Paine sarbeasca (pufoasa, cu lapte si unt)


Paine sarbeasca pull apart – reteta de paine de casa pufoasa

paine sarbeasca pufoasa

Paine sarbeasca cu unt si lapte, reteta de casa. Cea mai pufoasa paine pull apart, delicioasa si simplu de facut.

Dragilor, astazi va aduc o reteta de paine atat de pufoasa, incat nu o sa va opriti din mancat prea usor. De cate ori fac paine, ador sa mananc o bucatica calda cu unt si sare. Mi se pare cea mai divina combinatie! Dupa ce am scos painea din cuptor, am lasat-o cateva minute sa se raceasca si mi-am facut pofta. Aveam un unt minunat din lapte de bivolita, deci nu are sens sa va mai spun cat de buna a fost. Reteta de paine sarbeasca este foarte simpla, o pot face chiar si cei care nu au foarte multa experienta cu aluaturile.

Putem manca aceasta paine pufoasa cu unt si lapte, cu absolut tot ce dorim, de la branzeturi la mezeluri, unsa cu unt si pentru ca este atat de pufoasa merge de minune inmuiata in sos. Aceasta painica nu se taie, se rupe in bucati, este o paine pull apart, iar daca nu aveti mac, o puteti pudra cu seminte de susan.

Asadar, dragii mei, haideti sa vedem cum se face painea sarbeasca. O sa va placa, sunt sigura!

Paine sarbeasca pull apart – Ingrediente (forma rotunda de 26 cmØ)

  • 350 g faina pentru aluaturi
  • 250 ml lapte
  • 4 g drojdie uscata/10 g drojdie proaspata
  • 1/2 lingurita mica zahar
  • 10 g sare
  • 60 g unt
  • 1 galbenus + 2 linguri lapte + mac sau susan (pentru uns si pudrat painea)

Paine pufoasa pull apart cu lapte si unt – Preparare pas cu pas

Aluat de paine sarbeasca pas cu pas

  • Punem faina in vasul robotului, adaugam drojdia uscata si zaharul si, treptat, laptele usor caldut.

Atentie, laptele sa nu fie fierbinte pentru va anula proprietatile drojdiei si aluatul nu o sa mai dospeasca.

  • Cand aluatul capata putina consistenta, adaugam sarea si framantam pana cand devine elastic.

aluat paine sarbeasca

  • Il acoperim cu folie de plastic alimentara si il lasam la dospit 1 ora sau pana cand isi dubleaza volumul.

Cum dam forma painii pufoase cu unt si lapte

  • Rasturnam aluatul pe masa usor pudrata cu faina si ii dam o forma de rulou.

aluat paine sarbeasca

  • Taiem ruloul in 10 bucati egale.

aluat paine sarbeasca

  • Dam o forma rotunda fiecarei bucati, apoi le aplatizam.

aluat paine sarbeasca

Recomand sa le aplatizati cu mana, nu cu facaletul. Important este ca discurile de aluat obtinute sa aiba aceeasi dimensiune.

  • Topim untul si il lasam sa se raceasca.
  • Punem in forma tapetata cu hartie de copt, un disc de aluat, il ungem cu unt topit, apoi punem un alt disc, partial suprapus peste primul disc.

paine sarbeasca pull apart forma

  • Il ungem si pe el cu unt. Continuam in acest fel pana cand terminam discurile.

paine sarbeasca pull apart forma

  • Acoperim forma cu folie de plastic alimentara si lasam painea sa dospeasca, intr-un loc caldut, 1 ora sau pana cand isi dubleaza volumul.

Paine sarbeasca – cum o coacem

  • Amestecam galbenusul de ou cu doua linguri de lapte si ungem ingtreaga suprafata a painii, apoi o pudram cu mac sau susan.

paine sarbeasca pull apart forma

  • Coacem painea in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru 25-30 de minute sau pana cand se rumeneste uniform.

paine coapta forma

paine sarbeasca bucati

Pofta buna!

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Paine sarbeasca (pufoasa, cu lapte si unt)
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
4.51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

5 comentarii la “Paine sarbeasca (pufoasa, cu lapte si unt)

  1. Miha spune:

    Nu cred ca are rost sa fac doar una!
    Mai bine fac doua ca sigur sunt delicioase,la cum arata….
    Multumesc pt reteta!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor