Dulceata de Cirese


Dulceata de cirese cu gust de vara, reteta mea preferata de dulceata

Detaliu dulceata de cirese
Dulceata de cirese, fara conservanti artificiali

Dulceata de cirese este una dintre noile mele pasiuni dulci, ca sa spun asa. Perfecta pentru o portie de clatite fierbinti, intinsa pe o felie de paine sau mancata asa cum este, eventual cu ajutorul unei lingurite ceva mai mari. Asa cum va spuneam, vara aceasta o s-o dedic, in mare parte, dulceturilor si gemurilor si cum saptamana trecuta am cumparat niste cirese aproape negre si cu o usoara tenta amara, suculente si foarte frumoase, normal ca nu puteam sa ratez sansa de a avea la iarna cateva borcane de dulceata de cirese. Reteta este cea clasica, eu am adaugat in dulceata de cirese si jumatate de pastaie tonka, care, dupa parerea mea, se potriveste minunat cu ciresele sau visinele.

Ingrediente – Dulceata de Cirese

  • 1 kg cirese (cantarite dupa curatare)
  • 1 kg zahar
  • 1 lamaie medie (doar sucul)
  • 1/2 pastaie tonka (optional)

Mod de preparare – Dulceata de Cirese

  • Spalam ciresele si le stergem bine cu hartie absorbanta de bucatarie. Curatam samburii cireselor, cu mare grija ca sa nu le deformam prea mult.
  • Daca avem un aparat pentru scos samburii, treaba merge usor, in caz contrar, crestati un pic partea superioara a fiecarei cirese si extrageti samburele cu ajutorul unui ac de siguranta sau agrafe.
  • Punem ciresele intr-o cratita incapatoare, cu fund gros, si le acoperim cu zahar, sucul unei lamai si jumatate de pastaie tonka, data prin razatoarea cu gauri mici. Pastaia tonka nu este ingredientul principal al acestei retete de dulceata, deci nu este absolut necesar sa o adaugati. 

Preparare dulceata de cirese

  • Punem cratita pe foc mic si avem grija sa adunam spuma formata la suprafata in timpul fierberii.
  • Fierbem dulceata de cirese pentru cca 50-60 minute (mie imi place sa fie foarte bine legata, deci o fierb cam 60 minute).

Dulceata de cirese fierbere

  • Inainte de a stinge focul, punem cateva picaturi de dulceata pe o farfurie tinuta in congelator 10 minute. Daca picaturile isi pastreaza forma, dulceata este gata, daca au tendinta sa se deformeze, o mai fierbem inca 5 minute si repetam testul picaturii.
  • Punem dulceata de cirese fierbinte in borcane sterilizate fierbinti, le inchidem cu capac si le intoarcem invers, mai pe romaneste, cu fundul in sus. 🙂 Le lasam intoarse pana cand se racesc, apoi le intoarcem in pozitia initiala si le depozitam in camara.

Borcan cu dulceata de cirese

Pofta buna!

 

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Dulceata de Cirese
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
3.51star1star1star1stargray Based on 142 Review(s)

16 comentarii la “Dulceata de Cirese

  1. Cristina spune:

    Buna Laura.

    Am observat ca multe retete de dulceata recomanda sa lasi fructele cu zaharul peste noapte pentru a lasa sirop. Am vazut ca in reteta ta nu faci asta. Crezi ca iese diferit sau e fix acelasi lucru?
    Multumesc mult.

    • Laura spune:

      Draga mea, in cazul cireselor eu nu am simtit nicio diferenta de gust sau consistenta cand le-am lasat peste noapte la frigider. Dulceata iese la fel chiar daca o pui pe foc imediat dupa ce amesteci ciresele cu zaharul.

  2. Laura spune:

    Draga mea, planta care produce pastaile tonka este originara din Venezuela. Creste si in Columbia, Amazonia si in Trinidad. Arborele atinge 25 m inaltime si 1 m diametru. Fructele seamana cu un fruct mic de mango si se recolteaza cand sunt perfect coapte apoi se usuca si se extrag semintele care au o dimensiune de 3-4 cm si o latime de 1 cm. Cand sunt proaspete au o suprafata neteda si sunt maronii. Cand se usuca, suprafata se increteste iar pastaia capata o culoare neagra. Aroma este o combinatie intre fan, vanilie si miere. In trecut, pastaia tonka se folosea in parfumerie, abia de curand a inceput sa fie folosita si in bucatarie.
    O gasesti sigur in magazinele online de condimente. Eu le am de pe http://www.pastaidevanilie.ro

  3. madalina spune:

    Buna, nu mai adaugi si apa la dulceata? doar zeama de la lamaie.
    Am citit ca doar amesteci ciresele cu zeama de lamaie si zahar .

    • Laura spune:

      Madalina, nu adaug niciodata apa in dulceata de cirese, doar zeama de lamaie. Sunt suficient de zemoase, apa nu este necesara pentru acest tip de fructe.

  4. Mariana spune:

    trebuie neaparat sa incerc reteta. spre rusinea mea, va fi primul tip de dulceata facuta de mine pana acum, la peste 30 de ani :)))) insa cu siguranta nu ultimul, pentru ca avem copiii, sa scoata ce-I mai bun din noi. promit poze

    • Laura Adamache spune:

      Draga Mariana, si eu am inceput destul de tarziu sa fac gemuri si dulceturi. :))
      Abia astept sa imi spui cum a iesit. Te pup!

  5. Mariana spune:

    mi-a iesit o chestie caramelizata? de ce? am avut focul mic, am respectat proportiile, si nici macar nu am tinut-o pe foc o ora ?

    • Laura Adamache spune:

      Draga Mariana, daca dulceata s-a caramelizat inseamna ca ai fiert-o prea mult.
      Data viitoare neaparat fa testul cu picatura. Dupa cca 40-45 minute pune o picatura pe o farfurie rece, tinuta in congelator inainte. Daca picatura isi pastreaza forma, dulceata este gata.

  6. Cristina spune:

    Nu am camara, are ceva daca o tin la frigider, se poate strica? Si as mai avea o intrebare nu iese foate dulce cu 1 kg de zahar la 1 kg de cirese curatate?
    Multumesc

    • Laura Adamache spune:

      Cristina, nu se strica sigur in camara. Pentru dulceata cantitatea de fructe este egala cu cea a zaharului.
      Daca doresti, poti reduce zaharul pana la 800 g, nu mai mult.

  7. Simi spune:

    Laura te rog recomanda-mi un aparat care sa-si faca cat de cat treaba pt scos samburii. Mulțumesc mult si succes in continuare!

  8. Magda spune:

    Buna ziua ! Ma poți ajuta cu o rețeta de dulceața fără zahăr ?Eventual cu îndulcitor …. In comerț am văzut ca exista și astfel de dulcețuri dar f scumpe ! Mulțumesc !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor