Sparanghel alb gratinat

39 comentarii

Sparanghel alb gratinat, o reteta rapida si delicioasa

Sparanghel

Sparanghelul, alb sau verde, salbatic sau de cultura, se numara printre legumele mele preferate. De data aceasta va propun o reteta cu sparanghel alb. Sparanghelul alb are un gust mult mai delicat decat cel verde, zic eu ca este perfect potrivit pentru reteta de mai jos. Daca nu il gasiti, il puteti inlocui cu sparanghel verde.

Sparanghel alb gratinat – Ingrediente (2-4 persoane)

  • 500 g sparanghel alb
  • 200 g iaurt grecesc/iaurt natural dens
  • 1 lingurita mustar dulce
  • 100 g cascaval
  • 5-6 linguri lapte
  • 30 g unt
  • 2 oua fierte tari
  • sare
  • piper alb

Sparanghel alb gratinat – Mod de preparare

  • Spalam sparanghelul si ii indepartam partea lemnoasa. Umplem o oala inalta cu apa calda, adaugam o lingurita de sare si o punem pe foc mediu. In momentul in care apa incepe sa fiarba, adaugam sparanghelul si il fierbem cca 5-6 minute sau pana cand se inmoie. Sparanghelul trebuie sa aiba o consistenta crocanta dupa fierbere. Il scoatem din apa, il trecem printr-un jet de apa rece si il lasam sa se scurga bine.
  • Intr-o craticioara mai mica fierbem 2 oua pentru 7-8 minute calculate din momentul in care apa incepe sa fiarba. Adaugam intotdeauna 1 lingurita de sare in apa ca sa nu crape ouale.
  • Amestecam iaurtul cu laptele, mustarul,  cascavalul ras, sare si piper alb dupa gust. Consistenta finala a sosului trebuie sa fie semi lichida pentru a o putea distribui in mod uniform pe deasupra sparanghelului.
  • Ungem o forma cu 15 g de unt si apoi formam un unic strat de sparanghel.

  • Turnam sosul pe deasupra si il intindem bine cu o lingura. Adaugam restul untului taiat in bucatele micute,
  • Introducem forma in cuptorul preincalzit la 180°C pentru 30-35 minute.
  • Intre timp, curatam ouale. Taiem albusurile in bucatele micute pe care le asezam pe suprafata gratinului proaspat scos din cuptor. Dam prin razatoare galbenusurile direct in tava.

  • Servim sparanghelul gratinat cald. Este delicios!
Pofta buna!
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Sparanghel alb gratinat
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi
2.51star1star1stargraygray Based on 15 Review(s)

39 Comentarii

  1. Doamne cat de bine arata…
    Chiar am cumparat si eu o legatura si nu stiu ce sa gatesc cu ea.
    Poate ma incumet la reteta ta.
    Pupici

    • Bianca, scumpa, eu aseara am cumparat din nou sparanghel ca sa refac reteta.
      Nu ma pot abtine cand vad sparanghel. Trebuie sa-l cumpar! :))
      Pup dulce!

  2. arata nemaipomenit…am inceput sa-l apreciez in ultimul timp !

    • Coco, nici mie nu mi-a placut la inceput dar in ultimii ani il mananc cu foarte mult drag.

  3. Licuta Marin

    Arata tare bine!!!Nu refuz o portie:))Pup!

  4. Si foarte aratos si foarte sanatos!

  5. Ce prezentare!!! Arta,nu gluma.

  6. ador sparanghelul, iar fotografiile si prezentarea sunt fantastice, ca de obicei! Pupicei scumpa mea! Sa ai o zi plina de zambete si caldura! :*

    • Emily, scumpica, tare ma bucur ca iti place retetuta!! Eu pap sparanghelul si crud, atat e mult imi place.:))
      Pup dulce, fata frumoasa!!

  7. Ufff in ce hal poate sa arate!! Pot sa zic asa nu? Hal==magnifico 😉 Imi place de mor sparanghelul, in orice fel e preparat! Pupici Laura!

    • :))))) Anto, scumpa, poti sigur folosi expresia asta!! Si eu o folosesc foarte des. eu ador sparanaghelul. Abia astept luna aprilie, cand apare sparanghelul salbatic, ca sa merg la cules.
      Puuuup!!!

  8. Eu inca nu am gasit sparanghel crud in Ro…poate nu m-am uitat cu atentie! Insa am mancat din cel conservat la borcan si a fost o experienta pe care nu mai vreau s-o repet! Era moale si avea gust de nimic. Banuiesc ca este o diferenta mare de gust intre sparanghelul proaspat si cel conservat, nu?

    • Loraine, draga mea, nici mie nu-mi place absolut deloc sparanghelul la borcan. Este o diferenta uriasa intre cel conservat si cel proaspat.
      Neaparat trebuie sa se gaseasca in marile supermarketuri.
      In aprilie incepe sezonul sparanghelului.
      Pup dulce!!

  9. adriana lupu

    Superb,ca de fiecare data.Arata foarte bine iar gustul sunt sigura ca fff bun.Pupici

  10. Oh wow! Arata senzational! Si eu ma dau in vant dupa sparanghel, abia astept sa iti incerc reteta! Multumim pentru tot, talentata si harnicuta Laura! Pupicei!

  11. oprea irina

    nu am incercat niciodata…cu ce poate fi asemanat ca si gust???? iertati-mi ignoranta! recunosc ca arata delicios!

    • Irina, draga mea, nu as putea sa-l compar cu nici o alta leguma, din pacate. Are un usor gust amarui dar este un amar suportabil si foarte incitant.
      Este delicios!!!
      Pup dulce dulce!!

  12. Azi vac si eu reteta Laura..:) M=am decis. Pupici si weekend minunat

  13. Andreea Pintea

    Laura, oare merge si cu sparanghel la borcan? Crud nu am vazut, in schimb chiar azi am gasit sparanghel alb la borcan. M-ar tenta reteta ca arata foarte bine si nu strica niciodata o garnitura noua de legume 🙂

    • Andreea, scumpa mea, pe mine sparanghelul la borcan nu ma prea incanta pentru ca este ffff moale si nu are un gust excelent. Dar, desigur, poti incerca si cu sparanghel din borcan.
      Pup dulce dulce!!

  14. Eu nu gasesc crud, si eu il ador de nu mai pot! Papam in Germania, mhhh…

  15. Tocmai ce mai aveam ceva sparanghel alb prin frigider si nu stiam cum sa-l mai gatesc. Maine aceasta reteta il asteapta! Multumesc Laura!

    • Doricica, draga mea, ma bucur ca iti place reteta!
      daca ai incercat-o, sa imi spui cum ti s-a parut!!
      Pup dulce!

  16. Laura, maine fac si eu reteta ta! Va prima oara ca gatesc sparanghel. Din greseala, am rupt o bucata, mai spre varf… crezi ca are ceva daca o voi fierbe mai putin timp, alalturi de celelalte bucati? Eu ma gandesc sa presar ouale fierte deasupra sparanghelului si sa acopar tot cu sosul…

  17. delicioasa reteta!

  18. Nu am mancat niciodata sparanghel, si de multe ori am stat in cumpana daca sa cumpar sau nu, ce gust are daca nu va suparati ?Mi-a lasat gura apa privind pozele si tare as vrea sa sparg gheata !Laura esti nemaipomenita, am gatit unele din retele tale si mi-au iesit foarte bune te felicit si te admir foarte mult !!

  19. Maria Gain

    am o intrebare:de ce trebuie ca varfurile sparanghelului sa nu intre in contact cu apa la fiert?

    • Draga mea, pentru ca varfurile sunt foarte fragede si fierb mult mai repede decat tulpina. Pentru ca sparanghelul fiert necesita o a doua prelucrare termica (in cuptor) varfurile se vor coace la cuptor exact atat cat trebuie ca sa nu isi modifice consistenta.

  20. Vicky`s Recipes

    Felicitari pentru tot ce faci! Esti minunata! Reteta aceasta este excelenta! Multumim pentru reteta, Laura Adamache! Am facut-o si eu cu mare succes (evident, nu mi-a iesit atat de prezentabila ca a ta, dar delicioasa de altfel) si mi-am permis sa o public si pe blogul meu – “Sparanghel alb gratinat by Laura”, precizand bineinteles, sursa originala. Sper ca nu te deranjeaza acest lucru.
    Cu admiratie si multumiri,
    Vicky

    • Draga mea, cum sa ma deranjeze? Ma bucur tare mult ca ti-a placut.
      Te pup si iti multumesc pentru aprecieri!

  21. mustarul unde se pune?
    Multumesc

    • Laura Adamache

      Angel, multumesc ca mi-ai atras atentia. Am adaugat acum mustarul in modul de preparare.

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.