca si a dublat volumul?
Data viitoare as vrea sa incerc doi sau trei, este bine sa fac tot aluatul o data sau ar trebui sa am trei puncte de lucru distincte? Oare se lucreaza mai usor cantitatea de ingrediente aferente unui singur cozonac?
In final, as dori sa iti multumesc inca o data pentru toate retete postate, eu am incercat o parte dintre ele, sunt excelent explicate si absolut sigure de succes!
Sarbatori fericite!
Cristina popescu
Draga Laura, azi am renuntat la reteta pe care o stiam si am facut acest minunat cozonac.L-am scos din cuptor acum vreo jumatate de ora , arata superb si are un gust foarte bun, am facut cantitatea dubla, asa ca unul (conform traditiei in casa mea) se mananca atunci cand e scos din cuptor.:) .Multumesc frumos pentru reteta si Craciun fericit!
Draga mea, ma bucur foarte mult ca ti-a placut cozonacul!
Pupicei cu mult drag si iti doresc un An nou minunat, fericit si plin de realizari!
Si m-am intors…la cozonacel!Marturisirea trebuie sa o fac:tot ce fac bun, este de la tine!Ai devenit membra a familiei noastre si chiar daca nu reusesc sa iti multumesc de fiecare data, te asigur ca am incercat cateva dintre minunatele tale retete, intregul an fiind cu ochii pe tine:Totusi, nu am curaj sa incerc unul dintre torturile prezentate, desi tare mi-as dori sa pot realiza si asa ceva.
Maine execut cozonacul din nou…Doamne ajuta sa fie la fel de bun si frumos, precum cel de anul trecut!
Sarbatori fericite, un an nou 2013 cu multe realizari, noroc si multa sanatate.
Draga mea, iti multumesc din suflet pentru cuvintele tale!
Eu sunt absolut convinsa ca iti va iesi, cel putin la fel de frumos, oricare dintre torturile mele.
Pupicei cu toata dragostea si iti doresc un nou An mai bun si mai frumos, plin cu sanatate si realizari!
Buna, Laura!
Craciunul acesta am cozonaci „ca-n poza”. Am hotarat sa schimb reteta pe care sotul meu o facea, nu pentru ca nu erau buni…dar nu erau f. pufosi.
Am facut doi cozonaci dupa reteta ta. Au iesit fantastici, exact ca si cel din poza. Trebuie sa recunosc ca am cam trisat, am pus masina de paine sa framante pentru mine, am avut si ceva emotii cu crescutul lor dar la sfarsit…..perfect.
Multumesc, Laura, pentru retetele si sfatuile minunate!
Esti sursa de inspiratie la care apelez intotdeauna.
Craciun fericit si un An Nou plin de liniste sufleteasca!
Draga mea, ma bucur din tot sufletul ca v-au placut cozonaceii!
Pupicei cu drag si va doresc Sarbatori fericite in continuare si un An nou plin de realizari si bucurii!
L-am facut si eu acum de Craciun. A dospit bine, a iesit o frumusete extraordinara. Dar… a iesit un pic uscat 🙁 ce as putea face data viitoare? Mentionez ca am respectat reteta intru totul.
Dindina, draga mea, daca a iesit un picut uscat, inseamna ca l-ai tinut un pic cam mult la cuptor.
Nu toate cuptoarele coc la fel, din pacate, si din cazua asta timpul de coacere poate fi mai lung sau mai scurt cu cca 5-10 minute, in general.
Data viitoare scurteaza timpul de coacere cu cca 5-10 minute.
Pup cu drag!
Draga Laura,
Sunt mama Alexandrei Constantinescu de la Menta si Rozmarin si vrea sa-ti spun ca am renuntat la reteta mea de cozonac si am facut=o pe a ta. A iesit o nebunie. Mult succes in continuare
Sarbatori frumoase si un An nou cu multe impliniri !!!!!!!!!
Ma bucur tare mult sa aud ca v-a placut cozonacul!
Va multumesc pentru vizita si va doresc un An nou mai bun, cu multa sanatate si realizari!!
Cu drag,
Laura
Iubita mea Laura!,demult nu am mai mancat asa cozonac bun!!![mama mea il facea asa bun,dar ducandu-se la ingeri,nici reteta nu am stiut-o,si nici cum sa il pregatesc!] Este pt.prima data cand fac cozonac,si vreau sa-ti spun ca a iesit extraordinar!!.Am intradevar o varsta si ar fi trebui sa stiu sa fac,dar frica a fost foarte mare ,ca nu am sa ma descurc,asa ca iti doresc multa ,multa sanatate ,fericire,mii de multumiri ca ne-ai impartasit aceasta reteta minunata[printre altele] si nu in ultimul rand,multe,multe realizari si impliniri ! Te iubesc din tot sufletul pt. tot ce faci pt. noi! Omul cat traieste invata!
Draga mea, cat de mult ma bucur ca ti-a placut acest cozonacel!
Iti multumesc din suflet pentru aprecieri si pentru cuvintele tale frumoase si iti doresc un 2013 minunat, sanatos si plin de realizari!
Te pupic cu drag!
Laura,
Am facut cozonac dupa reteta ta acum cateva zile.
A iesit perfect, a crescut frumos, gustos, nu s-a uscat , la fel umplutura de nuca este pe gustul nostru 100%… !!!
Ma bucur ca am incercat si reteta ta, pentru ca, cu ea am avut cel mai bun rezultat de pana acum !
Multumesc pentru reteta !!!
Sa va fie e bine, draga mea!
Tare mult ma bucur ca v-a placut.
Draga Laura,
Sunt de cativa ani plecata din tara si nu stiam sa gatesc mai nimic. Site-ul tau mi-a fost un foarte bun prieten si m-a scos din multe „incurcaturi”. Toate retetele sunt minunate, explicate atat de precis si frumos. Fotografiile, de asemenea, te incanta pur si simplu. Felicitari, faci o treaba deosebita! Anul acesta m-am incumetat pentru prima oara sa fac cozonac si am ales reteta ta. A iesit minunat iar prietenii mei greci au fost de acord ca „tsoureki” romanesc e mult mai gustos decat al lor. Multumesc. Un An Nou minunat!
Draga mea, ma bucur tare mult sa stiu ca retetele mele ti-au deschis apetitul pentru gatit si ma bucur din tot sufletul ca v-a placut cozonacul.
Iti doresc un 2013 plin de realizari, sanatae si fericire.
buna.am framantat si eu aluatul dar nu stiu ce va iesi.am folosit faina manitoba si cred ca am gresit.deoarece in momentul cand am inceput sa framant nu am mai avut cum , ca nu mai aveam nimic lichid,faina a absorbit tot.am adaugat putina apa calduta si am continuat,dar nu a iesit acel aluat pe care il vedeam la mama mea,al ei crestea mentre il framanta;al meu a ramas cu gruzuri.uffa nu stiu ce va iesi.
buna.imi poti spune daca faina manitoba trebuie amestecata cu o alta faina 00 sau pun doar manitoba.multumesc
Cris, foloseste doar faina manitoba la maia, iar daca vrei sa folosesti si in aluat, pune doar 200-250 g manitoba si restul faina 00.
Sunt mandra de mine ca am mi-a reusit pt. prima data sa fac 3 cozonaci din reteta ta.Pot spune ca am mai adaugat stafide,visine si nuca tocata(sper ca nu te superi pe mine). Am cautat si citit feluri de retete de cozonaci umpluti cu nuca si ti-am ales reteta ta intr-un final… multumesc. Am fotografii pe facebook cu cei 3 cozonaci..
Draga mea, ma bucur din tot sufletul ca ti-au reusit.
Sigura ca nu ma supar pe tine! Imi place tare mult ideea visinelor in cozonac si cred ca o sa adaug si eu data viitoare.
Pup cu drag si merg pe fb sa vad minunile!
Buna, Laura! Cautand o reteta de cozonac, am dat peste o poveste extrem de emotionanta. Amintirile tale m-au facut sa uit de reteta si sa ma gandesc la ai mei si la mirosul dulce al copilariei. Te felicit pentru tot, dar mai ales pentru felul in care impartasesti cu noi din trairile tale!
Draga mea, ma bucur tare mult ca ti-a placut mica mea poveste.
As da orice sa ma pot intoarce in timp, macar pentru o zi, ca sa pot retrai acele clipe magice…
Pup cu mare drag!
Esti una dintre cele mai citite si mai indraznete gospodine. Ma bucur ca te-am gasit si ca fac o gramada de retete din cele publicate de tine. Sper sa ajung si eu la un moment dat o gospodina ca si tine. Toate cele bune si la mai multe retete-
Salutare Laura,
Ca si multe alte fete, caut de multa vreme retete interesante pe blogul tau. Am facut placinta cu dovleac, si de mai multe ori cresmitul care mi-a iesit grozav. Inca din clasa a 5-a am inceput sa fac blaturi pentru tort, mai ales ca am crescut la tara si ouale erau din plin. Din cate-mi amintesc o data am dat-o in bara ca nu s-au batut ouale (erau 10 – cam multe) dar nu a fost nicio problema, am gasit imediat altele. Mai faceam gogosi (prin clasa a 7-a) impreuna cu sora mea. Parintii erau plecati la padure dupa lemne (daca bine imi amintesc) si cand s-au intors i-am asteptat cu gogosi bine pudrate cu zahar. In concuzie, ca orice copil curios, am copiat cateva chestii in ale bucatariei de la cei mari.
Dar sa revin la tine. Am primit de acasa niste nuca macinata, o tineam in frigider de o saptamana si nu stiam cam ce utilizare sa-i dau. Mananc nuci dar intregi, asa ca cea macinata am gustat-o doar sa vad daca mai e buna.
Am cautat evident pe blogul tau, si am gasit reteta de cozonac cu nuca, am cautat si baigli si pana la urma am reusit sa fac o combinatie intre cele doua. De-a dreptul excelenta. Pentru ce vreau in mod personal sa-ti multumesc este faptul ca nu m-am atins de aluat cu sucitorul si l-am intins cu mana conform regulilor tale :). Si vreau sa-ti spun ca a iesit un cozobaigli perfect. Sunt foarte atenta cu detaliile si de la inceput incerc sa-mi imaginez care ar fi urmatoarea miscare astfel incat produsul final sa fie excelent. Acum dupa nici macar o zi, cei doi cozobaigli sunt aproape gata. Multumesc inca o data si-ti doresc sanatate si imaginatia si curiozitatea sa nu-ti stea pe loc niciodata. Sa-ti pastrezi impusul deliciilor pentru toata viata. Te salut cu drag!
Arata binisor cozonacii, dar numai cu doua oua , nici nu poate fi gustos ,nici nu se pastreaza proapat …doua oua , se pun cand faci paine de casa ….la noi in Moldova se pun 10 oua la kg de faina …iese f pufos , colorat si se mentine mult timp proapeti
Daca as inlocui 25-30% din cantitatea de unt cu ulei de cocos, oare mi-ar iesi?
Buna Laura! Te urmaresc de ceva timp,am facut multe din retetele tale(si mi-au iesit extraordinare toate) insa nu te-am felicitat niciodata pana acum si cred ca ar trebui sa o fac,pentru ca meriti! Multumim ca ne impartasesti minunatele tale retete si secrete! In legatura cu acest cozonacel…mi-am propus sa il fac astazi,insa uitandu-ma la pozele tale am vazut ca nu are atat de multa umplutura pe cat mi-as dori(iubesc cozonacul cu muuulta umplutura)…as putea sa dublez cantitatile numai de la umplutura? Te pup si sper sa ma poti ajuta cat de curand pentru ca sunt nerabdatoare sa ma apuc de bucatarit:D
Buna,
Am lapte condensat indulcit. Cum modific cantitatea de zahar?
Merci mult
buna ziua Laura
am incercat aceasta reteta dar am folosit zahar pudra pentru ca mi-era frica , ca o sa se simta granulatia daca folosesc zahar tos
nu e mai bine sa fie incorporat zaharul de la inceput cu laptele ,ouale si maiaua?
multumesc,
Draga mea, daca folosesti zahar fin, garantez ca nu o sa-l simti in aluat.
Nu e indicat sa il adaugi o data cu laptele, ouale si maiaua.
Pup cu drag!
buna ziua,Laura!fac ptr prima data cozonac,aluatul creste atat de frumos iau intre timp incerc sa-mi scutur faina de pe haine si chiar din par :D.ce m-as face fara tine,draga Laura?!
Ce draguta esti!
Pup dulce!!
revin!!!!!!!!!sunt intr-un extaz continuu!nu-mi vine sa cred ca din mana mea a iesit acesti 2 cozonaci magnifici!si ptr prima data!multumesc Laura si sarut-mana parintilor tai!
Sa va fie de bine, draga mea!
Tare ma bucur ca ti-au iesit!
salut Laura.locuiesc in Lisabona,si vroiam sa spun ca aici laptele condensat este foarte dulce ,cum sa fac,sa pun asa si sa nu mai pun zahar sau sa pun jumate jumate.Fac de foarte multi ani cozonac imi ies dar sunt curioasa sa mai incerc si alte retete.Multe felicitari pt. blog este foarte bine facut.
Buna seara!!!! Te urmaresc de mult timp si as indrazni sa fac si eu acest minunat cozonac. Intrebarea mea este : as putea sa-l framant la masina de facut paine ? si daca da cate programe de framantare sa/i dau ca sa fe mai aerat?
Feclicitari pentru minunatele preparate! Te urmaresc cu drag!
Draga mea, poti folosi masina de paine pentru framantat si dospit. Este suficient un singur program de framantat si dospit.
Te pup si spor!
Buna, Laura! Vreau sa-ti multumesc pentru acest blog minunat si in special pentru aceasta reteta de cozonac. E prima data cand imi iese cozonacul asa bun. Se rupe fisii :).
Sa te distrezi putin, sa-ti povestesc ce s-a intamplat azi.
Mi-a placut tare mult pontul cu crescutul in cuptor si i-am povestit sotului de blogul tau si de acest pont. I-am spus ca voi proceda la fel de Craciun. El „m-a certat”, ca de fiecare data cand am un eveniment, ma apuca testatul si fac lucruri noi si nu-mi ies intotdeauna. Asa ca mi-a sugerat sa fac azi unul „de test”, sa fiu sigura ca de Craciun vor iesi.
A iesit minunat si a durat exact atat cat ai estimat. Sunt convinsa ca nu voi mai pierde noapte facand la cozonaci.
Multumesc inca o data pentru reteta! E asa bine prezentata ca oricine poate face cozonac
La cat mai multe retete faine si timp sa le postezi pe blog!
Draga Laura,
Te citesc cu mare drag ! Imi place foarte mult sa fac dulciuri, mai ales ca am 2 copii mici si innebuniti dupa cozonac. Am incercat reteta ta, acum sunt la cuptor. Nu pot sa spun decat ca au explodat!! )))))) Au crescut foarte bine si frumos dar cred, sigur am avut tava mai micuta si au dat pe afara ! sunt niste uriasi!! Oricum sigur vor avea un gust bun iar infatisarea nu mai conteaza. Multumesc pentru reteta si sfaturi
Buna draga mea Laura,
este a III a oara cand fac cozonaci dupa reteta ta. De fiecare data au iesit incredibili.
Pur si simplu ii iubesc!
Iti multmesc din suflet pentru retete.
Aseara am stat si am citit toate comentariile …. si nu s putine.. doar ca sa fiu sigura ca nu ratez ceva important sau ceva noutati:)
De fiecare data cand fac cozonaci sau clatitele simple, citesc micile tale povestioare si imi dau lacrimile. Esti foarte norocoasa ca ai avut asemenea oameni minunati in preajma ta iar noi suntem foarte norocosi ca imparti cu noi toate minunatiile care ies din mainile tale.
Iti doresc din toata inima Craciun Fericit si un An Nou Minunat!!!!
Cu mult drag.
Claudia
Buna! Acum am cozonacii in cuptor dar stiu cum sunt pentru ca am mai facut si sambata 3. Sunt super buni! Si se fac usor! Si imi place foarte tare varianta aceasta de umplutura cu nuca. Acum i-am framantat mai mult si au iesit si mai pufosi. Multumesc! Mi-am gasit reteta de cozonaci! Craciun fericit!
E al 3 lea an cand fac acesti cozonaci cu maaare drag! Respect reteta intocmai! Am scos 2 si mai am 4! Sunt foarte asteptati si apreciati! E o mare placere pentru mine sa-i fac! Craciun Fericit! Anul trecut am spus tot aici „un 2013 fericit”, acum spun inevitabil UN 2014 plin de realizari si sanatate! Pupici Cu drag,Anamaria
Exceptionala reteta 🙂 Mi-au iesit foarte foarte buni. Multumesc Laura!
La multi ani, draga mea! Ma bucur mult ca ti-au placut!
Draga Laura, iti citesc cu multa placere site-ul de cativa ani. Anul acesta de Pasti am facut reteta tatalui tau de cozonac si au iesit absolut divini. Sincere felicitari si pentru cartile publicate, pe care mi-ar fi placut sa le cumpar daca eram in tara, noi locuind in Canada.
Hristos a Inviat!
Ema Bogdan
Adevarat a Inviat!
Ma bucur foarte mult ca ti-au placut. Sigur si tatal meu, de acolo de sus, se bucura ca v-au placut.
Pup cu drag!
Hristos a Inviat! Laura ce minunatie de cozonac! CE PUFOSENIE!!! :)) multumesc pt reteta, cred ca e cel mai bun cozonac care l-am mancat vreodata! Framantatul a fost partea cea mai dificila, dar in final a meritat! Abia astept musafirii sa-I servesc cu acest minunat cozonac!
Adevarat a Inviat! Draga mea, ma bucur tare mult ca ti-a placut!
Pup cu drag!
Buna Laura…am facut aseara cozonacul…foarte foarte bun…as putea sa.i pun umplutura de branza in loc de nuca?..multumesc!
Draga mea, ma bucur mult ca ti-a placut. Da, sigur, poti folosi o umplutura de branza pentru cozonac.
Te pup!
Multumesc…o sa.l fac joi!
Cu mult drag! Sa imi spui cum a iesit!
Buna laura…asa cum am spus am facut din nou cozonacul numai ca de data aceasta l.am framantat 30 de minute..mai mult ca data trecuta…este o pufosenie..o bunatate…ma bucur ca ne impartasesti si noua retetele tale…as avea o intrebare…cum as putea pastra mai mult timp drojdia proaspata?…eu numai cu ea am facut pana acum..multumesc!…o zi frumoasa iti doresc…a uitasem..am alt cozonac la dospit.
Buna 🙂 arata foarte bine ! De Craciun vreau sa incerc sa fac si eu aceasta reteta ! Voi face pentru prima data singura cozonac ! Te rog sa imi spui daca aceasta reteta este pentru 2 forme de cozonac ?!
Am facut cateva retete si mi-au iesit foarte bine 🙂
Sarbatori Fericite !
Draga mea, ma bucur ca iti place cozonacul.
Reteta este pentru o singura forma de cozonac. Iese foarte inalt daca il faci intr-o singura forma.
Sarbatori Fericite!
Grozav cozonacul. A ajutat-o pe mama sa faca cozonaci asa cu si-a dorit mereu si mult peste asteptari. Eu am o intrebare. Cozonacul se lasa la racit in tava sau pe un suport ceva? Cand i-am scos din tava si i am lasat la racit s au lasat putin, si mama i a pus pe o parte dar se deformeaza. Multumesc!
Draga mea, ma bucur mult ca v-au placut cozonacii.
Dupa ce se scot din forma, se aseaza pe un gratar, astfel incat aerul sa circule si pe sub cozonac.
Sarbatori fercite, Laura!
Am facut astazi cozonacul. A iesit foarte bun, in schimb mai trebuie sa lucrez la partea cu intinsul aluatului. N-a fost chiar uniform si a iesit putin din crema.
Mumtumesc pt reteta!
Mihaela
Buna Laura! Te deranjez cu o intrebare: cat se lasa cuptorul la preincalzit si la ce temperatura? Nu am experienta la cozonaci si anul trecut unii au iesit prea rumeni.
Multumesc.
Draga mea, cuptorul se preincalzeste la 180°C. Timpul variaza in functie de cuptorul fiecaruia.
In general, exista un beculet care se stinge in momentul in care cuptorul a atins aceasta temperatura.
Te pup!
Draga Laura, sunt foarte mandra, primul meu cozonac a iesit super!! Si nu pot spune ca a fost asa de greu – doar de timp e nevoie! Cred ca ideea cu lapte condensat e extraordinara. Mama mea e experta la cozonaci, insa nu-mi amintesc sa fi fost cozonacii ca si proaspeti pentru o saptamana! Cu siguranta nu voi astepta Craciunul ca sa fac iar cozonac! 🙂 Multumesc pentru reteta!
Monica, draga mea, ma bucur foarte mult ca ti-a placut cozonacul.
Draga Laura,
De ceva timp fac unele retete de la tine, la recomandarea unei prietene. Toate au iesit ceas, dar acest cozonac a intrecut orice asteptari. Fiind prima data cand fac cozonac si toata familia unindu-se cu sfaturi ”profetice”, eu am ales sa fac o reteta de la tine. Aluatul era elastic, dar lipicios, nu am putut sa framant mai mult de 10-15 min si am avut mari emotii ca voi da gres, dar a crescut, s-a copt frumos, este pufos si foarte gustos. Abia astept sa il mai fac o data. Multumesc.
Sa va fie de bine, draga mea! Ma bucur mult ca v-a placut cozonacul.
Buna seara, ingredintele sunt pentru un singur cozonac? Mulumesc ( fac pentru prima oara)!
Buna seara, ingredientele sunt pentru un singur cozonac. Multumesc ( fac pentru prima oara)!
Daniela, da, sunt pentru un singur cozonac.
Spor la gatit! Abia astept sa-mi spui cum a iesit!
Buna ziua Laura,
am facut cozonacul acesta anul trecut si a iesit foarte bun. Problema pe care o am anul acesta este ca am ramas fara cuptor electric. Sa ma incumet sa-l fac la cuptor pe gaze? Oare cum sa setez temperatura corecta?
Multumesc si sarbatori fericite!
Draga mea, in primul rand cuptorul trebuie sa fie preincalzit (cca 5-10 minute, la flacara mare). Cozonacul se coace pe treapta de mijloc, cu flacara mica spre medie. Timpul de coacere va fi mai lung cu cca 10-15 minute.
Cu mult drag!
Buna Laura.
Vorbind de faina Manitoba… gasesc tip ‘0’ (W350), tip ’00’ sau tip 55. Care este alegerea corecta ? Si a doua intrebare – faina cu mult gluten are nevoie de aceeasi cantitate de lichid si se lasa la dospit cat sa se dubleze sau mai mult (inteleg ca la panettone dospitul e f. f. indelungat)?
Merci.
Draga Cristina, faina manitoba are indicele de forta (W) peste 300, deci W350 este alegerea corecta. In general, nu avem nevoie de mai mult lichid pentru acest tip de faina, dar acest lucru variaza in functie de reteta. Pentru reteta de panettone folosim foarte putina drojdie, asadar timpul de dospire este mult mai lung decat la retetele unde folosim 20-25 g drojdie la 500 g faina.
Draga Laura felicitari pt curajul tau de a continua an de an cu acest blog minunat. Reteta ta de baigli a devenit la noi in casa todo un clasico cum zic spaniolii. As vrea sa incerc si aceasta reteta de cozonac doar ca aici unde locuiesc eu nu gasesc lapte condensat neindulcit , e dulce si e de vreo 8,5% grasime. Ce parere ai as putea folosi acest lapte condensat reducand cantitatea de zahar din aluat?
Demult caut o reteta de cozonac care sa fie bun si moale si a doua zi. Cand fac baigli intotdeauna fac 4 ,2 cu mac 2 cu nuca iar cand s-au racit ii congelez pt ca se intaresc f repede. Succes in continuare.
Draga Paula, daca laptele condensat e indulcit poti folosi pentru maia urmatoarele ingrediente: 25 ml lapte condensat, 75 ml lapte de vaca, 100 g faina si 25 g drojdie. Pentru aluat poti folosi in loc de 150 ml lapte condensat, 50 ml lapte condensat si 100 ml lapte de vaca gras de 3,5%. Nu este nevoie sa modifici cantitatea zaharului din reteta.
Abia astept sa imi spui cum ti-a iesit!
Buna, Laura! Multumesc f mult pt retetele tale minunate. Am o intrebare in legatura cu aceasta reteta pt cozonac. 10 g de miere sau 100 g?
Draga Liliana, doar 10 g miere folosim, nu 100 g.
Buna Laura,
Doresc sa iti multumesc pentru aceasta reteta minunata. Am incercat-o ieri, pas cu pas si urmand cu strictete gramajul si a iesit nemaipomenit de bun (a fost prima data in viata mea cand am facut cozonac 🙂 ). Mi-a luat in jur de 5 ore sa il fac, dar a meritat tot efortul 🙂 sotul e foarte incantat de gust, nu este foarte dulce, ceea ce il face si mai bun. Am facut de cateva ori si cornurile pufoase cu ciocolata si la fel de gustoase au iesit, fapt ce m-a indemnat sa incerc si reteta ta de cozonac 🙂
Iti multumesc inca o data pentru aceste reteta si te felicit pentru toata dedicarea ta in arta gatitului 🙂
Este al doilea Crăciun in care fac Cozonac cu nuca,de fiecare data au ieșit arătoși,pufoși și gustoși.Un nou an binecuvântat!
Sa va fie de bine, draga mea!
Un 2018 cu impliniri si sanatate iti doresc!
In sfarsit am gasit o reteta de cozonac explicata pe intelesul meu :). Sunt incepatoare in ale cozonacului si am cautat mult pana sa gasesc o reteta explicata cap coada in text. Recunosc, am vazut si reteta de cozonac la Jamila, probabil este si a ei buna dar eu prefer sa o pot scoate pe hartie si sa urmaresc asa pasii, e o chestiune de obisnuinta sau comoditate.
Laura, Retetele tale sunt exact pe placul meu, cel putin din acest punct de vedere 🙂
Revin cu rezultatul!
Multumesc mult, tine-mi pumnii, sper sa-mi iasa pufos!
Laura, am făcut și eu acest cozonac minunat, anul trecut de Paști! A ieșit super, ma bucur tare mult ca am încercat rețeta ta. Țin sa menționez ca a fost prima data când am făcut cozonaci și au ieșit din prima încercare! Mulțumim pentru rețetele tale grozave! 😘
Draga Ramona, ma bucur mult ca ti-a placut. Te imbratisez cu drag!
Ingredientele sunt pentru 2 cozonaci?
Buna Laura! imi plac mult retetele tale! chiar acum incerc cozonacul insa desi e de 90 de minute in cuptor, conform specificatiilor, nu creste. sa il scot si sa il mai framant?
Draga mea, nu trebuie sa il mai framanti. Daca nu a crescut, esti sigura ca drojdia a fost corect folosita?
Buna dimineata Laura,te rog sa imi spui ce cantitate de drojdie folosesti?cat drojdie proaspata?cat drojdie uscata?multumesc frumos.o zi buna!
Draga Irina, am mentionat in reteta cantitatea de drojdie.
Cu mult drag!
Buna, Laura, vreau sa incerc reteta ta, chiar daca a trecut Craciunul, dar eu nu locuiesc in tara si nu am reusit sa il fac…as vrea sa stiu, cuptorul cum il pun, ventilat sau static? Multumesc
Draga Mirela, cuptor static, cu caldura de jos si de sus.
Cu drag!
Cred ca o sa incerc….nu am nimic de pierdut🥂🌼
Aceasta crema nu se desprinde atunci cand tai cozonacul? Mulțumesc mult, sunt in cautarea celei mai bune creme
Rețetele de azi care circula pe internet sunt în general un kakat. Cozonacul se face cu cel puțin 2 lămâi rase la 1 kg de faină. Nicăieri nu mai văd asta. De unde vine aroma? De aceea toți cozonacii de pe piață de astăzi au doar miros de grăsime și nici o aroma. O rușine. Vreți rețete adevărate bune? Cautați cartea scrisa de Elisabeta Ciortan și Xenia Nicolau. Toate rețele bune, au dispărut. Nici o gospodină sau bucătar nu mai știu să gătească. Se duce dracului tradiția românească. Generațiile tinere, nici măcar nu știu ce este bun pentru ca generațiile care știau ce e bun dispar încet.
Copt , admirat, laudat, minunat. Multumesc de reteta făr-de-greș.
Cozonacii pufoși zâmbesc înapoi parfumate încă un Paște Fericit.