Tarta Bunicii – Torta Della Nonna

52 comentarii

Retete culinare Tarte – Tarta bunicii, Torta della nonna

Tarta bunicii felie

Tarta bunicii – Torta della nonna, este o tarta umpluta cu crema de vanilie, specifica bucatariei ligurice, dar foarte des intalnita si in Toscana sau Emilia-Romagna. Are un gust delicat, iar semintele de pin ii dau un farmec aparte. Este o tarta foarte simplu de facut si extraordinar de gustoasa. 

Ingrediente aluat Tarta bunicii – Torta della nonna (30 cm Ø)

  • 420 g faina
  • 225 g zahar
  • 6 galbenusuri
  • 150 g unt
  • 1 plic praf de copt
  • 1 varf sare
  • coaja de lamaie si vanilie (optional)
  • 2-3 linguri apa foarte rece (daca este nevoie)

Ingrediente crema vanilie

  • 1 l lapte
  • 6 galbenusuri
  • 160 g zahar
  • 100 g faina
  • coaja lamaie
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 varf cutit sare
  • 50 g samburi de pin (de pus pe deasupra)

Mod de preparare aluat

  • Mixam galbenusurile amestecate cu zaharul si untul la temperatura camerei pana se omogenizeaza.
  • Adaugam faina amestecata cu praful de copt, un varf cutit sare, coaja rasa de lamaie si framantam pana obtinem un aluat compact pe care-l invelim in folie de plastic si il bagam la frigider pentru 1 ora. Daca aluatul este prea compact, adaugam cateva linguri de apa foarte rece, de la frigider si framantam pana obtinem un aluat compact.
Preparare aluat tarta bunicii

Mod de preparare crema de vanilie

  • Frecam galbenusurile cu zaharul pana isi dubleaza volumul apoi adaugam faina.  Punem laptele la incalzit impreuna cu zaharul vanilinat . Cand este fierbinte, il luam de pe foc si il adaugam treptat  peste compozitia de galbenusuri si se mixeaza pana la omogenizare.
  • Il punem din nou pe foc mic si amestecam incontinuu pana se ingroasa ( cca 15 minute).
  • Stingem focul si o lasam sa se raceasca. Ca sa nu faca cojita deasupra punem pe suprafata cremei o folie de plastic.
Preparare crema de vanilie

Asamblare Tarta bunicii

  • Tapetam o forma de 30 cm diametru maxim, eventual de unica folosinta, cu unt si faina.
  • Impartim aluatul in doua parti. Intindem pe suprafata de lucru bine infainata prima foaie, care trebuie sa fie lejer mai mare decat a doua foaie. O asezam in tava stfel incat aluatul sa imbrace fundul si peretii formei.
  • Punem in centrul foii, crema complet rece, o intindem cu  o lingura pe toata suprafata foii du pa care o acoperim cu a doua foaie.
Tarta bunicii pudrata cu samburi de pin
  • Sigilam ambele foi, intepam foaia superioara si pudram tarta bunicii cu samburi de pin.
  • Coacem tarta cu crema de vanilie la 180°C, cuptor preincalzit, pentru 45 minute. O pudram cu zahar pudra vanilat si o servim dupa ce se raceste complet.
Tarta bunicii coapta cu samburi de pin

Pofta buna!!

Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Tarta bunicii
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi
3.51star1star1star1stargray Based on 64 Review(s)

52 Comentarii

  1. Super! E ffff bun!!!

  2. Multumesc Ina si mie-mi place taaaaare mult!! Pupiiiiic…

  3. Anonymous

    Super aspectoasa , shi ushor de facutr .
    Shi nu are de ce sa u fe shi gustosa .
    Se poate face shi cu branza de vaci proaspata , shi sa se serveasca la pashte , ca Pasca ( in loc de aluat de cozonac )
    F.F. buna .
    Multzumesc de ratzeta .
    Rodica -Stefania
    stefania_rodica@yahoo.com

  4. Ma bucur tare mult ca iti place Stefania draga!! Merge foarte bine umpluta cu branzica de vaci. Te pup!!

  5. Draga Laura, permite-mi te rog sa-ti spun “draga”…Reteta asta, pe care am incercat-o astazi, a facut ca micuta mea mofturoasa sa deschida gurite de lup. De noi nu mai spun nimic ca abia ne tragem sufletul dupa masa…. Iti multumesc mult pentru reteta.

  6. Draga mea Nicoleta cat ma bucur ca i-a placut fetitei tale!!! Eu iti multumesc ca ai incercat-o si tare ma bucur ca v-a placut!! Pupici voua!!

  7. Anonymous

    Draga Laura,felicitari, prajitura e excelenta.
    Sotul meu, italian , pugliese, a apreciat-o foarte mult,el nu e mare amator de dulciuri si nici nu gusta dulciurile de “cofetarie de cartier” pe care le gasesti in orasul meu natal, Tulcea.
    Vreau sa precizez ca Tulcea este un oras frumos, cu oameni minunati, dar…. cofetariile nu sunt punctul “forte”.
    Binenteles ca siturile culinare sunt foarte multe , dar al tau are ceva deosebit, inspira sinceritate, trezeste curiozitate, e prietenos si “amabil”. (felicitari celor care te-au ajutat sa-l realizezi).
    Cu siguranta voi incerca si alte retete ale tale, sunt incintata de abundenta retetelor italienesti ,care prezentate de tine par simplu de realizat.
    Inca o data, COMPLIMENTE
    Violeta

  8. Draga Violeta va multumesc tare mult, tie si sotului tau, ca v-a placut prajitura!! Am vizitat Tulcea cu ceva ani in urma si mi-a placut extraordinar de mult! Prajituri nu am mancat dar sunt convinsa ca sunt bune numai ca probabil difera fata de cele din Italia. Iti multumesc tare mult ca iti place blogul meu si retetele mele. Te pupic si te mai astept pe la mine cu mare drag!!

  9. buna laura! vreau sa incerc a 2-a reteta de pe blogul tau, torta de la nonna, si cel putin mie nu imi apar primele ingrediente din reteta – cele pt coca, desi pozele sunt acolo. poti sa vezi daca e ceva in neregula cu pagina sau sa mi le dai pe privat? multumesc 🙂

  10. Anonymous

    Buna!Nici mie nu imi apar ingredientele de la aluat, doar pozele!:( Am dat refresh,dar acelasi rezultat…
    Silvia

  11. Dragele mele Coralia si Silvia este chiar straniu ca nu le vedeti pentru ca eu le vad indiferent ce browser folosesc. Am sa le scriu din nou chiar acum!!

    Va pup si va multumesc ca mi-ati spus!!

  12. Buna Laura,
    pot sa spun ca am "pandit" publicarea acestei retete 😀
    M-au incantat foarte tare pozele de pe FB si eram tare curioasa sa vad cum sa face aceasta tarta(tartele sunt prajiturile mele preferate :P). Acuma, imi ramane o singura intrebare: daca putem folosi crema prezentata mai sus si ca atare intr_o alta prajitura fara sa mai fie nevoie sa o mai tratam termic(adica, fara sa o mai bagam la cuptor pentru niste zeci de minute).Multumesc frumos! Blogul acesta este o incantare!

  13. Arata fascinant Laura si cred ca e un vis frumos!!!!!! Sigur o voi proba! Imbratisari!

  14. Mirela draga mea, iti multumesc tare mult ca-ti place reteta. Si eu ador tartele, mai ales cele cu crema de vanilie si fructe de padure sunt divine.
    Sigur ca se poate folosi si la alte prajituri. Este una dintre cremele cele mei folosite pentru diverse dulciuri. Daca doresti o poti transforma in crema chantilly. Dupa ce se raceste, adaugi frisca batuta bat. De obicei amesteci crema si frisca in cantitati egale dar daca doresti poti pune mai putina frisca.
    Aici am o varianta a cremei de vanilie facuta cu pepene galben. Este divina!

    Tartellete cu crema de pepene galben

  15. Ruxy draga mea, este delicioasa. Sper tare mult sa-ti placa!! pup cu mare drag!!

  16. Anonymous

    Draga Laura,felicitari pentru toate retetele postate si pentru toata munca pe care o depui pe blogul tau si de care noi, ceilalti beneficiem din plin. Sunt un mare fan al tau. Am incercat cateva retete de ex. Treccia Russa,Fantani de dragoste,Ciambelle, Pizza 8 min la tigaie si mi-au iesit asa cum trebuiau.
    Acum am facut Torta della nonna. Am o intrebare: Ai gresit cumva la gramajul untului, 105gr scrii tu, sau asa trebuie sa fie?
    Eu am pus cam 200 gr ca sa fie aluatul compact. Iti multumesc anticipat si spor la lucru!! Marieta

  17. Marieta draga mea, multumesc din inima ca mi-ai atras atentia. Este vorba intr-adevar de 150 gr unt nu de 105 cum am scris. Sa iti spun ce s-a intamplat: reteta asta este printre primele postate pe blog si in urma cu 1-2 luni, am refacut-o si am reeditat-o si am gresit gramajul untului. Mii de scuze pentru acest lucru. Daca nici cu 150 gr nu iese o biluta compacta, nu mai adauga unt pentru ca iese prea grasa ci cateva linguri cu apa ffffff rece, de la frigider.
    Te pupic cu mare drag si iti multumesc ca ai incercat retetele mele.
    Sper mult sa-ti fi iesit cum trebuie tarta aceasta.

  18. Anonymous

    Laura,tarta a avut un succes nebun, deja am primit cerere de inca una, dar la sfarsitul saptamanii. Esti un izvor de inspiratie! Ce sa mai… cuvintele sunt prea sarace. Tu iti faci timp si sa ne raspunzi noua, faci si bunatati pe care le impartasesti cu noi si mai ai si grija de familia ta, serviciul tau. Esti de admirat. Toata stima fata de tine!
    Te imbratisez cu mare drag, Marieta.

  19. Marieta draga mea, iti multumesc din tot sufletul pentru cuvintele tale si ma bucur tare mult ca ti-a placut tarta.
    Cu mare drag impartasesc cu voi toate retetele care-mi reusesc cel mai bine si voi face acest lucru cu acelasi drag si in continuare.
    Sa ne ajute Dumnezeu sa fim sanatosi!!
    Te pupic cu mare drag!!

  20. Anonymous

    What i discover troublesome is to discover a blog that can capture me for a minute however your weblog is different. Bravo.

  21. Sa nu fie cu suparare dar nu e prea mult zahar in reteta? 225g in coca, 160g in crema… la prima vedere pare foarte mult zahar (nu am facut reteta asa ca e posibil sa spun prostii). In rest pare delicioasa, am sa o fac cu prima ocazie!

    • Miha, scumpa mea, este dulcica tarta, intr-adevar dar nu suparator de dulce. Daca totusi nu esti adepta unui gust mai dulce, poti, desigur, diminua zaharul din crema si din doca. Cam cu 20 de grame si dintr-o parte si din cealalta, obtii o tarta potrivit de dulce.
      Pup cu drag!!

  22. Dupa un an intreg in care tot prepar dintre retetele tale, cred ca merita sa scriu macar o data cat de mult apreciez munca ta si faptul ca le imparti cu noi.
    Gatitul nu e punctul meu forte, dar am facut aceasta prajitura pentru copilul meu si i-a placut la nebunie. Voi repeta experienta si voi incerca si altele, in speranta ca el va aprecia mai mult dulciurile facute in casa si nu imi va mai cere sa ii cumpar din comert.
    Cu drag,
    Sonia

    • Sonia, draga mea, ma bucur tare mult ca mi-ai scris!!
      Pup cu mare drag si te mai astept pe la mine!

  23. Buna Laura! Asta e a 4-a reteta pe care vreau sa o incerc de pe blogul tau pe care l-am descoperit in urma cu 2 saptamani. Primele 3 mi-au iesit perfect desi sunt incepatoare in ale bucatariei si vreau sa o incerc si pe aceasta. Multumesc pentru ceea ce faci. Sotul meu a fost incantat dupa fiecare masa ca si mine de astfel. Te pup!

    • Elena, draga mea, ma bucur tare mult ca iti plac retetele mele.
      Sper mult sa iti placa si torta della nonna. Este unul dintre dulciurile mele preferate!
      Pup cu drag!

  24. Mi-a iesit absolut perfect! A fost cea mai reusita prajitura/tarta din toate incercarile mele! A mancat si mama soacra si cumnatele mele si sotul… Mii de multumiri! Te pup cu drag!

  25. Draga Laura, ma tenteaza atat de mult minunatia asta de tarta! Spune-mi te rog cu ce as putea inlocui samburii de pin si.. o sugestie.. ce as putea face din cele 12 albusuri care raman?
    Multumesc mult.

    • Lara, draga mea, ii poti inlocui cu migdale sau cu alune de padure. Totusi te sfatuiesc sa folosesti mogdale pentru ca se potrivesc mai bine cu crema.
      Luni o sa postez o reteta minunata pentru albusurile ramase dupa sarbatori. Pana atunci, pune-le intr-un borcan si baga-le la congelator.
      Pup cu mare drag!!

  26. Multumesc mult!
    Ma bucur sa spun ca astazi am gasit si samburii de pin, va iesi ca la carte asa : )
    Voi pastra albusurile, am vazut pe Facebook ce minunatie ai pregatit din ele, asa ca astept reteta.
    Multumesc din nou, e o placere sa te stiu aici de fiecare data cand am nevoie de inspiration & help : )
    Te pup, numai bine xx

  27. Costescu Alexandra

    buna, sunt extraordinare retetele tale, te urmarezc zilnic, ma inspiri! spune-mi te rog de ce nu am putut sa intind foaia? (se sfarama)

    • Alexandra, scumpa, ma bucur tare mult ca iti plac retetele mele. De foarte multe ori, foaia se intinde foarte greu dupa ce o scoti din frigider. In acest caz, ai doua solutii: pui aluatul pe masa pudrata cu faina si incepi sa o aplatizezi lovind-o cu facaletul. Pur si simplu il lovesti, nu il intinzi. Il intorci de cateva ori in timp ce-l “bati” si mai pudrezi masa cu faina daca mai este nevoie.
      A doua metoda, este sa lasi aluatul pe masa pt 3-4 minute si apoi sa il framanti un picut, pana devine usor moale. Se intinde de minune si asa.
      Pup dulce!

  28. Buna! Tare as vrea sa incerc reteta…sper sa-mi iasa ca in poza 🙂 Dar totusi o intrebare: de unde iau forma din staniol ca din poza ta? …merci

  29. florentina

    bunaseara ,este super tortul dar cu albusurile ce putem sa facem va multumesc

  30. Buna Laura. Am facut aceasta tarta de vreo 3 ori. Excelenta! Felicitari! Insa mi-as dori sa transform cumva crema de vanilie in crema cu aroma de cacao sau cu ciocolata. Daca inlocuiesc faina cu cacaoa oare iese? sau sa topesc ciocolata? Ma ajuti te rog un pic…?

    Multumesc din suflet!
    Pupicei

  31. Foarte buna tarta, delicioasa. Crema seamana cu o budinca…poate ca mi-as fi dorit sa nu-mi fi crescut asa de mult coca. Ma gandesc ca data viitoare sa injumatatesc cantitatiile ingredintelor.
    Oricum, multumesc pt reteta. Este foarte buna.

  32. Ardelean Dana

    Draga Laura,
    Vreau sa-ti multumesc pentru reteta, este absolut divina, am facut aceasta tarta ieri dupa-masa si a iesit absolut minunata!
    De cand sunt insarcinata cu cel de-al doilea copil poftesc la prajituri mai mult ca oricand 🙂
    Nu sunt experta in prajituri dar toate detaliile tale m-au facut aseara in ochii sotului si baietelului cea mai buna cofetareasa.
    Dupa ce nasc (peste aprox.1luna) promit ca mai incerc si alte retete de prajituri.
    Te pup!

    • Draga mea, sarcina usoara iti doresc si un bebe frumos si sanataos!
      Te pupic cu drag si ma bucur ca ti-a placut tarta!

  33. anastasia

    Salut, imi plac foarte tare retetele tale, le incerc una cite una si sunt foarte bune dar pentru tarta aceasta aluatul se imaparte in doua? prima parte pentru ca sa acoperim tava si a doua pentru ca sa acoperim crema?

    • Anastasia, draga mea, ma bucur tare mult ca iti plac retetele mele.
      Da, aluatul se imparte in doua parti egale. Prima o aseazi pe fundul tavii, adaugi crema si o acoperi cu a doua foaie.
      Pup cu drag!

  34. Wow! Looks delicious. I need to make it:)

  35. Servicii Funerare

    Felicitari, arata delicios si pe deasupra nu este greu de realizat.

  36. Draga Laura te rog daca se poate as dori si ceva retete pt,diabetici.

    Multumec si felicitari pt. tot

  37. liliana bouladoux

    Buna seara am incercat aceasta reteta si a iesit un deliciu. Am pus 50g de zahar in plus la crema caci baietii mei prefera putin mai dulce. Multumesc anticipat. Am postat pe Fb pozele si cu mentiunea de rigoare a autorului retetei.

  38. Buna, am vrut sa fac inseara asta tarta ta si habar nu am dince motiv, aluatul nu s a legat. Am un castron plin de frimituri. Cu chiu cu vai le am lipit cit de cit si le am bagat la frigidet vreo 2 ore sperind ca si revine. Din pacate, nu. Ce sa fac. Ce am gresit? Am respectat reteta si pasii intocmai. Multumesc.

    • Corina, draga mea, daca s-a intamplat acest lucru inseamna ca a fost vina tipului de faina folosit. Fiecare faina absoarbe in mod diferit ingredientele lichide. Daca se mai intampla acest lucru, adauga cate 1-2 linguri cu apa/lapte si framanta pana se compacteaza aluatul.
      Te pup!

  39. Crema a iesit super si ca textura si la gust. Insa crusta nu prea a iesit ok, poate mai trebuia sa pun cum ai zis tu apa rece, dar nu stiam cat trebuie sa fie de tare aluatul.
    Mersi pentru idee oricum. In poza ta arata foarte apetisanta tarta!

    • Draga Deea, aluatul poate iesi diferit si asta se datoreaza tipului de faina folosit. Niciodata nu se adauga mai mult de 1-2 linguri de apa rece. Apa se foloseste doar pt a lega aluatul, nu pentru a-l face mai moale.
      Pup cu drag!

  40. Am o intrebare.. in Statele Unite nu gasesc praf de copt la pliculet. Exista doar baking soda si baking powder la cutie mare. Oare cat baking powder ar trebui sa folosesc pentru aceasta reteta? Multumesc pentru raspuns, ador retetele tale, sunt singurele care imi ies mereu impecabil, fara frustrari si fara a fi nevoita sa modific nespuse cantitati.

    • Ralisa, poti folosi 6 g de praf de copt. Sper tare mult ca praful de copt care se gaseste la voi sa aiba aceeasi actiune ca cel din Europa. In general, la 500 g de faina, se folosesc 7 g de praf de copt.

  41. M-am intors pentru a vedea daca mi-ai raspuns si iata ca pot sa incerc tarta in weekend! Multumesc mult, nu stiam ca la 500 g se folosesc 7 g de praf de copt, asta imi va folosi la multe alte retete. Sunt mare fana a acestor tipuri de prajituri, tarta ta cu ricotta e my dessert staple! Mult succes pe mai departe!

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.