Mucenici moldovenesti


Mucenici moldovenesti – Reteta traditionala cu aluat de post

Mucenici moldovenesti - detaliu
Mucenici moldovenesti de post, pufosi si gustosi – Laura Adamache

Mucenici moldovenesti de post, reteta pas cu pas de aluat pufos. Cei mai buni mucenici copti, unsi cu miere si tavaliti prin nuca. Reteta de macinici (sfintisori, bradosi, colaci) pentru sarbatoarea celor 40 de mucenici din Sevastia. 

Mucenici moldovenesti de post cu nuca, o reteta pe care o fac cu atata drag, in fiecare an, in postul Sfintelor sarbatori de Pasti. Aveam nu mai mult de 10 ani cand am gustat pentru prima oara acesti mucenici facuti de o vecina din blog. Gatea nemaipomenit, asa cum fac toate gospodinele din Moldova, iar mucencii erau un vis! Atat de pufosi si gustosi, o noutate pentru noi, copii din Muntenia, unde se fac mucenicii muntenesti fierti. Dupa multe insistente, mami a obtinut reteta de sfintisori, asa ii numea vecina noastra, si de atunci, pe langa cei fierti, aveam si cate o portie de mucenici pufosi din aluat, copti la cuptor si imbracati in miere si nuca.

Cand se fac mucenicii moldovenesti?

In fiecare an, pe data de 9 martie, este Sarbatoarea celor 40 de mucenici din Sevastia. In Moldova, in cinstea acestei sarbatori, se pregatesc 40 de colaci numiti sfintisori, bradosi sau mucenici. Macinicii moldovenesti au forma cifrei 8 si sunt facuti din aluat de cozonac, de post sau de dulce, unsi cu miere si pudrati din belsug cu nuca.

Daca vreti sa faceti mucenici de dulce, va recoamnd aluatul de la gogosile la cuptor (vezi reteta aici). Este atat de pufos!

Anii trecuti am facut mucenici muntenesti, sotul meu ii adora, dar anul acesta am zis sa fac si reteta de sfintisori moldovenesti cu nuca si miere. Mi-a parut bine ca am luat aceasta decizie pentru ca sunt minunat de pufosi si imi aduc aminte de copilarie. Reteta colacilor mucenici nu este deloc complicata si, daca aveti prichindei prin preajma, vor fi incantati sa formeze mucenicii.

Aluatul mucenicilor moldovenesti este de post, am uns o parte din ei cu galbenus, pentru cei care au gustat din ei si nu tin post, si o parte cu lapte de soia. Sunt la fel de pufosi si deliciosi in ambele variante.

Ingrediente – Mucenici moldovenesti de post (8-9 mucenici)

  • 500 g faina;
  • 25 g drojdie proaspata/7 g drojdie uscata;
  • 70 ml ulei;
  • 100 g zahar;
  • 260 ml lapte de soia/lapte de vaca/apa;
  • 1 varf cutit sare;
  • 1 lingurita plina coaja de portocala rasa;
  • cca 100 – 150 g nuca macinata;
  • 4-5 linguri miere.

Mod de preparare – Mucenici moldovenesti cu nuca

Preparare aluat de post pufos pentru macinici

  • Punem faina intr-un vas, iar in centrul ei adaugam drojdia dizolvata in laptele sau apa calduta, uleiul, zaharul si coaja rasa de portocala.
  • Framantam pana cand aluatul prinde consistenta, apoi adaugam un varf de cutit de sare si framanatam pana obtinem un aluat elastic.
  • Acoperim aluatul si il lasam la dospit, intr-un loc cald, pana isi dubleaza volumul.

Cum dam forma deliciosilor mucenici cu aluat de cozonac

  • Formam snururi lungi, si nu foarte subtiri, de aluat din care formam ulterior mucenici in forma de 8. Punem mucenicii de post in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt. Lasam o distanta de cativa cm intre ei.
  • Lasam mucenicii moldovenesti de post la crescut 1 ora, acoperiti cu un servet, intr-un loc caldut, apoi ii ungem cu putin lapte de soia sau apa calduta.

Mucenici moldovenesti - preparare

  • Coacem mucenicii moldovenesti in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru 15-20 minute.

Mucenici moldovenesti in tava

  • Incalzim mierea pe foc mic, cca 1 minut, pana devine putin mai fluida.
  • Ungem mucenicii moldovenesti calzi cu mierea calda, ii pudram cu nuca din belsug si ii servim. Sunt divin de pufosi!

Mucenici moldovenesti sectiune

Pofta buna!

Cum facem mucenici moldovenesti insiropati

Multa lume prefera sa insiropeze mucenicii. Pentreu sirop, punem intr-o craticioara 600 ml apa si 250 g zahar si fierbem pana cand zaharul este complet dizolvat. Adaugam coaja de lamaie rasa si esenta de rom dupa gust, apoi acoperim craticioara cu un capac si lasam siropul sa se raceasca. Scufundam mucenicii usor calduti, in sirop, cca 1 minut, apoi ii asezam intr-o tava si ii lasam cca 30 de minute. II ungem cu miere si apoi ii tavalim prin nuca macinata.

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Mucenici moldovenesti
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
3.51star1star1star1stargray Based on 205 Review(s)

139 comentarii la “Mucenici moldovenesti

  1. Anonymous spune:

    Hmmm…ce apetisanti arata..numai buni de mancat dimineata cu lapte la micul dejun…
    …..auzi, dar..cele 44 de pahare unde sunt????

    • beatrice spune:

      Ce chestie.. cand am primit alerta de la newsletter in care aveam trecuti si mucenicii, asta faceam.. ambele retete de la tine, fac si muncenici muntenesti si pe cei moldovenesti ( am facut si anul trecut din cei moldovenesti, au iesit pufosi ca i-am facut cu lapte, acum ii fac de post, insa cred ca vor iesi buni).
      La multi ani cu ocazia zilei femeii!

  2. Laura spune:

    :)))) Alea 44 de pahare mai pe seara un pic. Mucenicii sunt o nebunie. Pufosi foc si , vorba ta, ideali langa o cana cu lapte.

  3. El recetario de Falina spune:

    Laura imi ploua in gura…in seara asta ma apuc de ei imediat ce adorm copiii… Arata demential de bine si sigur ffff gustosi…te pupic dulce si multumim mult de reteta…

  4. Mihaela spune:

    Arata nemaipomenit!!! Am facut si eu dupa o alta reteta dar parca nu mi-au iesit asa pufosi 🙁 eu am lasat aluatul la crescut 1h si apoi am format mucenicii pe care i-am lasat la crescut 1h. La tine vad ca nu mai lasi aluatul la crescut, mai rapida reteta 🙂 o s-o incerc si eu candva ca postul e lung 😀

    pupici!

  5. Elena Toma spune:

    Cu apa sunt sigura ca nu ies la fel, o sa incerc si eu anul viitor cu lapte de soia. N-am mai probat la aluaturi pana acum, dar cred ca este cazul sa-l folosesc. Mucenicii astia arata grozav si cred ca deja au fost pe acolo si cele 44 de pahare, ca sa nu fie singurei mucenicii. La noi se imparteau celor care nu puteau sa faca, impartind cu ei si semnificatia credintei…

  6. Anonymous spune:

    Ies foarte buni si cu apa..doar i-am facut eu aseara:) S-a mancat jumatate de tava deja; diseara mai fac una. Mersi mult de reteta, Laura!
    Gabi

  7. Anca Oprea spune:

    Tocmai i-am scos din cuptor si i-am uns / "pudrat" cu nuca. F.F.F. pufosi si mari si buni. Multumim pentru reteta. Pupici :).

  8. Laura spune:

    Mihaela, eu nu ii mai las la crescut pentru ca e o reteta rapida pentru cei aflati in criza de timp. Ies tare pufosi si buni foc. Pup si sper sa iti placa daca ii incerci!

  9. Laura spune:

    Elena draga mea, tare ma bucur ca-ti plac. Au fost si cele 44 paharute dar de laptic pentru ca nici eu si nici Cristi, nu ne atingem de alcool. Eu sunt alergica si Cris numai cand aude cuvantul alcool, stramba din nas. Singurul alcool pe care-l consum este vinul alb din mancare.:)))
    Pup cu mare mare drag!!

  10. Anonymous spune:

    Laura, am facut mucenicii astazi la pranz. Este ora 16.00 si au mai ramas doar trei. I-am facut mai tarziu pt ca am gasit reteta mai tarziu. Sunt superbi, toata lumea i-a laudat.

    Multumesc de reteta! Felicitari si succes in tot ceea ce faci.

    Ana

  11. El recetario de Falina spune:

    Laura ti-am spus prin Facebook cat de buni sunt dar am sa las si aici comentariu…
    Sunt super pufosi si foarte buni… daca cineva incearca reteta poate sa aiba toata increderea ca nu o sa dee gres sa o incerce.. am sa fac si in seara asta pentru maine la munca…O sa fie a treia oara cand ii fac deja in 2 zile i-am facut de doua ori … cat de buni sunt…
    Te pupic dulce si multumesc de reteta…

  12. liana spune:

    Foarte mult ne-au placut, si i-am facut de post, cu apa deci in loc de lapte. uleiul l-ai masurat in grame, asa cum scrie pe lista de ingrediente? eu am pus 70 gr = 100 ml si apa doar 230 ml, m-am temut sa nu iasa prea moale aluatul. daca zici ca merge cum ai scris tu, a doua oara asa fac – pentru ca va urma in curand a doua oara :), jumatatea mea cerea inainte sa temrinam prima tura!

    • Laura spune:

      Liana, draga mea, imi cer scuze pentru raspunsul intarziat. Tare mult ma bucur ca ti-au placut. Draga mea, desi stiu ca unitatea de masura pentru volum este litrul, eu m-am obisnuit de ani de zile sa cantaresc lichidele in grame. Nu ma impac absolut deloc cu cana gradata pentru ca nu mi se pare foarte exacta asa ca acum cativa ani am inceput sa fac conversia si dupa ce am cantarit initial cu cana gradata in ml, am cantarit apoi pe cantar in grame si am trecut in retete lichidele in grame.
      E cam ciudat, stiu, dar garantez ca toate retetele unde vei intalni lichidele in grame, iti vor iesi cu siguranta.
      Puuup cu mare drag!!!

    • Laura spune:

      Dana, draga mea, mii de scuze ca am intarziat cu raspunsul. Este vorba de 260 gr lapte de soia pe care le cantaresti pe acelasi cantar pe care cantaresti ingredientele solide ( faina, zahar, etc).
      Pup cu mare mare drag si spor la mucenici!!

  13. Amalia spune:

    Buna Laura,
    eu nu am facut niciodata mucenici, dar poti sa imi zici si mie aproximativ cam cita miere intra la reteta ta? vreau sa ma asigur ca am destula, avind in vedere, ca va trebui sa ii fac joi noapte….. 🙂 Multumesc mult!

    • Laura spune:

      Amalia, draga mea, intra cam 3-4 linguri pline de miere. Nu trebuie decat sa le ungi putin cu miere astfel incat nuca sa se lipeasca de mucenici.
      Pup dulce!!

  14. CAMELIA spune:

    Stimata doamna desi nu sunt bucatareasa cofetaria si bucataria ma pasioneaza si ma relaxeaza .Fiica mea Andreea mi-a dat citeva dintre retetele minunate pe care le faceti.Marturisesc ca sunt grozave dar eu vreau mai mult , adica vreau sa va rog sa-mi trimiteti blogul sau o alta oportunitate de a vedea retete noi .Intimplarea face ca si eu sa am probleme cu masurile dar o sa inerc sa fac conversia . Multumesc anticipat

    • Lara¬ spune:

      Camelia, iti raspund eu, daca tot sunt pe aici.
      Daca te uiti sus, in dreapta paginii, o sa vezi „Categorii Retete” si dedesubt -Aluaturi dulci, Aluaturi sarate, Aperitive etc. Dai click pe ce te intereseaza. Sunt acolo cateva sute de retete superbe ale Laurei. Daca vrei sa faci conversia din grame in ounces incearca aici
      Good luck baking : )

    • Laura spune:

      Camelia, draga mea, va multumesc ca va place blogul meu.
      Din pacate, nu va pot trimite blogul dar va puteti abona la newsletter. In partea stanga de sus, langa numele meu, Laura Adamache, veti vedea o serie de butoane. Printre ele se afla si „Abonati-va”. Dati click pe el si veti vedea o pagina unde trebuie sa introduceti adresa de email. Dupa aceea, veti primi un email pe care trebuie sa il confirmati.
      Dupa acesti pasi, veti primi in casuta dumneavostra de email, notificari privind retetele noi de pe blog.
      Nu veti primi reteta completa ci doar o notificare. Din mailul primit veti putea intra pe blog ca sa vedeti ultima reteta.

  15. Cristina spune:

    Laura draga…ajutor…maine fiind sarbatoarea mucenicilor am facut de azi mucenicii pentru a nu ii coace maine…dar am o mica problema, cand sa ii bag in cupot s-a luat curentul..:((vroiam sa iti scriu inainte sa mi se termine si bateria la laptop…cat pot sa ii las asa??…acum au vreo 10 minute de cand s-a luat..nu o sa pateasca nimic???sper sa nu trebuiasca sa ii arunc…:((((
    P.S. LA MULTI ANI DE 8 MARTIE!!!!

    • Laura spune:

      Cristina, draga mea, ii mai poti lasa cca jumatate de ora dar daca nu se da drumul la curent, baga-i la frigider. Acopera tava cu o alta tava sau cu o folie de aluminiu dar sa ai grija sa nu atinga suprafata deloc.
      Cand se da drumul la curent, scoate-i din frigider si lasa-i pe masa din bucatarie cca 30 minute ca sa se reactiveze dospirea apoi ii bagi in cuptor si ii coci.
      Daca deja sunt prea crescuti acum, baga-i deja la frigider.
      Pup si sa imi spui cum au iesit!!

  16. Cristina spune:

    Laura iti multumesc frumos pentru rapiditatea cu care mi-ai raspuns si pentru informatii.Esti o persoana minunata.. au iesit nemaipomenit….super pufosi si ff aromati….o minunatie…:))) (am fost un pic stresata dar s-a rezolvat cu bine datorita tie…acum stiu ce trebuie sa fac dak mai patesc:))) Te pup!!

  17. popescu cristina spune:

    buna laura, tocmai am facut reteta ta, este nemaipomenita
    abia astept sa ii mananc maine!

    as vrea sa te intreb daca as putea sa fac din aluat (de post) niste cornetti cu gem, crezi ca merge?

    multumesc,
    succes in continuare si iti multumim pentru retete

    • Laura spune:

      Cristina, draga mea, ma bucur tare mult ca ti-au placut!
      Sigur ca poti folosi acest aluat pentru cornetti cu gem.
      Pup cu drag!!

    • popescu cristina spune:

      draga laura,
      am testat acest aluat nemaipomenit de post.
      am facut niste corentti si au iesit minunat,
      i-am umplut cu gem de piersici cu nuca si scortisoara si au fost deliciosi!

      multumim pentru reteta!

  18. mada yo spune:

    Buna Laura!
    Aseara am pregatit mucenicii dupa reteta ta. Au iesit extraordinari! Sunt pufosi si gustosi!
    Maine mai fac o tura..se cere! :))
    Multumim tare mult pt toate retetele postate!
    PS: nu este prima reteta de pe blogul tau pe care o incerc..sunt deosebite!
    Mult succes in continuare…asteptam si alte retete!
    Pupici :*

  19. gabriela_sv spune:

    Buna Laura, am vrut neaparat sa-ti multumesc pentru aceasta reteta, este SUPER…de obicei ii faceam dintr-un aluat pt cozonac dar acum i-am facut de post. In acest moment am in cuptor a treia tava de sfintisori(mucenici). Am gustat deja din ei…si de la gustat bineinteles am ajuns la mancat in toata regula…ca aproape nu ma mai pot opri, atat de buni, pufosi si aromati sunt.
    Iti doresc sa ai parte de o zi minunata…asa ca si tine.pupici

    • Laura spune:

      Gabriela, draga mea, tare mult ma bucur ca ti-au placut!! Si eu am tot „gustat” din ei cand i-am facut ultima data. Si de cat de profund i-am gustat, a mai trebuit sa fac o portie.:))
      Pup cu mult drag!!

  20. Lara¬ spune:

    Laura, sunt excelenti, te pup! Multumesc mult pentru reteta, sunt foarte usor de facut! Superb iese aluatul, am mai framantat o tura imediat, trebuia din start sa fac portie dubla 🙂 Spune-mi te rog la ce ar mai merge aluatul asta, e o placere sa-l faci! Cozonac, poate?

    • Laura spune:

      Lara, draga mea, tare ma bucur ca ti-au placut. Sigur ca poti folosi aluatul la cozonac, cuiburi de viespe, briose, etc. Este perfect pentru orice dulce de post care include drojdie.
      Pup cu drag!

  21. diana spune:

    Laura, am incercat si eu in acest an aceasta reteta, abia astept sa-i scot din rola, sper sa fie buni intrucit nu am pus in gr laptele si uleiul dar in ml. Iti spun mai tirziu cum au iesit. Multumesc mult de reteta!!!!

  22. Ionela spune:

    Minunati, Laura! Eu anul trecut si anul asta am facut mucenici insiropati si abia ieri am dat peste reteta ta, iar azi am executat-o! Marturisesc ca m-am indoit ca vor creste la inceput, dar cum eu nu prea ma pricep la aluaturi, am avut surpiza ca au crescut in toata tava. Cred ca secretul acestui aluat e uleiul, nu-i asa? Multumesc mult de reteta si te asigur ca dupa ea voi face de acum mucenici!

    • Laura spune:

      Ionela, draga mea, tare mult ma bucur ca ti-au placut. Nu neaparat uleiul este ingredientul cheie pentru acesti mucenici ci gramajul tuturor ingredientelor. Daca am folosi mai multa faina decat in reteta sau mai mult ulei sau drojdie sau zahar, cu siguranta nu ar mai iesi atat de pufosi.
      Pup cu mare drag!!

  23. daniela spune:

    Buna Laura,
    intotdeauna am avut teama de aluaturi din cauza drojdiei si crescultul aluatului… Ma impac cel mai bine cu praful de copt. E mult mai simplu…
    Scuza-mi te rog, ignoranta, dar care ar fi drojdia proaspata si care ar fi cea uscata?
    Eu folosisem in trecut in retele esuate drojdie la cubulet.
    Tare as vrea sa incerc si eu sa fac reteta asta de mucenici desi iti spun sincer ca mi-e teama iar sa nu fiu nevoita sa arunc aluatul pentru ca nu-mi creste…

    • Laura spune:

      Daniela, draga mea, te inteleg perfect. Si eu am avut probleme cu drojdia la primele aluaturi incercate si mi-era tare teama de ele. Pe parcurs am inteles ca nu drojdia era de vina ci modul in care o foloseam.
      Ca sa nu mai ai probleme cu drojdia proapata, asigura-te ca nu o combini niciodata cu apa sau lapte fierbinte. Lichidul trebuie sa fie caldut, ca la soare. Daca e prea fierbinte „omoara” drojdia si aluatul nu mai creste. Niciodata sa nu lasi sa intre in contact drojdia si sarea pentru ca sarea ingreuneaza procesul de dospire.
      Drojdia uscata se gaseste la pliculet de 7 gr si este produsa de Dr. Oetker.

      Drojdia uscata nu se dizolva niciodata in lichid ci se amesteca cu faina.
      Pup cu drag si spor la aluaturi!!

  24. daniela spune:

    Laura,
    iti multumesc pentru raspuns, dar acum sunt putin in dilema pentru ca nu stiu cu care reteta sa incep sa-mi inving teama…
    Par toate atat de bune incat cu cat citesc nu stiu de care sa ma apuc.
    Ma poti sfatui cu care sa incep mai intai?
    Felicitari pentru modul in care descrii retetele, sunt foarte clar explicate.

  25. mary spune:

    buna Laura !deja am facut aluatul….ca noua ne plac mucenicii si daca nu-i sarbatoarea lor :)) sper sa-mi iasa …revin cu impresia !

  26. Dimitriu Gabriel spune:

    Buna ziua,am incercat si aceasta reteta, aveti perfecta dreptate, respectand gramajele ies nemaipomeniti de pufosi si deliciosi. Multumesc pentru sfaturi, pe viitor voi incerca cu placere si alte retete.

  27. andra spune:

    Pe regim dukan cum ii pregatim?
    Mersi

    Felicitari pentru site este cel mai tare.Dulciurile dukan le am facut pe toate si au iesit delicisoase.

  28. Mariana_Iasi spune:

    Laura draga,
    Fac mucenici de cativa anisori buni dar nu am facut niciodata dupa o astfel de reteta. Este ceva intre aluatul de cozonac (din care nu vrea sotul meu) si cel simplu de paine. Te asigur ca in acest an din astia voi face si sper sa nu ma dezamageasca cum nu m-au dezamagit nici celelalte retete pe care le-am mai incercat de pe site-ul tau.
    Sa ai un 8 martie de vis si sa-ti dea Dumnezeu tot ce e mai bun si mai frumos. Sa ne traiesti.
    Cu mare drag,
    Mariana – Iasi

  29. crys spune:

    Draga Laura, iti multumesc pentru reteta.De abia astept sa o incerc si sunt sigura ca va iesi minunata ca de fiecare data:) Avand bebe mic mic, ma axez pe retetele rapide ca sa nu fiu nevoita sa renunt la marea mea placere,gatitul. Te rog muult sa-mi spui cat ar insemna in ml 260gr lapte? Nu am timp sa caut un convertor si tocmai ma pregatesc sa pun in aplicare reteta ta:* mercy mult

  30. AndraC spune:

    Laura, aluatul de mucenici merge framantat si la masina de paine? De Craciun am facut cozonaci dupa reteta ta la masinuta de paine si au iesit deliciosi!

    Merci,

    Andra

  31. Georgiana spune:

    Acum am terminat coca, i-am lasat la crescut !! Arata foarte bine !! In sfarsit am scapat de vechea reteta care imi lua jumatate de zi… Eu o sa ii insiropez.. Multumesc pentru reteta ! Este prima data cand scriu aici, desi „v-am furat ” o multime se retete cu care mi-am incantat sotul.. Multa sanatate si La multi ani pentru maine !

  32. Romina spune:

    Laura,ai putea,sa-mi spui in ml ce cantitate de ulei si lapte se folosesc?Din pacate,nu am un cantar de bucatarie si trebuie sa ma folosesc de cana gradata.Multumesc

  33. Cristina spune:

    Draga Laura vreau sa inerc reteta ta de mucenici anul acesta, dar am o intrebare daca laptele de soia poate fi inlocuit cu lapte condensat? ( stiu ca laptele condensat face aluatul mai pufos). Astept raspunsul tau.
    O primavara frumoasa si un 8 Martie fericit!

  34. Sandra spune:

    Buna Laura,
    Sa ai o zi minunata si La multi ani de 8 Martie!
    Acum am facut reteta de mucenici si sunt la crescut. Fac multe retete de-ale tale, si spun cu mana pe inima ca toate, dar toate mi-au iesit spectacular (asa cum le descrii in blogul tau). Dupa ce se coc si daca am timp, o sa postez niste poze ca sa vada lumea ca esti adevarata!

  35. Sandra spune:

    Si, asa cum am promis, am revenit. AU IESIT DEMENTIALI!!!
    Nu stiu cum sa postez poze, dar daca o sa-mi spui cum, o s-o fac.
    Te pup si multumesc pentru blog-ul tau care ma ajuta enorm in bucatarie.

  36. Anda spune:

    Draga Laura, te rog din suflet sa-mi raspunzi, cum folosesc drojdia uscata???!!!! Pentru acești sfintisori minunati, drojdia uscata o amestec cu faina si las cam 15 minute sa facă reacție, sau amestec drojdia cu laptele cald???!! Nu stiu cum sa folosesc aceasta drojdia, aici unde locuiesc eu, nu am alta drojdie. Multumesc !

    • Laura spune:

      Draga mea, drojdia uscata se amesteca direct cu faina, apoi se adauga restul ingredientelor, apa/laptele calduta (mare atentie sa nu fie fierbinte, uleiul, zaharul, aromele, etc. Framanti si lasi la dospit.
      Te pup! Sa imi spui cum au iesit!

  37. Elena spune:

    Buna Laura! la ingrediente am vazut ca scrie 260 ml de lapte…ai masurat in ml sau in grame? stiu ca este diferenta intre ml si gr, si mi se pare ciudat cand vad ml, trecuti in grame…

  38. Cristina spune:

    Astazi planuiesc sa ii fac si eu,Este prima oara cand fac mucenici cu toate ca imi plac foarte mult.Daca imi vor iesi o sa impartasesc reteta si pe blogul meu cu felicitari pentru tine desigur.Imi place blogul tau foarte mult,am gatit dupa el in trecut ,pana sa imi fac blogul meu cand am inceput sa ma mai joc cu ingredientele,sa mai testez,sa inlocuiesc anumite ingrediente si sa fiu multumita de rezultat.Admir foarte mult pozele tale,sunt foarte profesioniste ca si blogul de altfel.Eu blogaresc asa din placerea de a impartasi ceea ce fac cu altii dar nu am timp momentan sa il fac atat de profesionist precum al tau.Bafta si felicitari!!!Esti o adevarata gospodina.

  39. Anca spune:

    Multumesc mult pt reteta. E super usor de facut. E prima oara cand fac mucenici moldovenesti si au iesit foarte bine. Sigur o sa mai revin si pt alte retete

  40. Teo spune:

    Tocmai am facut reteta de mucenici, ce pufosenii mi-au iesit si ce frumos miroase in casa!!! Maine ii insiropez si-i dau prin nuca. Am mai facut mucenici de post, dar ieseau foarte tari. Nu si de data asta. Multumesc!!! Eu recunosc ca si drojdia uscata o amestec cu lichid caldut + zahar + putina faina, nu stiam ca nu trebuie. Si iese bine aluatul.
    Foarte bun site! Abia l-am descoperit, dar imi plac multe retete!

  41. adina dumitra spune:

    divini este cuvantul cel mai potrivit…i-am facut sambata dupa amiaza cu fetita mea de 3.8 ani (cre a fost mai mult decat incantata sa-si bage ambele maini in aluat), am adaugat drojdia uscata in apa, dar au iesit super super pufosi, ba inca si a doua zi erau la fel de pufosi, abia dupa 2 zile cand mai erau vreo 2 inveliti doar cu niste hartie de impachetat se mai inatrisera putin.clar o sa-si mai faca si nu numai cu ocazia sarbatorii de Mucenici.

  42. Carcotas spune:

    Mucenicii moldovenesti se fac putin altfel: mai inai se fac 2 „snururi” de aluat apoi se impletesc cele 2″ snururi” si ulterior se modeleaza in forma de 8; veti vedea diferenta

  43. Crina Gheorghiu spune:

    Draga Laura , incep prin ati multumi pentru toate retetele tale minunate . Iti multumesc pentru exactitatea retetelor , fara de care noi nu am reusi . Am incercat multe si toate au fost minunate . Acum vreau sa incerc reteta mucenicilor moldovenesti . M-am obisnuit cu detalii cat mai multe despre reteta si tocmai de aceea te intreb : cati mucenici ti-au iesit din cantitatile de mai sus ? Cat de lungi formam snururile si cam cat de groase ? Multumesc pentru intelegere ! La multi ani de 8 Martie !

  44. Crina spune:

    Draga Laura , incep prin ati multumi pentru toate retetele tale minunate . Iti multumesc pentru exactitatea retetelor , fara de care noi nu am reusi . Am incercat multe si toate au fost minunate . Acum vreau sa incerc reteta mucenicilor moldovenesti . M-am obisnuit cu detalii cat mai multe despre reteta si tocmai de aceea te intreb : cati mucenici ti-au iesit din cantitatile de mai sus ? Cat de lungi formam snururile si cam cat de groase ? Multumesc pentru intelegere ! La multi ani pentru 8 Martie !

  45. Dana spune:

    Buna laura…am facut multe retete de la tine da asta…am masurat uleiul in gr(cantarit) iar apa in ml(cu cana gradata),aluatul mi.a iesit moale si am mai adaugat faina…acuma ii degust pt ca mi.au iesit asa buni si pufosi…ce vreau sa te intreb…n.ar trebui sa cantaresc si apa…poate mi.ar iesi perfect fara sa mai adaug faina…

  46. Dana spune:

    Buna laura…apa trebuie s.o cantaresc?…am masurat.o cu cana gradata si mi.a iesit moale moale aluatul..am mai adaugat faina si au iesit minunati…sunt la al doilea mucenic..

  47. Ancu spune:

    Buna.Ma apuc de facut mucenicii in cateva minute,dar am o intrebare;buni mea draga pune scortiosara in ei,as vrea sa pun si eu. stii cumva daca o pot pune direct in aluat,si cam cata sa pun?Multumesc.

    • Laura spune:

      Draga Ancu, da poti pune scortisoara in aluat. La 500 g ar merge cam 1 lingurita plina, depinde de cat de intensa vrei sa fie aroma de scortisoara.

  48. Elena spune:

    Multumesc pentru retete si rabdarea cu care ne indrumi. Se poate sa ne spui cati mucenici ies din cantitatea mentionata in reteta? Multumesc :-*

  49. Ella spune:

    buna,
    tocmai ce am terminat de facut aceasta reteta.este prima data cand fac mucenici si am ramas surprinsa ca mi -au iesit atat de pufosi si gustosi!multumesc pentru reteta si un 8 martie minunat!cu siguranta am sa mai incerc si alte retete!

  50. HelenG spune:

    Au iesit exceptional. Iti mega multumesc. La multi ani! Sa fii sănătoasă si sa mai creezi asemenea retete minunate!

  51. Cristina S. spune:

    Laura, draga mea, esti minunata!
    Mi-au iesit mucenicii atat de pufosi si de deliciosi, de nu ne mai oprim din mancat.
    Multumesc si LA MULTI ANI de 8 MARTIE! (ora: 23:13)

  52. NADIA spune:

    AI VREO RETETA PENTRU ALUAT DE PAINE LA MASINA DE FACUT PAINE CU LAPTE DE SOIA PENTRU CA FATA MEA E ALLERGICA LA LAPTE SI DERIVATI.MULTUMESC

  53. Andreea spune:

    Buna Laura,

    Felicitari pentru toate retetele.Esti o adevarata inspiratie!Maine vreau sa fac si eu aceasta reteta pentru ca de nenumarate ori am facurt retete cu aluat de cozonac si dupa o zi se intarea coca foarte rau.Intrebarea mea este daca trebuie folosit 260 ml de lapte sau 260 de grame de lapte.Am citit in comentariile de mai sus unde tu spuneai ca ai cantarit 260 de grame de lapte dar sus la reteta sunt mentionati 260 de ml de lapte.Tu in reteta ai folosit drojdie uscata sau normala?
    Multumesc

    • Laura Adamache spune:

      Draga Andreea, multumesc pentru aprecieri. 260 g lapte inseamna 254 ml lapte, deci practic diferenta este insesizabila. Am folosit drojdie proaspata, dar poti folosi cu succes si drojdia deshidratata.
      Cu mult drag!

  54. Anna spune:

    Multumesc pentru reteta! Am folosit 200 ml lapte de cocos si 50 ml apa. Nu au iesit foarte pufosi, chiar usor crocanti, dar foarte buni!

  55. Mihaela spune:

    Buna seara, Laura,

    Cat timp se pastreaza mucenicii proaspeti, fara sa se intareasca? Cum ar trebui pastrati?
    Multumesc frumos.

    • Laura Adamache spune:

      Draga Mihaela, se pastreaza pentru cca 2-3 zile, intr-un recipient de plastic inchis ermetic, la temperatura camerei.
      Cu drag!

  56. Cristina spune:

    Am facut mucenicii si au iesit pufosi si foarte gustosi. Am avut insa mari emotii, pentru ca, in timp ce erau la dospit, am citit comentariile si am aflat astfel ca drojdia uscata nu se amesteca niciodata cu laptele. Iar eu asta facusem, deoarece asa scrie in reteta. Din fericire, cred ca au iesit cum trebuie. Draga mea, am mica rugaminte sa adaugi o paranteza in reteta si sa explici cum e cu drojdia proaspata si uscata, sa nu greseasca si altcineva care nu a mai lucrat cu drojdie (cazul meu, de ex, ma feresc de ea pt ca nu mi-au iesit retetele de cateva ori la rand si apoi am abandonat-o). Oricum, reteta mucenicilor e super buna si cred ca voi incerca sa fac si niste cornuri cu gem. Multumim pentru reteta si un 8 martie minunat.

    • Laura Adamache spune:

      Draga Cristina, ma bucur mult ca ti-au placut! Chiar astazi voi adauga in reteta cum se folosesc cele doua tipuri de drojdie. Multumesc mult pentru sugestie! Te imbratisez cu drag si iti doresc o primavara minunata!

  57. Ralu spune:

    Este Reteta mea Preferata !! Am dublat ingredientele ,foarte usor de facut nu mai stai sa creasca aluatul si dupa sa-i impletesti si nu a mai trebuit sa adaug in plus ingrediente.Au iesit 17 mucenici pufosi si gustosi.

  58. Rox spune:

    Buna Laura,

    Vreau sa fac si eu reteta ta in seara asta pentru cand vin copiii acasa si vroiam sa te intreb daca as putea sa-i insiropez mai mult, lor le plac insiropati si cu multa nuca. Sa torn un pic de miere pe ei cand sunt fierbinti sau cum sa fac?

    • Laura Adamache spune:

      Draga mea, scuza-mi raspunsul intarziat. Eu nu ii insiropez de obicei, dar daca doresti, poti face un sirop din 300 ml apa, 150 g zahar, coaja rasa de portocala. Il fierbi cca 10-15 minute pe foc mediu, apoi il lasi sa se raceasca cam 20 minute. Pui mucenicii usor calduti, nu trebuie sa fie fierbinti, pe o tava, unul langa celalalt, si torni cate 2-3 linguri de sirop pe deasupra fiecarui mucenic. Lasi mucenicii sa absoarba siropul, ii ungi cu miere si ii pudrezi cu nuca macinata.

  59. Elena spune:

    Buna Laura!cred ca este al doilea an cand fac mucenicii! au iesit mari si pufosi! am facut 2 tavi! prima tava totul ok cand i-am uns cu apa calduta, a doua tava s-au lasat instant..au iesit ca niste turte..nici in cuptor nu au mai crescut..care sa fie cauza?
    app tu nu faci sirop la mucenici? 🙂

    • Laura Adamache spune:

      Draga Elena, de obicei se intampla acest lucru daca ai lasat prea mult timp aluatul la dospit inainte de coacere. Cat timp a trecut intre coacerea primei tavi de mucenici si a doua? Inainte de a coace a doua tava, mucenicii au stat intr-un loc caldut, ferit de aer rece?
      Eu nu ii insiropez de obicei, dar daca doresti, poti face un sirop din 300 ml apa, 150 g zahar, coaja rasa de portocala. Il fierbi cca 10-15 minute pe foc mediu, apoi il lasi sa se raceasca cam 20 minute. Pui mucenicii usor calduti, nu trebuie sa fie fierbinti, pe o tava, unul langa celalalt, si torni cate 2-3 linguri de sirop pe deasupra fiecarui mucenic. Lasi mucenicii sa absoarba siropul, ii ungi cu miere si ii pudrezi cu nuca macinata.

  60. Lucian spune:

    A fost prima dată când am făcut mucenici moldovenești, folosind această rețetă. Au ieșit super, toată lumea a fost încântată de cât de gustoși au ieșit. Crocanți la exterior si pufoși in interior. Senzaționali! Mulțumesc de rețetă. Acum trebuie sa-i fac și pe cei muntenești….😃

    • Irina Calistru spune:

      Sunt extraordinari! Am facut aseară, au iesit 8 bucăți. M am întors la un gust de acum 30 ani- bunica ii facea, le zicea bradoși in sud. Mi aduc de asemenea aminte cum faceam cu cateva zile înainte si mucenicii ceilalti, mici pt a fi uscați și folositi pe 9 martie cu zeama dulce delicioasa. O dupa amiaza întreaga decupam cu niste unelte in aluat optișori. Bunica povestea, ne simteam bine. Îți mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor