Tort rapid de ciocolata


Tort rapid de ciocolata, reteta simpla de tort cu crema de ciocolata

Tort rapid de ciocolata
Tort rapid de ciocolata, reteta simpla de tort cu crema ganache

Saptamana trecuta sotul meu a fost plecat intr-o delegatie si desi mi-am promis sa il astept cu un tort mai sofisticat, nu am reusit. Am avut, si inca am, o perioada foarte aglomerata, asa ca am ales sa ii fac un tort de ciocolata simplu si rapid. Pentru prepararea blatului avem nevoie de circa 5 minute, iar crema este un ganache de ciocolata neagra cu tonka.

Bineinteles ca puteti alege o alta crema, va recomand crema de lapte cu crocant de nuci, este excelenta in combinatie cu blatul de ciocolata. Consistenta blatului este densa si umeda, dar daca doriti sa il insiropati, puteti alege un sirop usor alcoolizat sau un sirop de vanilie in cazul in care vor manca si cei mici din el. Din ingredientele blatului tortului de ciocolata vom obtine doua foi mai groase sau 3 foi mai subtiri. Eu am vrut 3 foi groase, asa ca am copt doua blaturi. Din fiecare blat am obtinut cate doua foi, pentru tort am folosit doar 3 foi, una am congelat-o pentru un viitor desert.

Reteta Tort Rapid de Ciocolata – Ingrediente (forma 18 cm ø)

Blat rapid de ciocolata – Ingrediente

  • 150 g faina
  • 170 g zahar
  • 170 g unt
  • 3 oua mari
  • 50 g cacao (am folosit cacao olandeza)
  • 4 g praf copt
  • 1 varf cutit bicarbonat
  • 1 varf cutit sare
  • 1 pastaie de vanilie (doar semintele)

Ganache de ciocolata cu tonka – Ingrediente

  • 400 ml smantana naturala pentru frisca
  • 350 g ciocolata lapte/neagra (50% continut cacao)
  • 1/4 pastaie tonka rasa

Blat rapid de ciocolata – Mod de preparare

  • Intr-un vas punem untul moale, zaharul, sarea, ouale, cacaua, faina amestecata cu praful de copt si bicarbonatul, ulterior cernuta printr-o sita deasa, si semintele pastaii de vanilie.
  • Mixam toate ingredientele pana la omogenizare, nu mai mult. In cazul in care consistenta este mai densa decat cea din poza de mai jos, adugam 2 linguri cu lapte.

blat-rapid-tort

  • Tapetam forma cu unt si faina, adaugam aluatul in forma, il nivelam si il coacem in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru cca 25 de minute.
  • Dupa 20 de minute de coacere infigem o scobitoare in centrul blatului. Daca iese curata, il scoatem din cuptor, in caz contrar, il mai lasam inca 5-10 minute la copt.
  • Lasam blatul sa se raceasca 5-10 minute in forma, apoi il scoatem din forma si il punem pe un gratar unde il vom lasa sa se raceasca complet. Dupa ce s-a racit, il taiem in 2-3 foi.

Ganache de ciocolata si tonka – Mod de preparare

  • Taiem ciocolata in bucatele mici.
  • Punem smantana lichida intr-o craticioara si adaugam tonka rasa fin. In momentul in care smantana este foarte fierbinte (atentie, nu trebuie sa fiarba deloc), stingem focul si adaugam ciocolata rasa.
  • Amestecam pana cand ciocolata este complet topita, o lasam crema sa se raceasca la temperatura camerei, apoi o punem in frigider pentru cca 20-30 de minute.
  • Mixam crema pana cand isi dubleaza volumul si se deschide la culoare.

Ganache de ciocolata si tonka - Mod de preparare

Asamblare tort rapid de ciocolata cu ganache de ciocolata

  • Asezam prima foaie de blat pe o farfurie sau un platou si, cu ajutorul unui sac a poche, formam un strat uniform de crema de ciocolata. Il nivelam cu grija, adaugam a doua foaie peste crema, formam un alt strat de crema, iar peste ea ultima foaie de blat.

Asamblare tort de ciocolata rapid

  • Punem crema ramasa intr-un sac à poche si o distribuim din loc in loc pe suprafata tortului. Punem tortul rapid de ciocolata in frigider pentru cca 1-2 ore.
  • Il scoatem din frigider  cu 20 de minute inainte de a-l servi. Il pudram cu putina cacao si il gustam cu pofta. Este foarte gustos si rapid de facut.

Tort rapid de ciocolata - felie

Pofta buna!

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Tort rapid de ciocolata
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
41star1star1star1stargray Based on 105 Review(s)

49 comentarii la “Tort rapid de ciocolata

  1. Co spune:

    Buna Laura
    Am o dilema, am respectat reteta pt ganache insa mi a iesit moale, exact ca un lapte cu cacao. Ce am gresit?
    Mersi

    • Laura Adamache spune:

      Draga Co, smantana a inceput sa fiarba inainte de a stinge focul? Ai incercat sa o mixezi dupa ce s-a racit?

  2. Costiana spune:

    Buna Laura, te urmaresc de mult si am incercat cateva retete care au iesit super.
    Am facut si tortul acesta, care a fost minunat si super delicios. Eu de obicei fac chessecakeuri pentru ca blaturile copate mi s au lasat mereu..dar acest blat a iesit magnific!! Eu doar l am insiropat putin.(asa le prefer)
    Iti multumesc pentru reteta!

  3. Raluca spune:

    Mie nu prea imi creste blatul.Iese foarte bun,aromat,textura ok,un pic umed..dar pentru cantitatile din reteta imi iese cam pentru o singura foaie

    • Laura Adamache spune:

      Draga Emilia, trebuie sa folosesti si praf de copt si bicarbonat. Bicarbonatul potenteaza actiunea prafului de copt si accentueaza culoarea data de cacao.

  4. Elena spune:

    Bună ziua!Am testat reteta si a iesit super delicios.As dori sa incerc sa nu folosesc produse lactate.La blat se poate înlocui untul cu margarina?

  5. Anca spune:

    Bună, Laura! Aș vrea să fac acest tort, și pentru că e de aniversarea zilei mele de naștere aș vrea să îl fac după pofta mea! ?? Și anume ciocolată din plin, numai că mi-ar plăcea să pun și cireșe /vișine în cremă. Nu ar trebui să afecteze cu ceva consistenta cremei, nu? Și mai am două întrebări- când spui bicarbonat te referi la bicarbonat de sodiu sau de amoniu? Și aș putea înlocui păstaia de vanilie cu esență? Mulțumesc mult!

    • Laura Adamache spune:

      Draga Anca, sigur poti pune visine sau cirese in crema. Daca sunt conservate in sirop, sa le scurgi bine inainte. Am folosit bicarbonat de sodiu si da, poti inlocui pastaia de vanilie cu esenta, dupa gustul personal. Te imbratisez!

  6. Anca spune:

    Draga Laura, am facut tortul si a fost mai mult decat delicios! Si combinat cu visine e o splendoare. Am trimis si o fotografie cu tortul, dar probabil inca nu ai vazut-o. Multumesc 🙂

    • Laura Adamache spune:

      Sa va fie de bine, draga mea! Ma bucur mult ca ti-a placut! Ma uit acum dupa poza, sigur trebuie sa o gasesc in arhiva.

  7. Maria spune:

    Buna Laura, am incercat aceasta reteta insa blatul de tort a crescut ca un musuroi, partea de sus nefiind coapta nici dupa 30 min, in timp ce baza aproape ca s-a ars. Am folosit coacere conventionala+ventilator. Poate trebuia omogenizata mai mult compozitia? Nu am exagerat cu asta, incercand sa respect cele scrise de tine. Multumesc!

    • Laura Adamache spune:

      Maria, in niciun caz nu trebuie folosit ventilatorul. Data viitoare, coace blatul doar cu functia traditionala, caldura de jos si de sus.

  8. Adriana spune:

    cite portii ies din acest tort? Am 36 invitati. Ma gindesc sa triplez cantitatea si sa fac in tava dretunghiulara 22,5 cm x 32.5 cm. sau poate chiar quadruplata? sfaturi?

  9. Raluca Raducanu spune:

    Buna ziua, imi permiteti sa particip cu reteta dvs la un concurs pe facebook? In cazul in care castig concursul reteta va fii publicata in cartea cu retete de prajituri nestle. Am facut de mai multe ori acest tort si este o reteta delicioasa❤. Multumesc mult in avans.

    • Laura Adamache spune:

      Draga Raluca, daca faci tu reteta si nu o copiezi de pe blogul meu, da, o poti folosi, cu mentiunea sursei.
      Bafta la concurs!

  10. Dacian spune:

    Buna,

    ce smanatana se poate folosi?

    Se poate folosi smantana lichida pentru gatit? Sau doar smantana dulce?

    Multumesc,
    Dacian

    • Olivia spune:

      Buna, Laura!
      Excelent tort! L-am facut de câteva ori.
      Am 2 intrebari:
      1. Poate fi congelat? Eu am mai congelat tort de ciocolata dar crema era cu unt, nu continea smantana lichid, de aceea intreb. Cel cu unt sta congelat f bine și apoi e chiar foarte ok, nu se simte nicio diferenta.
      2. Smantana pt gatit si smantana pt frisca de la aceelasi producator, D, mie mi se pare ca sunt la fel, deci acelasi lucru. Nu? Daca e smantana lichida cu 32% grasime, aia e, indiferent ce scrie pe ambalaj ca ar fi, nu?
      Mulțumesc

      • Laura Adamache spune:

        Draga mea, da, se poate congela fara probleme. Referitor la smantana, trebuie neaparat sa folosesti smantana pentru frisca, nu pentru gatit.
        Cu mult drag!

  11. Mima spune:

    Am incercat astazi reteta dar nu se intareste deloc crema 🙁 Am incalzit smantana pe baie de aburi si nu am lasat-o sa fiarba. Nu se intareste deloc oricat mixez. Am adaugat un intaritor de frisca si o las la frigider pana maine, aveti vreun sfat?

    • Laura Adamache spune:

      Draag Mima, imi cer scuze ca raspund atat de tarziu, dar sunt convinsa ca pana a doua zi, crema ta s-a intarit.
      Am dreptate?

  12. Simona Mitu spune:

    Buna, Laura,
    Am facut acest tort si este un tort delicios.
    Pentru blat am respectat ceea ce ai mentionat in pasii de procedura ai acestuia, il coc pe functia caldura sus/ jos insa blatul se crapa deasupra. Stii cumva de ce se intampla acest lucru?

  13. Anca spune:

    L-am făcut astăzi dar blatul mi-a ieșit uscăcios, sfarmos și abia l-am mutat ca sa îl asamblez ca s-a crăpat. Am făcut doua blaturi, adică de doua ori cantitatitatile indicate, deoarece am doar forma de 26 și nu ieșea suficient de înalt încât sa îl pot tăia. Asta sa fi fost greșeala?🤔

  14. Liliana spune:

    Un tort excelent! Il fac ori de cate ori am ocazia. E atat de simplu si usor de facut incat si copiii mei il pregatesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor