Pesto de sparanghel

20 comentarii

 

Trebuie sa recunosc ca saptamana asta nu prea am gatit nimic. Am fost mai mult pe fuga si ori am mancat in oras ori cand ajungeam acasa mancam o salata. Astazi am avut o multime de treburi prin casa dar printre picaturi am reusit sa fac acest minunat pesto.

Eu ador sparanghelul, pur si simplu mi se pare cea mai minunata plantuta creata de Dumnezeu, asa ca bineinteles ca mie mi se pare divin acest pesto. De data asta l-am facut din sparanghel salbatic dar iese la fel de bun si cu sparanghel de cultura.

Asa ac daca indragiti sparanghelul la fel de mult ca mine incercati-l pentru ca este absolut delicios si sanatos.

Se poate servi cu paste sau cu felii de paine coapte in cuptor, frecate cu un catel de usturoi si cu un strat generos de pesto. 

Pesto de sparanghel salbatic

Ingrediente:

sparanghel (cca 300 gr)

ulei de masline

miez de nuca/samburi de pin/migdale (eu am folosit nuca)

100 gr parmezan ras / pecorino

3-4 catei de usturoi

cateva frunzulite de menta (optional)

sare

Se taie partea lemnoasa a sparanghelului, se spala si se pune la fiert in apa cu sare pentru 5-6 minute. Il scoatem intr-o sita de plastic si il bagam sub un jet rece si rapid de apa, ca sa isi pastreze culoarea, dupa care il lasam la scurs vreo 10-15 minute.

Intre timp curatam miezul de nuca, usturoiul il curatam de coaja si apoi il zdrobim usurel. Curatam cateva frunzulite de menta proaspata, radem parmezanul si pregatim uleiul.

Punem in vasul robotului sparanghelul rece si stors foarte bine, frunzulitele de menta, miezul de nuca, sare si cam un sfert din cantitatea de ulei si incepem sa mixam.

Pesto de sparanghel

Treptat adaugam si restul uleiului pana ajungem la consistenta dorita. Nu am cantarit uleiul dar cred ca au intrat cam 200-250 gr si am obtinut o consistenta cremoasa mai solida.

Dupa ce sparanghelul s-a transformat intr-o crema fina adaugam parmezanul sau pecorino dat prin razatoare. Mixam pana la omogenizare dupa care il asezam in borcane, il acoperim cu un strat fin de ulei de masline si il pastram la frigider pentru 1-2 saptamani.

Daca il folositi pentru paste procedati astfel: fierbeti pastele in apa cu sare si un strop de ulei de masline, le scurgeti si le puneti vreo 2- 3 minute intr-o tigaie pe foc mic impreuna cu cateva linguri de pesto dizolvate in 2 linguri din apa in care au fiert pastele. Le serviti calde cu putin parmezan ras.

Pentru bruschette: asezam in tava de cuptor tapetata cu hartie cu copt cateva felii de paine ( ideal un tip de paine rustica nu paine alba) si le coacem la 200 grade cuptor preincalzit pentru vreo 5 minute. Le scoatem din cuptor, le frecam cu un catel de usturoi si le ungem cu pesto. Le servim calde.

Pesto de sparanghel salbatic

Pofta buna!!

20 Comentarii

  1. Am descoperit de curand blogul tau, imi place foarte mult, felicitari. Cred ca suntem de aceeasi varsta, eu am 33 merg pe 34, nici eu nu sunt in Romania. Am inceput de curand si eu un blog . Mi-a placut foarte mult reteta de detergent natural din lamai, sigur o sa o incerc curand. Numai bine si la multe retete delicioase 🙂

  2. kittytweedy

    nu m-am incumetat niciodata sa mananc pesto pe paine sau in paste sau in orice forma.Nu stiu de ce…Si mie imi place sparanghelul foarte mult.Poate ca o sa-mi iau inima in dinti si o sa incerc acest pesto! Arata minunuat!

  3. Laura draga arata incredibil! Ca intotdeauna! 🙂

    Eu marturisesc cu rusine ca nu ma pot convinge sa cumpar si sa gust sparanghelul. Cred ca ar trebui sa mi-l pregateasca cineva mai intai sa ma conving ca e bun :)))

    Te pup dulce!

  4. Arata bestiallll! O sa incerc si revin cu impresii. 🙂

  5. Super si plin de vitamina…

  6. Kitty draga mea incearca-l neaparat pentru ca sunt convinsa ca o sa-ti placa. Te pupic cu mare drag si daca-l incerci sa imi spui daca ti-a placut!!

  7. Bine ai venit draga Mihaela si multumesc ca iti place blogul meu!! Iti doresc mult succes cu blogul tau si am sa vin sa te vizitez si eu cu mare drag!! Te pupic cu drag!!

  8. Ama scumpa cat ma bucur ca iti place retetuta asta. E tare tare bun sparanghelul si foarte sanatos. Tare te-as invita la niste paste cu pesto de sparanghel sa vezi cat sunt de bune. Pupicei cu drag!!

  9. Adtiana scumpa abia astept sa imi spui daca ti-a placut!! Te pupic!!

  10. E foarte foarte sanatos si buun foc Surac!!

  11. Buna, pe ce adresa de mail te pot contacta pt. un interviu?

    Multumesc.

  12. Buna I heart! Adresa mea de mail este: ladamache@googlemail.com

  13. Te asteapta niste premii la mine pe blog.

  14. Hop ca am descoperit si eu reteta asta..oare se poate face si din sparanghel congelat?

  15. Reka draga mea, sigur ca se poate folosi sparanghel congelat.
    De multe ori l-am facut si eu asa si a iesit divin. Eu il fierb direct inghetat, il clatesc si il storc bine si iese tare bun.

  16. Hihi..ai mixat un pic mesajele..Super, ms mult de raspuns, il fac fara nici o grija atunci. poop

    • :))) Ups, Ela scumpa, acum am vazut ca am incurcat un picut numele. Pup cu drag si mii de scuze!!

  17. ce as putea folosi in loc de parmezan?

    • Laura draga mea, parmezanul poate fi inlocuit cu pecorino. Din pacate in Romania aceste doua tipuri de branza nu au un corespondent asa ca mi-e teama ca numai aceste doua tipuri de branzica se pot folosi.
      Pup cu drag!
      P.S Daca nu ai unul dintre aceste tipuri de branza, poti face pesto-ul fara nici un fel de branza. Iese bun foc si asa si mai lejer ca gust.

  18. multumesc pt raspuns! intre timp am facut sosul si am pus cascaval si a iesit super bun:p mai astept retete ca stau cu ochi pe blogul tau tot timpul:X imi plac f mult retetele am incercat cateva unele au iesit bune altele mai putin dar sper sa ma perfectionez ca sunt la inceput si nu prea stiu sa gatesc:P. pupici:X:X:X succes in tot ce faci:X

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.