Retete culinare Paine – Chifle pufoase cu dovleac
Pe lista deja lunga a retetelor cu dovleac preferate, o sa trec si aceste chifle pufoase. Sunt delicioase, potrivite atat in combinatie cu gemuri, dulceturi, creme de ciocolata, cat si cu branzeturi si mezeluri. In fiecare an astept cu nerabdare aparitia dovleacului si asta pentru ca se poate folosi cu succes atat la retete dulci cat si la cele sarate. Acum cateva saptamani am cumparat un ultim sfert de dovleac si am facut o placinta rustica foarte buna, cu un aluat fraged din faina de malai, dar pe care nu am reusit sa o pozez . Mi-am promis sa o refac imediat dupa ce voi cumpara din nou dovleac. Inca nu am reusit, desi in frigiderul meu troneaza un bostan de vreo 6 kg, dar promit ca o sa postez reteta de placinta in curand. Pana atunci, va invit sa incercati aceste chifle pufoase cu dovleac.
Ingrediente – Chifle pufoase cu dovleac (8 bucati)
- 300 g pulpa cruda de dovleac
- 450-500 g faina
- 100 ml apa
- 1 lingurita rasa de zahar
- 7 g drojdie deshidratata
- 10 ml ulei de masline
- 1 lingurita rasa de sare
- 1 galbenus + 4 linguri lapte
- seminte susan
Mod de preparare – Chifle pufoase cu dovleac
- Fierbem pulpa de dovleac curatata si taiata in cubulete potrivite la bain-marie pana cand este perfect patrunsa (cca 30 minute), apoi o lasam sa se raceasca complet.
- Pasam pulpa rece cu un blender si punem piureul obtinut intr-un vas. Adaugam drojdia deshidratata, apa calduta si uleiul de masline si amestecam cu o lingura pana se omogenizeaza. Adaugam treptat faina, cernuta inainte printr-o sita cu gauri mici si framantam pana cand aluatul capata consistenta. Adaugam sarea si framanatm pana cand aluatul devine elastic si nu se mai lipeste de maini.
- In functie de dovleacul folosit, este posibil ca aluatul sa mai ceara faina. Initial, adaugam doar 450 g si daca aluatul este prea umed, mai adaugam treptat inca 50 g faina.
- Punem aluatul in vas si il acoperim cu folie de plastic sau o carpa de bumbac usor umeda. Il lasam sa dospeasca 1 ora sau pana cand isi dubleaza volumul.
- Rasturnam aluatul dospit pe masa pudrata cu faina si rupem din el bucatele de circa 70-100 g. Formam din fiecare bucata cate un cordon lung de circa 16-17 cm apoi innodam fiecare cordon. Fiecare cordon va avea doua capete, unul in partea superioara si celalalt in partea inferioara a nodului. Aducem capatul din partea inferioara peste cercul format de nod si il introducem in centrul acestuia. Trecem capatul superior peste cercul format de nod si il introducem sub partea inferioara a acestuia. Sper sa va dati mai bine seama din pozele de mai jos:
- Punem chiflele in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt si le lasam sa dospeasca 30 de minute. Le ungem cu amestecul de galbenus si lapte si le pudram cu seminte de susan.
- Coacem chiflele cu dovleac in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru 20-25 minute.
- Le servim calde si cu multa pofta! Sunt delicioase si foarte pufoase.
Pofta buna!
Hallo Laurica!
Bine te-am regasit!
Demult nu am mai dat pe la tine!Din pacate timpul nu-mi mai prea permite.
Acum am intrat sa-ti admir aceste Chifle, de care pot sa spun ca arata „minunat si mai ales apetisant”!
Reteta o i-au cu mine si o voi incerca cit mai curind.
Eu o cvoi prelucra putin, inclidind ceva drojdie naturala si ca. 2 g drojdie proaspata la 500g faina.
Dupa ce o voi pune in practica, voi revenii cu dovada si impresii.
Pina atunci , doresc sa-ti mulumesc pentru reteta si foto!
Toate cele dragi!
Laura S.
Draga mea, bine te-am regasit!
Ma bucur tare mult ca iti place reteta si te astept sa imi spui cum au fost chiflele.
Te pupic cu mare drag!
Daca folosim drojdie proaspata se schimba procedeul?
merge cu orice fel de dovleac ? eu am unul pt copt.
Adriana, draga mea, chiflele se pot face cu dovleac fiert la aburi sau dovleac copt. Nu iti recomand dovleacul fiert in apa. Pe langa faptul ca isi pierde mult din gust, absoarbe multa apa si aluatul ar putea cere mai multa faina.
Niste minunatii! Eu voi incerca astazi sa le fac si revin cu pareri despre gust!
Multumesc pentru reteta
Andrei, ma bucur mult ca iti plac!
Te astept sa imi spui cum au iesit!
draga Laura S, A LUA e verb, deci nu se scrie cu liniuta („Reteta o i-au cu mine si o voi incerca cit mai curind”). Am observat aceasta greseala la foarte multa lume.
cu siguranta sunt delicioase!
Maria, draga mea, la noi s-au dus imediat.
Te pup!
Senzationale! iar procedeul de formare al chiflelor este foarte ingenios initial mi-am imaginat ca ai taiat raze cu cutitul dar apoi mi-am dat seama ca sunt rasucite ca prea arata frumos!
Te pup scumpa mea! si multumesc pt. tipsuri 😉
Tare mult ma bucur ca iti plac!
Te pup si eu!
Le-am facut azi noapte si au iesit nemaipomenite ! Multumesc pentru idee, zacea dovleacul ala nefericit in frigider cam de o luna.
Sa-ti fie de bine, draga mea! Ma bucur mult ca ti-au placut!
Nu inteleg de ce nu mi-ai raspuns si mie la mesaj, insa vreau sa-ti spun ca m-am descurcat si cu drojdie proaspata, au iesit foarte gustoase. Felicitari pentru pasiunea ta!
Alexandra, draga mea, imi cer scuze ca nu ti-am raspuns. Nu a fost cu intentie.
Te pup!
Mi-am dedicat o parte din seara rasfoirii (mai in detaliu) blogului. Pana acum aveam pe lista „de facut” cateva retete, acum ele s-au triplat la numar. Aceste superbe chifle sunt in capul listei. De abia astept sa le fac!
Credi ca se poste face si la manina de paine ?
Mihaela, sigur, poti framanta aluatul la masina de paine. Daca vrei sa faci chifle, trebuie sa le coci in cuptor, daca nu, poti face o paine la masina.
Credi ca se poate face si la masina de paine?
Chiflele au ieșit excelente, și mie mi se par bune (poate chiar mai bune) și după ce s-au răcit la temperatura camerei. Se pare că am mult mai mult succes la rețetele în care ingredientele sunt măsurate după greutate, și nu volum.
Cred că am să încerc data viitoare să adaug și ceva mirodenii specifice (ghimbir, scorțișoară, cuișoare, nucșoară – eventual stafide), ca să-mi înnebunesc colegii de apartament și mai tare cu mirosul, și ca să obțin chifla supremă pentru sandvișuri cu unt de arahide și gem.
Mulțumesc că ai împărtășit rețeta!
Cu mult drag, Andrei! Ma bucur mult ca ti-au placut.
Buna Laura!urmaresc cu mare interes blogul tau.oare as putea inlocui faina normala cu cea din hrisca?merci ptr raspuns!mult succes in continuare!
Draga Elena, nu am incercat cu faina de hrisca, dar poti incerca cu o portie mica de aluat sa vezi cum ies.
Multumesc!
Tocmai le-am incercat si eu. F bune, aromate, doar ca nu sunt nici cum pufoase. Au iesit crocante la exterior si pufoase la interior. Ma asteptam sa fie pufoase cu totul dupa descrierea ta. Oricum, minunate si o sa le mai fac.
Draga Alice, ma bucur mult ca ti-au placut. Dupa ce se racesc complet, coaja nu mai este crocanta.
Se poate inlocui dovleacul cu cartofi?
Draga Bianca, nu le-am incercat cu cartofi. Poti face aluatul painii cu cartofi si apoi il transformi in chifle.