Chifle cu Nuci


Retete culinare Paine – Chifle cu nuci

Chifle cu nuci

Prima data cand am gustat aceste delicioase chifle cu nuci, am ramas surprinsa de gustul lor aparte. Chiar daca ideal se servesc impreuna cu mezeluri, sunt la fel de bune simple sau stropite cu putin ulei de masline.

Pentru acesta reteta de chifle am folosit faina manitoba, dar puteti folosi si un alt tip de faina pentru aluaturi dospite.

Ingrediente – Chifle cu nuci (9 bucati)

  • 400 g faina manitoba
  • 200 g faina 000
  • 250-275 ml lapte
  • 25 g drojdie proaspata/8 g drojdie deshidratata
  • 70 g nuci
  • 3 linguri ulei de masline + 2 linguri ulei masline pentru uns
  • 1 lingurita rasa sare
  • 1 lingurita rasa zahar

Mod de preparare – Chifle cu nuci

  • Amestecam ambele tipuri de faina si le cernem intr-un vas de plastic. Taiem nucile in bucati potrivite.

Reteta de Chifle cu nuci

  • Dizolvam drojdia in laptele usor caldut in care am adaugat 1 lingurita rasa cu zahar. Turnam drojdia in centrul fainii, presaram deasupra ei 1 lingurita cu faina din vas, o acoperim cu un servet de bumbac si o lasam intr-un loc caldut si ferit de curenti reci de aer pentru 20 minute. Dupa 20 de minute, adaugam uleiul de masline si framantam pana cand aluatul incepe sa se omogenizeze, apoi adaugam nucile tocate si sarea.

Chifle cu nuci - amestec nuci in aluat

  • Framantam pana cand obtinem un aluat elastic. In cazul in care aluatul mai cere lapte, mai adaugati 2-3 linguri cu lapte caldut.
  • Punem aluatul intr-un vas si il acoperim cu un servet de bumbac. Il lasam sa dospeasca 45 minute.

Chifle cu nuci - aluat

  • Dupa 45 de minute, rasturnam aluatul pe planul de lucru foarte putin pudrat cu faina. Formam chifle de cca 30-35 gr fiecare si le asezam in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt. Le lasam sa dospeasca inca 45 de minute.

Chifle cu nuci - formare chifle

  • Ungem chiflele cu ulei de masline si le coacem in cuptorul preincalzit la 200°C pentru 20-25 minute.

Chifle cu nuci - chifle coapte

  • Le servim dupa ce s-au racit sau cand sunt usor caldute. Delicioase si foarte simplu de facut.

Chifle cu nuci - detaliu final

Pofta buna!

Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Chifle cu Nuci
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
2.51star1star1stargraygray Based on 8 Review(s)

20 comentarii la “Chifle cu Nuci

  1. sorin spune:

    Super poze, Laura ! Reteta pare usor de urmat, sigur o sa incerc si eu 🙂
    Pot sa inlocuiesc faina manitoba cu o faina obisnuita? Ce o face speciala in reteta asta? … nu am experienta cu manitoba, adica n-am vazut asa ceva prin market…daca aduci cateva detalii in legatura cu ea iti voi ramane profund recunoscator 🙂
    Multumesc!

  2. ReteteSavuroase spune:

    Foarte bine arata si nuca le face foarte gustoase. Nu am folosit acest tip de faina si nu pot sa zic nimic in privinta gustului. Eu prefer painea din grau mai dur si cu amestec de secara.

  3. Mirela spune:

    Buna,Laura! Arata foarte bine chiflele tale si cred ca sunt si foarte gustoase.
    Spune-mi ,te rog,se poate folosi faina manitoba si la cozonac?

    • Laura spune:

      Mirela, draga mea, ma bucur tare mult ca itiplac!
      Sigur ca da, manitoba este excelenta pentru cozonac, pizza, focaccia, sau orice aluat cu drojdie.
      Pup!

  4. Mirela spune:

    Buna,Laura! Iti multumesc ca mi-ai raspuns,am intrebat deoarece vreau sa fac un cozonac dupa reteta ta cu lapte condensat si m-ar fi ajutat sa imi spui daca cantitatile de lichid si de drojdie raman aceleasi in cazul acestei faini si care ar fi sfatul tau sa folosesc integral manitoba sau sa o amestec in oarecare proportie cu faina alba? Cum stii tu din experienta ta ca ar fi mai bine?
    Zi usoara,te pup!

    • Laura spune:

      Mirela, draga mea, foloseste exact aceleasi cantitati din reteta. S-ar putea sa mai fie nevoie de 2-3 linguri de faina, nu mai mult si adaugata lingura cu lingura, in cazul in care aluatul ramane un pic lipicios. Nu exagera cu faina, doar 2-3 linguri, neaparat adaugate una cate una. Te opresti cand aluatul nu se mai lipeste de mana. La fel, daca aluatul este prea compact, foloseste 2-3 linguri de lapte caldut, adaugate una cate una.
      Inca nu am facut cozonac cu aceasta faina si nu iti pot spune cu exactitate ce grad de absorbtie are.
      Pentru cozonacul cu nuca, foloseste la maia doar faina manitoba si in aluat doar 200 g manitoba si restul faina 000.
      Pupicei cu mult drag!

  5. Dana spune:

    Buna! Chiflele d-voastra arata superb. Vreau sa va intreb si eu, daca folosesc faina 000 doar , atunci pun 600 gr faina sau se schimba cantitatile? Multumesc si felicitari pt super-retetele d-voastra :-)!

    • Laura spune:

      Dana, draga mea, nu modifica cantitatile. Este posibil, in functie de marca de faina folosita, sa mai fie nevoie de 1-2 linguri de faina, atat. Adauga lingura cu lingura si cand aluatul este perfect elastic, nu mai adaugi faina.

  6. Lavinia spune:

    Tocmai am facut aluatul,n am pus nuci si nici nu le am dat forma de chifle,am facut o paine intreaga…dar rezultatul a fost peste asteptari,desi e doar o paine,a iesit minunata,crocanta la exterior si pufoasa la mijloc,un deliciu ! Multumesc pt inca o reteta de pus la catastif !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor