Tarta Rustica cu Gem de Zmeura si Nuci

38 comentarii

Tarta rustica cu gem de zmeura si nuci – desert ideal pentru zilele reci de iarna

Tarta cu gem de zmeura si nuci

Astazi va propun o tarta cu gem de zmeura mai dietetica, dar foarte parfumata si delicioasa. Poate fi servita la micul dejun, iar daca nu va place in mod special gemul de zmeura, il puteti inlocui cu orice alt tip de gem sau chiar dulceata, in cazul in care preferati o tarta mai dulce.

Ingrediente – Tarta cu gem de zmeura si nuci – 22 cm diametru

  • 200 g faina
  • 85 g branza de vaci
  • 50 g zahar
  • 3 lingurite rase praf de copt
  • 3 linguri ulei
  • 75 ml vin alb de buna calitate
  • 1 plic zahar vanilat/ 1 pastaie vanilie
  • 1 varf cutit cu sare
  • 5-6 linguri pline gem de zmeura
  • miez de nuca

Mod de preparare

  • Amestecam faina cu sarea si praful de copt. Punem in centrul fainii branza de vaci bine scursa, zaharul, uleiul, zaharul vanilat sau semintele unei pastai de vanilie si  50 ml vin alb.
  • Incepem sa amestecam, initial cu o lingura de lemn, iar dupa ce aluatul a inceput sa capete consistenta, renuntam la lingura si il framantam. Adaugam treptat si ceilalti 25 ml de vin.
  • Framantam pana obtinem un aluat omogen si elastic.

tarta-gem-zmeura

  • Tapetam o forma cu hartie de copt, trecuta printr-un jet de apa rece si stoarsa foarte bine.
  • Pe planul de lucru usor pudrat cu faina, intindem alautul intr-o foaie de cca 0,6 cm grosime.
  • Asezam foaia in tava, astfel incat sa acopere 1 cm din marginea formei.
  • Intindem aluatul ramas intr-o foaie de cca 0,4 cm. O taiem in fasii late de cca 0,3 -0,4 cm.
  • Intindem gemul de zmeura pe toata suprafata tartei iar pe deasupra asezam fasiile de aluat sub forma de grilaj.
  • Coacem tarta in cuptorul preincalzit la 180°C pentru 20 minute.
  • Dupa 20 minute deschidem usa cuptorului si presaram pe deasupra tartei, miez de nuca tocat nu foarte marunt cu cutitul. Coacem tarta inca 10 minute, dupa care o scoatem din cuptor, o lasam sa se raceasca cateva minute in forma, apoi o scoatem pe un gratar si o lasam sa se raceasca complet.
  • O pudram cu zahar vanilat si o servim cu multa pofta! Este delicioasa!

Tarta cu gem de zmeura si nuci

Pofta buna!

Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Tarta
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi
4.51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

38 Comentarii

  1. Arata super bine tarta,trebuie probata cat de repede si de mine.Mai precis,maine.Pupici si un sfarsit de saptamana linistit Laura.

  2. Rocsy Ciobanu

    Pe langa faptul ca arata bine imi si place mult..Super tarta..!

  3. Foarte buna si aratoasa tarta!!Weekend placut!

  4. Frumos arata. Ador tartele (dar fara branzeturi 🙂 ) Un weekend minunat iti doresc!

  5. Cu ce pot inlocui branza de vaci? In tara unde locuiesc nu vand decat branza de vaci nescursa si mi se pare o bataie de cap sa m-apuc s-o scurg. N-am tifon, nici sita pentru asa ceva 🙁
    Multumesc, Laura!

  6. Cu ce as putea inlocui vinul ? Eu nu consum alcool , as vrea så-l evit total. Multumesc anticipat

    • Cristina, draga mea, il poti inlocui cu aceeasi cantitate de lapte.
      Te pup.

  7. mmm imi place combinatia…

  8. Dulceatadetrandafiri

    Excelenta, am facut-o aseara . Mersi frumos pentru reteta !

  9. Dupa cum arata, cred ca e delicioasa! 🙂 Numai buna de pregatit in weekend!

  10. Ce fel de forma ati folosit? Din aceea scunda pentru placinta sau forma detasabila pentru blat de tort?

    • Elena, draga mea, am folosit o forma normala compacta de teflon pentru pandispan.
      Am tapetat-o cu hartie de copt trecuta printr-un jet de apa si apoi stoarsa foarte bine.

  11. Catalina B

    Multumesc frumos pentru idee caci aveam prea mult dovleac in congelator si nu stiam care reteta sa o mai incerc de aceasta data.Bine tarta este cu gem doar ca eu personal as vrea sa modific compozitia.Din acest motiv vroiam sa va intreb daca blatul de la aceasta tarta s ar preta si la una cu dovleac ? Sau sa merg pe combinatia clasica de faina si unt ?
    Va multumesc anticipat.

    • Catalina, draga mea, merge perfect cu dovleac. Sa calesti dovleacul inainte si sa-l lasi sa se scurga foarte bine ulterior. Eu il las intr-o sita de plastic si il presez cu o lingura pana elimina tot lichidul.
      Te pup si astept sa-mi spui cum a iesit.

  12. Cred ca este delicioasa ! Arata minunat ! 🙂

  13. Foarte buna! Am facut cu gem de zmeura si prune, ambele foarte bune, dar preferata mea ramane cea cu gem de prune. Foarte usoara reteta de aluat.

    • Irina, draga mea, tare mult ma bucur ca ti-a placut!
      Pup dulce si sa-ti fie de bine!

  14. Magda Adina

    Ohhhh , ce-mi plac tartele astea , dar ce-mi plac prezentarile rustice !! 😉

  15. Nu cautam in mod special un blog despre retete, insa imaginea si textul sunt delicioase. Ar fi o idee fantastica de ‘ceva nou de savurat’ intr-o zi friguroasa de iarna, la un film vizionat acasa.

    • Claus, multumesc pentru aprecieri!
      Ma bucur mult ca ti-a placut ce ai gasit la mine.

  16. MARINA HOLDIS

    MULTUMIM PT RETETE GBY….

  17. Catalina B

    Cu scuzele de rigoare pentru replay ul intarziat va multumesc frumos pentru reteta de blat .Foarte bun.Sa mai faceti.Pentru ca se apropie 1 martie va urez o primavara frumoasa cu tot ce va doriti.

    • Catalina, draga mea, ma bucur tare mult ca ti-a placut!
      Pupicei cu drag si o primavara minunata sa ai!

  18. Laurel ce diametru are forma ta? ca imi ploua in gura si eu am numai d-alea de 26 si 28 cm.
    Merci*

    • Papadia mea draga, am copt tarta intr-o forma de 22 cm diametru.
      Pup dulce!

  19. Am facut-o (de doua ori) intr-o tava de 26 si a fost ok. Nu am avut chiar asa de mult grilaj dar a fost foarte ok. A iesit excelenta atat in varianta cu dulceata de zmeura, cat si in varianta cu afine. Super buna! Te pup

  20. Buna. Am facut de multe ori aceasta tarta si e minunata. Problema e ca as vrea sa o fac “de post”, dar nu stiu daca iese la fel de bun blatul fara branza. Pot sa scot branza pur si simplu, mai adaug ceva sau o inlocuiesc cu ceva? Multumesc!

  21. reusita tarta si imi place cum a iesit si arata la culoare, o combinatie delicioasa si sanatoasa si trebuie savurata oricand 😀

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.