Prajitura cu cirese si crema de branza


Prajitura cu cirese si crema de branza – Retete prajituri Laura Adamache

Prajitura cu cirese si crema de branza detaliu
Prajitura cu cirese si crema de branza, cremoasa si delicioasa

Saptamana trecuta am cumparat, pentru prima data in acest an, cirese. Dupa ce am ajuns acasa, le-am gustat cu nerabdare, dar am fost foarte dezamagita pentru ca nu aveau absolut niciun gust. Cu toate acestea le-am mancat, nu aveam cum sa nu o fac avand in vedere pretul destul de ridicat.

Dupa cateva zile am primit cirese de la un vecin, nu perfecte ca cele cumparate, dar foarte gustoase. Am facut trei borcane de dulceata de cirese si o prajitura cu cirese si crema de branza si ciocolata.

Pentru ca nu imi ramasesera suficiente cirese pentru o prajitura mai mare, am facut-o intr-o forma mica, dar va recomand sa dublati ingredientele pentru ca este divina. Reteta de prajitura cremoasa cu cirese nu este deloc complicata, cere doar putina atentie.

Prajitura cu cirese si crema de branza – Ingrediente (forma 18×18 cm)

  • 125 g faina + 2 linguri lapte (optional)
  • 150 g zahar
  • 4 oua mari
  • 120 g unt
  • 100 g ciocolata neagra
  • 300 g ricotta/mascarpone
  • 1 lingurita rasa praf copt (3 g)
  • 200 g cirese
  • 1 plic zahar vanilat/1 pastaie vanilie
  • 1 varf cutit sare

Cum se face prajitura cremoasa cu cirese si ciocolata, preparare pas cu pas

  • Spalam ciresele, le stergem si eliminam samburele (avem grija ca dupa ce scoatem samburele, ciresele sa ramana intregi). Le punem intr-o sita si le lasam 15-20 minute sa se scurga.
  • Punem ciocolata si untul, taiate in bucatele potrivite, intr-o craticioara, pe foc foarte foarte mic. Amestecam pana cand ciocolata si untul sunt complet topite. Stingem focul si le lasam sa se raceasca 10 minute.
  • Punem 2 oua mari intregi si 50 de g zahar intr-un vas si le mixam pana cand isi dubleaza volumul si se deschid la culoare. Adaugam mixul de ciocolata si unt si amestecam pana la omogenizare. Amestecam faina, sarea si praful de copt, le cernem printr-o sita deasa, le adaugam in amestecul de ciocolata si oua si amestecam bine. In cazul in care aluatul este prea dens, adaugam 2 linguri de lapte. 
  • Intr-un vas separat, punem ricotta foarte bine scursa, adaugam zaharul ramas (100 g), celelalte 2 oua si zaharul vanilat. Amestecam, cu o lingura, pana cand obtinem o crema fina si omogena.

preparare-prajitura-cirese

  • In forma tapetata cu unt si faina, formam un strat de crema de ciocolata, apoi un strat de crema de branza.
  • Peste stratul de crema de branza punem, din loc in loc, jumatate din cantitatea totala de cirese.

asamblare-prajitura-cirese

  • Acoperim ciresele cu un nou strat de crema de ciocolata (ca sa ne fie mai usor sa intindem stratul de ciocolata peste cirese, punem crema de ciocolata intr-un sac-à-poche de unica folosita, si o distribuim uniform peste stratul de crema de branza si cirese), peste care formam un strat de crema de branza. Asezam ciresele ramase peste crema de branza si le acoperim cu crema de ciocolata ramasa.
  • Ca sa facem un rezumat, avem asa: strat de ciocolata, strat de crema de branza, cirese, strat de ciocolata, strat de crema branza, cirese, strat ciocolata.  
  • Coacem prajitura cu cirese in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru cca 35-40 minute. Inainte de a o scoate din cuptor, introducem in centrul ei o scobitoare. Daca aceasta iese curata, prajitura este coapta, daca nu, o mai lasam la copt inca 5 minute.

prajitura-cirese-coapta

  • Lasam prajitura cu cirese in forma, cca 10 minute, apoi o scoatem si o asezam pe un gratar. Dupa ce s-a racit complet, o taiem si o gustam.

prajitura-cirese-crema-branza-detaliu

Pofta buna!

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Prajitura cu cirese si crema de branza
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
3.51star1star1star1stargray Based on 207 Review(s)

39 comentarii la “Prajitura cu cirese si crema de branza

  1. Adina spune:

    In loc de ricotta se poate folosi branza de vaci sau urda?
    Multumesc de informatii, pana acum tot ce am facut de la tine au iesit foarte bine si gustoase. Bafta si spor in continuare!! 🙂

    • Laura spune:

      Draga mea, da, o poti inlocui cu urda sau branza de vaci. mare atentie, ambele sa fie foarte bine scurse si pentru o consustenta mai cremoasa, paseaza branza sau urda inainte printr-o sita cu gauri mici.
      Te pup!

  2. Crina spune:

    Buna draga mea , Laura ! Esti o minune in bucatarie !! Cel mai mult apreciez exactitatea retetelor tale , marimea formei , gramajul exact , pasii de urmat si nu in ultimul rand fotografiile superbe . Am incercat destul de multe retete si mi-au iesit toate . Acum ai postat minunatia de prajitura cu cirese si branzica , uitandu-te la poza iti vine sa musti din tableta . intrebare : daca dublez cantitatile cat ar trebui sa fie tava ? Multumesc pentru raspuns , pentru blogul tau si multa inspiratie pentru urmatoarele retete !

  3. Cati spune:

    Draga Laura,
    Ce dimensiuni are tava?
    Azi dupa de scurg ricotta o fac si eu.
    Multumesc….si.felicitari !!!!
    Esti f buna….urmaresc postarile tale la fel ca si presa: zilnic :)))

  4. Mada spune:

    Buna Laura!
    Am si eu o nelamurire…..ce am facut gresit de nu mi-a iesit crema de ricotta asa pufoasa ca a ta?
    A mea a iesit foarte moale, zemoasa 🙁

    • Laura spune:

      Mada, draga mea, ai scurs foarte foarte bine ricotta? Exista anumite tipuri de ricotta care trebuie lasate la scurs intr-o sita tapetata cu tifon, cca 30-45 minute. Consistenta ricottei trebuie sa fie foarte cremoasa inainte de a o folosi.
      Te pup!

  5. geta spune:

    drag Laura,

    am facut reteta daca tot e de sezon 😉 Mie mi-a iesit crema de ricotta destul de lichida, desi am scurs-o bine, si crema de ciocolata mai tare, asa ca a fost cam greu sa fac straturile. am reusit intr-un final, la gust si optic a iesit bine pana la urma. crezi ca as putea adauga o parte din faina in crema de ricotta, ca sa iasa mai tare? sau ar trebui batute ouale cu zaharul bine ca sa se intareasca inainte sa pun branza? Multumesc!

    pupici

    • Laura spune:

      Draga mea Geta, unele sortimente de ricotta trebuie lasate la scurs intr-o sita tapetata cu o bucata de tifon, cca 30-45 minute. Te sfatuiesc sa incerci asa sau sa folosesti pentru crema de ricotta doua oua mai mici, dar sa nu pui faina pt ca ii schimba consistenta.
      Pup cu drag!

  6. Ani spune:

    eu am facut-o de 2 ori, si de fiecare data blatul a fost prea gros si nu a curs deloc. a 2 a oara am pus mai putina faina decat in reteta ta, a fost un pic mai bine. data viitoare cred ca pun aproape jumatate din reteta de faina, pentru blat. crema a iesit perfect. combinatia de blat de ciocolata si crema de branza cu cirese e perfecta, in schimb.

    • Preoteasa estera spune:

      Este prima oară când gătesc după o rețea de aici. Nu stiu dacă doar eu am pățit dar am respectat tot și totuși crema a fost prea moale, nu aveam cum sa scurg mascarpone. Cred ca ouăle alea din crema strica tot! Avea gust de omleta mai mult decât de prajitura! Îmi pare rău de timpul pierdut și banii aruncați!

  7. Ana Maria spune:

    Buna
    Cred ca lipseste componenta lichida din reteta blatului.
    E mult prea gros si nu se poate intinde.
    Eu am adăugat lapte si asa a fost ok.
    Am greșit eu ceva sau ai uitat cumva tu sa treci in reteta ?Multumesc.

    • Laura spune:

      Draga Ana Maria, este un aluat tip brownie, nu folosim niciodata lapte la acest tip de prajituri.
      Asa cum i-am raspuns lui Emy, putin mai sus, diferenta de consistenta poate fi data de tipul de faina folosit si de marimea oualor. Un ou mare, cantarit cu tot cu coaja, are 80 g. Daca ouale folosite de tine sunt mai mici, pune 3 oua medii in aluatul de ciocolata. Doar daca aluatul nu cade de pe lingura poti adauga 1-2 linguri de lapte. Acest tip de aluat trebuie sa fie dens, in niciun caz lichid, tocmai de aceea am recomandat sa folositi un sac a poche pentru formarea straturilor de ciocolata.
      Te pup!

  8. Emy spune:

    Buna Laura, de mult timp iti vizitez site-ul tau si imi plac foarte mult retetele tale, imi place cum le descrii, dar aici am o nelamurire, am vazut in comentarii ca 150 g faina e prea multa? o sa fie aluatul gros? eu vreau sa fac maine aceasta prajitura minunata ca o sa avem niste prieteni in vizita, si nu vreau sa dau gres. O sa fac cu branza de vaca crezi ca e ok? nu o sa fie apoasa? astept cu mare nerabdare raspunsul tau. Ai retetele de nota 10!

    • Laura spune:

      Draga mea, multumesc tare mult pentru aprecieri. Conteaza foarte mult faina folosita. Exista anumite tipuri de faina care au o putere mai mare de absorbtie a ingredientelor lichide si din aceasta cauza putem obtine un aluat prea dens. Eu am folosit o faina speciala pentru dulciuri, foarte foarte fina. Foloseste doar 125 g de faina si 2 oua mari (un ou mare, cantarit cu coaja, are 80 g). Daca nu ai oua atat de mari, foloseste 3 oua medii. Numai in cazul in care aluatul iese mult prea dens si nu cade de pe lingura, adauga 2 linguri de lapte. Pentru ca este un aluat folosit pentru prajitura tip brownie, consistenta trebuie sa fie mai densa, in niciun caz lichida. Ca sa fie mai usor de intins, foloseste un sac a poche sau o punga de unica folosinta taiata la un capat.

  9. Emy spune:

    Draga mea Laura multumesc foarte mult ca mi-ai raspuns, m-a ajutat foarte mult, eu am cantarit ouale si am pus 3 in aluat si 3 la crema , ca sunt mici. Ce sa zic a iesit MINUNATA! Foarte foarte gustoasa! Mii de multumiri pentru ca te imparti si noua cu retetele. Pup cu drag!

  10. ioli spune:

    Azi am făcut prăjitura si este extraordinara! Este zemoasa , aromata si a dispărut foarte repede!Am folosit o forma de tort rotunda si când a fost gata am pus un strat de ciocolata topita deasupra. Încă o rețetă impecabila .Mulțumesc Laura!

    • Sfântu Andreea spune:

      Am făcut rețetă dar cu Mascarpone! A ieșit compoziția foarte foarte lichida… Ma gândesc ca Mascarpone nu trebuie sa l lăsăm la scurs.
      Am ținut rețetă pas cu pas, fără succes rezultatul.

    • Laura Adamache spune:

      Oana, nu recomand sa flosesti cirese congelate, dar daca vrei totusi sa incerci, trebuie sa le decongelezi inainte, sa le scurgi foarte foarte bine si sa le tamponezi cu hartie absorbanta de bucatarie.

  11. Rodica spune:

    Dupa ingrediente si felul cum arata prajitura trebuie sa fie monumentala!
    Dar, pentru ca totul sa iasa ok vreau o singura precizare: cat de mare trebuie sa fie tava in care se coace preajitura, pentru ca daca ma iau dupa cantitatile din reteta ta Laura tavile mele sant enorme……

  12. Alina S spune:

    E in cuptor dar am bagat scobitoarea si crema de branza pare sa fie moale tare ca si cu nu se coace ba din conyra se face lichida

  13. Lena spune:

    Felicitari pentru reteta ! Am facut-o deja de doua ori. Arata extraordinar si este foarte buna si foarte pufoasa. In plus se face si repede ! 🙂 🙂 🙂

  14. ella spune:

    nu inteleg cum ti-au iesit trei straturi de „aluat” cand eu abia am reusit sa pun doua si alea „tras de ele” deci ingredientele sunt portionate aiurea sau ai o tava „incomensurabil”de mica…eu am facut-o intr-o farfurie de ena cand am vazut ce cantitate putina a iesit…si tot nu a fost suficient aluat…

    • Laura Adamache spune:

      Draga Ella, sigur ai folosit o forma mai mare decat cea specificata in reteta, altfel nu imi explic cum de nu ai reusit sa distribui uniform aluatul.

  15. Ionica spune:

    Buna seara. Si eu am avut o problema cu straturile. Eu am pus in forma rotunda cu diametrul de 24. Si cu crema de branza ma descurcam 3 straturi, dar cu blatul de cacao, nu. Am mai facut blat de cacao. Cat de groase sunt straturile?. Ca probabil aici a fost greseala. O am la cuptor, sper sa iasa buna😂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor