Tort cu mousse de miere


Retete culinare, Torturi – Tort cu mousse de miere

Tort cu mousse de miere - detaliu final

In fiecare an mi-am serbat ziua de nastere cu cate un tort delicios pe care l-am servit alaturi de familie si prieteni. Bineinteles ca nu puteam sa sar peste aceasta traditie tocmai anul acesta cand am implinit frumoasa varsta de 37 de ani si am facut un tort parfumat cu mousse de miere. Initial am vrut un tort cu ciocolata alba si cu fructe, dar pana la urma a iesit cu totul si cu totul altceva. Tortul de anul acesta a avut un gust intr-adevar deosebit si chiar daca reteta si modul de preparare va pot speria un picut, chiar merita incercat.

Ingrediente – Tort cu mousse de miere (20-22 cm Ø)

Ingrediente – Dacquoise (2 foi de 22 cm Ø)

  • 135 g albusuri
  • 45 g zahar tos
  • 240 g TPT
  • 1 varf cutit sare

Ingrediente – Biscuit crocant de migdale (1 foie de 22 cm Ø)

  • 60 g zahar
  • 30 g unt
  • 15 g faina
  • 30 g migdale fulgi
  • 1 lingurita mica apa
  • 1 g sare

Ingrediente – Jeleu de fructe de padure

  • 85 g fructe de padure proaspete/congelate
  • 30 g miere de salcam
  • 3 g gelatina foi/2 g gelatina praf
  • 12 ml apa
  • 120 g fructe de padure (pe care le vom pasa)

Ingrediente – Mousse de miere

  • 140 ml lapte
  • 80 g miere de salcam
  • 40 g zahar
  • 35 g galbenus
  • 10 g faina
  • 15 g gelatina in foi/13 g gelatina deshidratata
  • 70 ml apa
  • 400 ml frisca lichida indulcita vegetala

Ingrediente – Piersici inabusite

  • 200 g pulpa de piersici
  • 40 g zahar
  • 1 pastaie vanilie
  • 20 g unt

Ingrediente – Glazura de ciocolata alba

  • 250 g ciocolata alba
  • 200 g frisca lichida indulcita vegetala
  • 8 g gelatina in foi

Ingrediente – Decor

Mod de preparare Dacquoise

  • Pentru inceput cateva cuvinte despre termenul frantuzesc tant pour tant (TPT). TPT este un mix format din proportii egale de migdale si zahar. In reteta noastra avem nevoie de 240 g TPT, deci 120 g de migdale + 120 g zahar.
  • Mixam albusurile amestecate cu 1 varf de cutit de sare pana incep sa capete consistenta (devin spumoase, omogene, dar nu au inca o consistenta ferma). In acest moment adaugam 45 g zahar si mixam in continuare pana cand obtinem o bezea lucioasa si ferma.
  • Amestecam migdalele cu zaharul si le punem in robot. Actionam robotul la o viteza medie.
  • Cand obtinem un amestec fin, cu o consitenta asemanatoare fainii, stingem robotul.
  • Adaugam treptat TPT in bezea si amestecam cu grija de jos in sus pana la completa omogenizare.

Tort cu mousse de miere - preparare dacquoise

  • Tapetam tava de cuptor cu hartie de copt, desenam doua cercuri de 22 cm Ø si le umplem cu parti egale din compozitia obtinuta. (Eu folosesc un sac-à-poche cu varf rotund de cca  1 cm Ø. Cu ajutorul lui formez un cerc spiralat, plecand din centrul cercului desenat, pana spre marginile acestuia.)
  • Coacem foile in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru cca 20 minute sau pana cand suprafata foile capata o culoare aurie.
  • Scoatem foile din cuptor si le lasam sa se racaeasca complet, apoi le desprindem cu grija de hartia de copt si le asezam pe un gratar.

Mod de preparare –  Biscuit crocant de migdale

  • Mixam la o viteza mica untul moale si zaharul, doar pana cand se omogenizeaza.
  • Adaugam sarea dizolvata intr-o lingurita foarte mica de apa, mixam, si ulterior adaugam faina cernuta si fulgii de migdale.
  • Obtinem un aluat compact, cu o consitenta cremoasa.
  • Trasam pe hartia de copt un cerc de 22 cm Ø si il umplem cu crema obtinuta. Cu muchia unui cutit usor umeda, intindem crema pe toata suprafata cercului trasat intr-o foaie subtire. (Un pic cam migalos, dar cu rabdare reusim sigur. Foaia trebuie sa fie subtire de cca 3-4 mm)
  • Introducem hartia de copt in congelator pentru 15 minute, apoi asezam deasupra aluatului un cerc de tort de 22 cm Ø detasabil si presam usor.
  • Coacem foaia de biscuit in cuptorul preincalzit la 170°C pentru 15 minute.

Tort cu mousse de miere - biscuit crocant preparare

  • Lasam biscuitul sa se raceasca complet in cerc, apoi il desprindem cu grija de hartia de copt si il scoatem din forma.

Tort cu mousse de miere - biscuit crocant

Mod de preparare – Piersici inabusite

  • Curatam piersicile (avem nevoie de cca 350 g piersici intregi pt 190 g pulpa) si le taiem in cubulete micute.
  • Le punem intr-un cratita cu fund gros (preferabil de fonta), adaugam untul moale, zaharul si semintele unei pastai de vanilie.
  • Acoperim cratita cu folie de aluminu si o punem pe foc mic pentru 15 minute. In tot acest timp, nu descoperim cratita. o zgaltaim din cand in cand doar.
  • Dupa 15 minute, stingem focul si lasam cratita in continuare acoperita, pana cand piersicile sunt reci.
  • Eliminam folia de aluminu si punem cubuletele de piersica intr-o sita sa se scurga.
Mod de preparare – Mousse de miere
  • Punem foile de gelatina la inmuiat in apa rece.
  • Amestecam, pana la omogenizare doar, galbenusul, zaharul si mierea. Adaugam faina si amestecam.
  • Amestecam laptele cu apa calda (apa sa aiba undeva la 80°C) si turnam acest amestec peste compozitia de galbenus. Amestecam bine.
  • Punem crema pe foc mic si amestecam pana cand incepe sa devina usor cremoasa. Nu trebuie sa fiarba.
  • Stingem focul, stoarcem bine foile de gelatina si le adaugm in crema. Amestecam pana cand toata gelatina se dizolva. Lasam crema sa se raceasca complet.
  • Mixam frisca pana cand capata o consistenta usor cremoasa. O adaugam treptat in crema de miere si amestecam de jos in sus pana la omogenizare.
Mod de preparare – Jeleu de fructe de padure
  • Punem la inmuiat gelatina in apa rece pentru 10 minute.
  • Taiem in bucatele micute 85 g de fructe de padure. Cu ajutorul unui mixer vertical, pasam restul de 120 g fructe de padure amestecate cu mierea si cei 12 ml apa.
  • Punem gelatina stoarsa bine intr-o craticioara, adaugam 2 linguri de piure de fructe si o topim la foc foarte mic (in circa 20 de secunde este deja topita).
  • Adaugam gelatina topita in piureul de fructe, adaugam bucatelele de fructe de padure si amestecam.
Mod de preparare – Glazura de ciocolata alba
  • Punem gelatina la inmuiat in apa rece pentru 10 minute.
  • Amestecam ciocolata taiata in bucatele mici cu frisca lichida si le punem intr-o craticioara, pe foc mic.
  • Cand ciocolata este complet topita (atentie, frisca nu trebuie sa fiarba), stingem focul si adaugam gelatina bine stoarsa.
  • Amestecam pana cand gelatina se dizolva complet si lasam glazura sa se raceasca foarte bine. Cand acapata o consistenta usor cremoasa (cca 45 minute, o putem folosi).
Asamblare tort
  • Imbracam fundul unui cerc detasabil de 22 cm Ø in folie de aluminiu.
  • Formam un strat de mousse de miere, de cca 2 cm grosime. Punem forma in congelator pentru 10 minute.
  • Dupa 10 minute, formam peste stratul de mousse, un strat de jeleu de fructe de padure. Punem forma in congelator pentru 10-15 minute.
  • Dupa repaus, punem peste stratul de jeleu, o foaie de dacquoise, peste el un alt strat de mousse de miere si bagam tortul in congelator pentru 3-4 minute.

Tort cu mousse de miere - dacquoise

  • Peste stratul de mousse de miere, adaugam piersicile inabusite,

Tort cu mousse de miere - asamblare

  •  o alta foaie de dacquoise, mousse de miere (pe deasupra ultimului strat de mousse, am adaugat cca 50 g de fructe de padure decongelate si tamponate foarte bine cu hartie absorbanta de bucatarie) si la sfarsit, biscuitul crocant.

Tort cu mousse de miere - asamblare tort

  • Punem tortul in frigider pentru 2-3 ore. Dupa timpul de repaus, scoatem tortul din frigider si il rasturnam pe un platou. Desprindem cu grija cercul detasabil din jurul tortului.
  • Aseazm platoul pe un gratar (sub gratar asezam o tava incapatoare) si imbracam tortul in glazura de ciocolata alba.
  • Punem tortul in frigider pana cand glazura se intareste suficient, apoi il decoram dupa preferinta.
  • Am reusit destul de greu sa pastrez o feliuta mica de tort pentru poze.

Tort cu mousse de miere - felie sectiune

  • Este mai mult decat delicios. Pofta buna!

Tort cu mousse de miere - felie

 

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Tort cu mousse de miere
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
4.51star1star1star1star1star Based on 52 Review(s)

99 comentarii la “Tort cu mousse de miere

  1. Corina Ureche spune:

    La multi ani, Laura! Tortul arata impecabil, parca este pictat. Munca este multa, dar cred ca gusturile sunt de milioane.

  2. florentina spune:

    buna ziua,
    LA MULTI ANI cu sanatate si belsug !
    sa stii ca iti urmaresc preparatele ,ma uit pe pagina odata la 2 zile si este unul din momentele in care am simtit ca trebuie sa te laud…
    -sa spun si despre tort/care arata intr-un mare fel/, este destul de greu de facut dar cred ca merita,nu-i asa?! felicitari

  3. Stoian Irina spune:

    Multi, multi an cu pace in inima si bucurie!
    Nu stiu ce m-as face fara tine, reteta ta minunata a venit la fix pentru cei 45 de ani ai sotului meu de la mijlocul lunii.Abia astept sa-mi suflec manecile si sa purced la treaba:)

  4. Mirabela spune:

    Chiar daca procesul de preparare este putin mai lung tot o sa il fac pentru sf. Maria. Intotdeauna esti o sursa de inspiratie de 5 stele :* .

    • Mirabela spune:

      A iesit o minunatie :)… am facut o portie dubla pentru ca eram in jur de 14 pers si pot spune ca nu a mai ramas nimic pentru ca s-a cerut si a 2 portie :). Multumesc inca o data 🙂

  5. sara spune:

    Un sincer La Multi Ani!scuze pt intarziere,tortul arata magnific,nu sunt cuvinte!superb!felicitari,o adevarata acapodopera!

  6. Poliana spune:

    Demential arata, si-mi lasa gura apa!! Laura draga la multi ani inca o data, sa fii fericita, sanatoasa si mereu vesela! Despre tort…am mai zis, e superb ca toate preparatele tale! Pupici

  7. Liliana spune:

    La Multi Ani!
    Sanatate,bucurii si trebuie sa-ti spun (eu am 47 ani,deci stiu ce vorbesc ) ca pentru o femeie, tot ce este mai bun, de acum incolo va fi.
    Despre tort: Fantastic

  8. Adriana Lupu spune:

    La multi ani Laura!!!Sa iti dea Domnul multa sanatate si sa ai parte in viata doar de bucurii.Te pupam.Mi/am cumparat toate cartile tale.Super,super,super!!!

  9. aurelia spune:

    iti urez si eu la multi ani, tortul este colosal, te ador pentru torturi sa stii caci eu sunt fana torturilor si cand am vazut acum acest tort m ai terminat dar nu de tot, astept si altele, ca de obicei 🙂 multa sanatate laura si o viata frumasa si linistita.

  10. Vio spune:

    Cand pleci sa te-nsoteasca voia buna,
    Ca un inel sclipind in dreapta ta
    Nu pregeta, nu te-ndoi, nu te-ntrista
    Purcede drept si biruie-n furtuna!

    Cand vii, paseste liber, razi si canta
    Necazul tau il uita-ntreg pe prag
    Caci neamul trebuie sa-ti fie drag
    Si casa ta sa-ti fie zilnic sfanta!!!

    te imbratisez cu mult drag si sa ai nu numai o zi, dar mai ales o viata plina de binecuvantari, chiar daca uneori trebuie sa trecem prin incercari!!!

  11. gregorie spune:

    De ce la Biscuit crocant de migdale untul este in 2 cantitati, 30g+15g? Din reteta nu rezulta ca se foloseste in 2 etape.

  12. Gabriela Gitoi spune:

    La multi ani fericiti, sanatosi si cu multe realizari si bucurii draga Laura!
    Tortul este superb, rafinat, interesant si cred ca o delicatesa!
    Te imbratisez cu drag!

  13. adina dumitra spune:

    la multi ani, laura! sa fii sanatoasa si fericita.
    cat despre tort m-a lasat fara cuvinte, cel putin poza de final cu straturile suprapuse.
    arata demential, de imi ploua in gura.
    dar mi se pare super super greu de facut, bine nu imposibil, dar totusi, iti trebuie ceva talent si nu numai.

  14. Gabriela spune:

    La multi, multi ani cu multa sanatate si impliniri pe toate planurile. Sa aveti putere sa ne incantati si de acum incolo numai cu retete delicioase. Va urmaresc de mult retetele si ma declar „indragostita”. Faceti o munca excelenta. Va pup

  15. domnite.ro spune:

    Arata de-a dreptul bine, asa de bine incat iti vine sa il mananci numai din priviri, parerea mea este ca este ideal pentru a-l imparti cu tot mai multe doamne, mai ales persoane tinere.

  16. alexandra spune:

    buna laura! tare ma tenteaza tortul asta (am mai facut cateva de la tine si sunt super delicioase!:D), doar ca eu am o tava de 27 Ø si acum nu am gasit sa cumpar mai mica…vroiam sa te intreb daca e posibil sa modific cantitatile cumva sau astept pana gasesc tava? multumesc

  17. Dany spune:

    Am facut acest tort saptamana trecuta. Este foarte foarte bun, aromat si merita tot efortul. De fapt nu este deloc greu de facut, doar timpul de pregatire este destul de lung. Eu am folosit o forma cu diametrul de 25 fara sa modific cantitatile. Totul a iesit foarte bine, mai putin crema de miere care trebuie suplimentata cu 50% din punctul meu de vedere. Mie nu mi-a mai ajuns si pentru al treilea strat prevazut in reteta desi straturile 1 si 2 nu au fost deloc inalte. O alta observatie ar fi ca tortul iese destul de dulce, asa ca dupa parerea mea cantitatea de zahar poate fi redusa cam cu 25%. Rezultatul final: delicios!

  18. Luminita spune:

    Buna Laura! Intentionez sa fac acest tort de ziua mea si as vrea sa stiu daca pot folosi piersici din compot pentru ca nu gasesc proaspete si daca pot inlocui fructele de padure cu capsune (nu imi place gustul fructelor de padure congelate). Multumesc

    • Laura spune:

      Luminita, draga mea, poti folosi piersici din compot si poti inlocui fructele de padure cu capsune.
      Te pup si sa imi spui cum a iesit!

  19. Luminita spune:

    Tortul a iesit delicios, a placut tuturor, am folosit zmeura congelata pana la urma. Am avut o singura problema cu biscuitul crocant care nu mi-a iesit (cred ca trebuia sa pun mai multa faina) si am facut o foaie de biscuit dupa o alta reteta ca nu mai aveam fulgi de migdale. Multumesc inca o data! Te pup

  20. Raluca Horobet spune:

    Daca pana acum nu am scris niciun comentariu, acum trebuie neaparat sa o fac.
    Am facut mai multe din retetele tale, toate au fost bune iar cantitatile exacte (ceea ce rar intalnesc). Si cum ma incanta mai mult retetele de dulciuri complicate, am dat de Tortul cu mousse de miere. :)))) Aveam un pic de timp liber ieri, copiii dormeau … liniste in casa …. perfect pt a ma apuca de prajiturit. Am muncit ceva, recunosc. Este o reteta cooooomplicata si iti ia mult timp, dar rezultatul – MINUNAT – . Nu l-am ornat ca tine, pt ca nu mai aveam putere, dar copiilor, sotului, parintilor mei, le-a placut. Asa ca Laura, multumesc.
    Iar pozele de pe site sunt absolut superbe.
    O zi buna

  21. Andra spune:

    Dumnezeule, este o minunatie de tort, toti cei care au mancat au fost de acord cu mine!! Nu s-a intamplat sa incerc vreo reteta de la tine care sa nu fie delicioasa! Am epuizat majoritatea retetelor de tort si niciodata nu am fost dezamagita de rezultat, din contra, te-am apreciat din ce in ce mai mult pentru imaginatia si talentul tau deosebit. Iar datorita tie, in ciuda lipsei mele de experienta in ale bucatariei, m-am simtit ca un chef :)) abia astept urmatoarea reteta de tort pe care o voi lua ca pe o provocare si te rog tare mult sa imi spui daca mai stii vreo sursa pentru astfel de retete..blog, carte orice!
    Iti multumesc tare mult pentru tot ceea ce faci si ce esti!

  22. laura spune:

    Delicios, am adaptat gramajele pentru o forma de 26 cm tort si a iesit un tort din care s-a mancat pe saturate. Multumesc pentru reteta
    O singura nelamurire am : la ce folosim cei 12 ml apa la Jeleul de fructe de padure?
    O seara buna

    • Laura spune:

      Draga mea, ma bucur tare mult ca ti-a placut!
      Apa o amestecam cu 120 g fructe de padure si mierea. Multumesc ca mi-ai atras atentia, am corectat acum.
      Te pup!

    • Laura spune:

      Cristina, poti conserva dacquiose si biscuitul crocant in doua cutii separate, metalice (gen cutiile in care se pastreaza biscuitii), pentru 2-3 zile. Nu la frigider, ci la temperatura camerei. Ambele tipuri de blat trebuie ferite de umezeala, in caz contrar isi schimba consistenta.

  23. Cristina spune:

    Multumesc mult pentru raspuns.Sper sa il termin cu brio,am emotii,e o provocare. Sunteti foarte talentata.Felicitari.

  24. Alexandra spune:

    Multumesc Laura pt aceasta minunata reteta. Ieri a fost ziua sotului meu si mi-am facut curaj sa ii fac acest tort. M-ia iesit foarte bine atat la aspect cat si la gust.Azi as mai fi mancat o felie insa nu a mai ramas nimic. Tot s-a mancat si laudele au fost peste masura.
    Este al doilea tort ce il fac de la tine si ii foarte gustos.
    Multumesc inca o data.

  25. Laura C spune:

    Ma gandesc demult sa fac acest tort. L-am ochit, dar mi s-a parut greu (si chiar este). Ieri mi-am luat inima in dinti si l-am facut. Cu siguranta nu va fi prima data. Spor in continuare!

  26. Alina spune:

    L-am facut de Revelion acum 2 ani si mi s-a parut cel mai bun tort facut vreodata. L-am facut exact pe forma de 22 cm. Acum as vrea sa-l refac dar ceva mai mare. Pentru 14 -15 pers ajunge un tort in forma de 26 cm ?

    • Laura Adamache spune:

      Alina, draga mea, ma bucur mult ca ti-a placut. Pentru 10-15 persoane as merge pe un tort de 30-32 cm. Un tort de 26 cm ajunge pentru cca 8 persoane.

  27. Miha spune:

    Buna!
    Am inceput sa fac si eu acest tort:azi am facut cele 2 foi-dacquoise care mi-au iesit bine ,dar biscuitul crocant nu .Eu am folosit nuca in loc de fulgi de migdale si nu arata ca in pozele tale ,arata mai gras.Sa incerc sa-l refac cu migdale?
    Multumesc

    • Laura Adamache spune:

      Draga Miha, imi cer scuze pentru raspunsul intarziat. Pentru o reusita sigura, trebuie sa folosesti fulgi de migdale.
      Cu drag!

    • Laura Adamache spune:

      Draga Irina, din pacate nu poti face cremele cu o zi inainte. Au in compozitie gelatina, dupa o zi de stat in frigider, se vor intari.

  28. Alina spune:

    Buna Laura…pt un tort de 26cm ar tb sa dublez reteta asa.i?? Vreau sa.mi iasa la fel de inalt ca sa.mi ajunga la invitati.multumes frumos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor