Mucenici fierti (muntenesti)

41 comentarii

Mucenici fierti  – Reteta de Mucenici muntenesti (de post)

Mucenici fierti  - Reteta de Mucenici muntenesti (de post)
Mucenici muntenesti de casa fierti cu nuca, coaja de portocala si rom

Mucenici fierti – reteta munteneasca a mucenicilor. Anul trecut am facut mucenici moldovenesti si i-am savurat cu o deosebita placere pentru ca, asa cum stiti, ador aluaturile dulci. Anul acesta am zis sa fac o schimbare si sa fac mucenici muntenesti de casa.

Imi aduc aminte de casa si de mami a mea care ne pregatea in fiecare an acest tip de mucenici. Si pentru ca nu am aparat pentru mucenici, i-am facut manual si pot spune ca mi-a placut enorm sa lucrez acest aluat.

Mucenici fierti (muntenesti) – Ingrediente (250-260 mucenici)

  • 300 g faina
  • 150-160 ml apa foarte calda
  • 1 varf cutit de sare
  • 4-5 l apa
  • 2 portocale mari (doar coaja)
  • 1 lamaie mare (doar coaja)
  • zahar (cca 10-12 linguri)
  • 5-6 linguri pline nuca macinata
  • scortisoara
  • esenta de rom
  • un varf cutit sare (pentru fiert mucenicii)

Mucenici fierti (muntenesti) – Mod de preparare

Cum se prepara aluatul de mucenici fierti, muntenesti?

  • Punem faina intr-un vas, adaugam un varf de cutit de sare, iar in centrul ei adaugam apa fierbinte.
  • Framantam pana cand aluatul devine elastic si se raceste complet. Daca mai este nevoie de faina, mai adaugati maxim 1-2 linguri.
  • Mutam aluatul pe planul de lucru usor pudrat cu faina, il impartim in portii mici, iar din fiecare portie formam snururi lungi si subtiri (putin mai subtiri decat un siret). Formam mici cerculete pe care apoi le rasucim astfel incat sa obtinem forma clasica de 8 a mucenicului.
  • Punem mucenicii muntenesti  pe o bucata de hartie de copt, unul langa celalalt, cu atentie sa nu se lipeasca intre ei, si ii lasam sa se usuce pana a doua zi, la temperatura camerei.
Mucenici Muntenesti detaliu

Cum fierbem mucenicii muntenesti?

  • Punem apa la fiert intr-o oala incapatoare, adaugam zaharul, coaja rasa de lamaie si portocala si un varf de cutit de sare.
  • Cand apa incepe sa fiarba, adaugam mucenicii muntenesti si ii fierbem pe foc mic. Dupa ce se ridica la suprafata, ii mai lasam pe foc pentru inca 1-2 minute si stingem focul.
  • Adaugam esenta de rom, scortisoara si nuca macinata si amestecam bine.
  • In momentul in care servim mucenicii muntenesti, putem adauga in farfurie inca cateva linguri de nuca macinata si, daca doriti, scortisoara.
  • Mucenicii muntenesti sunt deliciosi si calzi si reci.

Mucenici fierti Muntenesti detaliu 2

Pofta buna!

Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Mucenici fierti (muntenesti)
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi
4.51star1star1star1star1star Based on 15 Review(s)

41 Comentarii

  1. mmmm ce bine arata!!!! ma torturez singura uitandu-ma la poze pana ajung acasa 😀

  2. Buna Laura, si eu stiu de la mama sa fac mucenici muntenesti dar pun in apa la fiert si zahar ca nu-mi plac neindulciti.

    • Vai, Geta, am uitat sa pun zaharul la ingrediente? Acum ma duc sa corectez.. Fara zahar clar nu sunt buni!!
      Multumesc mult ca mi-ai atras atentia.

  3. Nu am mancat niciodata genul acesta de mucenici. Dar asa cum ii prezinti sunt tare apetisanti.
    PS Iti doresc si tie o primava frumoasa!

    • Raluca, scumpa mea, eu numai tipul acesta de mucenici il papam acasa. In Muntenia doar asa se fac si iti pot spune ca am descoperit relativ tarizu, mucenicii moldovenesti.
      Amandoua variantele sunt deosebit de gustoase.
      Pup cu drag si o primavara minunata sa ai!!

  4. Buna ziua,

    Ma intrebam astazi in timp ce preparam acest fel de mucenici daca in Italia exista din cunostintele dvs retete de paste asemanatoare mucenicilor (tinand cont de aceasta particularitate de a pastra pastele in apa in care au fiert).
    Toate bune,
    Ana Costache

    • Ana, draga mea, din cate stiu, nu exista asa ceva in Italia. Exista multe supe in care se folosesc paste simple sau umplute dar sunt sarate, nu dulci.
      Pup cu drag!!

  5. The Wandering Oltean

    Ca de obicei, pozele sint foarte artistice.
    Este foarte “cute” cum ai impletit fiecare mucenic (?) in parte sa arate cau un covrigel 🙂

    • The Wandering Oltean, ma bucur tare mult ca-ti plac pozele.
      Te mai astept cu drag pe la mine!

  6. mama mia ce bine arataaaaaaaaaa ♥
    sunt absolut superbi ♥ Te pup scumpa mea Laura! weekend minunat :*

    • Emily, scumpica dulce, ma bucur mult ca-ti plac!!
      Puup dulce si o saptamana minunata iti doresc!

  7. Licuta Marin

    Tare frumusei si apetisanti sunt!!!Pupici!

  8. TeoBucatar

    Cred ca sunt singura care nu am facut mucenici:(Dar am din belsug de la voi,proaspeti,calzi si aromati!Super pozele!

    • Teo, draga mea, cu mare drag te-as fi invitat la o portie daca stateam mai aproape!
      Pup cu drag si ma bucur ca-ti plac!

  9. sinsdesign

    Ii aveam cumparati acum, dar la anul sigur fac si eu! Arata delicios!

  10. Eu am reusit sa gasesc o forma pentru mucenici si a mers treaba ca pe roate ! Dupa ce am decupat mucenicii – i-am intins pe hartie de copt si am dat la cuptor ,la foc mic, pana s-au uscat putin. Sunt deliciosi !

    Weekend fain !

    Te pup.

    • Adriana, draga mea, unde ai gasit forma de taiat? Pup dulce dulce si multumesc anticipat!

  11. Ce pofta mi-ai facut, Laura!
    Imi aduc aminte cum imi aducea bunica oala plina cu “ciorba” cand eram mica. Avea aparat de facut opturi, din pacate s-a pierdut.
    Poate la anul incerc si eu sa-i fac manual, tie ti-au iesit foarte frumosi <3

    • Sabrina, draga mea, si eu imi amintesc de mucenicii facuti in fiecare an de mama. Si acum ii face, numai ca nu prea mai am cum sa-i pap.
      Cand am venit in Italia, mi-au dat ai mei un aparat de facut mucenici dar nu imi amintesc absolut deloc ce am facut cu el si atat de rau imi pare.:((
      Sigur l-am pierdut intre mutari si din cate am inteles nu prea se mai gaseste de cumparat.
      Pup dulce dulce!!

  12. Hallo Laurica!
    Incep cu multumirile penrtu urarile calduroase ce mi le-ai oferit cu ocazia “zilei noastre a femeilor-8 Martie”!
    La fel iti doresc si eu din tot sufletul, ca fiecare zii din viata ta sa fie incununata cu noroc, fericire si multa sanatate.Si mereu sa fii inconjurata de toti ei dragi tie!
    Nu doresc sa las din repertoriul urarilor si admiratia mea personala pentru o bucatareasa deosebit de priceputa ca tine si nu numai atit, doresc sa te felicit si pentru faptul cum reusesti ca arta culinara sa o combini si reliefezi cu cea fotografica! MINUNAT!!!
    Liebe Laura, toate cele bune inca odata si scuze ca revin ceva mai tirziu cu urarile!
    Cu deosebita prietenie
    Laura S.

    • Laura, draga mea, ma bucur din tot sufletul sa te aud si iti multumesc pentru urarea ta deosebita!
      Te pup cu mare mare drag!!

  13. Sunt tare dragalasi mucenicii tai, Laura!
    Eu recunosc ca nu am mancat niciodata mucenici, iar anul asta am ratat startul din cauza unei raceli, insa anul viitor sunt hotarata sa-i fac!
    Pozele sunt superbe! Felicitari!!!

    • Andra, draga mea, multa sanatate iti doresc!! Si eu anul trecut era sa-i ratez dar anul acesta nu s-a mai intamplat, din fericre, lucrul acesta si am reusit sa-i fac.
      Pup dulce dulce!!

  14. Laura, intrebarea mea poate parea stupida(dar eu nu am mincat niciodata mucenici ):dupa ce fierb, mucenicii se pastreaza in apa sau se scot afara?!Cu siguranta o sa incerc sa-i fac si eu ca prea bine arata…..

    • Carmen, draga mea, nu e deloc stupida intrebarea ta. Mucenicii se tin in lichidul in care au fiert. Nu-ti face probleme, rezista foarte foarte bine.
      Pup dulce!!

  15. Draga Laura , am cumparat aparatul de mucenici, din Orasul meu -Oltenita -jud.Calarasi ,dintr-un magazin cu articole pentru bucatarie .A costat doar 5 lei .;)
    O saptamana placuta .

    • Adriana, scumpa, multumesc mult pentru raspuns!! ma gandesc atunci ca ar trebui sa se gaseasca pe undeva si prin Bucuresti. Am sa-i rog pe ai mei sa caute si sa-mi cumpere mai multe aparate. Pretul este mai mult decat rezonabil.
      Pup cu mare drag!!

  16. Mie imi plac mai mult cei muntenesti. Sigur, nu am forma pentru ei si in felul asta par mai greu de facut, dar sunt gustosi. 🙂
    As manca oricand, oricum. Nu doar pe 9 martie…

  17. Multumesc mult Laura pt. raspuns.O sa incerc sa-i fac si eu chiar daca sarbatoarea a trecut !

  18. cam in cata apa ii fierbi si cam pentru cate grame de mucenici? intreb pentru ca n-am facut si n-am mancat niciodata si nici n-am vazut la nimeni! 🙁 dar mi-ai facut o pofta, ca sigur trebuie sa incerc. multumesc anticipat!

    • Mihaela, scumpa, pentru cantitatile din reteta, am folosit cca 3 l de apa.
      Pupicei cu mult drag!!

  19. Draga mea Laura, am pus si niste zahar vanilat, nu e nicio problema, nu? Da, acum fac mucenici, la sfarsit de septembrie :)) te pup tare, sunt mare fan a ceea ce gatesti, esti o minunata sursa de inspiratie oricand!!

    • Sigur ca nu e nici o problema! Si eu mai fac mucenici din cand in cand in timpul anului.
      Pup cu mult drag!

      P.S. Au iesit buni?

  20. Draga Laura,

    Multumesc mult de reteta de aluat de mucenici! Este extraordinara!
    M-a “izbit” o pofta de mucenici acum vreo doua saptamani (sunt o maaare fana a scortisoarei in toate formele si parca nu mai mancasem ceva “scortisorat”, daca exista termenul :), de ceva vreme) si am am mai incercat doua alte retete de aluat de mucenici: ba prea tare si parca ramanea nefiert, ba prea “sfaramicios” si parca se topea la fiert. Mucenicii acestia sunt yummmy si exact textura pe care o cautam. Am facut o tura si cred ca pana in martie o sa ma satur de mucenici muntenesti :)). Noroc ca exista si cei moldovenesti :)).

    Sanatate multa,
    Andreea

    • Andreea, stii ca mi-ai facut pofta si mie? :))
      Cred ca ma duc sa fac si eu o portie.
      Pup cu drag si ma bucur mult ca ti-au placut!

  21. Cata apa trebuie? ca scrie 150-160 apa foarte calda este ml sau gr?

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.