Mucenici moldovenesti

FacebookEmailPrintFriendlyShare

Retete culinare – Mucenici moldovenesti

Mucenici moldovenesti - detaliu

Acum vreo doua ore mi-am amintit brusc ca astazi este Sarbatoarea Mucenicilor. Este primul an in care uit si sper sa fie singura data cand se intampla asa ceva. Anii trecuti am facut mucenici muntenesti, fierti si cu multa multa nuca, dar anul asta am zis sa incerc mucenicii moldovenesti si mi-a parut bine ca i-am facut pentru ca sunt atat de pufosi si de parfumati!

Va propun o reteta de mucenici moldovenesti simpla si foarte rapida, fara timpi interminabili de asteptat pe langa aluat. Aluatul mucenicilor moldovenesti este de post,  numai ca din graba si fara sa-mi dau seama, i-am uns cu galbenus cu putin lapte, deci mucenicii mei nu mai sunt de post.

Ingrediente – Mucenici moldovenesti (8-9 mucenici)

  • 500 g faina
  • 25 g drojdie proaspata/7 g drojdie uscata
  • 70 g ulei
  • 5 linguri rase de zahar
  • 260 ml lapte de soia/lapte/apa
  • 1 varf sare
  • coaja portocala
  • nuca
  • miere

Mod de preparare – Mucenici moldovenesti

  • Punem faina intr-un vas, iar in centrul ei adaugam drojdia dizolvata in laptele sau apa calduta, uleiul, zaharul si coaja de portocala.
  • Framantam pana prinde consistenta dupa care adaugam un varf de cutit de sare si framanatam pana obtinem o biluta elastica.
  • Formam snururi lungi si nu foarte subtiri de aluat din care formam ulterior mucenici in forma de 8. Le lasam la crescut 1 ora dupa care le pensulam cu putina apa calduta sau lapte de soia.

Mucenici moldovenesti - preparare

  • Coacem mucenicii in cuptorul preincalzit la 180°C,  pentru 15-20 minute.

Mucenici moldovenesti

  • Punem mierea pe foc 1-2 minute, pana devine mai lichida un pic.
  • Pensulam mucenicii moldovenesti calzi cu mierea calda, ii pudram cu nuca din belsug si ii servim. Sunt divin de pufosi!

Mucenici moldovenesti- sectiune

Sumar
Voteaza reteta
Nume Reteta:
Mucenici moldovenesti
Publicata:
Timp preparare:
Timp coacere:
Timp total preparare:
Voturi
3.5 Based on 35 Review(s)

Iti place reteta? Aboneaza-te acum si primesti retetele noi in adresa ta de e-mail

Comentarii

  1. Carcotas

    Mucenicii moldovenesti se fac putin altfel: mai inai se fac 2 “snururi” de aluat apoi se impletesc cele 2″ snururi” si ulterior se modeleaza in forma de 8; veti vedea diferenta

  2. adina dumitra

    divini este cuvantul cel mai potrivit…i-am facut sambata dupa amiaza cu fetita mea de 3.8 ani (cre a fost mai mult decat incantata sa-si bage ambele maini in aluat), am adaugat drojdia uscata in apa, dar au iesit super super pufosi, ba inca si a doua zi erau la fel de pufosi, abia dupa 2 zile cand mai erau vreo 2 inveliti doar cu niste hartie de impachetat se mai inatrisera putin.clar o sa-si mai faca si nu numai cu ocazia sarbatorii de Mucenici.

  3. Teo

    Tocmai am facut reteta de mucenici, ce pufosenii mi-au iesit si ce frumos miroase in casa!!! Maine ii insiropez si-i dau prin nuca. Am mai facut mucenici de post, dar ieseau foarte tari. Nu si de data asta. Multumesc!!! Eu recunosc ca si drojdia uscata o amestec cu lichid caldut + zahar + putina faina, nu stiam ca nu trebuie. Si iese bine aluatul.
    Foarte bun site! Abia l-am descoperit, dar imi plac multe retete!

  4. Anca

    Multumesc mult pt reteta. E super usor de facut. E prima oara cand fac mucenici moldovenesti si au iesit foarte bine. Sigur o sa mai revin si pt alte retete

  5. Cristina

    Astazi planuiesc sa ii fac si eu,Este prima oara cand fac mucenici cu toate ca imi plac foarte mult.Daca imi vor iesi o sa impartasesc reteta si pe blogul meu cu felicitari pentru tine desigur.Imi place blogul tau foarte mult,am gatit dupa el in trecut ,pana sa imi fac blogul meu cand am inceput sa ma mai joc cu ingredientele,sa mai testez,sa inlocuiesc anumite ingrediente si sa fiu multumita de rezultat.Admir foarte mult pozele tale,sunt foarte profesioniste ca si blogul de altfel.Eu blogaresc asa din placerea de a impartasi ceea ce fac cu altii dar nu am timp momentan sa il fac atat de profesionist precum al tau.Bafta si felicitari!!!Esti o adevarata gospodina.

  6. Elena

    Buna Laura! la ingrediente am vazut ca scrie 260 ml de lapte…ai masurat in ml sau in grame? stiu ca este diferenta intre ml si gr, si mi se pare ciudat cand vad ml, trecuti in grame…

  7. Anda

    Draga Laura, te rog din suflet sa-mi raspunzi, cum folosesc drojdia uscata???!!!! Pentru acești sfintisori minunati, drojdia uscata o amestec cu faina si las cam 15 minute sa facă reacție, sau amestec drojdia cu laptele cald???!! Nu stiu cum sa folosesc aceasta drojdia, aici unde locuiesc eu, nu am alta drojdie. Multumesc !

    • Laura

      Draga mea, drojdia uscata se amesteca direct cu faina, apoi se adauga restul ingredientelor, apa/laptele calduta (mare atentie sa nu fie fierbinte, uleiul, zaharul, aromele, etc. Framanti si lasi la dospit.
      Te pup! Sa imi spui cum au iesit!

  8. Ionela

    Fantastici, m-am tinut de cuvant si anul asta i-am facut in portie dubla! Mii de multumiri!

  9. Sandra

    Si, asa cum am promis, am revenit. AU IESIT DEMENTIALI!!!
    Nu stiu cum sa postez poze, dar daca o sa-mi spui cum, o s-o fac.
    Te pup si multumesc pentru blog-ul tau care ma ajuta enorm in bucatarie.

  10. Sandra

    Buna Laura,
    Sa ai o zi minunata si La multi ani de 8 Martie!
    Acum am facut reteta de mucenici si sunt la crescut. Fac multe retete de-ale tale, si spun cu mana pe inima ca toate, dar toate mi-au iesit spectacular (asa cum le descrii in blogul tau). Dupa ce se coc si daca am timp, o sa postez niste poze ca sa vada lumea ca esti adevarata!

  11. Cristina

    Draga Laura vreau sa inerc reteta ta de mucenici anul acesta, dar am o intrebare daca laptele de soia poate fi inlocuit cu lapte condensat? ( stiu ca laptele condensat face aluatul mai pufos). Astept raspunsul tau.
    O primavara frumoasa si un 8 Martie fericit!

  12. Romina

    Laura,ai putea,sa-mi spui in ml ce cantitate de ulei si lapte se folosesc?Din pacate,nu am un cantar de bucatarie si trebuie sa ma folosesc de cana gradata.Multumesc

  13. Georgiana

    Acum am terminat coca, i-am lasat la crescut !! Arata foarte bine !! In sfarsit am scapat de vechea reteta care imi lua jumatate de zi… Eu o sa ii insiropez.. Multumesc pentru reteta ! Este prima data cand scriu aici, desi “v-am furat ” o multime se retete cu care mi-am incantat sotul.. Multa sanatate si La multi ani pentru maine !

  14. AndraC

    Laura, aluatul de mucenici merge framantat si la masina de paine? De Craciun am facut cozonaci dupa reteta ta la masinuta de paine si au iesit deliciosi!

    Merci,

    Andra

    • Laura

      Andra, sigur ca se poate framanta la masina de paine! Ma bucur mult ca ti-au placut cozonaceii.

Trackbacks

  1. [...] plăcut simplitatea rețetei găsite pe blogul Laurei Adamache, de care mă înamorez din ce în ce mai mult, cu fiece rețetă încercată. Și am adaptat-o [...]

  2. [...] din cauza ploii, am vazut the artist si am facut mucenici moldovenesti (ca sa amestecam ludicul si teluricul), my first ever, pentru ca ai mei fac numai supa. filmul mi-a [...]

Lasa un comentariu:

Vrei sa faci reteta de mai sus? Ai nevoie de ajutor? Ai facut-o? Ti-a placut? Impartaseste cu noi impresiile tale!


8 + = 10

Editare comentariu:
Pot fi utilizate etichete si atribute HTML in redactarea comentariului.