web analytics

Tajine de pui cu ghimbir

Tajine de pui cu ghimbir

Ce inseamna tajine? Tajine este un fel de mancare tipic  nordafrican, caracteristic in special bucatariei marocane. Vasul tajine, din teracota, este compus din doua parti: o parte inferioara,  circulara si plata, cu margini joase si o parte conica, superioara care acopera tajine-ul in timpul prepararii.

Acum 1 an, Cristi Roman, a postat pe facebook o minunata poza cu un tajine de pui. Bineinteles ca mi s-a facut o pofta teribila si i-am cerut reteta iar Cristi mi-a trimis-o cu tot cu poze si cu explicatii suplimentare.  De atunci a inceput fuga mea dupa vasul tajine, fuga care s-a incheiat sambata trecuta cand in sfarsit am reusit sa-l cumpar.

Din pacate, nu am reusit sa fac reteta trimisa de Cristi pentru ca nu am avut ingredientele necesare la dispozitie asa ca am facut acest tajine de pui cu ghimbir care a fost absolut delicios. Data viitoare cu siguranta incerc reteta lui  si, daca-mi permite, o voi posta cu mare drag.

Ce inseamna tajine? Tajine este un fel de mancare tipic  nordafrican, caracteristic in special bucatariei marocane. Vasul tajine, din teracota, este compus din doua parti: o parte inferioara,  circulara si plata, cu margini joase si o parte conica, superioara care acopera tajine-ul in timpul prepararii.

090 vv

Tipurile cele mai cunoscute de tajine sunt: mqualli ( tajine cu pui, masline si lamaie), kefta ( chiftelute si rosii) si mrouzia ( carne de miel, migdale si prune uscate).

Tajine-ul poate fi si exclusiv vegetarian sau poate avea printre ingrediente: tonul, sardinele sau gutuile caramelizate iar dintre condimentele cele mai utilizate, fac parte: scortisoara, sofranul, curcuma, ghimbirul, usturoiul, si piperul. Toate aceste condimente dau o nota parfumata tajine-ului.

sursa text: wikipedia

Ingrediente:

  • 1 pui (cca 1 kg)
  • 25 gr ghimbir proaspat
  • 2 linguri rase curcuma
  • 3 catei usturoi
  • 200 ml supa de pui/apa
  • 100 gr masline negre/verzi
  • 400 gr rosii
  • 1 lamaie
  • 3 linguri ulei de arahide
  • sare
  • piper

Spalam puiul si il trecem pe toate partile prin flacara ca sa eliminam eventualele pene prezente si il transam in bucati potrivite.

Punem bucatile de pui intr-un vas si le amestecam cu ghimbirul si usturoiul date prin razatoare, curcuma, sarea si piperul.

Tajine de pui cu ghimbir

Acoperim vasul cu folie alimentara si il lasam la frigider pentru 30 de minute.

Incingem uleiul de arahide intr-o tigaie  ceramica ( tot o achizitie recenta de care sunt extrem de multumita) sau teflonata si adaugam bucatile de pui,

Tajine de pui cu ghimbir

Prajim bucatile de pui pe ambele parti pana capata o culoare aurie (cca 10 minute),

Tajine de pui cu ghimbir

Mutam bucatile de pui impreuna cu uleiul din tigaie in vasul tajine, adaugam rosiile taiate in bucati potrivite si  maslinele,

Adaugam 200 ml supa de pui sau apa iar pe marginile interioare ale vasului asezam feliutele subtiri de lamaie,

Tajine de pui cu ghimbir

Acoperim vasul cu capacul si introducem in cuptorul preicalzit la 180°C pentru 60-90 minute.

Servim tajine-ul cu couscous pe care eu l-am preparat astfel: intr-o craticioara micuta am pus 1 cana de apa amestecata cu putina sare. In mometul in care a inceput sa fiarba, am stins focul si am adaugat 1 lingura de ulei si 1 cana de couscous. Am acoperit craticioara si am lasat couscous-ul 10 minute, timp in care a absorbit toata apa. Dupa 10 minute l-am amestecat cu 25 gr unt si l-am amestecat cu o furculita.

Pofta buna!!

25 Comentarii
  1. 1
    08/07/2011
    20:46

    un vas tajine este si pe lista mea de asteptare.sper sa il primesc curand.arata foarte bine mancarica ta.yummy!pupicei

  2. 2
    08/07/2011
    20:54

    Unde ai gasit un tajine in romania? Eu caut de 2 ani si nu am gasit.Cel care l-am adus din Tunisia s-a fisurat in momentul cand l-am pus pe foc, desi am fost asigurata ca se poate gati in el.

  3. 3
    09/07/2011
    05:02

    It's so delicious :)

  4. 4
    09/07/2011
    06:19

    Minunata reteta Laura!! ador puiul cu ghimbir.. e o combinatie delectabila pentru trup si suflet!! cat despre vas.. ce sa mai zis.. sunt in love ;)) Pupici multi Laura!

  5. 5
    09/07/2011
    08:00

    Salut!
    Cum se numeste vasul (chiar si in italiana) si ce rol are capacul ascutit?

  6. 6
    09/07/2011
    09:16

    minunata reteta !!!!!
    este superba achizitia ta !!!!… as vrea si eu sa stiu de unde l-ai achizitionat :)

    o duminica frumoasa !!!

  7. 7
    09/07/2011
    10:34

    superba mancarica…povesteste mai multe despre vasul asta sau de unde putem afla mai multe detalii tehnico-stiintifice :))

  8. 8
    09/07/2011
    12:42

    Salut !Nu sint sigura ca am inteles bine_cit timp trebuie sa stea la cuptor ?!

  9. 9
    10/07/2011
    14:22

    Excelent arata si foarte apetisant :D. Pacat ca nu am la dispozitie un astfel de vas. Se poate prepara si in alt vas, spre exemplu un vas de yena?

  10. 10
    10/07/2011
    22:40

    Minunat,arat grozav de bine

  11. 11
    11/07/2011
    10:51

    Moamaa ce-as manca vreo 43 de portii. :))

  12. 12
    11/07/2011
    13:21

    Sarah scumpa, multumesc ca-ti place!! e foarte util un astfel de vas si mancarea gatita in el are un gust deosebit.
    Pup cu mare drag!!

  13. 13
    11/07/2011
    13:23

    Jasmine draga mea, nu l-am cumparat din Romania ci din Italia. :(( Ma gandesc ca trebuie sa fie si la noi neaparat.
    Initial am vrut si eu sa-l pun pe foc dar am avut noroc ca am citit instructiunile inainte si am vazut ca scria ca nu se poate folosi pe foc direct.
    Te pupic!!

  14. 14
    11/07/2011
    13:25

    Dani, I'm so glad you like the recipe! You're right, it's absolutely delicious!

  15. 15
    11/07/2011
    13:26

    Anto scumpa mea, tare ma bucur ca-ti place retetuta. Am observat ca avem gusturi asemanatoare. <3 <3 <3 <3
    Pup cu mare mare drag!!!

  16. 16
    11/07/2011
    13:35

    Iulia draga mea, vasul se numeste tajine. Din cauza formei conice a capacului, vaporii formati in timpul coacerii circula in interiorul lui si ulterior cad in vasul circular unde se afla mancarea. Datorita acestui lucru carnea devine extrem de frageda, practic se topeste in gura, si se formeaza mult sosulet.
    Te pup!!

  17. 17
    11/07/2011
    13:36

    Catkitche drag amea, ma bucur ca iti place. L-am cumparat din Italia dintr-un magazin NKD.
    Pup cu drag!

  18. 18
    11/07/2011
    13:37

    Alice draga mea, promit ca vin cu mai multe detalii in curand.
    Pup cu mare mare drag!!

  19. 19
    11/07/2011
    13:39

    Anonim, trebuie sa stea intre 1 ora si 1 ora si 30 minute. Depinde de cantitatea pe care o faci si de felul de carne folosit. Pentru un pui intreg e nevoie de timpul mentionat mai sus.

  20. 20
    11/07/2011
    13:41

    Ralu draga mea, se poate si in vas de yena dar neaparat sa il acoperi cu un capac de aceeasi dimensiune ca sa permiti formarea vaporilor inauntru.
    Pup cu drag!!

  21. 21
    11/07/2011
    13:45

    Nadina, ma bucur ca iti place!!
    Pupicei cu drag!

  22. 22
    11/07/2011
    13:47

    :)))Ernest, sa stii ca e intr-adevar o mancare din care si eu cred ca as manca tot vreo 43 de portii!!:)))

  23. 23
    19/02/2012
    01:46

    In Bucuresti am inteles ca exista in mall-ul Afi Cotroceni un magazin cu ustensile de bucatarie.Am vazut tot pe internet ca au si vase tajine dar pretul mi s-a parut oarecum prohibitiv asa ca nici nu m-am mai deplasat pana acolo desi sunt din Bucuresti.Magazinul se numeste “kitchenshop”.Cand voi simti ca banii nu sunt o problema poate ca voi merge si eu pe acolo.Imi doresc un astfel de vas,dar trebuie sa mai astept.

  24. 24
    25/10/2012
    13:13

    Pot folosi ghimbir uscat praf? Multumesc pentru raspuns.

    • 24.1
      31/10/2012
      14:52

      Ani, sigur ca da.
      Te pup!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>