Cozonac cu nuca

FacebookEmailPrintFriendlyShare

Retete culinare pentru Sarbatori – Cozonac cu nuca

Cozonac cu nuca - detaliu

Imi amintesc si acum parfumul minunat al cozonacilor cu nuca facuti de tatal meu. Cu doua zile inainte de Craciun incepeau pregatirile iar felurile de mancare, intotdeauna traditionale, se succedau an de an in aceeasi ordine. Se incepea intotdeauna cu piftia, cea mai buna si mai frumoasa piftie mancata vreodata era cea facuta de mami a mea. Ne facea, mie si fratelui meu, o tava speciala numai cu carne, iar culoarea chihlimbarie si distributia perfecta a micilor bucatele de carne, nu le-am mai intalnit in alta parte. Dupa piftie, urmau sarmalele in foi de varza, mici bijuterii delicioase, cu un gust divin de afumatura. Dupa sarmalute, urma friptura de porc, specialitatea tatalui meu, suculenta si teribil de gustoasa.

Ma strecuram tiptil in bucatarie si admiram fascinata miscarile exacte si perfect sincronizate ale parintilor mei si imi doream ca intr-o buna zi sa pot face si eu, in bucataria mea, aceleasi lucruri minunate pe care le faceau ei. Ultimii pe lista erau cozonacii pufosi cu nuca. Ah!! Ce parfumat minunat se raspandea in toata casa!! Prepararea cozonacilor cu nuca incepea in jur de ora 5 seara si erau gata in jur de ora 12. Tati ma chema intotdeauna sa le fac cruce inainte de a-i baga in cuptor si imi amintesc ca ma lasa pe mine sa ii ornez cu zahar si miez de nuca. Ma simteam atat de importanta! Si dupa ce ii scotea din cuptor, superb crescuti si cu o aroma ametitoare, eu si Mihai, fratele meu, le dadeam tarcoale, asa ca tati ii punea sus pe dulap ca sa nu ii atacam.

Au trecut multi ani de atunci, ai mei continua sa construiasca aceleasi minuni in fiecare an, numai ca eu nu mai sunt acasa ca sa ma pot bucura de ele. Asa ca incerc pe cat posibil, an de an, sa aduc in bucataria mea, o parte din bunataturile pregatite de parintii mei.

Pentru cozonacul cu nuca, am urmat reteta tatalui meu, cu ceva modificari, recunosc. Unul dintre ingredientele schimbate, a fost laptele pe care eu l-am inlocuit cu lapte condensat ( 7% grasime ) cu o consistenta lichida, asemanatoare smantanei pentru frisca. Laptele condensat da o pufosenie si o consistenta aparte cozonacului, iar acesta ramane la fel de pufos pentru 4-5 zile! Daca nu aveti lapte condensat il puteti face si cu lapte de vaca, dar ar fi bine daca ati alege unul cat mai natural posibil si gras.

Ingrediente – Cozonac cu nuca de 30X12 cm 

Ingrediente – Maia

  • 50 g lapte condensat neindulcit
  • 50 g lapte
  • 100 g faina + 1 lingurita rasa faina
  • 25 g drojdie proaspata/7 g drojdie uscata

Daca nu aveti lapte condensat, faceti maiaua din 100 gr lapte gras, 100 gr faina, 25 gr drojdie proaspata/7 gr drojdie uscata.

Ingrediente – Aluat

  • maia
  • 550 g faina
  • 150 ml lapte condensat neindulcit/150 ml lapte vaca gras
  • 90 g zahar tos foarte fin
  • 10 g miere
  • 2 oua medii
  • 100 g unt topit
  • coaja de lamaie
  • coaja de portocala
  • esenta vanilie

In plus: cca 50 gr faina (in functie de faina folosita este posibil sa mai fie nevoie sa adaugam 1-2 linguri) si 2-3 linguri ulei de floarea soarelui pt framantat.

Ingrediente – Umplutura de nuca pentru cozonac

  • 300 g nuca macinata
  • 75-100 ml lapte
  • 1 lingura cacao
  • 1 lingura miere
  • 100 g zahar
  • esenta rom
Faina, zaharul, aromele si ouale trebuie sa fie la temperatura camerei asa ca scoatem din frigider ouale cu 2 ore inainte de a ne apuca de treaba iar faina o asezam in vasul in care vom pregati aluatul cu 1-2 ore inainte. Zaharul si aromele alese pentru cozonac se lasa pe masa din bucatarie tot cu 1-2 ore inainte de a ne apuca de cozonac.

Mod de preparare – Maia

  • Dizolvam drojdia proaspata sau uscata in laptele usor caldut ( nu fierbinte! daca vom folosi lapte fierbine, maiaua nu va mai creste) apoi adaugam treptat faina si amestecam cu o lingura de lemn. Vom obtine un aluat cu o consistenta cremoasa. Pudram suprafata maielei cu 1 lingurita rasa de faina.
  • Acoperim vasul cu un servet curat de bumbac si o lasam sa dospeasca intr-un loc caldut, ferit de curenti de aer rece, pentru 45 minute.

Mod de preparare – Aluat cozonac

  • Facem o gropita in centrul fainii din vas unde adaugam maiaua, ouale usor batute cu o furculita, laptele caldut (nu fierbinte!)  si mierea. Incepem sa framantam pana ce aluatul de cozonac incepe sa prinda consistenta apoi adaugam zaharul, sarea si aromele si framantam din nou pana la inglobarea lor in aluat.
  • Adaugam untul usor caldut ( caldut spre rece nu spre fierbinte) in 3 etape. Dupa fiecare transa adaugata, framanatm pana cand untul este complet absorbit de aluat.
  • Mutam aluatul pe planul de lucru usor uns cu ulei si incepem sa il framantam pana ce vom obtine un aluat complet elastic, cu o suprafata matasoasa si lucioasa.
Chiar daca aluatul poate fi lipicios la inceput, nu adaugati faina in exces! Puteti folosi maxim 50 – 60 gr, dar nu mai mult. Va puteti unge mainile cu ulei si sa continuati sa il framantati. 

Pe parcurs, va deveni din ce in ce mai elastic si la final nu se va mai lipi nici de maini, nici de planul de lucru.

  • Formam un aluat rotund pe care il punem inapoi in vas. Acoperim vasul cu un servet curat de bumbac si il lasam la dospit intr-un loc caldut si ferit de curenti de aer rece) pana ce isi dubleza volumul.
  • Cel mai bun loc pentru dospit este cuptorul. Il incalzim la 100°C pentru 5-10 minute, apoi il stingem si introducem vasul in cuptor. Lasam beculetul din cuptor aprins pentru ca acesta va mentine caldura necesara unei dospiri corecte.

Cozonac cu nuca - preparare aluat

  • Cat timp aluatul dospeste, ne ocupam de umplutura.

Mod de preparare – Umplutura de nuca

  • Topim mierea pe foc mic, apoi adaugam nuca macinata amestecata cu cacaua si zaharul. Incepem sa adaugam treptat laptele amestecat cu esenta de rom si amestecam pe foc foarte mic pana ce vom obtine o crema densa. In cazul in care mai este nevoie de lapte, mai adaugati 2-3 linguri. Important este ca umplutura sa nu fie absolut deloc lichida, ci cremoasa si bine legata. Stingem focul si o lasam sa se raceasca.
  • Rasturnam aluatul pe masa de lucru usor unsa cu ulei si il impartim in doua bucati egale. Intindem fiecare bucata de aluat, (cu mana! nu cu facaletul) intr-o foaie groasa de 2-3 cm, de dimensiunea formei in care vom coace cozonacul.
  • Punem jumatate din umplutura pe suprafata foii, avand grija sa lasam cam 2-3 cm din capete neunse si apoi o rulam. Procedam la fel si cu a doua foaie si apoi rasucim cele doua rulouri si le lipim bine capetetele.
Cozonac cu nuca- impletire cozonac
  • Tapetam forma cu unt si hartie de copt (e bine ca hartia de copt sa depaseasca marginile formei) si asezam cozonacul in ea.
  • Lasam cozonacul cu nuca sa dospeasca pentru 60-90 minute sau pana cand depaseste putin marginile formei. Il ungem cu 1 galbenus amestecat cu 2-3 linguri de lapte si il pudram cu zahar tos.
  • Coacem cozonacul in cuptorul preinncalzit la 180°C pentru 45-50 minute.
Cozonac cu nuca mod de preparare
  • Eu nu m-am abtinut si l-am taiat cat era cald dar va sfatuiesc sa il lasati sa se raceasca ca sa il puteti taia frumos,
Cozonac cu nuca felie - detaliu final
  • Pofta buna si cozonaci frumosi !!
Cozonac cu nuca - felie de cozonac

Sfaturi pentru un cozonac delicios si pufos

  1. Folositi ingrediente proaspete de cea mai buna calitate. Zaharul, faina si ouale trebuie sa fie la temperatura camerei. Este bine sa cernem faina inainte de a ne apuca de cozonac.
  2. Nu folositi lichid clocotit sau fierbinte cand dizolvati drojdia. Temperatura ideala a lichidului folosit este intre 30-35°C.
  3. Nu adaugati faina in exces in cazul in care aluatul rezulta un pic lipicios. Puteti adauga un maxim de 50-60 gr de faina. Inmuiati-va mainile in ulei si continuati sa framantati. Cu cat veti framanta mai mult cu atat aluatul va deveni mai elastic iar cozonacul va creste mai bine si va fi mai pufos. Timpul minim de framantare este de 30 minute.
  4. Nu prelungiti timpul de dospire! Lasati alautul sa isi dubleze volumul, formati cozonacul si apoi lasati-l sa dospeasca pana depaseste cu 1-2 cm marginile formei. Daca vom lasa aluatul sa dospeasca excesiv, cozonacul se poate lasa la mijloc in timpul coacerii sau se poate forma o camera de aer intre coaja si miez.
  5. Daca folositi lapte condensat, alegeti unul care are intre 4% – 7% grasime. Consistenta acestuia trebuie sa fie lichida, asemanatoare smantanii lichide pentru frisca si nu solida. Puteti folosi lapte de vaca, natural si mai gras in locul laptelui condensat.
Walnut-filled sweet bread
Recipe Type: Dessert
Author: Laura Adamache
Prep time: 3 hours
Cook time: 1 hour
Total time: 4 hours
Serves: 1
I followed my father’s recipe for the sweet bread but I made some alterations. One of the ingredients which I chose to change was the milk which I replaced with condensed milk (7% fat) with a liquid consistency, similar to the double cream. The condensed milk adds puffiness and a certain consistency to the sweet bread and the bread will stay fresh for 4-5 days! If you don’t have condensed milk, you may use regular milk, but it would be good if you chose one as natural as possible, with a high fat content.
Ingredients
  • Ingredients for a 30 by 12 cm baking pan
  • The leaven
  • 50 grams of unsweetened condensed milk
  • 50 ml of milk
  • 100 grams of plain flour + 1 teaspoon of flour
  • 25 grams of fresh yeast/7 grams of dry yeast
  • If you don’t have condensed milk, make the leaven with 100 ml whole milk, 100 grams of flour and 25 grams of fresh yeast/7 grams of dry yeast.
  • The dough
  • • The leaven
  • 550 grams of flour
  • 150 grams of unsweetened condensed milk/150 ml whole milk
  • 90 grams fine caster sugar
  • 10 grams of honey
  • 2 medium-sized eggs
  • 100 grams of melted butter
  • Lemon zest
  • Orange zest
  • Vanilla extract
  • Extra – about 50 grams of flour (depending on the flour, it may be necessary to add 1 or 2 tablespoons) and 2-3 tablespoons sunflower oil for kneading.
  • Walnut filling
  • 300 grams of ground walnuts
  • 75-100 ml of milk
  • 1 tablespoon of cocoa powder
  • 1 tablespoon of honey
  • 100 grams of sugar
  • A few drops of Rum to flavor
Instructions
  1. The flour, the sugar, the flavors and the eggs must be at room temperature, so take them out of the fridge two hours before starting to prepare the sweet bread and put the flour in the working bowl one or two hours in advance. The sugar and the flavors for the sweet bread must be left on the kitchen counter at least one or two hours before starting to prepare the dough.
The leaven
  1. Dissolve the fresh or dry yeast in the warm milk (not hot! If you use hot milk, the leaven will not rise) then slowly add the flour and stir with a wooden spoon. You’ll get a creamy batter. Powder the surface of the leaven with a leveled teaspoon of flour. Cover the bowl with a clean cotton towel and let it rise in a warm, draught-free place, for 45 minutes.
The dough
  1. Make a well in the center of the flour which has been previously let to rest in the working bowl. Add the leaven, the eggs (lightly whisked with a fork), the warm milk (not hot!) and the honey. Begin to knead until the dough starts to be consistent, then add the sugar, the salt and the flavors and knead again until all the ingredients are fully integrated. Add the slightly warm butter (lukewarm, not hot-warm) in three steps. After each step, knead until the butter is completely absorbed by the dough.
  2. Turn the dough onto a lightly oiled working surface and start to knead until the dough is elastic, with a shiny, silky surface.
  3. Even if the dough may be sticky at first, don’t add too much extra flour! You may add a maximum of 50-60 grams but not more. You may oil your hands and continue to knead. As you knead it, it will become more and more elastic and in the end it won’t stick to the working surface or to the hands.
  4. Shape the dough into a ball and put it back into the bowl. Cover with a clean cotton towel and let it prove in a warm, draught-free place until it doubles in size.
  5. The best place to let the dough rise is the oven. Heat it at 100°C for 5-10 minutes, then turn it off and put the bowl in the oven. Let the light on in the oven because it will keep the necessary warmth for a correct proving.
  6. While the dough is proving, prepare the filling.
  7. Melt the honey on low heat then add the ground walnuts mixed with the cocoa powder and the sugar. Slowly add the milk mixed with the Rum and stir on very low heat until you get a rich cream. If it’s necessary, add some more milk, 2-3 tablespoons. It is very important to prevent the filling from becoming runny; it should be creamy and consistent. Remove from heat and let it cool.
  8. Turn the dough onto the slightly oiled working surface and divide it into two equal pieces. Stretch each piece of dough (don’t use a rolling pin, use your hands) in a 2-3 cm thick sheet, the size of the baking pan. Spoon half of the filling on the entire surface of the sheet, allowing 2-3 cm at each end, and then roll it. Do the same with the second sheet, then twist the two rolls and carefully seal the ends together.
  9. Butter the pan then line it with baking papers (make sure the paper rises well over the pan) and place the sweet bread in it.
  10. Let it prove for another 60-90 minutes until it rises a bit over the edges of the pan. Make a mixture of one egg yolk and 2-3 tablespoons of milk and brush it over the sweet bread. Sprinkle with caster sugar.
  11. Bake in the preheated oven at 180°C for 45-50 minutes.
  12. I couldn’t help myself and I sliced it while still warm but my advice would be to let it cool down for completely so that you are able to slice it evenly.
Notes

• Use top quality fresh ingredients. The sugar, the flour and the eggs must be at room temperature. Sift the flour before starting to make the dough.
• Don’t use boiling or hot liquid when dissolving the yeast. The ideal temperature of the liquid should be between 30-35°C.
• Don’t add any excess flour if the dough seems a bit sticky. You may add a maximum of 50-60 grams. Oil your hands and continue to knead. The more you knead, the more elastic the dough will become and the sweet bread will rise better and will be fluffier. The minimum kneading time is 30 minutes.
• Don’t let it prove too long! Let the dough double its size, form the sweet bread then let it prove until it rises 1-2 cm above the edges of the pan. If you let the dough prove for too long, the sweet bread may collapse in the middle during baking or it may form an air chamber between the interior and the crust.
• If you use condensed milk, choose one with 4-7% fat content. The consistency of the condensed milk must be liquid, similar to the double cream and not solid. You may use natural, whole cow’s milk instead of condensed milk.

Sumar
Voteaza reteta
Nume Reteta:
Cozonac cu nuca
Publicata:
Timp preparare:
Timp coacere:
Timp total preparare:
Voturi
5 Based on 6 Review(s)

Iti place reteta? Aboneaza-te acum si primesti retetele noi in adresa ta de e-mail

Comentarii

  1. Mona

    Minunat acest cozonac. Pana acum nu am avut curaj sa fac cozonaci dar parca as incerca anu asta. Pot sa-i umplu si cu mac? Sarbatori Fericite!

    • Laura

      Mona , draga mea, se face simplu de tot! Sunt convinsa ca o sa-ti iasa o minune. Sigur ca poti sa il umpli cu mac.
      Pup si spor!!❤

  2. Ionut Ceciu B.

    Foarte fumos cozonacul dumneavostra. Eu am 16 ani si nu prea stiu sa gatesc dar ii arat lui mama ca poate il face ea. Multumesc si sarbatori fericite.

    • Laura

      Ionut, tare ma bucur ca iti place. Sper ca mami a ta sa ti-l faca de Craciun.
      Multumesc pentru vizita!

  3. oana

    Tocmai cautam pe net o reteta de cozonac si am intrat aici si am vazut cozonacul asta. Imi place asa mult miezul pufos. Il incercs i eu de Craciun. Imi place foarte mult blogul tau. am sa mai vin si altadata. felicitari.

    • Laura

      Oana, scumpa, bine ai venit!! Ma bucur ca iti place cozonacul! Te mai asptept pe la mine cu mare drag!!

  4. mioara

    Cat de bine arata cozonacul asta!!! As putea sa folosesc mac in loc de nuca? Imi place mai mult cozonacul cu mac. Vreau sa fac unul cu rahat si unul cu mac. Am sa vin sa iti spun cum a iesit. Multumesc de reteta!

    • Laura

      Mioara, draga mea, ma bucur ca-ti place!! sigur ca poti folosi mac sau rahat. Sa imi spui cum ti-a iesit!!
      Pup si spor!!

  5. Vio

    Draga Laura, nu ti-am mai scris de mult, dar asta nu inseamna ca nu ti-am urmarit blog-ul, in fiecare zi, of course. Daca nu aveam timp ziua, ma uitam seara, inainte de culcare. Am vrut de atatea ori sa postez un comentariu, dar m-am gandit ca si-asa raspunzi atator oameni si inca unul in plus poate, ar fi fost munca in plus pt tine. Iti doresc pentru noul an, ceea ce-mi doresc mie si familiei mele: in primul rand sanatate, apoi sa te bucuri de dragostea sotului tau in continuare, asa cum te-a inconjurat pana acum si poate in viitor, te vei bucura si tu de minunea de a avea un copil, de a deveni mama. Acum stai in bucatarie mult poate, dar poate atunci vei sta continuu cand vei vedea micii ochisori intreband: ”mami, faci ceva bun?” asa cum pe mine nu ma lasa inima ori de cate ori aud aceasta intrebare. Iti doresc un Craciun binecuvantat si o viata pe masura! Cat despre cozonac, sigur il voi face, unele dintre retete au devenit deja automatism, ca nici nu mai e nevoie sa le printez, de atatea ori le-am facut. Te imbratisez cu drag, Vio

    • Laura

      Vio, scumpa mea, cat ma bucur sa te aud!! Chiar ma intrebam zielele trecute ce mai faci. Draga mea, te rog muuult mult sa imi scrii cand doresti tu si sa nu-ti faci probleme ca imi incarci programul de munca. Ma bucur intotdeauna cand primesc comentarii iar cele de la tine au fost intotdeauna minunate!!
      It multumesc din suflet pentru cuvintele tale calde si, cine stie, poate anul care vine ne vom imbogati familia cu un nou membru mic si dragalas. Te anunt sigur daca se va intampla acest lucru!!
      Pup cu mare drag si va doresc tie si familiei tale, Sarbatori Minunate, cu pace in suflet, belsug si fericire!
      Pupicei dulci de tot.

    • Laura

      Lina scumpa mea, ma bucur tare mult ca-ti plac!!! Sunt sigura sigura ca tie iti vor iesi si mai frumosi!!
      Pup cu mare drag!!

  6. cristina

    Buna Laura.Mi-am comandat de pe net niste unt de cacao si masa de cacao, oare imi dai si mie niste sfaturi cum sa le folosesc in bucatarie.Multumesc si multi pupici

    • Laura

      Cristina scumpa mea, din pacate nu am folosit niciodata unt sau masa de cacao. Mereu am vrut sa imi cumpar si eu dar nu am reusit pana acum.
      Din cate stiu, se folosesc la dulciurile raw.
      Puuup cu mare drag!! Sa le folosesti sanatoasa!

  7. tartoras

    Laura draga, chiar daca nu comnetez(poate ca multi altii) iti urmaresc blogul cu regularitate!!
    In tot ce faci se vede pasiunea si bucuria lucrului bine facut!
    Multumesc!

    Cat despre cozonaci, nu stiu, dar cred ca toate mamicile au o reteta asemanatoare, pentru ca si mama mea, Dumnezeu sa-i odihneasca sufletul, facea cozonacul exact cum l-ai prezentat tu…
    Sunt in vacanta, asa ca de Craciun familia mea va gusta cozonacii mamei mele/identici cu ai tai…

    Sarbatori cu bine, putere de munca si multa liniste in suflet!Ganduri bune!!!!

    • Laura

      Tartoras, draga mea, iti multumesc muuult mult ca ma urmaresti si ca iti plac retetele mele. Ai mare dreptate in privinta cozonaceilor!! Asta este reteta clasica asa ca m-am hotarat sa o schimb putin si am pus lapte condensat in loc de traditionalul laptic de vaca. Dar iese la fel de delicios si cu lapte de vaca.
      Mami a mea gateste excelent pana la aluaturi!:))) Deloc nu se pricepe la ele asa ca acestea raman specialitatea tatalui meu.
      Pup cu drag!! Sarbatori Fericite alaturi de cei dragi!!

  8. ella

    Eu fac des cozonac,f.f.bun,dar cu zece oua….acesta nu are decat doua,dar sunt sigura ca este bun odata ce se afla pe blogul tau….o sa-l incerc !

    • Laura

      Ella, draga mea, cred ca este o nebunie cozonacul tau! Daca incerci cozonacelul meu, sa imi spui cum ti s-a parut!!
      Pup cu drag si Sarbatori Fericite alaturi de cei dragi!!

  9. Emily

    prima data cand l-am vazut postat pe facebook am fost mai mult decat impresionata si am decis sa incerc si eu marea cu degetul si sa fac un cozonac :) sper sa-mi si iasa :))
    nu le am deloc cu framantatul si o sa-l pacalesc cu masina de paine! te pup draga mea fata frumoasa si-ti doresc din tot sufletul sa ai parte de cele mai calde si mai frumoase sarbatori de pana acum! ♥
    Sarbatori fericite cu muuuuuulte zambete! pupici multi multi multi

    • Laura

      Emily scumpa mea, la cate minuni faci tu, cum sa nu iti iasa un cozonac??? Sunt convinsa ca o sa iasa o minune!!!
      Iubita mea, sa ai un Craciun Minunat, cu multe bucurii, liniste in suflet si belsug!!
      Pupicei din cei mai dulci!!

  10. Simona

    Ce pofta mi-ai facut! Abia astept sa vina ziua de vineri, cand voi pregati si eu cozonacul. Si eu respect tot o reteta de traditie in familie… si, ca si tine, am acelasi amintiri din copilarie. Nu am incercat niciodata sa inlocuiesc laptele dulce de vaca, cu cel condensat, dar cred ca-i o idee foarte buna! Pupici si… Sarbatori cu bine!

    • Laura

      Simona scumpa, eu incep sa simt ca vine Craciunul abia cand miroase a cozonac in toata casa. Laptele condensat ii da o consistenta pufoasa si se mentine asa pentru cateva zile bune.
      Sarbatori Fericite si cozonaci reusiti!!

  11. Haplea

    Nu e de mirare ca nu ai avut rabdare sa se raceasca.Arata super bine.Sincer mie imi place mult mai mult cozonacul cald, doar scos din cuptor…..YuuumY

    • Laura

      Haplea, tare ma bucur ca iti place cozonacelul meu!! Si eu ador cozonacul caldut si nu ma abtin niciodata sa nu-l tai cat este cald. :))

  12. Diana

    Laura, ca si multi altii chiar daca nu comentez cu regularitate fii sigura ca te urmaresc zilnic. Esti o adevarata gospodina!!!!!! O sa incerc si eu de aceste sarbatori sa fac acest cozonac si sper sa iasa bine, penruca orideciteori m-am condus de sfaturile tale a iesit bine. Stii sotul meu cind desdid blogul tau imi zice, o miine mincam ceva gustos. Sarbatori frumoase si fericite, poate cu putina zapada afara si cu multa caldura in casa.

    • Laura

      Diana scumpa mea, sper tare tare mult sa va placa!! Pupicei cu mult drag si iti multumesc ca ma urmaresti!

  13. Diana

    Chiar daca nu ne cunoastem personal, ai devenit parte din familia noastra. Dumnezeu sa te binecuvinteze pe tine si familia ta.

    • Laura

      Draga mea Diana, iti multumesc pentru cuvintele tale! Sarbatori Fericite cu mult belsug si bucurii si un An Nou plin de realizari!
      Te pupic dulce!

  14. Laura C

    Mmmmm…ce pofta mi-ai facut cu cozonacelul asta..
    De mult cautam o reteta de cozonac cu nuca:) , sunt sigura ca e delicios
    Sigur am sa il fac, dar pentru revelion(asa ca am sa vin cu impresii mai tarziu). De Craciun am intotdeauna programat tort:D(ce sa fac daca pe mine in loc sa ma aduca barza, m-a adus Mos Craciun?:)))))

    Iti urez draga Laura un Craciun cu multa sanatate, iubire si fericire si multe multumiri inca o data pentru delicioasele retete explicate foarte foarte bine si in amanunt.

    Pupicei

    • Laura

      Laura, draag mea, La Multi Multi Ani, multa sanatate si fericire si un Craciun Minunat alaturi de cei dragi!! Cred ca e superb sa te nasti de Craciun!!
      Te pupic cu mare drag si daca-l incerci sa imi spui cum ti-a iesit!!

  15. Licuta Marin

    Mmm, ce bine arata!!!Tare frumos a crescut!Pup si sarbatori cu multe, multe bucurii!

    • Laura

      Licuta mea draga, tare ma bucur ca iti place! Sarbatori Fericite cu mult belsug si bucurii!!

  16. adela

    Buna Laura, nu ti-am scris de foarte multa vreme dar ca si alti cititori te urmaresc zilnic.Arata super cozonacul tau! cum e comparat cu cealalta reteta a ta?de vreo 3 ani aceea a devenit reteta mea principala de cozonac si il fac cel putin o data pe luna (portie tripla!).trebuie sa incerc si aceasta reteta.multumim pentru ca impartasesti cu noi aceste retete deosebite.
    Iti doresc Craciun fericit si un An Nou cu sanatate si multe binecuvantari!

    • Laura

      Adela, scumpa mea, multumesc mult ca ma urmaresti!! Mi-ai pus o intrebare tare grea pentru ca si treccia russa e la fel de buna. Desi au o consistenta un picut diferita, seamana ca textura si amandoi se mentin pufosi pentru mai multe zile. Eu zic sa incerci si cozonacelul cu nuca, eventual facut unul micut de proba si daca iti place, il faci in format mare.
      Sarbatori Fericite, draga mea!! Sa ai un Craciun Minunat cu multa fericire, liniste si belsug!!
      Pup cu drag!!

  17. roxana

    Buna Laura, am inceput pregatirile de Craciun si sunt la capitolul cookies. Vroiam sa stiu daca nasturasii fragezi care arata asa apetisant la ti e pot fi facuti in avans si daca trebuie tinuti la rece/frigider? Multumesc mult
    p.s:arata delicios cozonacul tau, m-am regasit in povestea copilariei:-)

    • Laura

      Roxana, draga mea, sigur ca se pot face in avans. Dupa ce se racesc complet, ii pui intr-o cutie de metal sau borcan mare si le inchizi ermetic. Ii umpli cu ciocolata cu cateva ore inainte de a-i servi. Se pastreaza cca 10 zile.
      Pup si spor!

  18. Ana Maria Ciolacu

    Doamne, cat de bine arataaa… Eu am pierdut traditia cozonacilor, insa pretuiesc nespus amintirile cu ei, copilaria, exact cum ai spus, pusul pe dulap, sa mai ramana ceva intreg si pt Craciun, parfumul, atmosfera de sarbatoare… :) Ce frumos era… Cam tot la fel il face si mama,(cu lapte gras, of course) doar ca ea framanta intr-un vas in care incap si eu… :)) Si acum… :))))))))) Si zic da la ambele, si-acum framanta, dar si-acum incap. :)) Distribuie si in jur, celor care stie ca nu fac. :) A ajuns pana la mine parfumul, atat de reala e fotografia. <3<3<3 Un milion de pupici! xoxo

    • Laura

      Scumpica mea, tare ma bucur ca-ti place cozonacelul. Eu in fiecare an fac unul de pofta desi nu ne lipseste niciodata panettone-le de care suntem complet indragostiti amandoi.
      Niciodata nu am reusit sa inteleg de unde au femeile de la noi atata forta incat sa framante strasnic cate o covata intreaga de aluat pentru cozonaci. Imi amintesc de bunica unei prietene din tara care framanta an de an vreo 7 kg de faina, daca nu mai mult. Eu cred ca dupa asemenea cantitate nu m-as mai misca cateva zile.:)))))
      Pup cu drag iubita!!!! ♥ ♥ ♥

  19. Adriana

    Draga Laura , iti multumesc pentru toate postarile de anul acesta, care mai de care mai tentante !Faci parte dintre cei cu care ma “consult” in materie de bucatarie , pe net, desigur !Creativitatea ta ma inspira mereu !Inca o data ,multumiri !

    • Laura

      Adriana, scumpamea, multumesc din suflet pentru cuvintele tale minunate.
      Iti doresc Sarbatori Fericite si un An Nou plin de realizari! ♥

  20. Adriana

    Draga Laura , iti multumesc pentru toate postarile de anul acesta, care mai de care mai tentante !Faci parte dintre cei cu care ma “consult” in materie de bucatarie , pe net, desigur !Creativitatea ta ma inspira mereu !Inca o data ,multumiri ! La multi ani fericiti si sa te bucuri de cei dragi !Adriana

  21. violeta

    Buna Laura, spune-mi de unde se procura laptele condensat?As dori sa fac si eu acest cozonac si sa fie pufos cateva zile.Pup si sarbatori fericite alaturi de cei dragi.

    • Laura

      Violeta scumpa, incearca sa-l cauti la kaufland. Eu l-am cumparat din kaufland din Germania dar ma gandesc ca exista si la noi.
      Pup dulce dulce! ♥

  22. nina

    Draga Laura, frumoasa poveste de Craciun. Imi aduce aminte de copilarie, Craciunul era mai frumos. Il asteptam noi copiii cu nerabdare, era zapada si mirosul frumos de cozonac si toate bunatatile ne innebuneau. Mama ma punea sa pazesc laptele unde punea toate mirodeniile si eu ma uitam la ea cum ii mergeau miinele ei iscusite. Bineinteles sa laptele dadea in foc si mama se supara dar ii trecea repede. Si acum eu fac cozonacul dar cu toate ca este frumos si gustos in felul lui, nu ii gasesc gustul minunat de atunci. Acum cu toate dulciurile care se gasesc parca nu mai are acelasi gust. Multe dintre retetele tale se regasesc si pe masa mea de Craciun sau de zii cu zii. Retetele tale sint exact ca tine. Ingrijite, explicite si mai ales dau impresia ca toata lumea le poate executa. Multumesc atit eu cit si ai mei mincaciosi si iti uram un Craciun plin de lucruri minunate.

    • Laura

      Nina, draga mea, multumesc mult pentru minunatele tale cuvinte.
      Iti doresc din toata inima un Craciun Fericit si un An nou plin de impliniri!!

  23. parascovia

    Iti multumesc din suflet de retetele formidabile ce ne le oferi!!!
    Sarbatori fericite tie!! si te asteptam mereu cu sufletul la gura cu ceva nou si gustos! :)

    • Laura

      Parascovia, draga mea, iti doresc un Craciun Minunat si un An Nou plin de realizari!! ♥

  24. Antonina

    Minunat ti-a iesit draga mea! Ideea cu lapte condensat mi se pare geniala! Voi incerca si eu! Si acum ca tot zici de framantat, il pun pe Ken la treaba ;) nu ma mai feresc de etapa asta! Te pup si-ti doresc din suflet sarbatori minunate!!!

    • Laura

      Woooow, Anto scumpa, sa iti traiasca domnul Ken si sa faci un miliard de bunataturi cu el!!
      O sa-ti iasa niste minuni de cozonaci, sunt absolut convinsa! Abia astept sa ii vad!
      Pupicei scumpa mea si un Craciun Minunat iti doresc alaturi de cei dragi!! ♥ ♥

  25. catkitchen

    Cat de bine poate sa arate cozonacul tau!!! Zilele astea fac si eu si sper sa nu am surprize neplacute :( …. Sarbatori fericite iti doresc alaturi de toti cei dragi tie !!!

    • Laura

      Cat scumpa, imposibil sa nu iti iasa!! Spor mult, scumpa mea, si un Craciun Minunat iti doresc!! ♥ ♥

  26. nadina73

    Buna Laura.De fiecare data ma incanta sa cieste minunatele tale povestioare…….esti grozava.Am o mica nelamurire.La miere e trecut 10 g ?Sa fie o greseala ,trebuie 100?Cozonacul este fantastic,ma incanta ideia cu laptele condensat.Felicitari din tot sufletul pentru toate minuantiile .Sarbatori fericite iti doresc din tot sufletul ,alaturi de cei dragi tie!

  27. Laura

    Nadina, scumpa mea, ma bucur mult ca-ti plac povestioarele mele. ♥
    Nu este vorba de o greseala, se pun doar 10 gr de miere. Daca am pune mai multa, am schimba consistenta aluatului.
    Craciun Fericit si imbelsugat alaturi de cei dragi!! ♥

  28. raluca

    Buna doamna scumpa..Acum fac acest cozonac dar sa va intreb ceva am o drojdie neinceputa..o am de vreo 2 sapt am cumparat-o si scrie ca expira in 2012 ianuarie..este vreo problema?daca o folosesc?sau sa cumpar alta?Va pup

    • Laura

      Raluca, scumpamea, ai facut foarte bine ca ai cumparat alta drojdie. Chiar daca nu era desfacuta si expira la anul, e mai bine sa cumperi una proaspata.
      Pup cu mare drag!!

  29. Mari

    Buna Laura si felicitari pentru site, este senzational! Am o intrebare legata de cantitatea de miere, cele 10g. Cum le masori? Ai tu deja o masura, gen o lingurita/lingura plina? Nu am cantar electronic si tu spui ca e important sa nu pui mai multa miere, pentru ca schimba consistenta aluatului. Multumesc si Craciun fericit!

    • Laura

      Mari, scumpa mea, eu am folosit cantarul de bucatarie pentru gramaj dar 10 gr inseamna o lingura cu miere. Nu se intampla nimic daca iti scapa 12- 14 gr de miere dar daca pui 100 gr, sa spunem, atunci se schimba consistenta.
      Pup cu mar drag si spor!! Craciun Fericit iti doresc!

  30. raluca

    Doamna am luat alta drojdie…am folosit cantitatile dumneavoastra si nu e lipicios aluatul desi nu am mai pus cele 2-3 linguri de ulei..

    • Laura

      Raluca, draga mea, e foarte bine ca nu ti-a iesit lipicios aluatul. Inseamana ca ai folosit o faina foarte buna. Pup cu drag!

    • Laura

      Raluca iubita, sa va fie de bine!! Ma bucur tare mult ca ti-a placut!!

  31. Alina

    Draga Laura, multumesc pentru ca ne pui la dispozitie maiestria ta! Desi sunt stangace in gatit, cu ajutorul tau si al Laurei Laurentiu (asta-i un nume predestinat?) am devenit o maestra:)
    Recunosc insa ca retele tale le-am facut mai des pentru ca retele tale nu au oua, zahar si unt din belsug si sunt mai sanatoase si la fel de gustoase!!!
    Chiar acum ma apuc de cozonac, ca bate Mosu la usa si eu nu am cu ce-l servi si nu am inteles daca la maia pun 50 ml de lapte condensat si inca 50 ml lapte normal? 100 ml de lapte sau doar 50?

  32. Laura

    Alina, scumpa mea, multumesc din suflet pentru cuvintele tale!!
    Daca folosesti lapte condensat, pune 50 gr lapte condensat si 50 gr lapte de vaca iar daca folosesti numai lapte de vaca, pune 100 gr lapte de vaca.
    Pup cu drag si un Craciun Fericit iti doresc!!

    • Alina

      Multumesc Laura, daca citeam si fraza de sub sectiunea “maia” era mai mult decat clar, dar deh, graba strica treaba:( Dar nu a stricat-o pentru ca m-am prins ca maiaua nu era deloc cremoasa si evident mai era nevoie de lapte!
      am facut cu lapte gras si au iesit ff buni! desi unul s-a pleostit dupa ce l-am uns cu ou, cred ca am pus prea multa umplutura, si crescuse tare frumos! daca-i ung inainte de a-i pune la dospit? ce zici? vreau sa-i fac din nou ca tare buni au fost si acum am intrat in competitie cu o prietena pentru cel mai aratos si gustos cozonac! Multumesc si Un An Nou cu cat mai multe momente de fericire !

  33. Lavinia

    Am urmat reteta intocmai (dar folosind lapte dulce in loc de lapte condensat) si mi-au iesit 2 cozonaci frumosi si gustosi!! Multumesc pentru reteta!!
    Sarbatori fericite si numai bine!

  34. Dana

    Buna seara, Laura
    O prietena de-a mea mi-a recomandat blogul tau si imi place foarte mult modul de prezentare.Recunosc ca n-am incercat nicio reteta pana acum, dar o sa sparg gheata cu acest cozonac cu nuca.Am doar o mica intrebare:care este cantitatea de sare pe care o folosim?
    Sarbatori Fericite!Fröhe Weihnachten!

  35. Mariana

    O adevarata delectare sa faci aceasta reteta , grozavi au iesit!! O minunatie!!
    Va multumesc!
    Sarbatori fericite si multa sanatate!!

  36. lavinia

    buna laura, de mult timp imi doresc sa fac cozonac pentru familia mea dar iti marturisesc ca niciodata nu am avut curaj sa ma apuc din teama ca nu o sa iasa bine, sa sti ca vineri o sa il incerc si o sa iti scriu cum a iesit. te pup

  37. oana

    buna laura,

    cozonacul tau arata divin si sunt convinsa ca si gustul este la fel! am si eu o intrebare…. fac si eu cozonac, iese bun, pufos, crescut dar nu se pastreaza proaspat prea mult timp. a doua zi incepe si se intareste. nu ramane pufos si proaspat. oare ce ar trebui sa fac??? gresesc eu cu ceva?

    multumesc si un an nou fericit!!!

  38. Anita

    Laura draga,anul acesta am incercat reteta ta de cozonac si toti au fost incantati.In prinul rand eu am reusit sa il fac mai usor,copiii ce nu au asteptat sa se raceasca si cei ce au avut bucuria
    sa il deguste,l-au laudat.Multumesc si pentru aceasta reteta!!!Este super!!!

    • Laura

      Anita, iubita, ma bucur tare tare mult ca ai incercat cozonacul si ca ti-a placut!!
      La Multi Ani!!! Multa multa sanatate, fericire si realizari!!
      Puuup!!

  39. Delicioasa

    Cat de fumos arata!!! Am salvat reteta, cu gandul sa o incerc. Cel mai probabil de Paste, sa vina bebe pe lume intai :) Ma tenteaza tare mult laptele condensat din reteta. Sunt curioasa ce efect are :) Te pup cu drag, Laura. Un an nou fericit!

    • Laura

      Deli, iubita, tare mult ma bucur ca iti place cozonacelul. laptele condensat ii da o consistenta tare placuta si usor umeda. Imi place tare mult ca nu se usuca nici macar dupa 4-5 zile.
      Pup cu mare drag si un Nou An plin de fericire si sanatate!!!

  40. Dana

    Laura, draga, cozonacelul este in cuptor, este un grasun si este si frumos….sper sa se coaca la fel de bine!!!!!!!!!!!!Multumesc.
    La multi ani!

    • Laura

      Dana, iubita, cum a iesit cozonacelul??
      La Multi Ani!!! Multa multa sanatate, fericire si realizari!!
      Puuup!!

  41. Pintea Andreea

    Laura, iti multumesc mult de tot pentru aceasta reteta minunata. Am facut nebunia aceasta de cozonac de Craciun si a iesit superb! Este usor de facut, creste foarte frumos, extrem de pufos si gustos. Multumesc mult!

    • Laura

      Andreea, draga mea, ma bucur atat de mult ca ti-a placut cozonacelul!!
      Sa va fie de bine!!
      Pup dulce dulce!!

  42. Ancutz

    Buna Laura, te urmaresc de ceva vreme si iti admir mereu pozele ” delicioase” , ba chiar am facut unele dintre retetele tale , au fost super, esti grozava ! Referitor la cozonac , nu fac foarte des , poate pentru ca inca nu am gasit reteta perfecta… De aceasta data am facut reteta ta, doar ca am folosit lapte gras de vaca proaspat , am respectat sfaturile tale de la sfarsitul postarii , si totusi cozonacul meu nu a iesit “perfect”.Aluatul l-am framantat mai mult de 30 minute , l-am rulat simplu , deci nu l-am impletit , l-am lasat la dospit in tava doar 30 minute , mi s-a parut foarte mult timpul de dospire dat de tine de 60-90 minute, si cu toate acestea in partea de sus intre nuca si aluat s-a format o camera de aer si intr-o parte a crapat pe toata lungimea lui. De ce s-a mai format camera de aer daca nu l-am lasat asa mult timp la dospit in tava ? De ce crapa aluatul pe lateral , oare a fost prea subtire? Am facut 6 cozonaci si la toti am avut aceleasi probleme…
    Te pup!

    • Laura

      Ancutza, draga mea, iti multumesc din suflet pentru cuvintele tale!! Imi pare tare rau ca au crapat cozonaceii tai.
      Acum sa o luam in ordine. Cozonacul crapa in momentul in care foaia nu este suficient de elastica si nu poate sustine umplutura. In momentul in care creste in cuptor, umplutura tinde sa o ia in jos iar aluatul in sus. Daca reteaua de gluten formata in timpul dospirii nu este suficient de elastica si bine dezvolatata, atunci aluatul nu va fi in stare sa sustina umplutura, va crapa pe margini si se va forma acea camera de aer in partea superioara. Camera de aer se formeaza pentru ca partea superioara a cozonacului nu suporta nici o presiune si deci dospeste corect. Celelalte foi sunt supuse presiunii exercitate de umplutura si nu au forta suficienta sa dospeasca in acelasi ritn cu foaia superioara. Ce este mai exact reteaua de gluten? Inchipuie-ti ca aluatul dupa o dospire corecta seamana cu o panza de paianjen unde glutenul reprezinta panza in sine iar dioxidul de carbon acumulat de aluat in timpul dospirii reprezinta spatiul dintre casutele panzei de paianjen.
      Pentru o retea de gluten solida si elastica in acelasi timp avem nevoie de urmatoarele lucruri: o framantare lunga si corecta a aluatului, o faina foarte buna cu un continut ridicat de glutine, de un timp corect de dospire si de o temperatuta ideala pentru dospire. Dospirea alautului are loc in doua etape: prima ianinte de cuptor si a doua in cuptor in primele 5-10 minute dupa ce am introdus cozonacul. Daca aluatul nu este lasat suficient sa dospeasca in afara cuptorului, va suferi un soc termic cand il vom introduce in cuptor si va dospi brusc si fortat si atunci aluatul va crapa. Sunt extrem de multe lucruri de spus pe tema asta asa ca in curand o sa scriu un articol pe intelesul tutror despre aluaturi.
      Pana atunci voi incerca sa iti raspund exact intrebarii tale. In primul rand trebuia sa ii lasi la dospit in forma pentru minim 60 minute. Daca au atins buza formei in 30 minute ori era mult prea cald in bucatarie ori ai folosit putin mai multa drojdie decat in reteta. Este muuult mai bine sa impletesti cozonacii decat sa ii rulezi intr-o unica foaie. La impletire, foile se sustin intre ele in timpul coacerii. Daca nu ai folosit o faina bogata in glutine ( cu forta W inre 280-350 ) este bine ca umplutra sa nu fie in exces pentru ca reteaua de glutine nu va fi in stare sa o sustina.
      Sper tare tare mult sa nu te fi ametit raspunsul meu si iti doresc ca viitorii cozonacei sa iasa frumusei foc si sa nu crape!!
      Pup cu mare mare drag!!

  43. irina

    ciao laura!sunt o mare admiratoare a blogului tau imi place insa f mult reteta de cozonac,eu nu am facut niciodata ca nu am avut o reteta care sa ma incante,insa acum gasind reteta ta sunt convinsa ca imi place f mult si as dori sa o incerc.Am insa o mare nelamurire si te-as ruga sa ma ajuti cu un raspuns,laptele condesat pe care l-am gasit eu are grasime 8% si este indulcit,eu locuiesc in italia si numai asa am gasit,pot sa il folosesc?????pt ca in reteta ta este lapte condensat neindulcit si cu o grasime intre 4-7%.multumesc mult iti doresc numai bine un AN NOU bun si cu multe realizari!!!!!!astept te rog un raspuns…..pupici.

    • Laura

      Te pup, Irina, scumpa!! Draga mea, daca e indulcit ( e vorba de cel de la nestle, nu?) poti folosi pentru maia urmatoarele ingrediente: 25 gr lapte condensat, 75 gr lapte de vaca, 100 gr faina si 25 gr drojdie. Pentru aluat poti folosi in loc de 150 gr lapte condensat, 50 gr lapte condensat si 100 gr lapte de vaca. Te pupic cu drag si abia astept sa imi spui cum ti-a iesit!!
      sa ai un 2012 plin de sanatate, fericire si realizari!

  44. irina

    ciao Laura!multumesc mult ca mi-ai raspuns esti o scumpa!!!!!cand reusesc sa il fac iti voi spune cum mi-a iesit…..te puuup,o zi frumoasa!!!!!

  45. Ancutza

    Laura draga mi-ai scris o adevarata teorie despre aluat si dospirea lui , nu m-ai ametit deloc cu raspunsul tau, ba din contra m-ai ajutat sa imi dau seama unde am gresit.Cantitatea de drojdie a fost corecta , faina pe care o folosesc eu la cozonac este faina Grania pt. cozonac,framantatul a fost ok , adica l-am simtit elastic si matasos, dar iata greselile: cred ca am exagerat putin cu umplutura ( alor mei le place nuca cu cozonac si nu cozonac cu nuca ) si intradevar era prea cald (pentru alaut ) in casa , nu mi-am dat seama de asta.Referitor la umplutura, pana acum eu umplutura de nuca am facut-o fara lapte , doar nuca proaspat macinata , zahar , cacao si aroma de portocale, tocmai pentru ca umplutura sa fie mai “usoara” , dar tot se forma camera de aer ( acum imi dau seama , era din cauza ca puneam tava cu cozonacul la dospit prea apropape de sursa de caldura) Acum ca m-ai lamurit sunt convinsa ca vor iesi frumos cozonacii mei, cand mai fac iti voi spune cum au iesit.
    Te pup!

    • Laura

      Ancuta, draga mea, ma bucur tare mult ca ti-au fost de folos sfaturile mele.
      Abia astept sa-mi spui cum au iesit cozonaceii.
      Pup dulce!!

  46. oana

    buna laura,

    de revelion am incercat reteta ta de cozonac cu nuca si a iesit nemaipomenit!!! exact cum visam, gustos, crescut si tare pufos!

    o sa repet experienta cat de curand, dar inainte o sa ma mobilizez pentru niste pateuri cu carne… suna tare bine reteta de aluat si imi este o pofta….

    te pup si multumim pentru retete, sfaturi si idei!

    • Laura

      Oana,draga mea, ma bucur tare mult ca ti-a placut!! Pup cu mare drag si daca esti fan pateuri sigur or sa-ti placa mult pateutele astea.
      Pup dulce!

  47. irina

    Draga mea Luara,tin sa iti spun ca am reusit in sfarsit sa fac minunatul cozonac,a iesit excelent,senza parole cum as spune….nu am crezut niciodata ca voi putea face aceasta reteta care pentru mine era f mult,dar asa un cozonac de bun nu am mancat niciodata!!sincer nu sunt modesta dar vrea sa iti multumesc ,ca existi si ca faci totul cu atat de multa daruire,cu atat de multa frumusete este la superlativ totul,ma bucuram ca un copil de o jucarie cand am mancat prima felie,grazie di tutto sei meravigliosa!!!!!!!!!! te puuuup cu drag si astept vesti de la tine stiu ca acum esti departe…..dar eu stiu ca am acolo undeva un prieten pe care ma bazez atunci cand sunt in dificultate in ale gatitului!!!!!!ciaoooooooo

    • Laura

      Irina, draga mea, iti multumesc din suflet pentru cuvintele tale calde! Ma bucur atat de mult ca ti-a placut cozonacelul.
      Pup dulce dulce!!

Trackbacks

  1. […] intrebat daca fac cozonac! Intr-un fel, stia el ceva, deoarece aluatul este, intr-adevar, cel de cozonac, insa i-am mai facut eu o vraja…si au iesit rondelele cu cocos pe care le astepta […]

  2. […] coaja de portocala cu aroma preferata. Consistenta cozonacului dukan nu este identica cu cea a cozonacului clasic, dar este foarte pufoasa si placuta. In functie de faza dietei dukan in care va aflati, puteti […]

Lasa un comentariu:

Vrei sa faci reteta de mai sus? Ai nevoie de ajutor? Ai facut-o? Ti-a placut? Impartaseste cu noi impresiile tale!


1 + = 3

Editare comentariu:
Pot fi utilizate etichete si atribute HTML in redactarea comentariului.