Clatite

Retete culinare Incepatori – Clatite

Clatite Platou

De cate ori ma gandesc la bunica mea, simt parfum de clatite si vanilie. Poate parea ciudat acest lucru, dar chiar si dupa atatia ani de la disparitia ei, eu inca simt foarte clar si viu acest parfum. In bucataria mica, mobilata in culori vii, vinerea se faceau clatite fragede si bune. Si cand spun clatite, ma refer la un munte intreg, vreo 30-40, umplute cu gemuri, dulceturi, fructe proaspete,  stropite din belsug cu miere sau imbracate intr-o hainuta fina de zahar vanilat. Prietenele mele deja stiau ca vinerea e ziua de rasfat dulce, asa ca ma cautau sub diferite pretexte la bunica si niciodata nu refuzau invitatia de-a se opri la o clatita parfumata si fierbinte. Si eu eram atat de mandra cand le vedeam cu cata pofta le mancau! Nimeni nu facea clatite ca bunica mea! Chiar daca se intampla sa ne certam in timpul saptamanii, un lucru atat de obisnuit cand suntem copii, vinerea clatitele ne impacau. Preferatele mele erau clatitele simple, umplute doar cu putin zahar tos, stropite cu miere de tei si inca de atunci le serveam alaturi de o cana cu ceai.

Multi ani, ani in care bucataria nu reprezenta pentru mine decat locul in care mancam, m-am multumit cu faptul ca aveam clatitele imbietoare in farfurie, apoi intr-o buna zi am intrebat-o pe bunica mea cum se prepara. Imi amintesc si acum cu o claritate incredibila momentul in care am intrebat-o acest lucru. Tocmai turna in tigaia incinsa un polonic de aluat de clatite, iar intrebarea mea a luat-o prin surprindere. Se pare ca inca eram destul de mica pentru o intrebare atat de mare.:) Si-a intors spre mine chipul bland si mi-a spus ca astepta intrebarea asta din partea mea, dar nu atat de curand. Si mi-a mai spus, ca intr-o zi voi gati la fel de bine ca ea, lucru care m-a surprins in momentul acela. Am intrebat-o de unde stia ca asa va fi si mi-a spus: “Daca ti-as fi propus eu sa te invat sa faci clatite, nu era acelasi lucru. Ca sa faci un lucru cu adevarat bun, dorinta trebuie sa plece de la tine. Tu trebuie sa simti ca vrei sa-l faci. Din inima pornesc toate lucrurile bune si frumoase”.

Dupa mai bine de 30 de ani, nu mi-am schimbat preferintele…le umplu tot cu zahar si le savurez langa un ceai fierbinte.  Si chiar daca bunica nu mai e si nici atmosfera calda din mica ei bucatarie, amintirea acelor zile cu parfum de vanilie imi va ramane vesnic vie in suflet.

Ingrediente – Clatite (12 bucati)

  • 250 g faina
  • 550 ml lapte
  • 3 oua
  • 40 ml ulei/unt topit
  • 1 varf cutit sare
  • 1 pastaie vanilie (doar semintele)

Mod de preparare Clatite

  • Punem ouale intr-un vas, adaugam sarea si amestecam pana se omogenizeaza. Cernem faina si o adaugam treptat in vas, cate 2-3 linguri deodata. Amestecam foarte bine. Daca la inceput observam prezenta unor mici cocoloase in aluat, acest lucru se va regla pe parcurs ce adaugam faina.
  • Amestecam laptele la temperatura camerei cu uleiul (facem acest lucru ca sa impiedicam formarea cocoloaselor din aluatul de clatite).
  • Cand aluatul incepe sa capete consistenta, adaugam cate 50-60 ml din mixul de lapte si ulei si amestecam pana cand aluatul devine din nou fluid.

Preparare aluat clatite

  • Continuam, adaugand alternativ faina si lapte, si amestecam bine dupa fiecare portie adaugata aluatului.
  • In compozitia finala, incorporam semintele unei pastai de vanilie, apoi lasam aluatul 20 -30 de minute pe masa din bucatarie.

Aluat clatite

  • Incalzim, la foc mediu, o tigaie antiaderenta si o ungem cu foarte putin ulei sau unt.
  • Punem un polonic de aluat de clatite in tigaia incinsa. Coacem clatitele, in tigaia incinsa si unsa de fiecare data cand adaugam aluat, cate 1-2 minute pe fiecare parte, apoi le scoatem pe o farfurie.
  • Le umplem cu zahar, gem, dulceata, crema de vanilie sau ciocolata si le servim.

Clatite detaliu

Pofta buna!

clatite

Sumar
Nume Reteta:
Clatite
Publicata:
Timp preparare:
Timp coacere:
Timp total preparare:
Voturi
3.5 Based on 51 Review(s)

Comentarii

    • Sorin, nu stiu. Eu zic ca daca te-ai dus si ti-ai facut o portie de clatite imediat dupa ce ai vazut reteta, da, poti sa imi multumesti.:)

  1. Prepar clatitele dupa aceeasi reteta, insa eu pun compozitia la frigider 1-2 ore si apoi le coc. Oricum ies delicioase si mai conteaza si cu cele le umpli…..

    • Cand mi-e foarte foarte pofta de clatite, la mine nu mai exista deloc perioada de repaus, dar de multe ori fac aluatul chiar si cu o zi inainte, apoi il mai subtiez cu putin lapte.

    • Lucian, nu am adaugat niciodata praf de copt in aluatul claisc de clatite, dar sigur poti incerca sa adaugi 6-7 g de praf de copt. Trebuie sa lasi aluatul la odihna pentru circa 30-45 de minute inainte de-a le coace.
      Sa ne spui cum au iesit.

    • Rocsy, scumpa, eu le fac des des in ultima perioada. Nu reusesc sa ma satur de ele.
      Pup cu drag!

  2. Nyto

    Cu aceasta poveste, despre bunica ta , mi-am adus aminte si eu de bunica mamei care de fiecare data cand mergeam la ea pregatea cate ceva bun de mancare(nu neaparat ceva dulce).Am iubit-o si eu foarte mult pe bunica si o pastrez in suflet .Iti multumesc pentru retetele pe care le postezi si pe care cu mare drag le citesc si le incerc(unele imi ies f bune iar altele mai trebuiesc muncite de catre mine).Te pup si iti doresc multa sanatate!
    Eu locuiesc in Italia-Bologna.

    • Draga Nyto, ma bucur mult ca ti-a placut articolul.
      Te pup cu drag si iti multumesc pentru vizita!

  3. A venit si timpul in care nici pentru mine bucataria nu mai e doar un loc unde mananc, a devenit locul unde raman singura cu gandurile mele :) … e si un mod de relaxare bucataritul

  4. sorin

    servus, Laura !

    felicitari pentru retetele tale !

    sunt foarte bine prezentate !

    am o intrebare la tine ….inainte vreme puteam sa le salcez in format pdf. de pe site-ul tau, acum vad ca nu se mai poate, oare de ce ?

    • Buna seara, Sorin,

      Acum se pot din nou salva sau printa. Am modificat de curand tema si inca nu apucasem sa instalez pluginul.
      Acu e totul ok.

  5. Pe bunica ai mostenit-o ;)
    Am intrat aproape zilnic pe aici dar tot reorganizai la site si nu mai gaseam retete mai vechi la care imi aminteam sa verific diverse chestii. Acum este totul ok cred ..

    • Draga mea, inca nu am terminat totul de organizat. O mutare de genul asta cere destul de mult timp.
      Te pup!

  6. n-am nimic de spus in particular dar nu gasesc rubrica “contact” respectiv un mail…

    producatorii cum pot sa te contacteze pt eventuale colaborari?

    • Didi, draga mea, exista si in sidebar si acum si in meniul de sus adresa de contact. In sidebar, il gasesti sub forma de pliculet.

  7. incepator

    M am luat di eu dupa reteta asta si am respectat o pana la ultimul detaliu..nu a iesit nimic..nu recomand nimanui daca faceti pentru prima oara si nu stiti cum trebuie s arate de fapt aluatul de clatite

  8. cristian

    incepatorule daca nu au esit cum trebue manancale cu lingura ca pe ciorba si mai incearca odata. astazi am facut prima data sant foarte bune.

  9. Dianamudava

    O descriere emotionanta…si sunt convinsa ca rezultatul este pe masura! Multumesc ca de fiecare data ne împărtășești din experienta ta cu multa rabdare si intr-un mod inedit,fiecare reteta are o poveste! Esti sursa mea de inspirație :-)

  10. Bety

    Eu eram cartonată pe o rețetă de clătite care avea apa minerală… Azi nu am avut și am încercat rețeta postată de tine. Mi-au ieșit 13 clătite grozave, chiar dacă în loc de semințe de vanilie am pus un plic de zahăr vanilat. Mulțumesc pentru rețeta! E minunată și am să o repet negreșit.

  11. Irinah

    Sunt un dezastru cand vine vorba de clatite,cu reteta ta mi-au iesit cele mai bune clatite din viata mea,fara nici un fel de exagerare!!!multumesc frumos

Trackbacks

Lasa un comentariu

Adresa de email este confidentiala. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Poti sa folosesti HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>