Mancare de frunze de sfecla

FacebookPrintShare

 

Daca nu ati mancat niciodata frunze de sfecla va recomand cu caldura sa le incercati macar o data pentru ca sunt delicioase. Seamana foarte mult cu spanacul la gust. Sfecla este extrem de sanatoasa avnd un continut bogat de fier, potasiu, vitamina A, vit. C. Pe langa sarurile minerale si vitaminele continute, sfecla ne ajuta sa eliminam toxinele din organism, este depurativa, mineralizanta, antiseptica, usureaza digestia, stimuleaza bila si intareste mucoasa gastrica, trateaza anemia si vindeca infectiile sistemului cerebral. De asemenea topeste depozitele de calciu depuse pe venele sanguine si stimuleaza sistemul limfatic.

Atasez o fotografie cu frunzele de sfecla de gradina (beta vulgaris)

eb87b560ea0a7fc8bf916a5214cacbd4 [] []

Deci sincer o recomand pentru ca este buna si sanatoasa. Eu am invatat sa o mananc in Italia pentru ca la noi nu se consuma din pacate.

Am gatit-o foarte simplu ca sa nu ii acopar foarte mult gustul minunat.

Mancare de frunze de sfecla

Ingrediente:

frunze de sfecla

2 catei de usturoi

2 linguri ulei de masline

sare

vegeta

1-2 linguri suc de rosii

jumatate de lamaie

Spalam frunzele de sfecla bine bine si le punem la fiert intr-o oala incapatoare . Acoperim cu capac si le lasam cam 30 minute pe foc pana se inmoaie . Le scoatem cu o paleta , nu aruncam apa in care au fiert, si le punem la scurs si racit putin. Le tocam (Cris le prefera tocate nu tocmai fin) cat de marunt doriti.

Intr-o cratita punem 2 linguri de ulei de masline in care calim 1-2 minute 2 catei de usturoi tocati marunt. Adugam frunzele tocate si vreo 2 polonice din apa in care au fiert. Le lasam pe foc mic cam 15 miute dupa care adaugam sucul de rosii si jumatate de lamaie curatata de coaja si de partea alba si tocata marunt. Potrivim de sare si o mai lasam vreo 15 minute pe foc dupa care o putem servi.

Daca dorim sa formam un sosulet mai gros puteti dizolva 1-2 lingurite de faina in putina apa in care a fiert sfecla si apoi o adaugam mancarii noastre. Daca adaugam faina o mai lasam cam 5 minute pe foc pana ce sosul capata consistenta.

Noi am servit-o cu ochiuri si cu o feliute de paine calda abia scoasa din cuptor,

Paine

Pofta buna!!

P.S: Daca nu aveti sfecla puteti face aceasta mancare cu spanac. Eu intotdeauna fac spanacul cu lamaie si imi place foarte mult.

Iti place reteta? Aboneaza-te acum si primesti retetele noi in adresa ta de e-mail

Comentarii

  1. Antzu'

    n-am mancat nicioada, m-ai facut curioasa, arata foarte bine si painica arata demential

  2. Elena Toma

    Laura, o sa incerc neaparat asa, cu usturoi si lamaie. Daca tu spui ca-bun asa, este lege. Eu consum, dar mai rar, cand imi da o cunostinta care are gradina. Ea o da la rate!!! Felicitari si o saptamana minunata!

  3. Laura

    Antzu' scumpa eu prima data cand am primt un cos de frunze de sfecla am fost fooooarte sceptica. In primul rand nu stiam ce inseamna barbabietola. Imediat am dat un search pe net si cand am vazut ca barbabietola inseamna sfecla am vrut sa le arunc. Dupa care am zis sa incerc totusi sa le gatesc ca poate sunt bune. Nu au fost bune, au fost excelente!! M-a uimit gustul lor si de atunci le tot gatesc. Am facut si paste cu sfecla si au fost divine. Delicioasa mancarica, pe cuvant!!
    Painica asta o fac de cand am descoperit reteta pe punga fainii manitoba de la spadoni. Am incercat-o si cu manitoba si doar cu faina 00 si cu faina integrala si a iesit mereu excelenta. Bine crescuta, pufoasa si cu cojita crocanta. Pupicei scumpa!!

  4. Laura

    Elena scumpa mea eu tare mult sper sa iti placa. Mami numai asa gateste spanacul, cu lamaie si usturoi si e divin iar urzicutele le face cu sos bechamel si hrean. Asa ca m-am obisnuit si eu sa le gatesc asa. Aici se mananca de la papadie la sfecla deci cam tot ce papa animalele la noi. Iar o mancare divina gatita in mod frecvent aici este mancarea de papadie (cicoria). Foarte buna este si chiar am sa vin cu reteta curand. Te pupic cu mare drag si daca o incerci astept sa imi spui cum ti s-a parut.

  5. Daniela

    Asa este Laura, este forte bune!
    In Spania se foloseste mai mult acelgas (asa se numesc), decat spanac.
    Iar betele sant foarte bune, in cremele de zarzavat.
    Pe curand!

  6. Mariana

    Multumesc de aceste precizari si reteta!
    Te asteapta la mine o imbratisare!O primesti?

  7. Anonymous

    buna,te rog cand ai timp posteaza si reteta de paine arata tare bine,multumesc,Ionela

  8. Ina

    Cat de interesant! Nu m-as fi gandit vreodata la o mancarica din frunze de sfecla. Asta imi place cel mai mult la bucataria internationala, descoperi niste lucruri la care in Romania nici nu te-ai fi gandit la ele…

  9. Geta

    Indiferent ce gatesti, din mainile tale iese arta!!! Retetele tale si modul de prezentare sunt ffff apetisante. Am incercat multe retete de la tine, au iesit super, mai putin aspectul, unde si acolo ai un har divin. Dar ma bucur ca-i rasfat pe ai mei cu delicatese. Te admir ff mult, cu toate ca sunt mai in varsta, am invatat si mai invat multe de la tine. Singura problema pe care o am, ajung cam greu pe internet, probabil se va rezolva si asta. Felicitari pentru tot si pentru aceasta reteta pe care ai prezentat-o, din nou in felul tau unic. :))) Geta

  10. Madaras Monica

    Laura, de cind locuiesc in Ungaria am cunoscut mangoldul( Beta vulgaris ssp. cicla).
    Este ruda cu sfecla. Frunza este asemanatoare,si o pregatesc in loc de spanac, dar in Dalmatia se gáteste asemanator cu reteta ta insa fara suc de rosii, vegeta, lamaie- in schimb in plus cartofi fierti taiati cubulete. Aceasta este garnitura dalmatiana la carne. Cine are gradina, se merita sa incerce: se dezvolta foarte usor, pina toamna tirziu cresc noi si noi frunze, si cel mai important :fatá de spanac nu face repede saminta.Iarna nu ingheata,primavara apare devreme, si poti culege de citeva ori frunzulite, apoi face seminte. Semintele sint f. asemanatoare cu cele de sfecla…nu degeaba sint neamuri… Continutul vitaminelor si sarurilor mineralele sint identice. Daca nu exista in Italia, in Croatia sau Slovenia sigur se gaseste , poate gatesti ceva delicios si noi vom fi incintati din nou!
    Monica

  11. Laura

    Adelina draga mea sunt comestibile si foarte bune. O sa atasez o poza maine cu frunzele de sfecla de gradina. Sunt foarte verzi si au piciorul alb si carnos. Seamana mult cu spanacul.

  12. Laura

    Da da si betele sunt delicioase Daniela!! Aici se fac un fel de lasagne din tulpina. Se fierb tulpinile si apoi se alterneaza un strat de tulpini si unul de mozzarella. Divine!!

  13. Laura

    Sigur ca o primesc Mariana draga mea!! Cu mare placere vin sa o primesc. Te pupic si iti multumesc ca iti place reteta!!

  14. Laura

    Ionela scumpa mea este reteta de la painea spadoni numai ca nu am pus faina manitoba ci faina pt paine, pizza si focaccia. Dar o poti incerca si cu faina 00 pt ca iese la fel de buna. Te pupic!!

  15. Laura

    Ina draga mea aici se manaca cam toate legumele care la noi nu sunt consumate in mod normal. Italienii au o bucatarie foarte simpla si dietetica si sa stii ca am inceput sa o iubesc foarte mult desi la inceput nu ma impacam deloc cu ea. Te pupic si ma bucur ca iti place reteta!

  16. Laura

    Draga mea Geta iti multumesc din toata inima pentru cuvintele tale minunate si ma bucur mult ca ai incercat din retetele mele si mai ales ca ti-au placut. Cu mare drag te mai astept pe la mine. Te imbratisez cu mare drag!!

  17. Laura

    Monica draga mea tot acest tip de sfecla se consuma si in Italia. Are frunzele asemanatoare spanacului iar tulpina este carnoasa si alba. Si aici cel mai frecvent se consuma fiarta si apoi trasa putin in ulei de masline cu putin usturoi. Maine am sa vin cu o poza a frunzei de sfecla din gradina. Exact asa cum ai spus si tu este foarte simplu de cultivat si aici creste tot anul. Neaparat o s-o incerc in combinatie cu cartofi. Cred ca este divina. Te imbratisez cu mare mare drag!!

  18. Ina

    da Laura, asta mi-a placut si mie in Italia, bucataria "usurica". si am observat ca cele mai simple preparate ale lor sunt extraordinare. Stiu sa le condimenteze cum trebuie si cu ce trebuie. Si asta mi-a placut si in Portugalia, acolo am stat mai mult si am incercat tot felul de mancaruri. O mancare simpla si condimentata corespunzator face toti banii din lume…

  19. Bunica

    Suna foarte bine desi nu stiam ca se mananca frunzele de sfecla
    Mereu aflu cate ceva interesant de la tine:)
    Am un premiu pe blogul meu pentru tine :)

  20. dintimisoara

    Iamiiii , parca si simt mirosul de mancarica…Am incercat ceva asemanator si eu , insa cu frunze de hrean si cu frunze de stevie…Buna idee de mancarica de primavara! :) Sa tina vremea frumoasa si ies cu gorobetii mei la padure , la cules de stevie proaspata…si de-oi gasi la piata , incerc si cu frunzele sfeclei! :)
    O zi excelenta sa ai! :)

  21. Anonymous

    Am si eu o intrebare de profan: ce fel de sfecla? Eu am auzit doar de sfecla de zahar si de cea rosie :)

  22. Aletheia

    Multumesc mult pentru INSPIRATIA si POFTA de gatit pe care mi le transmiti de fiecare data cand redeschid blogul tau.
    Imi place foarte mult cum transmiti iubirea ta in jur: prin fotografii, mici detalii pentru reusita retetelor, sau diverse "trucuri".
    Imediat cum l-am descoperit am recomandat cu multa caldura tuturor cunostintelor mele blogul tau. Au savurat si admirat si ele bucatele de Craciun si Paste si decoratiunile atat de speciale.
    Fie ca astazi, de ziua BUNEI VESTIRI sa fii binecuvantata cu fericire, putere de munca si multa iubire pe care sa o transmiti mai departe tuturor celor car patrund in inima ta.
    Sa IMPRASTII zilnic LUMINA, CREDINTA SI IUBIRE!

  23. Laura

    Ai perfecta dreptate Ina draga mea. Au o bucatarie rapida si dietetica si foarte forate rar se intalnesc mancaruri gatite in sos sau prajite in ulei. Imi amintesc ca imediat dupa ce am ajuns in Italia am cumparat o pizza margherita si nu mi-a placut deloc pentru ca nu era ca la noi, adica nu avea decat mozzarella, busuioc si rosii si chiar m-am enervat ca era "prea saraca". Acum pizza margherita a devenit preferata mea si desi am cumparat si in Germania si in Romania pizza nu se compara absolut deloc cu pizza de aici. Te pupic cu mare drag!!

  24. Laura

    Bunica draga mea se mananca si sunt chiar foarte bune si foarte sanatoase asa ca ti le recomand din toata inima. Multumesc mult pentru premiu. Am sa trec cu siguranta sa il ridic. Te pup si un weekend minunat iti doresc!!

  25. Laura

    Dintimisoara uite ca tu in schimb mi-ai facut pofta de stevie. Din pacate stevia nu se gaseste aici si mie atat de mult imi place mancarica sau ciorbita de stevie. Yamiiii!! Te puupic si spor la cules. Un weekend minunat sa ai!!

  26. Laura

    Anonim nu este deloc intrebare de profan. Eu chiar iti multumesc pentru intrebarea asta pentru ca nu m-am gandit sa scriu ca doar frunzele sfeclei de gradina se mananca. Cele de la sfecla furajera sau cea de zahar nu garantez ca au acelasi gust desi s-ar putea sa fie bune si ele.

  27. Laura

    Iti multumesc din suflet Aletheia draga mea pentru cuvintele calde si pentru ca mi-ai recomandat blogul prietenilor tai. Sper tare mult sa le placa si lor retetele mele. Draga mea iti doresc multa sanatate si o primavara minunata alaturi de cei dragi! Te pup si te mai astept pe la mine!!

  28. dintimisoara

    Laura , dar nu poti iesi pe imas , pe coclauri…nu stiu…vreun satuc prin apropiere…pe camp…?! Stevia e o planta perena , ar trebui sa se gaseasca , nu neaparat in piata de cumparat , sa o culegi tu…Mi-am dat cu parerea , ca nu stiu cum e acolo,dar poate e o sugestie buna… :)
    Multumesc de urare…!
    Ana-Maria

  29. abrudan varvara

    Dragele mele, imi pare fff bine ca mai exista cineva care foloseste la gatit frunzele de sfecla. Mie imi plac foarte mult frunzele de sfecla preparate la fel ca frunzele de varza verde (putina ceapa, marar, cimbru – o mancare scazuta), eu nu pun vegeta, folosesc piper si sare si alte verdeturi din gradina. Nici nu stiti ce bune sunt aceste frunze puse in ciorba cu putina afimatura, patrunjel verde (im place f mult cu marar). Se drege cu putina smantana. E delicioasa. Nu am facut niciodata reteta cu ochiuri. Am sa incerc si alte retete – de exemplu facuta piure ca si spanacul.
    Am facut anul trecut dupa ce au aparut frunzele de sfecla o salata din frunze: frunze de spanac, papadie, macris si frunze de sfecla alba, la care am taiat si niste ridichi si castraveti de gradina, am potrivit de sare si otet (ulei de masline optional). Scade si glicemia daca cineva are asa ceva. Varvara

    • Laura

      Varvara, draga mea, multumim tare mult pentru retete!! Sunt extraordinar de interesante!
      Te pup cu drag si te mai astept pe la mine!

  30. isabela

    Laura, sorry insa am ramas putin socata ca am vazut la ingrediente… vegeta? Tu? Folosesti asa ceva? :(

    • Laura

      Isabela, da, folosesc vegeta facuta de mine, din legume biologice. Daca dai click pe cuvantul vegeta, vei fi redirectionata spre reteta.:)

  31. iancu

    O simpla curiozitate omenesca:unde te-ai nascut Laura? De unde esti? Multumesc mult pt. tot!

  32. Ovi Ene

    Buna tuturor,
    Stau in Belgia si aici este considerata o mancare absolut normala (posibil insa sa fi fost adusa de emigratia italiana de prin ’50!). Eu le-am incercat cu un pic de maioneza si ceapa verde (cred ca ar merge insa mai bine cu ceva usturoi). Dupa gust(uri) se mai poate adauga suc de lamaie sau otet balsamic. Tija frunzei este crocanta si zemoasa, iar frunza are un vag gust de (evident)… sfecla (radacina). E placuta!
    Data viitoare o voi gati ca spanacul (adica acel piure ce se mananca in Romania).

Lasa un comentariu:

Vrei sa faci reteta de mai sus? Ai nevoie de ajutor? Ai facut-o? Ti-a placut? Impartaseste cu noi impresiile tale!


+ 1 = 9

Editare comentariu:
Pot fi utilizate etichete si atribute HTML in redactarea comentariului.