Clatite

FacebookEmailPrintFriendlyShare

Retete culinare Incepatori – Clatite

Platou-Cu-Clatite

De cate ori ma gandesc la bunica mea, simt parfum de clatite si vanilie. Poate parea ciudat acest lucru, dar chiar si dupa atatia ani de la disparitia ei, eu inca simt foarte clar si viu acest parfum. In bucataria mica, mobilata in culori vii, vinerea se faceau clatite fragede si bune. Si cand spun clatite, ma refer la un munte intreg, vreo 30-40, umplute cu gemuri, dulceturi, fructe proaspete, stropite din belsug cu miere sau imbracate intr-o hainuta fina de zahar vanilat. Prietenele mele deja stiau ca vinerea e ziua de rasfat dulce, asa ca ma cautau sub diferite pretexte la bunica si niciodata nu refuzau invitatia de-a se opri la o portie de clatite parfumate si fierbinti. Si eu eram atat de mandra cand le vedeam cu cata pofta mancau clatitele! Nimeni nu facea clatite ca bunica mea! Chiar daca se intampla sa ne certam in timpul saptamanii, un lucru atat de obisnuit cand suntem copii, vinerea clatitele ne impacau. Preferatele mele erau clatitele simple, umplute doar cu putin zahar tos, stropite cu miere de tei si inca de atunci le serveam alaturi de o cana cu ceai.

Multi ani, ani in care bucataria nu reprezenta pentru mine decat locul in care mancam, m-am multumit cu faptul ca aveam clatitele imbietoare in farfurie, apoi intr-o buna zi am intrebat-o pe bunica mea cum se prepara. Imi amintesc si acum cu o claritate incredibila momentul in care am intrebat-o acest lucru. Tocmai turna in tigaia incinsa un polonic de aluat de clatite, iar intrebarea mea a luat-o prin surprindere. Se pare ca inca eram destul de mica pentru o intrebare atat de mare.:) Si-a intors spre mine chipul bland si mi-a spus ca astepta intrebarea asta din partea mea, dar nu atat de curand. Si mi-a mai spus, ca intr-o zi voi gati la fel de bine ca ea, lucru care m-a surprins in momentul acela. Am intrebat-o de unde stia ca asa va fi si mi-a spus: “Daca ti-as fi propus eu sa te invat sa faci clatite, nu era acelasi lucru. Ca sa faci un lucru cu adevarat bun, dorinta trebuie sa plece de la tine. Tu trebuie sa simti ca vrei sa-l faci. Din inima pornesc toate lucrurile bune si frumoase”.

Dupa mai bine de 30 de ani, nu mi-am schimbat preferintele…umplu clatitele tot cu zahar si le savurez langa un ceai fierbinte.  Si chiar daca bunica nu mai e si nici atmosfera calda din mica ei bucatarie, amintirea acelor zile cu parfum de vanilie imi va ramane vesnic vie in suflet.

Ingrediente – Clatite (12 bucati)

  • 250 g faina
  • 550 ml lapte
  • 3 oua
  • 40 ml ulei/unt topit
  • 1 varf cutit sare
  • 1 pastaie vanilie (doar semintele)

Mod de preparare – Clatite

  • Punem ouale intr-un vas, adaugam sarea si amestecam pana se omogenizeaza. Cernem faina si o adaugam treptat in vas, cate 2-3 linguri deodata. Amestecam foarte bine. Daca la inceput observam prezenta unor mici cocoloase in aluatul de clatite, acest lucru se va regla pe parcurs ce adaugam faina.
  • Amestecam laptele la temperatura camerei cu uleiul (facem acest lucru ca sa impiedicam formarea cocoloaselor din aluatul de clatite).
  • Cand aluatul incepe sa capete consistenta, adaugam cate 50-60 ml din mixul de lapte si ulei si amestecam pana cand aluatul devine din nou fluid.

Preparare-aluat-clatite

  • Continuam, adaugand alternativ faina si lapte, si amestecam bine dupa fiecare portie adaugata aluatului.
  • In compozitia finala, incorporam semintele unei pastai de vanilie, apoi lasam aluatul 20 -30 de minute pe masa din bucatarie.

Preparare-aluat-clatite

  • Incalzim, la foc mediu, o tigaie antiaderenta si o ungem cu foarte putin ulei sau unt.
  • Punem un polonic de aluat de clatite in tigaia incinsa. Coacem clatitele, in tigaia incinsa si unsa de fiecare data cand adaugam aluat, cate 1-2 minute pe fiecare parte, apoi le scoatem pe o farfurie.
  • Le umplem cu zahar, gem, dulceata, crema de vanilie sau ciocolata si le servim.

Clatite-detaliu-final

Pofta buna!

reteta-clatite

Sumar
Voteaza reteta
Nume Reteta:
Clatite
Publicata:
Timp preparare:
Timp coacere:
Timp total preparare:
Voturi
3.5 Based on 77 Review(s)

Iti place reteta? Aboneaza-te acum si primesti retetele noi in adresa ta de e-mail

Comentarii

    • Laura

      Sorin, nu stiu. Eu zic ca daca te-ai dus si ti-ai facut o portie de clatite imediat dupa ce ai vazut reteta, da, poti sa imi multumesti.:)

  1. Maria

    Prepar clatitele dupa aceeasi reteta, insa eu pun compozitia la frigider 1-2 ore si apoi le coc. Oricum ies delicioase si mai conteaza si cu cele le umpli…..

    • Laura

      Cand mi-e foarte foarte pofta de clatite, la mine nu mai exista deloc perioada de repaus, dar de multe ori fac aluatul de clatite chiar si cu o zi inainte, apoi il mai subtiez cu putin lapte.

    • Laura

      Lucian, nu am adaugat niciodata praf de copt in aluatul de clatite, dar sigur poti incerca sa adaugi 6-7 g de praf de copt. Trebuie sa lasi aluatul la odihna pentru circa 30-45 de minute inainte de-a le coace.
      Sa ne spui cum au iesit.

    • Laura

      Rocsy, scumpa, eu fac des clatite in ultima perioada. Nu reusesc sa ma satur de ele.
      Pup cu drag!

  2. turbo

    ce bine arata clatitele mi-ai facut pofta, sper sa am timp saptamana asta sa-mi fac clatite cu gem

    • Laura

      Turbo, merita sa iti faci timp pentru o portie de clatite. Sunt foarte foarte bune.

  3. Nyto

    Cu aceasta poveste, despre bunica ta , mi-am adus aminte si eu de bunica mamei care de fiecare data cand mergeam la ea pregatea cate ceva bun de mancare(nu neaparat ceva dulce).Am iubit-o si eu foarte mult pe bunica si o pastrez in suflet .Iti multumesc pentru retetele pe care le postezi si pe care cu mare drag le citesc si le incerc(unele imi ies f bune iar altele mai trebuiesc muncite de catre mine).Te pup si iti doresc multa sanatate!
    Eu locuiesc in Italia-Bologna.

    • Laura

      Draga Nyto, ma bucur mult ca ti-a placut articolul.
      Te pup cu drag si iti multumesc pentru vizita!

  4. Eurotrip

    A venit si timpul in care nici pentru mine bucataria nu mai e doar un loc unde mananc, a devenit locul unde raman singura cu gandurile mele :) … e si un mod de relaxare bucataritul

  5. Poliana

    Arata minunat clatitele tale Laura, sunt prezentate intr-o nota rustica, speciala! Te pup

  6. sorin

    servus, Laura !

    felicitari pentru retetele tale !

    sunt foarte bine prezentate !

    am o intrebare la tine ….inainte vreme puteam sa le salcez in format pdf. de pe site-ul tau, acum vad ca nu se mai poate, oare de ce ?

    • Laura

      Buna seara, Sorin,

      Acum se pot din nou salva sau printa. Am modificat de curand tema si inca nu apucasem sa instalez pluginul.
      Acu e totul ok.

  7. Didi

    Pe bunica ai mostenit-o ;)
    Am intrat aproape zilnic pe aici dar tot reorganizai la site si nu mai gaseam retete mai vechi la care imi aminteam sa verific diverse chestii. Acum este totul ok cred ..

    • Laura

      Draga mea, inca nu am terminat totul de organizat. O mutare de genul asta cere destul de mult timp.
      Te pup!

  8. Didi

    n-am nimic de spus in particular dar nu gasesc rubrica “contact” respectiv un mail…

    producatorii cum pot sa te contacteze pt eventuale colaborari?

    • Laura

      Didi, draga mea, exista si in sidebar si acum si in meniul de sus adresa de contact. In sidebar, il gasesti sub forma de pliculet.

  9. incepator

    M am luat di eu dupa reteta asta si am respectat o pana la ultimul detaliu..nu a iesit nimic..nu recomand nimanui daca faceti pentru prima oara si nu stiti cum trebuie s arate de fapt aluatul de clatite

  10. cristian

    incepatorule daca nu au esit cum trebue manancale cu lingura ca pe ciorba si mai incearca odata. astazi am facut prima data clatite si sant foarte bune.

  11. iulian

    Am incercat multe retete de clatite si nu mau convin!aceasta am sa o pastrez
    ca este cea mai buna .va multumesc

  12. Dianamudava

    O descriere emotionanta…si sunt convinsa ca rezultatul este pe masura! Multumesc ca de fiecare data ne împărtășești din experienta ta cu multa rabdare si intr-un mod inedit,fiecare reteta are o poveste! Esti sursa mea de inspirație :-)

  13. Bety

    Eu eram cartonată pe o rețetă de clătite care avea apa minerală… Azi nu am avut și am încercat rețeta postată de tine. Mi-au ieșit 13 clătite grozave, chiar dacă în loc de semințe de vanilie am pus un plic de zahăr vanilat. Mulțumesc pentru rețeta de clatite! E minunată și am să o repet negreșit.

    • Laura

      Sa iti fie de bine, draga mea! ma bucur mult ca ti-au placut clatitele!

  14. Irinah

    Sunt un dezastru cand vine vorba de clatite,cu reteta ta mi-au iesit cele mai bune clatite din viata mea,fara nici un fel de exagerare!!!multumesc frumos

  15. Elena

    F.f.f. bune. Am incercat la plezneala, am facut exact cum spune reteta dar au iesit ca de la cofetarie.
    Multumesc pt reteta Laura. Acum a devenit si reteta mea :) Salutari si urari de bine din Canada.

Trackbacks

  1. […] de cirese este una dintre noile mele pasiuni dulci, ca sa spun asa. Perfecta pentru o portie de clatite fierbinti, intinsa pe o felie de paine sau mancata asa cum este, eventual cu ajutorul unei lingurite ceva mai […]

Lasa un comentariu:

Vrei sa faci reteta de mai sus? Ai nevoie de ajutor? Ai facut-o? Ti-a placut? Impartaseste cu noi impresiile tale!


2 + = 6

Editare comentariu:
Pot fi utilizate etichete si atribute HTML in redactarea comentariului.