web analytics

Gem de Goji

Gem de goji

Gemul de goji are un gust delicat si este foarte simplu de facut.

Putem servi gemul de goji intins pe o delicioasa felie de paine proaspata sau se poate folosi ca umplutura pentru diferite dulciuri care se coc la cuptor. Eu am facut niste cornuri pufoase cu gem de goji si nu va spun cat de repede au disparut din farfurie.

Fructele goji sunt cunoscute in Tibet si in China de acum 2500 ani. Fructul goji, numit si “fructul longevitatii”, este extrem de bogat in minerale, vitamine si nutrienti. Este unul dintre cei mai eficienti antioxidanti naturali, intaresc sistemul imunitar, tonifica organismul, stimuleaza dezvoltarea oaselor si a masei musculare si este foarte eficient in curele de slabire si in combaterea celulitei.

Fructele goji contin mai multa vitamina C decat citricele si mai multe proteine decat cerealele. Vitamina A, regasita in acest miraculor fruct, are un efect antioxidant si ne ajuta la imbunatatirea vederii. Sunt bogate si in vitaminele E, B1, B2, B6, carotenoizi (beta-caroten, zeaxantina si luteina). De asemenea, fructele goji contin 21 de microelemente (fier, potasiu, zinc, calciu, fosfor, cupru, magneziu, seleniu si germaniu - agent anticancerigen regasit foarte rar in alimente).

In Romania, fructele goji se gasesc, la un pret mai mult decat avantajos, la Plafar. In Italia costa mult mai mult, 30-40 euro pentru o punga de 500 g, iar in tara, aceeasi cantitate, costa 50 lei. Calitatea fructelor goji mi s-a parut mai buna in Romania decat in Italia.

Gustul fructelor goji aminteste de cel al capsunilor, asa ca incercati macar o data sa le gustati pentru ca sigur o sa va indragostiti de ele.

Desi gemul de goji este facut in verisunea dukan, se poate consuma de catre toti cei care doresc un gem sanatos si dietetic.

Ingrediente – Gem de Goji (cca 200 g)

  • 5 linguri cu fructe goji
  • 450 ml apa
  • 1 lingurita plina cu agar-agar
  • 3-4 linguri indulcitor lichid natural (xylitol/stevia)
  • 1/2 lamaie (doar sucul)
  • 2-3 picaturi esenta de capsuni (optional)
  • 1 pastaie de vanilie

Mod de preparare

  • Punem fructele goji intr-o craticioara, adaugam apa si le lasam cca 20 minute sa se hidrateze.
  • Punem craticioara pe foc mic, adaugam indulcitorul, sucul de lamaie, aroma de capsuni (o puteti exclude daca nu o aveti) si pastaia de vanilie taiata pe lungime.
  • Fierbem gemul pana cand fructele sunt complet moi, indepartam pastaia de vanilie si apoi adaugam lingurita cu agar-agar.

Gem de Goji

  • Amestecam bine si fierbem gemul in continuare pentru 7 minute.
  • Stingem focul si lasam gemul sa se raceasca. Consistenta gemului fierbinte este lichida, dar dupa ce se raceste complet, se va intari.

Gem de Goji

  • Dupa ce s-a intarit, se paseaza cu blenderul pana obtinem consistenta dorita. Eu l-am pasat foarte fin, dar se pot lasa si bucatele de fruct in el.
Gem de Goji
  • Pentru pasarea gemului, am folosit blenderul Slim Force de la Moulinex, extrem de util si foarte simplu de manevrat.
Gem de Goji
  • Blenderul Slim Force Moulinex este dotat cu un motor de 700W si cu tehnologia ActivFlow care permite o amestecare completa. Blenderul poate fi achizionat separat sau impreuna cu o gama larga de accesorii.

Gem de Goji

  • Pachetul complet cuprinde o cupa de 800 ml, un mini-tocator de 500 ml, un picior cu ajutorul caruia poti obtine un piure de cartofi sau legume foarte fin si un tel cu sarme multiple,

Gem de Goji

  • In clipul de mai jos, puteti urmari prezentarea detaliata a acestui minunat blender.

Un weekend minunat va doresc!!

47 Comentarii
  1. 1
    16/11/2012
    12:21

    Nu am mancat pana acum asa ceva. Dupa cum arata cred ca este foarte delicios.

    • 1.1
      20/11/2012
      11:49

      Mariana, noua ne-a placut tare mult acest gem.
      Te pup!

  2. 2
    16/11/2012
    12:36

    Felicitari pentru reteta, o voi face sigur!
    Se pare ca in Romania goji cresc si in mod spontan, planta se numeste “catina de gard”. Cand eram copil aveam catina de gard aproape de casa si de muuulte ori ne jucam cu fructele ei. Cine isi inchipuia ca peste 25 de ani vom ajunge sa platim destul de mult pentru aceste bobite minunate? :)
    Te imbratisez cu drag!

    • 2.1
      20/11/2012
      11:48

      Adina, draga mea, catina de gard (lycium barbarum) si goji (lycium chinense) fac parte din aceeasi familie, Solanaceae, dar nu sunt exact unul si acelasi lucru.
      Sunt delicioase amandoua si extrem de sanatoase!
      Pup cu drag!

  3. 3
    16/11/2012
    23:06

    Buna, Laura! Din cauza ca nu sunt familiarizata cu agar-agar.ul, te rog sa-mi dai cateva detalii despre el, unde il pot gasi sau daca il pot inlocui cu altceva. Multumesc mult!

    • 3.1
      20/11/2012
      11:36

      Alina, draga mea, agar-agar este un produs organic care se extrage din anumite tipuri de alge marine (agarofite). Este extras din aceste alge cu ajutorul apei fierbinti.
      Are o putere de gelificare foarte mare si poate fi folosit in locul gelatinei clasice.
      Il gasesti la plafar.

  4. 4
    17/11/2012
    12:58

    Delicios! Nu as fi crezut ca se poate face si un gem din aceste fructe. Pup Laura draga!

    • 4.1
      20/11/2012
      11:28

      Poliana, ma bucur ca-ti place.
      Este delicios gemul si chiar foarte simplu de facut.
      Te pup!

  5. 5
    17/11/2012
    15:19

    Eu nu stiam de aceste fructe, se pot consuma si asa uscate sau numai in gem merg? Ai putea sa-mi dai si o varianta a gemului, dar nu la dieta? Multumesc anticipat!

    • 5.1
      20/11/2012
      11:27

      Ionela, se pot consuma si uscate sau le poti adauga in iaurt, prajituri, budinci, etc.
      Nu am incercat inca varianta cu zahar, dar cand o voi incerca, revin sigur cu reteta.
      Pup cu drag!

  6. 6
    17/11/2012
    15:29

    Foarte tare …………

    • 6.1
      20/11/2012
      11:26

      Ma bucur mult ca-ti place!

  7. 7
    17/11/2012
    16:22

    Cat de bine arata! Si mie imi plac fructele de goji si nu m-am gandit niciodata la gem. O sa l incerc curand!

    • 7.1
      20/11/2012
      11:25

      Giorgia, este foarte gustos si simplu de facut.
      Sa-mi spui cum ti s-a parut in caz ca-l incerci.
      Pup cu drag!

  8. 8
    18/11/2012
    13:25

    Chiar am cumparat de la Plafar o punga cu goji pentru ceai,dar daca am vazut reteta asta voi face acest minunat gem,mai ales ca am tot ce-mi trebuie;
    Multumesc de idee si o zi buna!!

    • 8.1
      20/11/2012
      10:44

      Lubita, draga mea, abia astept sa-mi spui cum a fost.
      Pup cu drag!

  9. 9
    18/11/2012
    22:50

    Recunosc ca nu am consumat goji, dar imi place foarte mult cum arata gemul tau :) Este cremos si cred ca se intinde perfect pe o felie de paine prajita :P

    Te pup scumpa mea <3

    • 9.1
      20/11/2012
      10:24

      Andreea scumpa, eu am dezvoltat o adevarata pasiune pentru goji. Pacat ca aici costa foarte foarte mult si nu au gustul celor din tara.
      O sa vb cu ai mei sa-mi trimita un pachet, pentru ca am cam ramas fara goji.
      Pup dulce, fata frumoasa!

  10. 10
    18/11/2012
    23:21

    Minunat !!!!!!!!!!! Retetele tale, Laura, sunt o bucurie de fiecare data!
    Deschid paginile tale ca pe surprize, intotdeauna!!!!!
    Reteta asta…foarte fina!
    Cred ca in loc de agar-agar, se pot folosi perle de tapioca,se pun in apa cateva ore inainte de a fi folosite.
    Excelent tot ce faci! Imbratisari si tot binele!

    • 10.1
      20/11/2012
      10:22

      Anula, draga mea, multumesc tare mult pentru aprecieri!
      Nu am folosit niciodata perle de tapioca, dar am sa caut chiar acum mai multe informatii despre uzul lor in bucatarie.
      Pup cu drag si te mai astept pe la mine!

  11. 11
    19/11/2012
    16:10

    Foarte bun acel mixer. De goji am citit ceva, dar acum chiar m-ai facut sa cumpar. Foarte informativ articolul.

    • 11.1
      20/11/2012
      10:06

      Andreea, intr-adevar, blenderul este foarte foarte bun si simplu de manevrat.
      O sa-ti placa aceste micute fructe rosii, sunt convinsa.
      Te pup cu drag!

  12. 12
    20/11/2012
    23:50

    Arata de zile mari!!!O reteta inedita , pe care o sa o incerc cu siguranta!!

    • 12.1
      26/11/2012
      09:58

      Haplea, ma bucur mult ca iti place!
      Eu nu sunt mare fan gemuri si dulceturi, dar asta mi-a placut tare tare mult.
      O zi excelenta sa ai!

  13. 13
    22/11/2012
    16:03

    Este suficient de acrisor cu o jumatate de lamaie? Mie fructele de goji mi se par prea dulci pentru un gem. Felicitari, arata foarte apetisant!

    • 13.1
      26/11/2012
      09:47

      Stefania, draga mea, pentru mine e suficient de acrisor. Daca il vrei si mai acrisor, pune putin mai mult suc de lamaie.
      Pup cu drag!

  14. 14
    25/02/2013
    20:57

    Buna Laura, am facut gemul de 2 ori si de fiecare data am folosit in loc de agar-agar gelatina (nu reușesc sa il găsesc) si de fiecare data gemul nu s-a ingrosat. Gelatina am lăsat-o in putina apa, apoi am topit-o la bain-marie si am adăugat-o peste compozitia lichida. Poți sa îmi dai sfat? Multumesc.

  15. 15
    02/03/2013
    20:02

    Salut Laura!
    Sunt de accord cu tine in cea ce priveste calitatile fructelor goji,caci eu de 2 ani le-am incercat in toate formele,proaspete,uscate,sirop si gem,bachiar de atunci beau ceai din frunze si vlastari de goji.Inainte de a ma face mincinoasa,iti spun ca asta este posibil deoarece am propria mea plantatie de goji,in prezent a 2-a ca marime din Europa,dar in curs de extindere.Mi se pare super reteta ta,asa ca maine am s-o incerc,dar nu din fructe deshidratate ,ci din gem.toata cultura este in regim bio,fara chimicale,deoarece tinta mea este industria farmaceutica,sper in 2 ani.se poate vedea un scurt montaj despre livada,pe youtube,sub numele goji land romania

    • 15.1
      07/08/2013
      10:07

      Sarut mana , as dori sa ma ajutati in limita disponibilitatii dvs. pentru a ma initia in cultura goji , de asemenea sa-mi spuneti daca pot achizitiona de la dvs. cateva plante goji pentru gradina .
      Multumesc

  16. 16
    15/03/2013
    16:45

    Am goji plantat in gradina si am fructe proaspete toata vara, se poate face si din fructe proaspete de goji?? Altfel eu le-am congelat sau le-am uscat, sunt foarte bune!!
    Multumesc pt reteta!

    • 16.1
      18/03/2013
      21:54

      Mihaela, draga mea, cred ca se poate face si din fructe proaspete. Incearca gemul dintr-o cantitate mai micuta initial.
      Pup cu drag!

  17. 17
    25/03/2013
    16:23

    Felicitari, am facut si eu gem din goji(lycium chinense-soiul amarui).Eu cultiv goji de 3 ani si pot spune ca sunt 2 soiuri: lycium chinense si lycium barbarum (mai dulce) .
    ATENTIE ! Catina de gard e toxica in cantitati mari(lycium halimifolium)

  18. 18
    30/04/2013
    11:38

    Am facut si eu gemul…il am in borcan si astept sa vad daca se va intari sau nu…Am folosit gelatina in loc de agar-agar. Am vazut un comentariu mai sus care spunea ca nu se intareste gemul cu gelatina :(. Sa vedem…

    • 18.1
      30/04/2013
      22:14

      S-a intarit! Arata ca o gelatina. :)

  19. 19
    25/05/2013
    08:15

    Buna!Am facut si eu gemul dupa reteta ta si a iesit fff bun<3Cam cat se poate pastra la borcan acest gem?

    • 19.1
      27/05/2013
      14:57

      Laura, la mine in frigider a stat o saptamana. Nu recomand sa stea mai mult de o saptamana in frigider.
      Te pup!

  20. 20
    29/07/2013
    01:46

    Buna Laura ,
    Am urmarit cu atentie toate comentarile pe tema subiectului creat de tine si sa fiu sincer chiar imi place sa vad ca lumea incearca si ceva nou.
    Eu sunt producator de plante GOJI si vreau sa spun ca nu exista termen de comparatie intre fructele uscate si fructele proaspete, dar pentru a vedea si tu diferenta sau mai bine zis sa incerci un gem din fructe proaspete voi incerca sa iti trimit cateva sute de grame de fructe proaspete .
    Daca doresti posti sa ma contactezi la 0761723106 sau 0732988343

    NUMAI BINE IN TOT CEEA CE FACI.

    • 20.1
      01/08/2013
      11:32

      Multumesc pentru intentie! Cu siguranta mi-as dori sa incerc si fructele proaspete dar nu locuiesc in Romania si cred ca este destul de greu sa le primesc intacte aici.
      Cand voi ajunge in tara, te voi contacta.
      Multumesc mult!
      O zi excelenta sa ai!

  21. 21
    17/11/2013
    17:52

    A iesit extraordinar!
    Multumesc pentru reteta aceasta…dar si pentru toate celelalte de la Dukan pentru ca am putut sa largesc campul informational, ceea ce conteaza enorm intr-o dieta!….mai ales cand o faci in doi si te astepti ca celalalt sa se plictiseasca atunci cand nici nu gandesti!
    Suntem la croaziera si totul merge perfect in mare parte si datorita tie!
    Am experimentat deja mare parte din retetele tale. Biscuitii au iesit excelenti., la fel si reteta de batoane de cereale; neavand o forma de silicon potrivita, le-am facut bilute, ceea ce nu a impietat cu nimic asupra gustului.
    Multumesc.

    • 21.1
      25/11/2013
      12:53

      Draga mea, ma bucur tare mult ca va ajuta retetele mele. Si noi am fost foarte incantati de aceasta dieta. Dupa aproape un an de cand am incheiat-o, nu ne-am ingrasat absolut deloc.
      Pup cu drag si dieta usoara!

  22. 22
    17/11/2013
    17:53

    Daca ai noutati, m-am inscris deja la newsletter si astept cu nerabdare.

  23. 23
    20/11/2013
    18:18

    Am facut pentru a doua oara gemul si a iesit la fel de bun.
    Draga Laura, esti fenomenala!
    Sotul meu este atat de innebunit dupa aceasta reteta ca ar manca dimineata, la pranz si seara.
    Eu i-am recomandat…..si joia….
    Dar, oricum, constat ca trebuie sa fac si a treia oara, pentru ca se merge pe principiul ” daca tot papam, sa spalam si borcanelul, nu?!?”

    • 23.1
      25/11/2013
      12:23

      :)))) Draga mea, foarte sanatos principiul tau!
      Pup cu drag si ma bucur ca v-a placut!

  24. 24
    12/12/2013
    01:35

    Buna,minunate retetele tale si incurajatoare in a mentine dieta si a indeparta monotonia.O intrebare:in loc de indulcitor lichid pe baza de stevie as putea pune indulcitor lichid Diamant sau Clio?Multumesc

    • 24.1
      12/12/2013
      14:47

      Sigur ca da.
      Te pup si spor!

  25. 25
    15/02/2014
    18:14

    buna.
    tocmai am facut si eu reteta, insa am folosit rom (este singura esenta care mi se pare mie ca elimina total mirosul fructelor goji, care mie nu-mi place) si gelatina.
    nu am testat inca agar-agar, dar voi incerca sa-mi procur.
    te rog, inteleg eu bine ca nu razui semintele din interiorul pastailor (cum am vazut pe alte situri), ci folosesti pastaia intreaga? de asemenea, imi poti spune daca tu folosesti de mai multe ori pastaia de vanilie si cum (se usuca intr utilizari)? sper sa nu ti se para absurde nelamuririle mele, dar am citit aceste lucruri pe diverse situri si as vrea sa inteleg mai bine cum se utilizeaza vanilia-pastaie.
    multumesc.

    • 25.1
      17/02/2014
      12:50

      Draga mea, eu crestez pastaia de vanilie. Se pare ca nu am specificat asta in reteta, o sa modific acum.
      Dupa ce folosesc o pastaie de vanilie, o spal sub un jet de apa rece si o usuc foarte foarte bine. Nu o mai folosesc la alte retete, dar o tai in doua si o pun intr-un borcan cu zahar. Asa procedez cu toate pastaile. In felul acesta, am zahar vanilat in permanenta.
      Mare atentie sa il usuci foarte foarte bine. Il poti pune pe un calorifer sau vara la soare, acoperit de un tifon.
      Te pup!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>