Pate de Ficat de Pui


 Pate de ficat de pui, reteta de pate facut in casa fara conservanti

Pate de ficat de pui detaliu final
Pate de ficat de pui, cremos, gustos si fara conservanti

Pateul de ficat de pui este unul dintre delicioasele preparate cu care am crescut. Mami ni-l facea foarte des, mie si fratelui meu, pentru ca era cam singurul mod in care eram convinsi sa mancam ficatul de pui. Este o reteta de pate de casa foarte simpla si foarte practica. Daca doriti, puteti sa-l folositi pentru prepararea unor delicioase oua umplute sau il puteti servi intins pe felii de paine proaspata sau prajita.

Ingrediente – Pate de ficat de pui

  • 500 g ficat de pui
  • 75-100 g unt
  • 3 galbenusuri fierte de ou
  • 5-6 boabe de piper
  • 1 praz mic (doar apartea alba) /1 ceapa mica
  • sare dupa gust
  • piper macinat

Pate de ficat de pui – Mod de preparare

  • Curatam ficatul de punguta de fiere cu foarte mare atentie. Il spalam bine bine si il punem intr-o craticioara. Il acoperim cu apa (apa sa depaseasca ficatul cu 2-3 degete), adaugam prazul/ceapa, taiat in ineluse subtiri si boabele de piper .
  • Fierbem ficatul pana este complet patruns (cca 30-40 de minute) la foc mic. Eliminam, cu grija, spuma formata la suprafata in timpul fierberii.
  • Fierbem 3 oua tari, le curatam, le taiem in doua pe lungime si extragem galbenusul.
  • Dupa ce ficatul a fiert, il spalam rapid printr-un jet de apa rece si il lasam sa se raceasca si scurga.
  • Punem in robot ficatul rece, prazul, galbenusurile de ou, sare si piper macinat si untul moale (puneti doar 75 g la inceput si daca nu este suficient de cremos pentru gustul vostru, mai adaugati inca 25-30 g unt).
  • Mixam pana cand obtinem un pate de ficat de pui fin si cremos.

Pate de ficat de pui preparare

  • Daca doriti un pate de ficat de pui mai dietetic, puteti inlocui untul cu aceeasi cantitate de branza quark.  Iese absolut minunat cu quark, plus ca se poate consuma si in anumite diete, cum ar fi dieta Dukan.

Pate de ficat de pui

  • Albusurile fierte ramase se pot umple cu o parte din pateul de ficat de pui, iar restul pateului se pune intr-un bol si se acopera cu o folie alimentara de plastic. Se pastreaza la frigider pana in momentul in care-l serviti.
  • Daca il faceti cu unt, il scoateti din frigider cu cca 5 minute inainte de a-l servi. Daca folositi quark, nu este nevoie sa-l scoateti inainte din frigider.

Pate de ficat de pui

Pofta buna!!

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Pate de Ficat de Pui
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
41star1star1star1stargray Based on 254 Review(s)

88 comentarii la “Pate de Ficat de Pui

  1. Alex spune:

    Mersi pentru reteta, suna bine. Varianta pe care o fac eu nu contine galbenusuri (colesterol, of) si nu-mi amintesc sa fi avut de suferit consistenta din cauza asta. Contribuie mult la gust?
    Poti incerca candva cu ienibahar, daca nu iti displace ideea, mie mi se pare o combinatie reusita.

    • Laura spune:

      Alex, galbenusurile ii dau o consistenta cremoasa si un gust mai bogat. Avand in vedere ca nu-l manancm pe tot in aceeasi zi, colesterolul nu ne poate da batai de cap.
      Sigur o sa incerc su ienibahar, data viitoare.
      Pup dulce!!

  2. Adina spune:

    Super pentru reteta si pentru ideea cu quark-ul! Felicitari! Am facut si nutella si rulada si au iesit exceptionale. Chiar esti de apreciat pentru idei. Te pup!

  3. Vickie spune:

    Pentru o versiune mai sanatoasa ,ficatul se fierbe 1-2 minute in apa simpla , fara sare sau alte adausuri, se continua fierberea dupa ce prima apa a fost inlocuita cu alta curata .

    • Laura spune:

      Vickie, multumim pentru sfat! Daca se spumeaza foarte atent si se spala ficatul foarte bine inainte de fierbere, se poate sari peste oparit.
      Dar, desigur, se poate da si intr-un clocot daca se doreste acest lucru.
      O zi execelenta sa ai!

  4. mirare spune:

    …mmm,foarte bun pentru mamici cu pici,chiar si bunici!:)Eu ii adaug ienibahar ,piper si coriandru,nu pun ou.Si condimentele pentru drob ii dau un parfum aparte.Se pastreaza foarte bine la frigider cateva zile si este excelent pentru mic-dejun.Felicitari pentru ideile si prezentarile tale.Se spune ca arta cu cei mai multi discipoli,este arta culinara..Ca adept al ei si al tau,iti multumesc pentru daruire.:)

    • Laura spune:

      Draga mea, ma bucur tare mult ca iti place pateul meu.
      Desigur, fiecare il poate imbogati cu orice condimente doreste.
      Iti multumesc mult pentru aprecieri si te mai astept, cu mare drag, sa ma vizitezi!

    • Laura spune:

      Draga mea, laptele il ajuta sa ramana deschis la culoare, dar si daca-l fierbi in apa iese foarte bine si mai scapam de calorii.
      Pup cu drag!

  5. Adi spune:

    Multumim Laura pt varianta simpla de pateu de ficat – homemade, in plus este si Dukan. Eu fierb ficatul in lapte ca sa ramina deschis la culoare si in loc de unt pun frisca batuta. Untul il folosesc doar pt sigilare, deasupra. Dar si frisca este grasa asa ca nu salvez pre multe calorii. Doar ca seamana cu un mousse. Ma tot gindesc sa ma apuc de o terina in crusta (ne-Dukana for sure), cu gelatina turnata printr-un orificiu dupa ce a fost coapta… daca ai vreo idee si timp si chef, poate cindva ne ajuti cu o astfel de reteta. Sint multe retete pe blogurile frantuzesti, dar am mai mare incredere in ce faci/propui tu. Nu am facut ceva de pe acest blog si sa nu-mi reuseasca. Sa fii sanatoasa!

    • Laura spune:

      Draga mea, intr-adevar frisca cred ca ii da un gust delicios dar si o gramada de calorii in plus. Chiar nu ma asteptam sa iasa atat de delicios cu quark. De acum, cred ca renunt la versiunea cu unt.
      Am in plan pentru Craciun o terina delicioasa in straturi. Sper tare mult sa am timp sa o fac. Daca o incerc, sigur postez reteta pe blog.
      Pup cu drag si multa sanatate si tie!

    • Liviu spune:

      Inteleg sa nu-ti placa politicienii dar cu limba materna ce ai ? Pe cat imi place reteta si mai mult imi displace … „homemade” !!!!!!!!!!!!!!! Sa ne mai miram de ce au atata succes dusmanii in a ne inrobi !! Sa nu fie prea tarziu cand ai sa-ti dai seama!

  6. The Wandering Oltean spune:

    Reteta de baza pentru mine :). Nu cred ca a fost petrecere in ultimii 10 ani sa nu fi facut pateu de ficat. Cand vreau sa-l facem sa arate ‘fancy’ il facem invelit in prosciutto

    Variatiunea la reteta mea, in loc sa fierb ficatii ii prajesc in ulei de masline, cu putina ceapa tocata. In rest la fel ca a ta

    • Laura spune:

      Si eu ador pateul facut in casa, numai ca in ultima perioada, spre rusinea mea, am cam uitat de el.
      O zi excelenta sa ai!

    • Laura spune:

      Draga mea, l-am incercat ultima data, dar parca imi place mai mult cel fiert in apa.
      Iese mult mai lejer pateul.
      Pup cu drag!

  7. Raluca B spune:

    L-am pregatit si eu azi, este foarte bun, mi-a placut mult.Quark-ul ii da un gust si o consistenta deosebita.Multumim pentru reteta, va pup

  8. emy spune:

    buna laura.acum fac si eu pateul si aveam nevoie de putin ajutor.cand bag ficatul la robot,il bag cu tot cu ceapa cu care a fiert sau pe aceasta nu o las?am nevoie de raspuns rapid ca acum fac pateul,daca poti sa imi raspunzi.

  9. Anamaria spune:

    Chiar am sa fac si eu azi, caci n-am mai facut demult! Eu tin dieta fara carbohidrati,sau limitati la maxim si fara alimente dulci,tot ce inseamna dulce inclusiv legume si fructe. Sunt permise proteinele, grasimile bune, unt 85% ,galbenusuri, branza grasa,nuci,etc. Din august 2012 si pana azi am slabit 18 kg fara sport ( asta pt ca am mai scapat pe langa), n am tinut chiar strict! Lent dar sigur, si nu am stres sa manac cu 0,2% grasime. Mai e cunoscuta sub denumirea de dieta Ketogenica. Mi am facut analizele si au iesit foarte bune, colesterolul e normal chiar si cu atatea grasimi. Scuze am fost putin pe langa subiect, dar am vazut ca lumea se teme mult de galbenusuri de colesterol si nu e chiar asa, daca stii sa mananci corect. Am sa fac acest pateu cu unt si cu galbenusuri( nu am mai pus pana acum). Cam cat rezista in frigider? si/sau daca il putem face sa tina mai mult cum? Pupici, Anamaria

    • Laura spune:

      Draga mea, felicitari pentru reusita!
      Pateul se poate conserva in frigider pentru cca 3-4 zile. Desi se poate congela, eu te sfatuiesc sa il consumi proaspat, in decurs de 3-4 zile.
      Dupa decongelare isi pierde partial gustul.
      Te pup si dieta usoara in continuare!

  10. Olivia spune:

    Buna! Vreau si eu sa incerc aceasta reteta dar am o nelamurire. La fiert se adauga praz/ceapa si apoi la robot se adauga iar praz. Care? Altul crud sau cel fiert odata cu ficateii? Multumesc mult!

  11. Mitik spune:

    Eu pun 3 cepe caramelizate in mixer (in loc de una fiarta), ouale fierte tari le pun cu totul si pun si 1-2 morcovi fierti bine de tot. In plus, in afara de sare si piper merge si un praf de nucsoara. Daca o dati atunci pe razatoare puneti numai 1/6 lingurita, daca este deja rasa merge si 1/3 lingurita, ca deja si-a mai pierdut din aroma.

  12. mihaela spune:

    multumim frumos ptr retetele tale minunate,copiii sunt f incantati si eu fericita ca nu sunt nevoita sa cumpar din comert:)am incercat f multe retete si toate au iesit absolut delicioase,nu am avut timp sa-ti multumesc pana acum,dar reteta de paté o fac a doua oara,ar fi fost nepoliticos sa nu-ti multumesc din suflet ca impartasesti cu noi cunostintele tale culinare!Laura,jos palaria si un week-end frumos,pupici:-)))

    • Laura spune:

      Mihaela, draga mea, tare ma bucur ca ti-a placut.
      Intr-adevar, pateul de casa este muuuuult mai gustos si sanatos decat cel din comert.
      Pup!

  13. Ioana spune:

    Hi, first of all este in mod real unul dintre cele mai dragute, elegante, profi site-uri de profil.
    Eu sunt novice in ale gatitului dar sper sincer sa ma inspiri si ajuti in bucatarie 🙂 este cazul.

    Legat de pateul de fiacat pe care sincer il iubesc te rog sa-mi spui daca in loc de praz putem pune ceapa verde?

    O seara placuta

  14. roxana sala spune:

    Doamna Adamache,

    Eu am citit si comenturile…si am trisat…am pus ienibahar risnit proaspat:)…si o lingurita mica de mustar clasic (bunica mea facea o pasta in genul asta cu mustar si albus fiert iar la final marar proaspat-o nebunie)… si m am apucat de mancat singura -(era in special pt puiul meu, dar el e afara, vaneaza viespi:))-cu pita ardeleneasca proaspata (deobicei nu fac asta imediat ce termin de facut o mancare)…delicios.
    Va multumesc,
    R.

    • Laura spune:

      Draga mea, ma bucur tare tare mult ca v-a placut!! Sper ca puiutul mic s-a intors cu pofta de mancare dupa vanatoare, da?
      Pup cu drag pe amandoi! sa va fie de bine!

  15. Alexandra Rosu spune:

    Bună Laura,

    Am făcut pate-ul. Este minunat! Mai ales că se încadreaza perfect în dieta Dukan pentru toate fazele!

    Keep up the good work!

  16. alexandra spune:

    Am facut reteta si iese foarte buna. Am pus o ceapa mai mare ca noua ne place ca ceapa sa fie mai multa. Multumim! 🙂

  17. Elena spune:

    Si eu am facut pateul in seara asta si mi-a iesit excelent!In plus,am adaugat o lingura de smantana,e foarte bun.Va multumesc pentru reteta!

  18. eniko spune:

    Draga Laura!
    In sfarsit am pregatit pateul, este delicios!!!
    Quark si galbenus…, ti-am respectat reteta intocmai.
    Felicitari!

  19. Valeria spune:

    Foarte bun! Am inlocuit untul/branza cu ulei de cocos si ulei de masline(nu ca nu mi-ar fi placut mai dietetic, dar fetita mea e alergica lalactate) si am adaugat unpraf de nucsoara. A iesit foarte gustos,incat abia astept sa se trezeasca pitica mea sa-i servesc micul dejun.Multumesc!

    • Laura spune:

      Firuta, poti fierbe ficatul cu ceapa sau praz si apoi le elimini. Pasezi doar ficatul, galbenusurile si untul.
      Daca nu suporta deloc gustul cepei, poti fierbe ficatul fara ea. Nici mami nu folosea mereu ceapa.

  20. madi60 spune:

    Astazi este ziua mea si a fiicei mele. Deoarece ma astept la vizita unor prieteni, m-am gandit sa pregatesc ceva special ca aperitiv. Si, pentru ca aveam niste ficatei de pui in casa si nu voiam sa-i prajesc pur si simplu, am cautat o reteta de pate de pui iar reteta ta mi s-a parut cea mai usoara. Am facut-o, am umplut ouale cu pateul, am adaugat deasupra cate o feliuta de castravete murat si a iesit super. Multumesc pentru reteta.
    In alta ordine de idei, ti-am citit interviurile si, mai ales, comentariile. Cele mai multe sunt de apreciere, unele insa… Ma gandeam ca s-au facut filme, gen Julia and Julie, apreciate de public, de ce n-or fi si ai nostri mandri ca exista o romanca ce face furori creandu-si un blog de calitate si care urmeaza drumul atator femei celebre care au devenit cunoscute prin arta culinara ? Nu te supara, asemenea persoane rauvoitoare nu au ce face si atunci arunca cu venin. Continua !

    • Laura spune:

      Draga mea, ma bucur foarte mult ca v-a placut pateul si iti multumesc pentru aprecieri.
      Nemultumiti vor exista intotdeauna, nu pot face nimic in privinta asta. Nu ma supara decat comentariile complet deplasate, care nu au nicio legatura cu reteta sau cele in care se foloseste un limbaj neadecvat.
      Te imbratisez cu drag!

  21. Sinziana spune:

    Am făcut pateul după rețeta ta. A iesit foarte cremos și bun. Eu am adăugat și putina nucșoară și maioran pentru gust. Soțul se linge pe degete :)).

  22. Monica spune:

    Buna !Am facut reteta ta de pate si mi-a iesit bine ,doar ca am exagerat putin cu untul (ne place mult)si il simt un pic cam gretos.Data viitoare o sa inlocuiesc untul cu crema de brinza ca tine .Multumesc!Pupici!

  23. Ramo spune:

    Am facut de multe ori pateul dupa reteta ta. Baiatul cel mare, care e un mare mofturos, il adora. Astazi insa a iesit amar. Ce am gresit? Care ar putea fi motivul nereusitei?

    • Laura Adamache spune:

      Ramo, draga mea, daca a iesit amar, inseamna ca ficatul nu a fost curatat cum trebuie. Daca vezica biliara se sparge in timpul curatarii, toata bucatica de ficat este compromisa si trebuie aruncata.

    • Laura Adamache spune:

      Draga Elena, la aceasta reteta trebuie sa folosim neaparat unt.
      Nu iti pot recomanda un inlocuitor, imi pare tare rau.

    • Laura Adamache spune:

      Draga Anca, quark-ul este o branza cremoasa, cu o consistenta asemanatoare branzei mascarpone, dar mult mai dietetica.

  24. madalina spune:

    Buna! Daca in loc de branza respectiva sau de unt folosesc gen almette sau orice tip de crema de branza cu smantana, are ceva ? 😀

    • Laura Adamache spune:

      Draga Madalina, nu iti recomand Almette, dar poti folosi o crema de branza cu smantana, atata timp cat aceasta nu acopera gustul ficatului de pui.

  25. Andreea spune:

    Îți mulțumesc pentru rețetă, e fenomenală! Am făcut-o oentru a evita veșnicele ouă umplute de Revelion, respectând întocmai pașii, atât că am pus mai mult unt, cca 125 g de unt 80%, puțină nucșoară și niște grăsime de găină de casă. A ieșit un pate fin, cu un gust puternic și bogat. Nota 10 de la mine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *