Cornuri cu dovleac

5 comentarii

Cornuri cu dovleac, reteta de cornuri pufoase din aluat dospit

Cornuri cu dovleac, reteta de cornuri pufoase din aluat dospit

Alaltaieri, frig, ceata, cateva picaturi razlete de ploaie, intr-un cuvant o zi de toamna mohorata. Si cum vremea urata ma impinge mereu in bucatarie, de data aceasta m-am trezit fata in fata cu un dovleac mare si apetisant. M-am gandit imediat la placinta cu dovleac, ba chiar m-am apucat sa imi aranjez frumos ingredientele pe masa, dar parca as fi vrut altceva de data asta, asa ca am hotarat sa fac niste cornuri, dar nu orice fel de cornuri, ci unele foarte pufoase, umplute cu dovleac bun si parfumat. Zis si facut! M-am apucat repede de treaba, deja era destul de tarziu, si exact cand a apus soarele, am scos cornurile din cuptor. Lumina pentru poze nu mai exista, asa ca am fotografiat cornurile cu dovleac a doua zi. Am avut placuta surpriza sa constat ca pe masa ma asteptau cornurile care erau la fel de pufoase ca in ziua precedenta. Va invit sa le incercati, sunt delicioase, iar reteta, mai mult decat simpla.

Cornuri cu dovleac – Ingrediente (14 cornuri)

Ingrediente – Aluat cornuri cu dovleac

  • 500 -550 g faina
  • 150 ml lapte
  • 125-150 ml smantana lichida pentru frisca
  • 1 ou mediu
  • 80 g zahar tos fin
  • 100 g unt moale
  • 20 g drojdie proaspata/5 g drojdie deshidratata
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 varf cutit sare
  • 1 galbenus + 2 lingui lapte + zahar granule (pentru uns si pudrat cornuri)

Ingrediente – Umplutura de dovleac

  • 600 g dovleac ras (cantarit dupa curatare)
  • 20 g unt
  • 100 g zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 lingurita plina scortisoara

Cornuri cu dovleac – Mod de preparare umplutura

  • Curatam dovleacul, il dam prin razatoarea cu gauri medii, apoi il stoarcem foarte bine. Topim untul intr-o cratita antiaderenta, pe foc mic, adaugam dovleacul ras, zaharul, zaharul vanilat si scortisoara si amestecam bine.
  • Calim dovleacul cca 20 de minute sau pana cand lichidul format in cratita se evapora. Stingem focul si punem dovleacul intr-o sita cu gauri mici.
  • Il lasam sa se raceasca complet si sa se scurga bine. Daca dupa ce s-a racit, nu este foarte bine scurs, il presam cu lingura astfel incat sa eliminam lichidul in exces.

Cornuri cu dovleac – Mod de preparare aluat

  • Punem faina intr-un vas, adaugam drojdia deshidratata si le amestecam bine. Adaugam in centrul fainii, oul intreg, laptele si smantana lichida, ambele usor caldute (atentie, laptele si smantana nu trebuie sa fie fierbinti, ci doar usor caldute), zaharul si zaharul vanilat.
  • Incepem sa framantam, iar in momentul in care capata consistenta, adaugam sarea si, treptat, untul moale rupt in bucatele micute.
  • Framantam pana cand obtinem un aluat elastic si omogen (cca 10-15 minute). In cazul in care aluatul se lipeste de mana, mai adaugam cca 2 linguri de faina, una cate una, framantand foarte bine dupa fiecare.
  • Lasam aluatul sa dospeasca, intr-un loc caldut, ferit de curenti reci de aer, pana cand isi dubleaza volumul (cca 2 ore).
  • Rasturnam aluatul pe masa pudrata cu faina si il intindem intr-o foaie rotunda de 6-7 mm grosime. Il taiem in 14 triunghiuri. Asezam pe baza fiecarui triunghi cate 1 lingura de umplutura de dovleac.
  • Rulam cornurile dinspre baza spre varf si le asezam in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt.

preparare cornuri cu dovleac

  • Lasam cornurile sa dospeaca inca 45-60 minute sau pana cand isi dubleaza volumul, nu mai mult.
  • Le ungem cu un galbenus amestecat cu 2 linguri de lapte si le pudram cu granule de zahar (optional).
  • Coacem cornurile cu dovleac, in cuptorul preincalzit la 200°C, pentru cca 15 minute sau pana cand s-au rumenit uniform.

Cornuri cu dovleac in tava

  • Le scoatem din cuptor, asteptam 1-2 minute sa se raceasca si le gustam cu multa pofta! Sunt foarte pufoase.

Detaliu sectiune cornuri cu dovleac

Pofta buna!

Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Cornuri cu dovleac
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi
41star1star1star1stargray Based on 12 Review(s)

5 Comentarii

  1. Arata foarte apetisante, pufoase si tocmai bune de incercat! desi nu sunt un fan al dovleacului, cornuletele astea ma determina sa le incerc!

  2. Divin! Așa cornuri bune nu am mâncat niciodată. Și marea satisfacție am avut-o când soțul meu a topit vreo 5 bucăți, pt ca el nu prea mănâncă dulciuri. Foarte bune, delicioase. Urmăresc pagină dvs de câteva luni și sunteți o sursă de inspirație. Mă ajutați să învăț lucruri deosebite. Mulțumesc mult.

    • Laura Adamache

      Draga Carmen, ma bucur foarte mult ca v-au placut cornurile. Sa va fie de bine!

  3. Buna Laura, cu ce as putea înlocui smântâna pt frișcă? Cu iaurt cremos grecesc merge?

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.