web analytics

Clatite

Retete culinare Incepatori – Clatite

Clatite Platou

De cate ori ma gandesc la bunica mea, simt parfum de clatite si vanilie. Poate parea ciudat acest lucru, dar chiar si dupa atatia ani de la disparitia ei, eu inca simt foarte clar si viu acest parfum. In bucataria mica, mobilata in culori vii, vinerea se faceau clatite fragede si bune. Si cand spun clatite, ma refer la un munte intreg, vreo 30-40, umplute cu gemuri, dulceturi, fructe proaspete,  stropite din belsug cu miere sau imbracate intr-o hainuta fina de zahar vanilat. Prietenele mele deja stiau ca vinerea e ziua de rasfat dulce, asa ca ma cautau sub diferite pretexte la bunica si niciodata nu refuzau invitatia de-a se opri la o clatita parfumata si fierbinte. Si eu eram atat de mandra cand le vedeam cu cata pofta le mancau! Nimeni nu facea clatite ca bunica mea! Chiar daca se intampla sa ne certam in timpul saptamanii, un lucru atat de obisnuit cand suntem copii, vinerea clatitele ne impacau. Preferatele mele erau clatitele simple, umplute doar cu putin zahar tos, stropite cu miere de tei si inca de atunci le serveam alaturi de o cana cu ceai.

Multi ani, ani in care bucataria nu reprezenta pentru mine decat locul in care mancam, m-am multumit cu faptul ca aveam clatitele imbietoare in farfurie, apoi intr-o buna zi am intrebat-o pe bunica mea cum se prepara. Imi amintesc si acum cu o claritate incredibila momentul in care am intrebat-o acest lucru. Tocmai turna in tigaia incinsa un polonic de aluat de clatite, iar intrebarea mea a luat-o prin surprindere. Se pare ca inca eram destul de mica pentru o intrebare atat de mare.:) Si-a intors spre mine chipul bland si mi-a spus ca astepta intrebarea asta din partea mea, dar nu atat de curand. Si mi-a mai spus, ca intr-o zi voi gati la fel de bine ca ea, lucru care m-a surprins in momentul acela. Am intrebat-o de unde stia ca asa va fi si mi-a spus: “Daca ti-as fi propus eu sa te invat sa faci clatite, nu era acelasi lucru. Ca sa faci un lucru cu adevarat bun, dorinta trebuie sa plece de la tine. Tu trebuie sa simti ca vrei sa-l faci. Din inima pornesc toate lucrurile bune si frumoase”.

Dupa mai bine de 30 de ani, nu mi-am schimbat preferintele…le umplu tot cu zahar si le savurez langa un ceai fierbinte.  Si chiar daca bunica nu mai e si nici atmosfera calda din mica ei bucatarie, amintirea acelor zile cu parfum de vanilie imi va ramane vesnic vie in suflet.

Ingrediente – Clatite (12 bucati)

  • 250 g faina
  • 550 ml lapte
  • 3 oua
  • 40 ml ulei/unt topit
  • 1 varf cutit sare
  • 1 pastaie vanilie (doar semintele)

Mod de preparare Clatite

  • Punem ouale intr-un vas, adaugam sarea si amestecam pana se omogenizeaza. Cernem faina si o adaugam treptat in vas, cate 2-3 linguri deodata. Amestecam foarte bine. Daca la inceput observam prezenta unor mici cocoloase in aluat, acest lucru se va regla pe parcurs ce adaugam faina.
  • Amestecam laptele la temperatura camerei cu uleiul (facem acest lucru ca sa impiedicam formarea cocoloaselor din aluatul de clatite).
  • Cand aluatul incepe sa capete consistenta, adaugam cate 50-60 ml din mixul de lapte si ulei si amestecam pana cand aluatul devine din nou fluid.

Preparare aluat clatite

  • Continuam, adaugand alternativ faina si lapte, si amestecam bine dupa fiecare portie adaugata aluatului.
  • In compozitia finala, incorporam semintele unei pastai de vanilie, apoi lasam aluatul 20 -30 de minute pe masa din bucatarie.

Aluat clatite

  • Incalzim, la foc mediu, o tigaie antiaderenta si o ungem cu foarte putin ulei sau unt.
  • Punem un polonic de aluat de clatite in tigaia incinsa. Coacem clatitele, in tigaia incinsa si unsa de fiecare data cand adaugam aluat, cate 1-2 minute pe fiecare parte, apoi le scoatem pe o farfurie.
  • Le umplem cu zahar, gem, dulceata, crema de vanilie sau ciocolata si le servim.

Clatite detaliu

Pofta buna!

Sumar
Nume Reteta:
Clatite
Publicata:
Timp preparare:
Timp coacere:
Timp total preparare:
Voturi
4 Based on 39 Review(s)

29 Comentarii
  1. 1
    29/10/2013
    09:45

    Ce pofta mi-ai facut!!! Sa-ti multumesc pentru asta…?

    • 1.1
      05/11/2013
      20:24

      Sorin, nu stiu. Eu zic ca daca te-ai dus si ti-ai facut o portie de clatite imediat dupa ce ai vazut reteta, da, poti sa imi multumesti.:)

  2. 2
    29/10/2013
    10:41

    Prepar clatitele dupa aceeasi reteta, insa eu pun compozitia la frigider 1-2 ore si apoi le coc. Oricum ies delicioase si mai conteaza si cu cele le umpli…..

    • 2.1
      05/11/2013
      20:23

      Cand mi-e foarte foarte pofta de clatite, la mine nu mai exista deloc perioada de repaus, dar de multe ori fac aluatul chiar si cu o zi inainte, apoi il mai subtiez cu putin lapte.

  3. 3
    29/10/2013
    11:49

    e greșit dacă le facem cu praf de copt ? nouă ne plac mai pufoase

    • 3.1
      05/11/2013
      20:22

      Lucian, nu am adaugat niciodata praf de copt in aluatul claisc de clatite, dar sigur poti incerca sa adaugi 6-7 g de praf de copt. Trebuie sa lasi aluatul la odihna pentru circa 30-45 de minute inainte de-a le coace.
      Sa ne spui cum au iesit.

  4. 4
    29/10/2013
    12:02

    De cand nu am mai facut clatite..Le ador si este desertul meu preferat!

    • 4.1
      05/11/2013
      20:18

      Rocsy, scumpa, eu le fac des des in ultima perioada. Nu reusesc sa ma satur de ele.
      Pup cu drag!

  5. 5
    29/10/2013
    14:51

    ce bine arata clititele mi-ai facut pofta, sper sa am timp saptamana asta sa-mi fac clatite cu gem

    • 5.1
      05/11/2013
      20:18

      Turbo, merita sa iti faci timp pentru o portie. Sunt foarte foarte bune.

  6. 6
    29/10/2013
    14:56

    Cu aceasta poveste, despre bunica ta , mi-am adus aminte si eu de bunica mamei care de fiecare data cand mergeam la ea pregatea cate ceva bun de mancare(nu neaparat ceva dulce).Am iubit-o si eu foarte mult pe bunica si o pastrez in suflet .Iti multumesc pentru retetele pe care le postezi si pe care cu mare drag le citesc si le incerc(unele imi ies f bune iar altele mai trebuiesc muncite de catre mine).Te pup si iti doresc multa sanatate!
    Eu locuiesc in Italia-Bologna.

    • 6.1
      05/11/2013
      20:16

      Draga Nyto, ma bucur mult ca ti-a placut articolul.
      Te pup cu drag si iti multumesc pentru vizita!

  7. 7
    29/10/2013
    15:34

    A venit si timpul in care nici pentru mine bucataria nu mai e doar un loc unde mananc, a devenit locul unde raman singura cu gandurile mele :) … e si un mod de relaxare bucataritul

    • 7.1
      05/11/2013
      20:16

      Exact, pe mine ma relaxeaza gatitul foarte mult.

  8. 8
    30/10/2013
    08:36

    Arata minunat clatitele tale Laura, sunt prezentate intr-o nota rustica, speciala! Te pup

    • 8.1
      05/11/2013
      20:15

      Poli, draga mea, tare ma bucur ca iti plac.
      Pup!

  9. 9
    30/10/2013
    13:18

    servus, Laura !

    felicitari pentru retetele tale !

    sunt foarte bine prezentate !

    am o intrebare la tine ….inainte vreme puteam sa le salcez in format pdf. de pe site-ul tau, acum vad ca nu se mai poate, oare de ce ?

    • 9.1
      05/11/2013
      20:13

      Buna seara, Sorin,

      Acum se pot din nou salva sau printa. Am modificat de curand tema si inca nu apucasem sa instalez pluginul.
      Acu e totul ok.

  10. 10
    31/10/2013
    07:48

    Pe bunica ai mostenit-o ;)
    Am intrat aproape zilnic pe aici dar tot reorganizai la site si nu mai gaseam retete mai vechi la care imi aminteam sa verific diverse chestii. Acum este totul ok cred ..

    • 10.1
      05/11/2013
      19:01

      Draga mea, inca nu am terminat totul de organizat. O mutare de genul asta cere destul de mult timp.
      Te pup!

  11. 11
    31/10/2013
    07:53

    n-am nimic de spus in particular dar nu gasesc rubrica “contact” respectiv un mail…

    producatorii cum pot sa te contacteze pt eventuale colaborari?

    • 11.1
      05/11/2013
      19:01

      Didi, draga mea, exista si in sidebar si acum si in meniul de sus adresa de contact. In sidebar, il gasesti sub forma de pliculet.

  12. 12
    12/01/2014
    17:25

    Sigur sunt bune.Am sa incerc.Cate bucati ies din cantitatile mentionate?

    • 12.1
      15/01/2014
      10:29

      Sorina, ies in jur de 14 clatite. Ma bucur mult ca iti plac!

  13. 13
    06/02/2014
    16:21

    Pofta este mare, ma apuc sa le pregatesc. ( imi plac cu ciocolata , hihi)

    • 13.1
      08/02/2014
      12:48

      Anca, spor si pofta buna!

  14. 14
    04/03/2014
    12:54

    M am luat di eu dupa reteta asta si am respectat o pana la ultimul detaliu..nu a iesit nimic..nu recomand nimanui daca faceti pentru prima oara si nu stiti cum trebuie s arate de fapt aluatul de clatite

  15. 15
    08/03/2014
    15:05

    incepatorule daca nu au esit cum trebue manancale cu lingura ca pe ciorba si mai incearca odata. astazi am facut prima data sant foarte bune.

  16. 16
    22/03/2014
    19:46

    Am incercat multe retete de clatite si nu mau convin!aceasta am sa o pastrez
    ca este cea mai buna .va multumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>