Prajitura cu cirese si crema de ciocolata

30 comentarii

Retete culinare Prajituri – Prajitura cu cirese si crema de ciocolata

Prajitura cu cirese si ciocolata detaliu
Prajitura cu cirese si crema de ciocolata, reteta desert cu fructe

Dupa ce am facut dulceata de cirese, mi-au mai ramas cateva cirese mari si frumoase care si-au gasit sfarsitul in aceasta delicioasa prajitura cu cirese si crema de ciocolata. Gustul? Putin spun divin. Am folosit tonka pentru un plus de parfum, din punctul meu de vedere, tonka este perfecta impreuna cu ciresele sau visinele, dar daca nu o aveti la indemana sau nu va place, o puteti inlocui cu semintele unei pastai de vanilie sau cu esenta de vanilie.

Ingrediente – Prajitura cu cirese si crema de ciocolata (forma 18×18 cm)

Ingrediente aluat prajitura

  • 120 g faina
  • 50 g alune padure/nuci
  • 50 g zahar
  • 80 g unt
  • un varf cutit sare

Ingrediente Crema de ciocolata pentru prajitura cu cirese

  • 60 g unt
  • 160 ml apa
  • 50 g cacao
  • 220 g zahar
  • 4 oua medii
  • un varf cutit sare
  • 1/2 pastaie tonka
  • 15-20 cirese

Mod de preparare – Aluat Prajitura

  • Macinam alunele amestecate cu 2 linguri din cantitatea totala de zahar. Punem in robot alunele macinate, zaharul, sarea si untul la temperatura camerei.
  • Adaugam faina si mixam pana obtinem un aluat sfaramicios (consistenta seamana cu cea a bazei pentru cheesecake).
  • Tapetam forma cu unt si o imbracam in hartie de copt.

Prajitura cu cirese si crema de ciocolata Preparare blat

  • Punem mixul in tava si il compactam intr-un strat uniform. Il coacem in cuptorul preincalzit la 170°C, pentru 10 minute, apoi scoatem tava din cuptor si lasam blatul sa se raceasca putin (cca 3-4 minute).

Prajitura cu cirese si crema de ciocolata aluat

 Mod de preparare – Crema de ciocolata 

  • Punem intr-o craticioara untul, taiat in bucatele, si adaugam apa. Le fierbem pe foc mic, pana cand untul este complet topit, apoi adaugam zaharul, cacaua, sarea si tonka rasa printr-o razatoare cu gauri mici.
  • Le fierbem pe foc mic, pana cand siropul capata o consistenta usor cremoasa (cca 5-6 minute). Amestecam siropul cat timp fierbe.
  • Stingem focul si il lasam sa se raceasca. Cand ajunge la temperatura camerei, adaugam ouale usor batute cu o furculita si amestecam.

Prajitura cu cirese si crema de ciocolata preparare

  • Punem crema de ciocolata peste blat si adaugam, din loc in loc, ciresele curatate de samburi.
  • Coacem prajitura cu cirese in cuptorul preincalzit la 180°C pentru cca 30-35 minute (crema de ciocolata va incepe sa se coaca dinspre margini spre centru. Cand capata un aspect compact, prajitura este gata).

Prajitura cu cirese si crema de ciocolata coapta

  • O scoatem din cuptor si o lasam sa se raceasca complet. Taiem prajitura cu cirese si crema si o servim pudrata cu zahar vanilat sau cacao. Daca o lasam in frigider pana a doua zi, o sa fie si mai buna. Noi am mancat mare parte din ea imediat dupa ce s-a racit si restul prajiturii l-am bagat in frigider pana a doua zi.

Prajitura cu cirese si crema de ciocolata sectiune

Pofta buna!

Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Prajitura cu cirese si crema de ciocolata
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi
4.51star1star1star1star1star Based on 14 Review(s)

30 Comentarii

  1. Andreea 28

    Ce bine arata!!! Trebuie sa incerc si eu!!!

  2. Ce este tonka iar daca nu am cu ce poate fi inlocuit? Multumesc

    • Draga Paula, am dat raspunsul un picut mai sus. daca nu o ai la dispozitie, se poate elimina sau inlocui cu esenta de vanilie. Cu drag!

  3. Arata demential! De abia astept sa incerc si eu reteta!

  4. Ce este tonka?

    • Draga mea, planta care produce pastaile tonka este originara din Venezuela. Creste si in Columbia, Amazonia si in Trinidad. Arborele atinge 25 m inaltime si 1 m diametru. Fructele seamana cu un fruct mic de mango si se recolteaza cand sunt perfect coapte apoi se usuca si se extrag semintele care au o dimensiune de 3-4 cm si o latime de 1 cm. Cand sunt proaspete au o suprafata neteda si sunt maronii. Cand se usuca, suprafata se increteste iar pastaia capata o culoare neagra. Aroma este o combinatie intre fan, vanilie si miere. In trecut, pastaia tonka se folosea in parfumerie, abia de curand a inceput sa fie folosita si in bucatarie.
      O gasesti sigur in magazinele online de condimente. Eu le am de pe http://www.pastaidevanilie.ro

  5. Draga Laura, adaugam cele 120g de faina pt aluat impreuna cu celelalte ingrediente? Multumesc

    • Draga mea, multumesc ca mi-ai atras atentia. Dupa ce mixam, alunele, zaharul si untul, adaugam faina si mixam.
      Am adaugat si in modul de preparare.
      Pup cu drag!

  6. Tocmai bună de mâncat. Deja mă duc să caut ingredientele și să iau vanilie. 🙂

  7. Draga Laura,in cazul in care am fiert crema prea tare se poate adauga apa?

    • Draga mea, cat de tare ai fiert-o? Daca inca este cremoasa, continua reteta fara nicio modificare si eventual scurteaza timpul de coacere al prajiturii cu cca 5-10 minute. Cand vezi ca suprafata este perfect inchegata, scoate prajiura din cuptor. Nu te sfatuiesc sa aduagi apa.

  8. Buna Laura,

    Multumesc foarte mult pentru reteta. A iesit foarte bine. Musafirii mei au fost impresionati.
    Ma gandesc ca data viitoare (care va fi foarte curand) sa le fac in forma de briose.

  9. Ana Moldovan

    Am facut aceasta prajitura si este exceptionala ! Singura observatie pe care o am este in legatura cu cantitatea de zahar din crema, pe care am redus-o cu aproximativ 30%.

    Multumesc Laura !

  10. Buna. Arata foarte bune prajitura si ma gandesc sa o incerc si eu. Pot dubla cantitatile pe care le-ai folosit tu sau daca vreau mai multe portii fac 2 prajituri? Multumesc! :*

    • Simona, sigur ca da, poti dubla cantitatile pentru o prajitura mai mare. In acest caz, foloseste o tava mi mare.

  11. Mi-a iesit f bine. Am folosit nectarine. Gustoasa!!!!!

  12. Am facut prajitura cu visine si a iesit foarte buna. E si foarte simplu de facut. blatul l-am facut cu nuci, am pus mai putin zahar si mai multe visine. Ii sfatuiesc pe toti iubitorii de ciocolata si visine sa o incerce!

  13. Ana-Maria

    In primul rand, as vrea sa-ti multumesc pentru tot ajutorul pe care mi l-ai dat in bucatarie! Datorita tie, fac si eu ceva comestibil! 🙂
    Azi i-a venit randul prajiturii cu cioco si cirese! Am respectat reteta, dar stratul de ciocolata nu e asa de inalt ca in postarile tale! De fapt, e cam subtirel! 🙁 Ce-oi fi gresit??!!

    • Draga mea, ma bucur tare mult ca ti-au placut retetele incercate.
      Daca stratul a iesit prea subtire, este posibil sa fi folosit o tava mai mare decat a mea.
      Ce dimensiuni a avut forma ta?

  14. Buna rau!:) Merge si cu ceva mai putin zahar, adevarat. Crezi ca s-ar putea folosi ciocolata in loc de cacao? Si daca da, cam cata, oare? Si cand ar fi bine de adaugat?
    Multumesc pt inca o reteta minunata.

    • Laura Adamache

      Draga Simona, ma bucur foarte mult ca ti-a placut reteta. Nu recomand sa inlocuiesti cacaua cu ciocolata.
      Cu mult drag!

  15. Ma vad nevoita sa revin pt ca mare dreptate are Laura 🙂 , daca avem rabdare s-o lasam la frigider, sau macar sa pastram o parte din ea :), asteptarea nu va va dezamagi pt ca prajitura va fi chiar si mai spectaculoasa! Iar blatul asta, pe care eu l-am facut cu nuci, e grozav, l-as manca chiar si asa, de sine statator. 🙂
    Sa-ti dea D-zeu sanatate, Laura, si pofta de gatit si de impartasit cu noi, in continuare, toate minunatiile astea..si altele. 🙂

  16. Andreea G.

    Buna Laura. Tocmai m-am rasfatat cu prajitura aceasta (in ciuda orei tarzii), abia am avut rabdare sa se raceasca. Am folosit visine din belsug, din zahar personal as mai reduce data viitoare. Problema pe care o am si nu stiu cum sa o rezolv este blatul care mi a iesit extrem de faramicios si nici nu pot desprinde hartia de copt de el ca se destrama de tot. In poza la tine pare mult mai compact. Eu am folosit o forma de tort rotunda clasica. Am parcurs comentariile dar nu am intalnit problema asta la nimeni. Ai idee care ar putea fi cauza?

  17. Buna Laura! Am inceput sa ma indragostesc de retetele tale. Sunt fenomenale. La reteta asta am trecut usor de la extaz la agonie si inapoi la extaz. Am facut portie dubla deoarece forma de 18×18 …..really ? Asta ne ajungea pe o masea 🙂 Tava e echivalentul 2x 18×18 deci no stress. Acum problema a intervenit la crema de cioco, unde nu a crescut prea mult, cu cativa mm mai mare decat blatul sfaramicios. Acum pana o sa o refac am cateva intrebari. Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei? Am omogenizat ouale cu telul foarte putin inainte de combinarea cu crema sirop iar omogenizarea cu lingura de lemn/silicon . Nu cumva trebuia sa le mixez la omogenizare cu robotul sau mixerul ? Multumesc frumos draga!

    • Laura Adamache

      Draag Sammy, inteleg cand spui ca forma de 18 este prea mica. :)) Eu am folosit ouale direct din frigider si le-am amestecat cu furculita pana la omogenizare, nu mai mult. Dupa ce am adaugat ouale in sirop, am amestecat cu telul, nu cu mixerul.
      Te imbratisez cu drag!

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.