Prajitura desteapta cu afine


Prajitura desteapta sau inteligenta cu afine si vanilie

Prajitura desteapta cu afine detaliu

Prajitura desteapta cu afine si vanilie a fost desertul nostru delicios de astazi. Acum multi multi ani, sa tot fie vreo 16, am incercat pentru prima data aceasta prajitura desteapta, dar in versiunea simpla, fara fructe. M-a cucerit imediat, are o consistenta deosebita si este incredibil cum dintr-o singura compozitie, obtinem o prajitura cu trei straturi separate.

Deci de aici si numele de prajitura desteapta, inteligenta sau prajitura magica. Se face foarte simplu, in maxim 15 minute o avem deja in cuptor.

Sfaturi pentru o prajitura desteapta cu afine reusita

  1. Ouale se scot din frigider cu cca 2 ore inainte. Trebuie sa fie la temperatura camerei in momentul in care ne apucam sa preparam prajitura magica cu afine.
  2. Albusurile trebuie mixate foarte bine si incorporate cu grija in compozitia prajiturii destepte. Pare destul de greu acest pas, datorita compozitiei lichide, dar nu va faceti probleme. Usor, usor, adaugam albusurile si amestecam de jos in sus cu o paleta. Nu este nicio problema daca raman mici gramajoare de albus dupa incoporare. Important este sa nu amestecam mult astfel incat sa pierdem aerul acumulat de albusuri.
  3. Prajitura cu afine trebuie sa fie rece cand o gustam. Asadar, dupa ce se raceste, la temperatura camerei, o punem in frigider pentru minim 2 ore. Eu am lasat-o peste noapte, dar daca nu rezistati, 2 ore trebuie sa o lasati in frigider.

Haideti sa vedem cum se face aceasta minunata prajitura inteligenta cu afine. A, si inca ceva, afinele se pot inlocui cu mure, cirese, visine sau zmeura. Cu zmeura iese minunat de parfumata, dar pentru ca eu o gasesc foarte rar aici, am ales afinele care sunt unele dintre fructele mele preferate.

Va recomand si aceste retete cu afine, delicioase si simplu de facut:

Prajitura desteapta cu afine – Ingrediente (forma 20×20 cm)

  • 4 oua medii
  • 500 ml lapte
  • 150 g zahar
  • 125 g afine proaspete
  • 125 g unt
  • 120 g faina
  • 1 portocala medie (doar coaja rasa)
  • 1 varf cutit sare
  • 1 baton vanilie
  • zahar pudra (pentru pudrat prajitura)

Prajitura magica cu fructe – Preparare pas cu pas

  • Punem laptele intr-o craticioara, adaugam pastaia de vanilie, despicata pe lungime, si coaja de portocala rasa. Fierbem laptele pentru cca 4-5 minute, apoi stingem focul,, acoperim craticioara cu un capac si il lasam sa se raceasca.

Laptele trebuie sa fie usor caldut pentru reusita acestei retete de prajitura. Dupa ce s-a racit, eliminam pastaia de vanilie.

  • Topim untul la bain-marie si il lasam sa se raceasca.
  • Separam albusurile si galbenusurile si le punem in doua vase diferite.
  • Punem zaharul peste galbenusuri si le mixam pana cand isi dubleaza volumul (cca 3-4 minute).

  • Adaugam peste galbenusuri, untul topit, faina cernuta si laptele caldut. Mixam incontinuu in timp ce adaugam ingredientele.

 

Nu mixati in exces! Deci peste compozitia de galbenusuri si zahar, adaugam untul topit, mixam la viteza medie cca 1 minut, apoi aduagam faina cernuta, inca maxim 1 minut, apoi laptele caldut inca 1 minut.

  • Adaugam un varf de sare in vasul cu albusuri si le mixam foarte bine.
  • Le adaugam treptat, in 3 transe, in compozitia de galbenusuri si amestecam cu grija de jos in sus, cu o paleta, nu cu mixerul.

  • Asa cum am spus si la inceput, chiar daca raman cateva gramajoare de albus, nu vor influenta negativ rezulatul prajiturii destepte.
  • Tapetam forma cu unt si o imbracam in hartie de copt.
  • Punem compozitia in tava si pe deasupra adaugam afinele.

Prajitura desteapta cu afine preparare

  • Coacem prajitura in cuptorul preincalzit la 150°C, pe treapta a doua a cuptorului, functie traditioanala (caldura de jos si de sus) pentru 60 minute.

Timpul de coacere poate varia in functie de cuptor. Inainte de a scoate prajitura, o testati cu o scobitoare. Daca scobitoarea iese curata, atunci prajitura este gata. Daca nu, o mai lasati in cuptor inca 5-10 minute si repetai testul.

  • Scoatem tava din cuptor si lasam prajitura sa se raceasca, la temperatura camerei.

Prajitura desteapta cu afine preparare

  • Dupa ce s-a racit, o punem in frigider pentru minim 2 ore. Scoatem prajitura din tava, inlaturam hartia de copt, o pudram cu zahar vanilat si o portionam.
  • Nu ne ramane decat sa gustam cu pofta aceasta minunata prajitura desteapta cu afine.

Prajitura desteapta cu afine detaliu

Pofta buna!

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Prajitura desteapta cu afine
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
41star1star1star1stargray Based on 8 Review(s)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor