Varza a la Cluj


Varza a la Cluj, o reteta delicioasa de mancare traditionala

Varza a la cluj in farfurie
Varza a la Cluj, reteta traditionala cu varza si carne

Varza a la Cluj, atat de delicioasa si satioasa este un preparat tipic Clujului, cu o istorie veche. Se pare ca varza a la Cluj a fost descoperita de catre Lucaks Jozsef, iar in anul 1965 a aparut pentru prima data intr-o carte de bucate sub numele de „varza in mod clujean”.

Cartea se numea Cartea de bucate de la Cluj, scrisa de Miklos Misztotfalusi. Se pare ca aceasta carte s-a bucurat de un real succes in acea vreme. Varza se bucura de popularitate inca de atunci in randul ardelenilor, era atat de iubita incat a capata denumirea de „blazonul Transilvaniei”.

Preparatele cu varza erau foarte apreciate inca din timpuri stravechi

Varza, aceasta leguma atat de sanatoasa, era cultivata cultivata in gradinile cu legume ale taranilor, dar si gradinile din manastiri, conace si in „gradinile de varza”.

„Cele mai vechi informaţii din Transilvania despre această plantă-aliment le-am găsit doar în secolul al XV-lea. Astfel, într-un protocol din 1442 al Conventului de la Cluj-Mănăştur – unde exista o mănăstire benedictină – este amintit un nobil din Iara care jura că nu el a dat porunca oamenilor săi să-i facă rău unui alt nobil din Iara. Printre altele, jura că nu el a ordonat ca acestuia să-i fie luată varza”, spunea Lukacs Jozsef.

Aceasta reteta isi are originea in Sumuleu Ciuc, orasul in care exista o manastire franciscana, iar unul dintre calugarii din acea manastire a creat aceasta minunata reteta cu varza. Jozsef Lucaks mentioneaza ca acest preparat era raspandit in perioada Evului Mediu, in bucatariile taranilor.

Ingredientele principale ale retetei de Varza a la Cluj sunt varza dulce, carnea tocata si orezul. Eu am folosit un mix de carne de vita si carne de porc, dar daca doriti, puteti sa folositi doar carne de porc, insa nu foarte grasa.

Va propun si alte retete cu varza, retete traditionale gustoase si satioase.

Ingrediente – Varza a la Cluj (6-8 persoane)

Ingrediente – Varza calita cu varza dulce

  • 1 varza mare proaspata
  • 1 ceapa medie
  • 4 linguri ulei floarea soarelui
  • 50 ml vin alb demisec
  • 50 ml apa
  • sare
  • piper
  • 1 lingurita rasa boia dulce
  • 1 lingurita plina cimbru uscat
  • 2 lingurite marar uscat

Umplutura de carne pentru Varza a la Cluj – Ingrediente

  • 400 g carne tocata vita
  • 300 g carne tocata porc
  • 1 ceapa mare
  • 2 linguri ulei floarea soarelui
  • 50 ml vin alb demisec
  • sare
  • piper

Ingrediente – Orez fiert

  • 200 g orez cu bob rotund
  • 2 l apa
  • 1 lingurita plina sare

Ingrediente – Sos de rosii

  • 500 ml suc de rosii
  • 100 ml supa vegetala/apa
  • 1 crenguta cimbru
  • ½ lingurita mica rasa sare
  • 2 linguri ulei floarea soarelui

Cum calim varza dulce – Mod de preparare

  • Curatam varza si o taiem julienne. Punem varza tocata intr-un vas, adaugam 2 lingurite de sare si o framantam. O lasam sa se inmoaie 30 de minute, apoi o stoarcem foarte bine.
  • Incalzim uleiul intr-o cratita si adaugam ceapa tocata marunt. O sotam cca 1 minut, pe foc mediu, apoi adaugam vinul alb. Adaugam varza tocata, rosiile deshidratate, boiaua, cimbrul, mararul si piperul proaspat macinat si amestecam bine.
  • Calim varza pe foc mic, adaugand treptat cei 50 ml apa, pentru cca 20 de minute. La sfarsitul prepararii, varza trebuie sa aiba o consistenta usor crocanta.
  • Stingem focul si acoperim varza cu un capac.

Preparare umplutura de carne pentru varza – Mod de preparare

  • Punem uleiul intr-o cratita antiaderenta si cand s-a incins, adaugam ceapa tocata marunt. O sotam 1 minut, apoi adaugam carnea tocata si amestecam.
  • Dupa 2-3 minute, punem in cratita vinul alb si il lasam sa se evapore complet.
  • Adaugam sare si piper proaspat macinat si calim carnea tocata, cca 10 de minute, pe foc mic spre mediu.
  • In momentul in care carnea este usor rumeninta, stingem focul si o lasam sa se raceasca 10 minute. Dupa repaus, punem carnea tocata in robotul de bucatarie, caruia i-am montat lamele de otel, si o mixam 2-3 secunde, nu mai mult. In acest fel vom obtine o consistenta mai fina. Nu este un pas necesar, dar va recomand sa faceti acest lucru daca puteti.

preparare varza si carne calita

Fierberea orezului pentru varza in straturi a la Cluj

  • Umplem o oala cu 2 l de apa, adaugam sarea, si o punem la fiert, pe foc mediu.
  • Spalam orezul in 2-3 ape, il scurgem bine si il adaugam in apa care fierbe. Fierbem orezul 5-6 minute, pe foc moderat. Consistenta orezului trebuie sa fie crocanta, al dente, dupa fierbere.
  • Scurgem orezul si il trecem rapid printr-un jet de apa foarte rece, apoi il lasam sa se scurga intr-o sita deasa.

Mod de preparare – Sos de rosii

  • Amestecam sucul de rosii cu supa vegetala/apa, cimbrul si sarea, il fierbem pe foc mic, cca 10 minute, apoi stingem focul si il lasam sa se raceasca.

Varza a la Cluj in straturi, asamblare in tava

  • Ungem un vas ceramic, de cca 24 cm, cu 2 linguri de ulei. Formam un prim strat uniform din jumatate din cantitatea totala de varza calita. Adaugam 2-3 linguri de sos de rosii pe deasupra verzei, apoi formam un strat cu tot orezul fiert. Adaugam 2-3 linguri de sos de rosii pe deaspura orezului, il intindem uniform, apoi formam un strat cu toata carnea calita. Ungem stratul de carne cu 2-3 linguri sos de rosii, intindem sosul pe intreaga suprafata a stratului de carne, apoi il acoperim cu un strat uniform de varza calita.

straturi de carne si varza

  • Turnam pe deasupra stratului de varza, sosul de rosii ramas. Formam un ultim strat de felii subtiri de rosii pe care le pudram cu cimbru si 1 lingura de ulei de floarea soarelui.
  • Coacem varza a la Cluj, in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru 50-60 minute.

Varza in straturi in tava

  • O gustam calda, cu mamaliga si, daca dorim, smantana si ardei iute. Eu am prajit 150 g bacon, intr-o tigaie antiaderenta neunsa, si am adaugat cate o lingura de bacon prajit pe deasupra fiecarei bucati.
  • Mamaliga mea a fost veche de o zi. Am taiat-o in felii si am tras-o in tigaia usor unsa cu ulei pana cand s-a rumenit putin. Desigur, mamaliga proaspat facuta, calda si pufoasa este o alegere minunata pentru varza a la Cluj.

Varza a la cluj in farfurie

Pofta buna!

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Varza a la Cluj
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
3.51star1star1star1stargray Based on 96 Review(s)

10 comentarii la “Varza a la Cluj

  1. amalia spune:

    Este unul dintre felurile mele.preferate de mancare!!! Chiar azi la pranz am dat gata ultima portie din frigider. Ador varza a la cluj si tu mi-ai facut iar pofta!!!

    • Laura Adamache spune:

      Draga mea, si noua ne place foarte mult. Nu o mai facusem de foarte mult timp. Am savurat-o cu foarte multa pofta.
      Te pup!

  2. Jódi Miklós spune:

    Aceasta mancare este foarte gustoasa si poate sa fie varianta de vara a mancarii varza a la Cluj , maidegraba se poate numi varza frantuzeasca . In reteta originara a verzei a la Cluj varza este varza murata si carnea nu este tocata ci este preparata ca d tocana , inafara de acesta mai este nevoie si de carnati afumati . In fine nicidecum n-as vrea sa micsorez bunatatea retetei dvs. , doar am vrut sa prezint reteta originala ardeleneasca.

    • Laura Adamache spune:

      Jodi, varza a la Cluj se poate face cu varza murata sau varza dulce, exact ca sarmalele, insa nu am auzit niciodata de o versiune e acestei delicioase retete care sa fie facuta cu carne taiata cubulete.

  3. Livia spune:

    Nu am facut vreodata. Intrucat troneaza pe masa mea o ditamai varza care asteapta prepararea, newsletter-ul m-a scos din rutina clasicei verze calite, neavand timp sa mai scotocesc dupa retete noi. Multumesc, Laura.

  4. Diana Luescher spune:

    La multi ani, draga mea Laura!… Iti doresc un an minunat ca tine!… As vrea sa te intreb daca ai scos varianta cu traducere di retetele tale, dat fiind ca am multe colege car sunt impresionate de retele tale insa, eu traind in partea germana a Elvetiei, la Basel, trebuie sa le traduc tot timpul retetele si citeodata nici nu stiu cum sa traduc!…. Inainte era usor caci traducea in germana si italiana si era perfect!… Iti multumesc pentru raspuns si iti doresc o zi frumoasa!… Diana Luescher

    • Laura Adamache spune:

      La multi ani, draga Diana! din pacate pluginul de traducere nu mai functiona corect. Acum orice browser are extensii pentru traducere. In google gasesti o multime pentru chrome, firefox, internet explorer etc. Se instaleaza foarte simplu si le ai disponibile in browser pentru toate blogurile. Daca ai nevoie de ajutor, te rog sa imi spui.
      Te imbratisez cu drag!

  5. ovi nicu spune:

    Deci, versiuni exista fel de fel,sau ce are omul prin casa. Nu vreau sa deranjez, dar eu o fac in 40 de minute. Pun 3 linuguri de ulei tai cuburi niste slanina cu sunca afumata, si soric..5 minute…calesc ceapa peste ulei si slanina si soric…5 minute… pun 1 litru de apa… mai iau o oala de 3-4 L..pun 2 litri de apa..pun orez in a 2-a oala… las pe foc…bun…intre timp tai o varza mica-medie de 1kg jumate….in oala de 5-6 L cu ceapa si slanina si ceapa si apa…bun….pun la fiert peste…ma duc la TV intre timp pana fierbe varza intr-oa oala si orezul in alta..cqam 15-20 min..mai mestec la 5-6 minute sa nu se prinda…cand toate is fierte…strecor orezul de apa… pun peste varza….si tai vre-o 300 grame de carnatz afumat si legume din borcan ptr iarna..ardei, rosii telina..zarzavat de casa…le anestec pe toate in oala mare..le mai las 10 15 minute sa fiiarba impreuna… cand e aproape gata, cu 2 minute inainte….mai pun piper, boia , cimbru, marar……gata !…servesc cu smantana sau iaurt..sana, etc. Asta nu e Reteta oficiala, poate nimeni nu o are pe „aia oficiala si originala”, dar eu nu le mai bag la cuptor si alte cumplicaturi, vase de yena, cuptor murdar…conteaza afumatura de la inceput ( slanina afumata cu carnita…si carnatul felii de la sfarsit )…nice day !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor