Crema de zahar ars


Crema de zahar ars – Reteta clasica de crema cu oua, lapte si zahar

Crema de zahar ars - Reteta clasica
Crema de zahar ars, reteta simpla (clasica) de crema fiarta la bain-marie

Crema de zahar ars sau Creme brulee Care este diferenta? Cum se face crema cu oua si lapte (reteta clasica)?

Multa luma confunda crema de zahar ars cu Crème brûlée. Spre deosebire de Crème brûlée, care se face cu oua intregi si smantana, se fierbe la cuptor, la bain-marie si are o crusta de zahar care se caramelizeaza cu o torta, la crema de zahar ars (numita si crème renversée, flan, egg custard, crema caramel sau crema rasturnata) folosim oua intregi si lapte, iar zaharul caramelizat cu care imbracam forma in care vom coace crema, se transforma intr-o sos delicios dupa ce o rasturnam pe platou.

Si daca tot vorbim de creme faimoase, sa nu uitam de crema catalana care, desi seamana cu creme brulee, nu are acelasi gust si nu se poate confunda cu crema de zahar ars. Crema catalana se face cu lapte, galbenusuri si amidon de porumb. Se fierbe pe foc, apoi se transfera in vase de teracota si se lasa la frigider cca 2 ore. Inanite de servire, se pudreaza cu zahar si se arde cu torta.

Puteti sa folositi crema aceasta si pentru a face un desert mai interesant, adaugandu-i un blat de pandispan. Veti obtine o crema de zahar ars cu blat, o minune de gust!

Zaharul caramelizat poate fi folosit si pentru un tort cu mere rasturnat  (vezi aici reteta). Era tortul meu preferat in copilarie, mami il facea de sarbatori si nu va spun cu cata pofta il mancam, mai ales daca feliile de tort imbibate cu sos caramel erau insotite si de frisca proaspata.

O alta reteta de crema de casa de zahar ars, mai inedita, este cea facuta doar cu albusuri. Aceasta crema are un gust delicat si este o solutie delicioasa pentru albusurile care ne raman in frigider. (Vezi reteta crema de zahar ars doar cu albusuri de ou → aici.)

Crema de zahar ars este una dintre amintirile cele mai vii din bucataria bunicii mele. Avea o cratita speciala pentru crema, rosie cu buline albe, nimeni nu se putea atinge de ea cu alt scop, tocmai din aceasta cauza o pusese undeva sus, in camara, bagata in doua pungi, fiecare dintre ele legate cu vreo 5-6 elastice colorate. Langa faimoasa cratita, trona cea de dulceata si oala pentru piftie, la fel, toate bagate in pungi si pazite cu strasnicie de elasticele colorate.

Pe mina ma incanta enorm topirea zaharului, iar siropul de zahar ars era preferatul meu. Cand nu era nimeni prin bucatarie, il sorbeam cu nesat, cu ajutorul unui pai, direct din platou.

Peste ani am incercat si eu sa fac reteta de crema rasturnata, ma asteptam sa iasa exact ca cea a bunicii, dar a fost un esec total. Nu am respectat cam nimic din tot ce ma invatase bunica in copilarie, zaharul ars a fost chiar foarte ars, nu aveam o cratita potrivita, ce sa mai, habar nu aveam cum sa fac acest desert.

Pentru ca bunica nu mai era, mami m-a luminat si mi-a dat niste sfaturi esentiale pentru reusita cremei de zahar ars. De atunci nu am mai avut probleme cu aceasta minunata crema de oua, zahar si lapte, fiarta la bain-marie.

Iata cum putem prepara aceasta crema fara gauri, cu un gust divin de zahar ars.

Crema de zahar ars – Ingrediente (6-8 persoane)

Pentru prepararea cremei de zahar ars avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 1 l lapte;
  • 8 oua medii;
  • 1 varf cutit de sare;
  • 150 g zahar tos fin (pentru crema de oua);
  • 150 g zahar tos fin (pentru caramel);
  • 1 pastaie de vanilie (doar semintele).

Mod de preparare | Crema de zahar ars – Cum se face?

Topirea zaharului pentru crema de oua si lapte

  • Pentru aceasta crema este ideala o cratita de metal, de cca 3-4 l volum, de 22 cm Ø si cu margini inalte de 10 cm, care poate fi introdusa si in cuptor.

Eu ma descurc perfect, in cuptorul meu electric, cu o cratita de aluminiu. Crema fierbe perfect! In acest caz, topim zaharul intr-o cratita pe foc mic si il turnam imediat in cratita de aluminiu, rotind-o cu grija, astfel incat zaharul topit sa acopere peretii acesteia pana la jumatate.

  • Asadar, daca folosim o cratita de metal, punem zaharul in cratita, pe foc mic, si il topim pana capata o culoare aurie. Amestecam din cand in cand zaharul, astfel incat sa nu se arda.
  • Dupa ce zaharul este complet topit, stingem focul si rotim cratita, cu foarte mare grija, pana cand fundul si peretii acesteia sunt imbracati, pe jumatate, in caramel.

Crema de zahar ars preparare caramel

  • Lasam cratita la temperatura camerei pana cand caramelul se raceste.

Preparare compozitie pentru crema caramel cu oua si lapte

  • Punem ouale intr-un vas, adaugam sarea, zaharul si semintele pastaii de vanilie si mixam cca 3-4 minute, la viteza medie.

Crema de zahar ars preparare compozitie

  • Adaugam laptele rece si mai mixam cca 1 minut la viteza medie.

Crema de zahar ars compozitie oua si lapte

Cum se fierbe crema de zahar ars?

  • Turnam compozitia de oua in cratita cu caramelul rece. O asezam intr-o alta cratita, putin mai mare, umpluta pana la jumatate cu apa rece.

Crema de zahar ars fierbere compozitie in vas

  • Introducem cu grija crema in cuptorul preincalzit la 180°C si o fierbem cca 50-60 minute.

Este foarte important ca o data la 15 minute, sa adaugam cca 50 ml de apa rece in cratita cu apa. In acest fel impiedicam fierberea in clocote. Daca apa, in care este asezata cratita cu zahar ars, fierbe in clocote, vom obtine o crema de zahar ars cu gauri.

  • Stingem cuptorul, lasam crema caramel inca 10 minute in bain-marie (in cratita cu apa), apoi o scoatem si o lasam sa se raceasca complet la temperatura camerei. Dupa ce s-a racit, o punem in frigider si o lasam pana a doua zi.

Crema coapta in vas

Cum rasturnam crema pe platou?

  • Inainte de a rasturna crema pe platou, desprindem, cu grija, cu un cutit, crema de pe marginile cratitei.
  • Alegem un platou cu margini inalte (crema are mult sirop), o pozitionam deasupra cratitei si cu o miscare rapida, rasturnam crema pe paltou.
  • O servim cu multa pofta! Este delicioasa!

Crema de oua si lapte coapta detaliu felie

Pofta buna!

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Crema de zahar ars
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
3.51star1star1star1stargray Based on 174 Review(s)

75 comentarii la “Crema de zahar ars

  1. Andreea spune:

    Sigur bunica ta făcea bani-marine și folosea păstaie de vanilie. Sa fim serioși, se arde zaharul și peste el adaugi ouăle cu lapte și zahar vanilat dacă ai bineînțeles, razi o coajă de portocala sau lămâie și e gata crema de zahar ars, ala făcut pe vremuri.

      • Marilena spune:

        DA. bunica mea chiar daca avea numai 4 clase folosea acet procedeu bain -marie la sterilizarea si conservarea gemurilor si zacustilor pt iarna, si foarte rar dar avea vanilie pastai sau seminte. Nascuta dupa 1909 a prins perioada intre cele doua razboaie mondiale cand se gaseau de toate chiar si vanilie pastai sau scortisoara la bete. Dupa cel de-al doilea razboi situatia s-a inrautatit. Acolo la tara pe soba de lemne facea o multime de bunatati care numai acolo le-am mancat. De exemplu paine cu cartofi in cuptor de lut si apoi a facut bunicul un cuptor de caramida, dulceata de fragi de padure, zacusca cu fasole sau ciuperci, supa de salata de padure, dulceata de nuci verzi, crema de castane, si alte mancaruri delicioase care ne-au incantat copilaria. E trist cum unii oameni fac astfel de comentarii la ceea ce e bun si frumos. Chiar acum incerc sa fac reteta si sper sa-mi iasa bine. Simpt totusi un gust amar din cauza replicilor negative. Da e reteta bunicii sau a mamei, sau a soacrei, sau a prietenei mele, sau nu conteaza a cui o fi. Mi-e imi place. Felicitari! Laura. Multumesc!

        • Laura Adamache spune:

          Draga mea, multumesc pentru comentariu. Poate asa vor intelege si altii ca in alte vremuri, demult apuse, existau de toate si chiar aveau o calitate exceptionala, incomparabila cu ce gasim astazi pe piata.
          Te imbratisez cu drag!

          • Mădălina Deleanu spune:

            întotdeauna se găsesc aceste „gospodine” care au ceva răutăcios de comentat…. dragă Laura, e bine să nu pui la suflet toate vorbele astea spuse pe marginea șanțului…
            Eu apreciez faptul că pui pe blogul tău rețete , fiecare femeie are stilul ei de a găti și uite, eu doar am băgat la cuptor acestă cremă de zahăr ars ( după rețeta ta) , nu am pus semințe de păstaie vanilie pt că nu am în casă dar, știu că va ieși bună ! 🙂 Nu am mai făcut de mult timp cremă de zahăr ars și uitasem cum se face. 🙂
            Să ai o viață frumoasă !

        • Rodica spune:

          Chiar si dupa razboi, pana in 1980, se mai gaseau pastai de vanilie, nucsoara, scortisoara si alte arome pe care bunica le punea in cozonaci.

        • Dumitrescu Mihai spune:

          Asa este! E o reteta din vremuri dedemult….e prima prajitura pe care am facut-o eu! Si mai stiu ca bunica mi-a povestit demult ca in lipsa cuptorului se cocea pe vatra cu carbuni aprinsi de jur , imprejur si pe capac, sau in test! ( a plecat dintre noi in anul 1984 si avea 90 ani !) Curios ca in cartile de bucate enumerate si mai sus nu exista aceasta reteta! Uitasem cantitatea de zahar care se pune, asa am ajuns aici!

    • Ana Maria spune:

      Un comentariu răutăcios. Dacă vrei sa folosești zahar vanilinat (chimicale) cdeoarece asta se găsea atunci, este fix problema ta. Iar bain-marie se folosește dinaintea bunicilor noștri. Într-adevăr, este scumpa păstăia de vanilie(incomparabila ca gust și aroma) dar ai variante de ex de la dr oetker plicuri cu zahar cu vanilie bourbon. 1.80 lei plicul care ajunge pentru un litru de lapte. De ce trebuie sa criticam mereu????? Sunt sigura ca folosești, mănânci și bei și ce este mai noi pe piața, nu doar ce era pe vremea bunicii tale. Toate cele bune, sa auzim numai de bine.

    • Daniela spune:

      Ca bine spuneti. Mama mea face prajituri de cand ma stiu si nu face crema de zahar ars la bain-marine si nici nu foloseste vanilie si mai stiu eu ce. Reteta are 3 ingrediente. Zahar, Lapte si Oua. Arzi zaharul il intinzi pe vasul ce il folosesti si pui ouale cu laptele. Eu m.am uitat cand am vazut ca scrie reteta clasica pentru ca eu nu mai stiu exact cantitatile si nu pot vorbi cu mami acum dar lasa de dorit reteta. Sau nu stiti ce inseamna „clasic” 🙄🙄🙄

      • narumi spune:

        Draga mea, nu stiu de cand „te stii” tu, eu „ma stiu” de 50 si ceva de ani iar bunica mea facea crema de zahar ars , care imi incanta copilaria la bain-marie, exact ca bunica Marilenei. Daca tu nu ai vazut, nu inseamna ca nu era asa. Logica asta e putin paguboasa pentru evolutia ta, ca sa nu zic ignoranta. Nu am vazut nici razboaiele, nici Pamantul daca e plat sau nu si nici macar procesele celulare nu le vedem. Cu siguranta mami a ta e buna gospodina dar accepta si altfel de „clasic” .Si, apropo, si bunica mea traia tot la tara.Toate bune.

      • Dumitrescu Mihai spune:

        Daniela……vorbesti aiurea! Batoane de vanilie se gaseau pe vremuri la orice alimentara de la oras! Se tineau in Zahar tos!

        • Lacra spune:

          Ceea ce nu am văzut noi sau ai noștri nu înseamnă ca nu a existat! Fiecare dintre noi suntem diferiți din punct de vedere al educației, rafinamentului etc, inclusiv culinar. Mulțumim pentru rețeta! Bunicii mele nu i ar fi trecut prin cap sa o facă altfel decât la bain marie. Am încercat când eram studente sa excludem procedura și a ieșit o mare prostie. Dar cum spunem…

    • Mirela spune:

      Andreea, bunica si stra-bunica mea, avea mai multa rabdare decat NOI, si chiar si atunci stiau sa faca bain marie, pe bune NU glumesc…

    • Mihai Dorina Alina spune:

      Corect Andreea , așa este , bunicii noștri ne-au crescut așa cum ai știut ei mai bine , dar cei / cele care dau com stupid nu au avut o copilărie frumoasă !

    • george spune:

      da-ti foc cumatra. daca nu stii sa apreciezi efortu` si calitatea descrierii, nu mai deschide internetu`. aparent il platesti degeaba. vezi ca-ti cer gainile crupe si vacile fan, mamaliga se prinde si ciorapii trebuiesc cusuti.

    • Iulia spune:

      Reteta este adaptată vremurilor noastre nu înțeleg ce te-a deranjat din câte am citit eu nu a afirmat cum ca ar fi rețeta bunici ei ! Dacă nu-ți convine asta e soarta dar sa ști ca rețeta este foarte bună!

    • DOINA STOICA spune:

      Procesul de bain Marie are o istorie. Nu este a zilelor tale…tu sigur mânaci o crema de zahar ars cu gauri și îți spui ca este excelenta…nu ai avut de la cine învăța 🤔

  2. numele meu spune:

    Tot internetu’ este plin de prosti care habar nu ”are” ce e cu ei pe pamant, da’ ei e mari si poate sa scrie cate ceva, de mai ”traia” Antonescu 24 de ore.

  3. Alina spune:

    Nu ai inteles nimic din ce ai citit…😁 bunica nu mai era si mama ei a sfatuit’o ce si cum..😉 asa ca nu i reteta bunici.

  4. Paul spune:

    Vasele de aluminiu sunt cam daunatoare sanatati.
    Evident mai bune sunt cele rosi su buline albe.
    multumesc pt. reteta, e foarte gustoasa.

    • Laura Adamache spune:

      Paul, imi amintesc vasele rosii cu buline, sunt foarte foarte bune pentru crema de zahar ars. Mi-as dori o astfel de cratita, din pacate nu am de unde sa mai cumpar asa ceva.

      • Elena spune:

        eu o am chiar pe a mamei mele, cea in care facea zahar ars :). Si e rosie cu buline albe 🙂 Reteta mamei mele este la fel ca a ta 🙂 . Singura diferenta este ca mama pune 10 oua in loc de 8. Eu nu stiam sa adaug apa din 15 in 15 minute si iesea cu gauri 🙂 dar m-am obisnuit si cu gaurile, nu sunt rele la gust :))))) . Felicitari pentru reteta si pentru poveste. Este greu sa impartasesti o bucata din sufletul tau si cei care nu au facut-o niciodata nu au de unde sa stie ce inseamna sa scrii; nu este la fel ca atunci cand vorbesti. Scrisul este o arta, un dar pe care putini il au 🙂 Mult succes in tot ceea ce faci!

    • Doar eu spune:

      Se pare ca ai o problema grava cu limba romana… exact cum scrie si @numele meu, „ie multi care stie sa scrie, dar putini stiu cum”… intai invatati sa „scriti” apoi postati cate un comentariu…. este pacat sa pociti munca acestei fete, cu comentarii ce trebuiesc descifrate….

  5. Alice S spune:

    …mai sa fie…atatea comentarii rautacioase…te scot din sarite…of..
    Laura…multumim de reteta, fii binecuvantata!

  6. Amelia spune:

    N-am mai facut de ani de zile crema de zahar ars. Dar acum, de cand stam acasa, am mai mult timp de gatit. Cu reteta ta, mi-a iesit perfecta crema de zahar ars, exact asa cum trebuie, delicioasa, insiropata si cu consistenta foarte fina. Multumesc frumos! Am sa mai incerc cu incredere si alte retete ale tale, Laura!

  7. ovizar spune:

    „Sistemul” bain-marie (baia Mariei) dateaza de prin sec. XIII en si e folosit pe scara larga in mai multe domenii…Evident bunicile noastre nu foloseau termenul… ad litteram, dar asta nu le impiedica sa faca aceasta crema de zahar ars…minunata:). Pastaia de vanilie este astazi de cele mai multe ori inlocuita cu o…”esenta” de vanilie, cred insa ca pastaia cu pricina exista in foarte multe bucatarii in vremuri demult…apuse. Sper sa fiu iertat pentru eventualele ingerinte dialectice dar e prajitura mea preferata invatata de la mama mea…

  8. Veta spune:

    Da greu se mai raceste zaharul pe peretii cratitei . Ar trebui sa ma apuc de crema cand e rece zaharul ca sa conserv aerul din crema, sau nu conteaza ?

  9. Cremoasa spune:

    Nu stiu despre ce vorbiti, dar batonul de vanilie a fost descoperit în anii 80′ de marele cercetător Vanilaice

  10. remus58 spune:

    Dragilor, nu lasati rautatile unora ca ei sa va afecteze. Nu au nici macar nivelul minim de educatie (nu ma refer la numarul de clase absolvite, pentru ca este irelevant). Din nefericire sunt multi si suportam cu totii consecintele. Reteta este perfecta. Daca o pregatesti cu drag, nu are cum sa nu fie bine. Si eu am invatat-o de la bunica si tot la baine-marie. Doamne ajuta.

  11. Baciu spune:

    Am respectat cu strictete retea de crema de zahar ars si de ce nu sa diluat zaharul de pe fundul oalei dupa 70 de minute ?

    • Marilena spune:

      Posibil sa fi fost prea gros stratul de zahar ars de pe fundul cratiței. Eu obișnuiesc să fac in forme ramekin individuale, cat se servește o dată, și am observat că dacă nu mă mișc rapid cu întinsul zahărului în forme, acolo unde se așează în strat gros, nu se transforma in totalitate un sos caramel.

    • Irina spune:

      Poti sa topesti zahar intr-o cratita si apoi il intinzi pe o foaie de copt, faci ce forme vrei tu, apoi dupa ce se usuca il rupi, cat de mare/mic vrei.

  12. Sali spune:

    Am 45 de ani. Bunica mea făcea crema de zahar ars la Bain-Marie. Și folosea și păstaie de vanilie când avea. E adevărată ca era mai rar, dar era.

  13. angela toma spune:

    Stimata doamna, Chiar sunt de acord cu ceea ce spuneti. Eu, din pacate, multi ani, faceam ac. crema direct in cuptorul aragazului, dar cu foc SUBmediu si gratarul pus mai sus de jumatate. Nu-mi spusese nimeni, asa din instinc. Iesea grozava,,, Ori asa ni se parea atunci 🙂 Intrebarea ce v-o adresz, este, ce inseamna „salata de padure”…? m
    Multumiri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor