Masa de Craciun 2009

31 comentarii

Pentru inceput vreau sa va multumesc din toata inima pentru minunatele voastre urari care mi-au umplut sufletul de bucurie si sa va urez in continuare Sarbatori Fericite si imbelsugate!!

Nu am reusit sa fac foarte multe fotografii dar cele pe care am reusit sa le fac, le impart fericita cu voi. Am avut un Craciun minunat dar si foarte obositor. Am gatit timp de 3 zile fara pauza aproape si cred ca biscuiti mai multi ca acum nu am facut niciodata dar ma bucur sa stiu ca au fost apreciati in casele in care au intrat.

Merry Christmas!!

 

Servetelele le-am facut sul, le-am legat cu o fundita si am ornat fiecare servet cu crengute de brad si macese,

 

Merry Christmas !!!

Ca aperitive am facut vol- au-vent cu mousse de somon afumat, ornate cu fistic si mandarine,

 

Vol-au-vent cu mousse de somon afumat si fistic

 

Piftie,

Piftie

 

si un platou cu prosciutto cotto, tarta din piept de pui si masline,

 

Aperitive Craciun

 

Ca fel principal am pregatit o friptura de porc la cuptor cu cartofi si mere.

 

Friptura de porc cu mere si cartofi

Sarmale nu am facut pentru ca nu am gasit varza murata si chiar daca as fi gasit nu ar fi avut gustul de acasa. Friptura a fost arhisuficienta pentru noi doi.

Ca desert am pregatit: trufe de ciocolata amara cu rom si fistic, biscuiti de vanilie si migdale, Speculoos , chec de albusuri cu alune de padure si cozonac cu nuca.

 

 

Merry Christmas!!

 

Un alt detaliu al platoului in care se vede si cozonacul,

 

Dulciuri de Craciun

 

Si o ultima fotografie cu feliile de cozonac. Eu zic ca ar fi mers ceva mai multa umplutura dar lui Cris i-a placut tare mult,

 

Cozonac cu nuca

 

Astea au fost toate pozele de azi dar voi reveni cu altele in zilele viitoare cand voi posta si retetele.

Pana atunci va doresc Sarbatori Fercite si multa sanatate!!!

La Multi Ani!!!

Laura Adamache

Din pacate nu m reusit sa fac nici o poza din timpul prepararii mesei de Craciun dar asa cum am promis voi scrie aici retetele preparatelor prezente la noi pe masa.

Vol-au-vent cu mousse de somon afumat

Sunt extrem de raspandite in Italia si desi foarte simple ca mod de executie sunt de efect pe orice masa de Sarbatoare. Cu doua zile inainte de Craciun, le-am servit la cina organizata de Graziela si m-am hotarat sa le fac si eu. In orice magain putem gasi pungute cu vol-au-vent gata facuti dar mai bine ii facem singuri acasa.

Ingrediente 14 vol-au-vent

2 foi aluat foetat 500 gr

1 galbenus ou

2 linguri lapte

Intindem foaia de aluat pe masa usor infainata si taiem cu ajutorul unei forme rotunde de 3-4 cm diamteru , cerculete. O parte din aceste cerculete le lasam intregi iar pe celelate le mai decupam inca o data cu o forma si mai mica astfel incat sa obtinem cerculete fara partea centrala. Trebuie sa tinem cont de faptul ca pe fiecare cerculet intreg vom face trei straturi de cerculete cu centrul decupat. Asezamin tava de cuptor tapetata cu hartie de copt cerculetele intregi, ungem bine marginile cu un galbenus batut cu 2 linguri de lapte iar deasupra fiecarui cerc asezam celelate cercuri decupate. Avem grija ca intre fiecare strat format sa ungem bine marginile cu galbenus. Stratul final se unge si el foarte bine cu galbenus. Le coacem in cuptorul preincalzit la 180 grade pt 15-20 minute. Le scoatem din tava si le lasam sa se raceasca.

Mousse de somon afumat

150 gr somon afumat

150 gr mascarpone/philadelphia

4 lingurite suc de lamaie

Mixam la robot somonul afumat cu mascarponele sau philadelphia si cu sucul de lamaie. Vom obtine o crema pufoasa cu care vom umple paharutele de vol-au-vent. Eu le-am decorat cu cate o bobita de fistic.

Reteta “Checului picant de pui” o gasiti AICI.

De data asta am facut 2 checuri, unul mai mare pentru pachete si unul mai mic pe care l-am pastrat pentru noi.

Friptura de porc la cuptor cu cartofi si mere

2 kg antricot de porc

usturoi

sare

piper

1 pahar vin rosu

ulei

2 pahare apa

2 mere

4-5 cartofi

Impanam carnea cu cativa catei de usturoi, curatati si taiati pe lungime, o ungem bine cu ulei, sare si piper si o asezam intr-o tava in care am mai pus cam 75-100 gr ulei si 2 pahare de apa. Acoperim tava cu folie de aluminiu si o bagam la cuptor la 180 grade unde o lasam acoperita 45 minute –1 ora. Daca dupa acest timp furculita intra relativ usor in carne o decoperim, daca nu o mai lasam acoperita pana se fragezeste. Dupa ce o descoperim, adaugam paharul de vin rosu, cartofii curatati si taiati in bucatele mai mari si 2 mere taiate tot in bucatele mai mari. Avem grija ca din cand in cand sa stropim friptura cu sosul format in tava ca sa nu se usuce. Cand este rumena, stingem cuptorul si o putem servi.

Reteta “trufelor de ciocolata” o gasiti AICI

Le-am tavalit prin fistic tocat mai mare pe care l-am prajit la cuptor la 200 grade pentru 5 minute, faina de fistic (am mixat fisticul la robot) si prin nuca de cocos.

Reteta “ Cozonacului cu nuca” o gasiti AICI.

Dupa ce a crescut aluatul, l-am impratiti in patru bilute egale pe care le-am intins in foaie pe masa infainata. Am uns fiecare foaie cun un strat de unt (15 gr pt foaie) si apoi am adaugat umplutura de nuci (pt umplutura mixam albusurile bine bine cu un varf de sare si apoi le amestcam cu nuca si zahar. Am folosit 4 albusuri, 400 gr nuca macinata si 6 linguri zahar).

Rulam pentru fiecare cozonac cate 2 rulouri de aluat si le asezam in forma tapetata cu ulei/unt si hartie de copt). Fiecare cozonac se unge cu galbenus amestecat cu putin lapte si se pudreaza cu zahar tos. Ii coacem la 180 grade, cuptor preincalzit pentru 20-25 minute. Aluatul acesta nu este un aluat clasic de cozonac asa ca se coace mult mai repede.

Biscuiti de vanilie si migdale

325 gr faina

250 gr unt

125 gr zahar

3 galbenusuri

125 gr faina de migdale

3 fiole esenta vanilie

zahar pudra vanilat pentru exterior

Mixam untul la temperatura camerei cu zaharul pana obtinem o crema pufoasa. Adaugam pe rand cele 3 galbenusuri, faina de migdale, esenta de vanilie si faina. Mixam pana obtinem un aluat compact care va avea o consistenta destul de lipicioasa. Bagam aluatul la frigider, invelit in folie de plastic, pentru 1-2 ore. Dupa ce s-a intarit, formam suluri pe care le taiem in bucatel de 5-6 cm. Le dam forma de cornulet si le coacem la 180 grade cuptor preincalzit pentru 15 minute. Dupa ce le scoateti din cuptor le lasati in tava cateva minute si abia apoi le scoateti si le tavaliti prin zahar pudra. Sunt foarte fragile asa ca mare atentie.

Biscuiti Speculoos

De origine belgiana, sunt extrem de aromati si crocanti.

300 gr faina

un varf cutit sare

jumatate lingurita prf copt

un varf cutit amoniac

200 gr unt topit si rece

1 ou

250 gr zahar brun

1 lingurita scortisoara

1 lingurita cuisoare macinate pudra

un sfert lingurita piper alb

un sfert lingurita ghimbir pudra

un sfert lingurita nucsoara

Amestecam faina cu praful de copt si amoniacul. Adaugam in centru fainii 200 gr unt topit si rece, 1 ou, zharul, scortisoara, cuisoarele, nucsoara, piper alb, ghimbir si amestecam bine pana obtinem un aluat compact pe care il lasam peste noapte la frigider. A doua zi intindem o foaie de 0,5 cm grosime pe care o taiem in dreptunghiuri de 3-4 cm. Coacem biscuitii asezati in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt la 180 grade, cuptor preincalzit, pentru 15 minute.

Chec de albusuri cu alune

Pentru ca aveam destule albusuri in frigider am zis sa fac s acest chec de care sunt total indragostita. Vreau sa va spun ca am incercat extrem de multe retete de chec din albusuri dar nu imi placea deloc cum imi ieseau. Renuntasem sa ma mai gandesc la acest chec pana cand mi-am amintit de minunatul chec al mamei mele. L-am facut si mi-a iesit o nebunie. Mama il face cu nuci, eu cu alune depadure.

Ingrediente:

Folosim aceeasi cana pt a masura ingredientele

1 cana albusuri

1 cana zahar pudra

1 cana faina

1 cana alune (prajite la cuptor la 200 grade, 5 minute, apoi racite si tocate cu cutitul in bucati mari)

1 praf copt stins cu 2-3 lingurite suc lamaie

3 linguri unt topit si rece

Albusurile se bat spuma tare cu un vf de cutit de sare. Cand sunt mixate perfect adaugam zaharul pudra si mixam din nou pana obtinem o bezea. Adaugam faina treptat amestecand cu o lingura de lemn de jos in sus, praful de copt stins, untul topit iar la sfarsit adaugam cana de alune sau nuci tocate nu foarte marunt.

Asezam aluatul intr-o forma de chec tapetata cu unt si faina si il coacem la 180 grade, cuptor preincalzit, pentru 20-25 minute.

Cand voi reface retetele pregatite acum de Craiun, voi reveni cu siguranta si cu fotografii. Imi cer scuze ca de data asta nu am reusit sa fac nici o poza dar am avut extrem de multe de facut si eram in permanenta cu mainile pline de faina asa ca nu am adus si aparatul in bucatarie. Aperitivele si biscuitii sunt cele ramase dupa ce am confectionat pachetele pe care le-am oferit de Craciun si care au fost 12 la numar.

Va doresc in continuare Sarbatori Fericite !!

31 Comentarii

  1. maria elena

    Foarte frumoasa masa de Craciun, felicitari!

  2. DAVELLA & MARIO

    Draga Laura, la ceas de sarbatoare cand anul are tamplele ninse, iar colindele ne incalzesc sufletul cu bucuria Craciunului, iti doresc sanatate, pace si prosperitate. Iar in Noul An 2010 iubirea, bucuria, intelepciunea si generozitatea sa iti fie calauza! La multi ani intregii familii!
    Superbe toate aranjamentele tale de sarbatori, totul arata impecabil de frumos si placut ochiului. BRAVO!

  3. Mmm ce de bunatati!
    Foarte frumos!
    La multi ani!!!

  4. Totul arata bestial!!! Felicitari Laura!!!

  5. Multumesc mult Laura,pentru caminul cald si primitor cu care ne intampini si pentru iubirea si daruirea bucatelor asezate pe masa frumos impodobita!Multumesc pentru reteta de cornulete vesele de Craciun-au avut mare succes la cei ce le-au savurat.
    Sa aveti Sarbatori Fericite in continuare, multa iubire,sanatate si prosperitate!

  6. Draga Laura ati avut o masa ca in povesti ! Totul arata foarte bine , sper ca acum te odihnesti si ai lasat la o parte gatitul :).Va imbratisez si va urez un An Nou fericit si plin de dragoste ! te pup!

  7. Doina Varga

    Craciun Fericit! Multa sanatate, noroc si fericire alaturi de cei dragi.

  8. Pofticioasa Sefa

    Arata incredibil de bine! Felicitari! Sabratori fericite si sa ai parte de bucurii si de tot ceea ce iti doresti in noul an! Felicitari si pentru blog. Te urmaresc constant si imi place mult ce gatesti! Pupici!

  9. Totul arata delicios!
    Acum e vremea sa te odihnesti si sa te bucurii de rezultatul muncii tale!
    Sarbatori cu bine si numai bucurii!

  10. Diana Didona

    Sarbatori frumoase si linistite, care sa va umple sufletul de bucurie, incredere, speranta si iubire!

  11. Cu toata inima mea va doresc Craciun magic,sa va umple sufletul si casa!
    Craciun Fericit!
    Minunat ca totdeauna totul da absolut totul Laura scumpa!
    Sa stii ca de multe ori voiam sa comentez si nu mergea comentariul scris,nu stiu de ce!!!
    Sper sa-l primesti macar acum!
    Dragi imbratisari de Craciun de la mine si familia mea!

  12. Craciun Fericit in continuare si un An Nou plin cu bucurii dupa sufletul vostru bun si darnic; Sa continui sa faci totul cu iubire si multumim ca ne incluzi si pe noi. Cu drag.

  13. Sarbatori Fericite in continuare Laurici!
    Sa fiti sanatosi, fericiti si tot ce va doriti sa vi se indeplineasca in 2010!
    Va pup si imbratisez cu drag!

  14. Sarbatori fericite tie fi familiei tale!

  15. Goldielocks

    Sarbatori fericite!

  16. Anastasia

    foarte frumoasa masa de craciun, felicitari si multa sanatate si indeplinirea tuturor dorintelor in anul care vine !!!! pupici dulci !

  17. boscodina

    Sarbatori fericite si un Revelion de milioane!
    Un An Nou in pace si iubire,cu sanatate si numai bucurii!

  18. Uau, superb arata totul, cu toate ca mie mi-a ramas inima la aranjamentul mesei de Craciun:). Multe felicitari, Sarbatori Fericite si Un an nou plin de bucurii.

    Cristina

  19. Arta culinara pura! Iti doresc Un "alunecus usor" in noul an. La multi ani cu bucurie si multa sanatate! Camiu

  20. Nina's Recipes

    May all your dreams come true and may you be blessed with all the best things in life! Happy New Year 2010! XO
    La Multi Ani draga Laura!
    Ai un blog exceptional de frumos din toate punctele de vedere! Felicitari si mari complimente! Sanatate si fericire iti doresc cu drag!

  21. Va multumesc din suflet ca v-a placut masuta noastra de Craciun!!
    Va doresc tuturor tot binele din lume si un An Nou fericit si plin realizari!!

    Va imbratisez cu drag,
    Laura

  22. LA MULTI ANI Laura si un an cu realizari pe masura asteptarilor! E prima oara anul asta cand postez la tine pe blog, asa ca am inceput cu o urare. Te-am urmarit in desfasurare si in perioada sarbatorilor de iarna si am si "prestat" din retetele tale. Am dorit sa fac din nou checul de albusuri si am cautat si tot cautat, dar nu dadeam de al. Intr-un final, mi-am adus aminte ca l-ai facut de Craciun si asa l-am gasit. Am o sugestie: sa pui eticheta pentru el (si nu numai) si in sidebar.
    In rest…maini indemanatice si inspiratie maxima!

  23. Buna Laura, te rog, la reteta Vol-au-vent, pentru 14 bucati ai folosit doua foi care cantaresc impreuna 500 g sau ai folosit 2×500 g foetaj? Foetajul trebuie pregatit in ziua in care se si consuma sau poate fi pregatit cu o zi inainte (pt o petrecere) si in ziua urmatoare doar sa fie umplut? Multumesc!

  24. Daniela draga mea am folosit doua foi de foietaj care aveau impreuna 500 gr si le-am copt cu vreo 3 zile inainte de preparare. Dupa ce le scoti din cuptor, le lasi sa se raceasca, le asezi pe o farfurie iar farfuria o bagi intr-o punga de plastic si o legi la gura ca sa nu intre aer sa le usuce. Te pupic.

  25. facut chec cu albusuri si alune( combinat alune cu nuci prajite nitelus in cuptior)= mortal de bun. pup manusitele mamei tale ca a iesit spectaculos. abia astept sa vina mosafirii de paste si sa-si infiga dintisorii in aluna din chec!!!!pup si iau in brate, miha

  26. Roz_bonbon

    Laura, stiu ca ti se va parea ciudatel ca iti las comentariu aici, dar mie, din pacate de sarbatorile de iarna nu mi-a mers internetul si acum, rasfoind ceva retete, am dat peste aceasta postare care e absolut superba. FELICITARI pentru poze! Sunt DIVINE! La fel sunt si retetele. Te pupic dulce si iti doresc un week-end minunat!
    P.S. : sa stii ca evoluez incet, incet cu germana 🙂
    Pupici!

  27. Articole montane

    Buna Laura,

    Vreau sa fac reteta ta de cozonac dar nu am inteles ceva. Punem cele 2 rulouri in aceeasi tava si se unesc ele sau trebuie sa le apas eu?

    Iti urez un Craciun Linistit si anul viitor sa ne incanti cu minunatii la fel ca si in anii trecuti.

    Mihaela.

  28. Mihaela draga mea, dupa ce le rulezi le asezi in forma tapetata si nu le apesi. Le lasi sa creasca si se unesc singure.

    Te pupic cu drag si iti doresc Sarbatori Fericite!!

  29. Anonymous

    Iti multumesc mult Laura. Voi face cu siguranta aceasta reteta.

    Mihaela.

  30. buna Laura, am facut multe retete propuse de tine si toate au iesit excelente! Este prima data cand vreau sa fac cozonaci si as vrea sa incerc reteta ta dar as vrea sa pun mac in loc de nuca. Problema este ca noi suntem in strainatate si nu am unde sa macin macul… crezi ca ar fi o problema daca nu macin macul ptr cozonac?

    merci mult, te pup!

  31. Apa.Faina.Sare.

    laura. am facut aseara checul. Am pus alune de padure prajite si stafide, zahar brun in loc de pudra… in rest am urmat instructiunile si a iesit bestial! Prietenul meu care e destul de mofturos, a mancat jumatate de tava si nu mi contenea cu laudele.
    pana acum toate retetele de la tine de pe blog au iesit bine si ne-au placut. te pup, codruta

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.