Paine Rapida

56 comentarii

Paine rapida, o reteta delicioasa pentru incepatori si pentru cei care nu au mult timp la dispozitie.

Paine rapida

Aceasta paine rapida este ideala in cazul in care ati ramas fara paine sau cand nu aveti timp sa incercati o reteta de paine mai elaborata. Si pentru ca ieri am verificat toate retetele de pe blogul meu si am observat cu stupoare ca nu am postat nici o reteta de paine, va propun astazi aceasta delicioasa si pufoasa paine rapida, iar cand se domoleste un pic caldura insuportabila de afara, promit sa aduc mai multe retete de paine pe blog.

Ingrediente – Paine rapida

  • 400 gr faina
  • 225-250 ml apa calduta ca la soare
  • 4 linguri ulei
  • 7 gr drojdie uscata/25 g drojdie proaspata
  • 10 gr zahar
  • 8 gr sare

Mod de preparare

  • Cernem faina intr-un vas, adaugam drojdia in centrul fainii si o amestecam cu aceasta.
Paine rapida
  • Facem o gropita in centru si adaugam apa calduta, uleiul si zaharul si incepem sa framantam  pana cand aluatul devine elastic. Consistenta finala a aluatului painii rapide, trebuie sa fie mai compacta.
  • Punem aluatul la crescut, intr-un vas acoperit cu folie de plastic alimentara, pentru 40 minute.
Paine rapida
  • Dupa ce si-a dublat volumul, rasturnam aluatul pe masa pudrata cu faina, ii dam forma rotunda sau de franzela si o punem in tava de cuptor tapetata cu hartie copt.
  • Acoperim painea cu un servet de bumbac si o mai lasam 20 minute la crescut.
Paine rapida
  • Incalzim cuptorul la 220°C, si inainte de a baga painea in cuptor, o pensulam cu apa calduta foarte putina (cat sa luceasca painea), o pudram cu faina din belsug si o crestam in cruce cu un cutter sau cutit foarte bine ascutit.Taieturile le facem cu foarte mare grija si fara sa apasam prea mult aluatul.
Paine rapida
  • O coacem in cuptorul preincalzit, pentru 25-30 minute. Trebuie sa fie rumena si nu foarte grea si cand o intoarcem cu fundul in sus si o ciocanim, sa sune a gol.
Paine rapida
  • Coaja painii rapide este crocanta iar miezul pufos si delicios!
Paine rapida
  • Pofta buna!

Ai incercat reteta? Trimite-mi poza!

56 Comentarii

  1. Salut Laura draga!am multe multe retete de piine pe care le-am incercat,f.bune toate dar bineinteles nu pot sa n-o incerc si pe a ta!deci asta in curind(l.august!cind voi fi poate mai putin ocupata,sper!)te pup!a sa stii ca m-am uitat la reteta si sint convinsa ca e tare buna!si f.asemanatoare cu ale mele!pupici!

  2. te astept pe blogul meu ca sa vezi ceva! Te pup!

  3. Draga mea Ina in seara asta intru sigur la tine si sunt convinsa ca o sa-mi placa tare mult ce o sa vad.Pupiiiici si sper ca nu esti suparata pe mine.

  4. Draga Mariana ma bucur mult sa te vad in vizita pe la mine si ma bucur ca-ti place si painica asta.E o reteta tare tare simpla si, zic eu,bunuta tare.Cand ai tu timp sa o incerci.te pupic

  5. laura painea a iesit delicioasa.am mancat mai mult de jumatate,asa calduta cu salata de cartofi.voi pune reteta de paine zilele acestea (cand doarme matei) si pe blog.
    te pup si-ti doresc o saptamana minunata.

  6. Ma bucur enorm ca ti-a ieist painica si ca v-a placut.Sa va fie de bine!!Abia astept sa o vad la tine pe blog.Te pup si iti doresc o saptamana
    super frumoasa.

  7. Laura, e grozava painica am facut 2 astazi…o voi repeta de muuuulte ori de acum incolo…simplu de facut si excelenta…multumesc tare mult scumpa mea!

  8. Draga mea Rux te pupic si ma bucur mult ca ti-a placut painica!!

  9. Anonymous

    Draga Laura, painicile tale sunt formidabile! Mi-am notat retetele si ma voi pune pe “lucru”.
    Am o intrebare: cand scoti painicile din cuptor, le acoperi cu un servet sau le lasi pur si simplu sa se raceasca in bucatarie?
    Mi-am dedicat toata ziua de astazi citind si notand retete de pe blogul tau.
    Te felicit!

  10. Iti multumesc mult Anonim ca iti plac painicile. Dupa ce le scoti din cuptor le poti acoperi cu un servet din bumbac pentru o crusta mai moale sau le poti lasa descoperite pentru o crusta mai crocanta. Iti multumesc din suflet ca iti plac retetele mele si ca ti-ai facut timp sa le citesti. Daca doresti sa le primesti prin email te poti abona la feed si vei primi toate posarile noi. Exista in header un butonel “ABONATI-VA”. Daca apesi pe el ti se va deschide o fereastra unde ti se va cere adresa de mail (care ramane confidentiala) si astfel poti primi retetele prin email.

  11. Draga mea draga, uite am facut zilele acestea o salatica de vinete, cu multa ceapa…si-asa dor mi s-a facut de painea buna din Romania!
    Painica asta rapida chiar o sa o fac si eu astazi…am o zi mai libera, si intotdeauna m-a relaxat sa stau in bucatarie!
    Toate cele bune din California!
    Pupici!

  12. Tartoras draga mea mi-ai facut o pofta nebuna de salata de vinete si chiar am sa fac si eu saptamana viitoare dupa ce fac aprovizionarea. Te pupic dulce si sper tare mult sa iti placa painica asta rapida!!

  13. ghiocel07

    Am intrat de doua zile pe blogul tau si am citit o gramada de retete, le-am copiat si abia astept sa le incerc. Astazi am facut painica si o prajitura cu mere. Noroc ca sotul meu nu este acasa ai am timp sa "degust" minunatiile tale.Ce-mi place cel mai mult, ca sunt majoritatea simple, cu ingrediente clasice, ca la mama acasa. Eu am deschis un blog cu retetelemamie, pe care le-am copiat din caietul ei si doresc sa se pastreze pe mai departe. Pe lanfa acestea sunt si unele mai recente facute de mine. O sa fiu o cititoare fidela.

  14. Draga mea Ghiocel bine ai venit!! Iti multumesc ca ai incercat painica si prajitura cu mere si tare ma bucur sa aflu ca ti-au placut!! Blogul tau este absolut minunat si deja l-am trecut la bloguri favorite pentru ca te voi vizita foarte des de acum incolo. Te pup si felicitari pentru blog!!!

  15. Buna Laura,se pare ca am luat retetele de painici la rand:),foarte rapida si super buna,multumim ca imparti cu noi bunatati din bucataria ta,te pup!

  16. Lisa draga mea tare ma bucur ca iti plac retetele mele!! Te pupic cu mare drag si iti multumesc ca ai incercat painica!!

  17. Ala Oancea

    Am facut painica 🙂 Foarte buna a iesit ! Multumesc de reteta 😉

  18. Buna Laura,de-abia am scos painica din cuptor si abia astept sa o gust arata bine exact ca a ta sper sa fie si buna.Pupici.Nicoleta

  19. Nicol scumpa ma bucur ca ai incercat-o. Sper tare mult sa-ti fi placut. Te pup!!

  20. Sa stii ca a iesit foarte buna si cred ca am sa fac mai des mai ales ca se face repede si sotul meu a ramas placut surprins cand am scos painica pe masa ca sa mancam(pt ca el era la servici cand am facut-o),ma duc repede sa fac niste cornetti ca sa-l surprind si azi cand se intoarce acasa.Deja salivez.Te pup si o duminica placuta.Nicoleta

  21. anaiordan

    foarte buna reteta…o am si eu intr-o carte de bucate dar tot nu mi-a iesit…am uns painea cu apa si cred ca era prea rece apa….si mi s- apleostit toata…acum nu am mai uns-o ca sa fiu sigura…:) si mi-a iesit o paine super super pufoasa si nemaipomenit de buna la gust..
    Ai un blog foarte frumos!

  22. Ma bucur tare mult ca ti-a reusit painica de data aceasta Ana draga! Este foarte posibil sa se fi pleostit de la excesul de apa dar in general o paine sau orice alt aluat se pleosteste daca depaseste timpul de dospire. Stiu ca toti avem tendinta sa spunem: "o mai la s putin la crescut ca sa iasa mai pufoasa si mai mare" dar din pacate cu cat creste mai mult cu atat se lasa mai mult in timpul coacerii. Glutinele trebuie lasate sa-si dezvolte reteaua in afara cuptorului doar partial iar in timpul coacerii sa atinga punctul maxim. Asa ca, sfatul meu este sa lasi painica sa creasca exact cat indica reteta si vei vedea ca in cuptor va creste mult mai mult. Te pup!

  23. Nicol draga mea cat ma bucur ca v-a placut painica. Te pupic si sper ca i-au placut sotului tau cornetti!!

  24. Anonymous

    Buna Laura,am descoperit de curand blogul si am ramas surprinsa de bogatia de retete.Am incercat cateva pana acum dar mai ales vreau sa iti spun ca am incercat painica rapida si mi-a iesit foarte buna.Azi am facut dintr-un kg de faina ca tare repede a trecut cealalta.Te felicit pentru indemanarea si pasiunea ta pentru bucatarit.Te pup dulce,Roxana

  25. Tocmai am terminat de facut painica, si a iesit deliciosa. Trebuie sa recunosc totusi ca am schimbat putin reteta, am pus 300g faina alba + 100g faina neagra. Multumiri!

  26. Si eu tocmai am scos-o din cuptor, a iesit minunata, am devorat o felie fierbinte! Am pus si ceva verdeata in ea si ne-a placut tare mult! A crescut ca nebuna! Cand am crestat-o s-a desfacut de tare ce-a crescut! Multumesc mult!

  27. laura draga mersi mult de tot pentru reteta absolut minunata de paine. ne place f mult. astazi am facuto a 2 oara (de fapt prietenul meu:D) si a iesit super buna si gustoasa. spor la bucatarit si la cat mai multe retete.

  28. Laura,
    Ce ma bucur ca am gasit aceasta reteta!!! Imi place pt ca este de post. Am o intrebare, pt ca am ratat putin pandispanul din cauza temperaturii, spune-mi te rog la ce temperatura coacem painea? 220 sau mai putin?

    Painea mai trebuie lasata in cuptor sau o scoatem imediat ce s-a copt?

    Multumesc frumos!
    Te pup

  29. O prietena a postat pe blog-ul ei , adresa ta. Asa am putut sa-ti citesc retetele. Azi am incercat aceasta reteta de painica. Nu pot sa-ti spun cat de buna si gustoasa a iesit. Este prima mea painica facuta cu mainile mele.

    Multumesc mult !

  30. super buna si gustoasa!!! a iesit nemaipomenita!!!

  31. de ziua mea am refacut reteta cu cantitate dubla de ingrediente, membrii familiei au ramas foarte impresionati de ce a iesit 🙂 uitati in linkul de mai jos dovada 😉

    astazi am facut paine din nou dar putin schimbata reteta: 200g faina alba 000, 100g macinis integral, 100g faina neagra si a iesit nemaipomenita!!! sotul meu vrea sa fac paine in fiecare zi 🙂

  32. Anonymous

    Laura draga, am facut si eu painica asta de 2 ori! urmarind pozele tale am constatat diferente fata de painica mea: dupa cele 40 de minute de stat la dospit, aluatul era frumos crescut in castron, dar cand l-am transferat din castron in tava s-a cam lasat..si nu avea "gropite" cum vad la aluatul tau..; apoi, dupa inca 20 de minute de stat in tava (pe hartie de copt), chiar daca tava a stat pe dulap (ca sa fie mai cald) totusi nu a crescut asa mult ca la tine..eu am facut din 500 gr. faina, la care am folosit un cubulet de 25 gr. drojdie..faina era tip 650..nu stiu totusi de ce painica mea nu arata ca a ta, chiar daca am respectat reteta..poate ai cateva idei de ajutor pentru painicile mele viitoare?!..multumesc, Daniela

  33. Daniela draga mea, ma gandesc ca totul depinde de faina. Incearca sa schimbi faina si lasa painica la dospit in cuptor. Daca ai un cuptor pe curent, lasa-l sa se incalzeasca 5 minute la 40 grade dupa care il stingi si lasi painica in cuptor cu becul aprins sa creasca. Dospeste minunat de bine.
    Dupa ce formezi painea pe hartia de copt, las-o mai mult de 20 de minute sa dospeasca. As zice sa o lasi inca 40 minute. O sa creasca la fel ca a mea sigur sigur.
    Pup cu drag!

  34. Laura, ce fel de faina ai folosit?

  35. Ne-a placut painea foarte tare. Eu sunt Mihai si am inca doi frati. Lui mami i-a iesit ca a ta.

    • Mihai, ma bucur mult ca v-a placut! Felicitari mamei tale! Sa va fie de bine!

  36. Draga Laura, am o mica dilema legata de prepararea painilor in general: nu am cuptor cu gradatie pt a stii cand sunt 220 sau 190 grade, si nici nu am pahare de gradatie pt zahar si sare ( cum le transform in lingurite sau lingura ca si unitate de masura?). De asemenea, habar nu am care este diferenta intre drojdie proaspata sau uscata, sau intre faina pt aluaturi dospit si cea normala 00. Te rog, ma poti ajuta pentru ca am mare incredere in retetele tale si vreau sa invat. Multumesc frumos!

  37. Laura : am facut si eu painea aceasta rapida ! Este super pufoasa si va ramane in viitor, cred, reteta preferata de paine pentru mine 🙂

  38. Buna Laura,

    Fac de ceva timp reteta asta de paine si toata lumea din familie este multumita. Auzind zilelele trecute o discutie, vreau sa te intreb daca la aceasta reteta pot adauga un pumn sau doi de tarate (complex orz, grau, secara)?
    Pot adauga taratea suplimentar la cantitatile din reteta sau trebuie sa reduc cantitatea de faina cu cantitatea de tarate adaugata?
    Poate ai alta reteta cu tarate si atunci te-as ruga sa mi-o impartasesti…
    Mai fac precizarea ca nu am foarte multa experienta cu aluaturile. Pana in prezent am facut doar aceasta reteta de paine si o reteta de pizza de la Laura Adamache.
    Multumesc anticipat si sa auzim de bine!

    • Lucian, cu siguranta Codruta iti va da un raspuns detaliat in aceasta privinta.
      O seara minunata sa ai!

  39. Imi cer scuze reteta de pizza este de la Codruta Popa.

  40. Iarta-ma, nu am intentionat sa te necajesc, eu am facut referire la o reteta de paine facuta de tine, de asta am indraznit sa-ti cer parerea.
    Imi cer scuze inca o data si iti urez multa sanatate!

    • Lucian, eu imi cer mii de scuze!! Mi-e teama ca am inteles gresit comentariul tau..Am crezut ca ii era adresat Codrutei si din aceasta cauza te-am sfatuit sa ii ceri parerea.
      Deci, daca am inteles bine, tu te referi chiar la aceasta paine. In acest caz, eu te-as sfatui sa faci astfel: la 400 g faina si 150 g de tarate, trebuie sa maresti cantitatea de apa, undeva la 300-330 ml. Adauga la inceput 300 ml de apa calduta, nu fierbinte, si daca aluatul nu este hidratat suficient, mai adauga inca 30 ml. Amesteca taratele cu faina si apoi adauga restul ingredientelor mentionate in reteta. Dupa ce formezi painea, o lasi la dospit 40 de minute si apoi o coci la 200°C, cuptor preincalzit, pentru 35-40 minute.

      Imi cer inca o data mii de scuze pentru neintelegere! O zi minunata iti doresc si abia astept sa imi spui cum a iesit painea.

  41. Lucian Mihalea

    Laura multumesc frumos, a fost o neintelegere, am sa-ti scriu dupa ce fac painea!

    Sa auzim de bine!

  42. Lucian Mihalea

    Buan Laura,

    Am facut de cateva ori paine dupa sfaturile tale si a iesit foarte buna. Multumesc inca o data!

    Lucian

    • Cu mult drag, Lucian! Ma bucur tare mult ca ti-a iesit si placut!
      Un weekend minunat sa ai!

  43. Comentez foarte rar, desi citesc aproape zilnic blog-ul tau si multe retete ale tale fac acum parte regulat din meniul familiei mele. Mi-a fost intotdeauna frica de framantat si nu m-as fi incumetat niciodata daca nu pierdeam o piesa de la masina de paine. Am incercat aceasta reteta simpla si mi-a iesit o paine mult mult mai buna decat cea facuta la masina. Nici cand am facut tort sau prajituri mai complicate nu am fost atat de incantata! Iti multumesc ca iti faci timp ca sa imparti cu noi gratuit atatea retete si sfaturi!
    PS Torta della nona e prajitura preferata a baietelului meu.

  44. SCHMITTAG

    BUNA LAURA. II PRIMA OARA CAND CITESC ACEST BLOG SI SUNT FOARTE MULTUMITA SA VAD CA SUNT RETETE CARE PUTEM SA LE FACEM SI PENTRU COPII ALERGICI.MULTUMESC MULT VOI INCEPE SA LE FAC.O MAMA INCANTATA

  45. Buna,Laura draga!Voiam sa-ti multumesc din suflet pentru reteta aceasta de paine!O fac de foarte multa vreme si,crede-ma, a iesit foarte bine, de fiecare data.As face-o zilnic,daca as putea,dar e mai greu cu un bebe de 8 lunie si jumatate :). Fac paine dupa reteta ta cu muuuult inainte de a se naste fetita,deci e “probata” de nenumarate ori 🙂 Iti doresc mult succes in continuare!

  46. Buna îți atașez poza cu prima mea pâine, urmând pașii tăi, dar am pus si faina integrala de grau am amestecat cu f alba

  47. Azi vremea din Anglia m-a “obligat” sa nu ies din casa si sa caut pe internet cele mai simple si mai rapide retete de paine. Google m-a ajutat si prima reteta aparuta a fost aceasta. Asa fericita sunt ca in sfarsit pot sa fac destul de repede o paine gustoasa, pufoasa, dar si crocanta. Abia astept sa o fac din nou.
    Va multumesc mult 🙂

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.