Tochitura de Porc si Vita


Tochitura de porc si vita – Reteta traditionala de tochitura cu mamaliga

Tochitura de porc si vita - detaliu final
Tochitura de porc si vita este una dintre mancarurile noastre preferate.

Mancarurile cu sos imi amintesc intotdeauna de copilarie si de bucataria excelenta a mamei mele. Tochitura de porc si vita era una dintre retetele care ne incalzea in zilele mohorate si reci de iarna. Si pentru ca inca sunt in Romania, mi s-a facut o pofta teribila de o tochitura delicioasa. Am servit-o cu o mamaliguta calda si cu o garnitura de ciuperci si rosii cherry.

Ingrediente – Tochitura de porc si vita

  • 500 g carne de porc slaba
  • 500 g carne de vita
  • 1 ceapa mare
  • 5-6 catei usturoi
  • 3 linguri ulei de masline
  • 1/2 cana suc de rosii
  • 1-2 cani apa
  • 1 pahar vin alb demisec de buna calitate
  • 3 linguri faina
  • sare
  • piper boabe
  • piper macinat

Ingrediente garnitura

  • 300 g ciuperci champignon
  • 5-6 rosii cherry
  • 2 catei usturoi necuratati
  • 1 ardei iute uscat
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1/2 pahar vin alb demisec
  • 2 lingurite sos soia light
  • piper proaspat macinat

 Mod de preparare

  • Taiem carnea in bucatele potrivite si apoi le tavalim prin faina.
  • Adaugam uleiul intr-o cratita incapatoare si cand este incins, adaugam bucatile de carne scuturate bine de faina in exces.

Tochitura de porc si vita - preparare

  • Le calim pana cand isi schimba culoarea, cca 2-3 minute, apoi le scoatem din cratita, le punem intr-o farfurie adanca pe care o acoperim cu un capac.
  • Punem in cratita ceapa taiata julienne si usturoiul tocat marunt. Le calim 1 minut, apoi adaugam carnea si amestecam bine.
  • Adaugam vinul alb si dupa ce alcoolul s-a evaporat, adaugam sucul de rosii amestecat cu 1 cana cu apa, boabele de piper, piperul macinat, patrunjel tocat si putina sare (nu adaugati prea multa sare de la inceput pentru ca sosul scade si mancarea poate deveni prea sarata).

Tochitura de porc si vita - in oala la fiert

  • Acoperim cratita cu capac si lasam tochitura sa fiarba la foc mic pentru cca 2 ore.
  • In cazul in care sosul scade prea mult si carnea nu este complet patrunsa, mai adaugam apa calduta.
  • Dupa ce carnea a fiert complet, potrivim tochitura de sare.

Mod de preparare garnitura

  • Incingem uleiul de masline intr-o tigaie antiaderenta si adaugam usturoiul necuratat si ardeiul iute tocat marunt. Le calim 1 minut, apoi adaugam ciupercile si rosiile intregi. Amestecam bine, adaugam sosul de soia si le calim cca 2-3 minute.
  • Adaugam vinul alb si piperul. Amestecam ciupercile pe foc mediu pana cand alcoolul este complet evaporat.
  • Ciupercile si rosiile nu trebuie sa fie moi, ci usor crocante.
  • Servim tochitura de porc si vita alaturi de mamaliguta calda si garnitura de ciuperci si rosii cherry.

Tochitura de porc si vita - in farfurie

Si pentru ca o mancare atat de delicioasa nu poate fi servita fara un pahar de vin rosu alaturi, va propun un vin deosebit, Vinarte Prince Matei Merlot 2008.

Vin Prince Matei

 

 

 

 

Vinul Prince Matei  este un un vin limpede, de culoare roşu-rubiniu, strălucitor, cu reflexii purpurii-roşcate si iz de fructe de pădure (mure, coacăze, fragi), arome complexe de piper negru, ciocolată, cafea şi vanilie .

 

Din punct de vedere gustativ, este un vin sec, intens, corpolent, textură bine echilibrată de tanini dulci, astringenţă delicată si postgust prelung.

 

Temperatura optimă de consum este de 18°C. Se poate servi la preparate din carne roşie, vânat nobil cu sosuri complexe, meniuri tradiţionale româneşti pe bază de carne sau alături de brânzeturi maturate.

Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Tochitura de porc si vita
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
41star1star1star1stargray Based on 29 Review(s)

19 comentarii la “Tochitura de Porc si Vita

  1. Antonela spune:

    Cu ce as putea inlocui sosul de soia .. ? Bulion de exemplu , ar merge .. ? Ce alte sugestii imi dai pentru a-l inlocui ? 🙂

    • Laura spune:

      Antonela, draga mea, il poti inlocui cu sare. Pentru garnitura am folosit soia tocmai ca sa elimin sarea, dara daca nu il ai la dispozitie, foloseste sare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor