Crema de zahar ars

15 comentarii

Crema de zahar ars – Reteta traditionala de crema cu oua, lapte si zahar

Crema de zahar ars felie
Crema de zahar ars, reteta simpla de crema fiarta la bain-marie

Una dintre amintirile cele mai vii din bucataria bunicii mele este cu siguranta crema de zahar ars. Avea o cratita speciala pentru crema, rosie cu buline albe, nimeni nu se putea atinge de ea cu alt scop, tocmai din aceasta cauza o pusese undeva sus, in camara, bagata in doua pungi, fiecare dintre ele legate cu vreo 5-6 elastice colorate. Langa faimoasa cratita, trona cea de dulceata si oala pentru piftie, la fel, toate bagate in pungi si pazite cu strasnicie de elasticele colorate.

Pe mina ma incanta enorm topirea zaharului, iar siropul de zahar ars era preferatul meu. Cand nu era nimeni prin bucatarie, il sorbeam cu nesat, cu ajutorul unui pai, direct din platou.

Peste ani am incercat si eu sa fac reteta de crema de zahar ars, ma asteptam sa iasa exact ca cea a bunicii, dar a fost un esec total. Nu am respectat cam nimic din tot ce ma invatase bunica in copilarie, zaharul ars a fost chiar foarte ars, nu aveam o cratita potrivita, ce sa mai, habar nu aveam cum sa fac crema de zahar ars.

Pentru ca bunica nu mai era, mami m-a luminat si mi-a dat niste sfaturi esentiale pentru reusita cremei de zahar ars. De atunci nu am mai avut probleme cu aceasta minunata crema de oua, zahar si lapte, fiarta la bain-marie.

Iata cum putem prepara o crema de zahar ars fara gauri, cu un gust divin de zahar ars.

Crema de zahar ars – Ingrediente (6-8 persoane)

  • 1 l lapte
  • 8 oua medii
  • 1 varf cutit de sare
  • 150 g zahar tos fin (pentru crema de oua)
  • 150 g zahar tos fin (pentru caramel)
  • 1 pastaie de vanilie (doar semintele)

Crema de zahar ars – Mod de preparare

Topirea zaharului pentru crema de zahar ars

  • Pentru crema de zahar ars este ideala o cratita de metal, de cca 3-4 l volum, de 22 cm Ø si cu margini inalte de 10 cm, care poate fi introdusa si in cuptor.

Eu ma descurc perfect, in cuptorul meu electric, cu o cratita de aluminiu. Crema de zahar ars fierbe perfect. In acest caz, topim zaharul intr-o cratita pe foc mic si il turnam imediat in cratita de aluminiu, rotind-o cu grija, astfel incat zaharul topit sa acopere peretii acesteia pana la jumatate.

  • Asadar, daca folosim o cratita de metal, punem zaharul in cratita, pe foc mic, si il topim pana capata o culoare aurie. Amestecam din cand in cand zaharul, astfel incat sa nu se arda.
  • Dupa ce zaharul este complet topit, stingem focul si rotim cratita, cu foarte mare grija, pana cand fundul si peretii acesteia sunt imbracati, pe jumatate, in caramel.

Crema de zahar ars preparare

  • Lasam cratita la temperatura camerei pana cand caramelul se raceste.

Preparare compozitie pentru crema de zahar ars

  • Punem ouale intr-un vas, adaugam sarea, zaharul si semintele pastaii de vanilie si mixam cca 3-4 minute, la viteza medie.

Crema de zahar ars preparare crema

  • Adaugam laptele rece si mai mixam cca 1 minut la viteza medie.

Crema de zahar ars compozitie oua si lapte

Fierbere crema de zahar ars

  • Turnam compozitia de oua in cratita cu caramelul rece. O asezam intr-o alta cratita, putin mai mare, umpluta pana la jumatate cu apa rece.

Crema de zahar ars compozitie in vas

  • Introducem cu grija crema de zahar ars in cuptorul preincalzit la 180°C si o fierbem cca 50-60 minute.

Este foarte important ca o data la 15 minute, sa adaugam cca 50 ml de apa rece in cratita cu apa. In acest fel impiedicam fierberea in clocote. Daca apa, in care este asezata cratita cu zahar ars, fierbe in clocote, vom obtine o crema de zahar ars cu gauri.

  • Stingem cuptorul, lasam crema caramel inca 10 minute in bain-marie (in cratita cu apa), apoi o scoatem si o lasam sa se raceasca complet la temperatura camerei. Dupa ce s-a racit, o punem in frigider si o lasam pana a doua zi.

Crema de zahar ars coapta

Cum rasturnam crema de zahar ars pe platou

  • Inainte de a rasturna crema pe platou, desprindem, cu grija, cu un cutit, crema de pe marginile cratitei.
  • Alegem un platou cu margini inalte (crema are mult sirop), o pozitionam deasupra cratitei si cu o miscare rapida, rasturnam crema pe paltou.
  • O servim cu multa pofta! Este delicioasa!

Crema de zahar ars coapta detaliu felie

Pofta buna!

Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Crema de zahar ars
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi
3.51star1star1star1stargray Based on 47 Review(s)

15 Comentarii

  1. Sigur bunica ta făcea bani-marine și folosea păstaie de vanilie. Sa fim serioși, se arde zaharul și peste el adaugi ouăle cu lapte și zahar vanilat dacă ai bineînțeles, razi o coajă de portocala sau lămâie și e gata crema de zahar ars, ala făcut pe vremuri.

    • Draga ia lăsați rețeta ta și nu mai comenta daca nu îți comvine

  2. numele meu

    Tot internetu’ este plin de prosti care habar nu ”are” ce e cu ei pe pamant, da’ ei e mari si poate sa scrie cate ceva, de mai ”traia” Antonescu 24 de ore.

  3. Nu ai inteles nimic din ce ai citit…😁 bunica nu mai era si mama ei a sfatuit’o ce si cum..😉 asa ca nu i reteta bunici.

  4. Vasele de aluminiu sunt cam daunatoare sanatati.
    Evident mai bune sunt cele rosi su buline albe.
    multumesc pt. reteta, e foarte gustoasa.

    • Paul, imi amintesc vasele rosii cu buline, sunt foarte foarte bune pentru crema de zahar ars. Mi-as dori o astfel de cratita, din pacate nu am de unde sa mai cumpar asa ceva.

    • Vase de email se gasesc la Auchan

    • Se pare ca ai o problema grava cu limba romana… exact cum scrie si @numele meu, “ie multi care stie sa scrie, dar putini stiu cum”… intai invatati sa “scriti” apoi postati cate un comentariu…. este pacat sa pociti munca acestei fete, cu comentarii ce trebuiesc descifrate….

  5. Este excelenta reteta, am facut-o de cateva ori. Se prepara usor. Multumesc!

  6. Gasiti asemenea vase facute la fabrica Emailul, din Medias. Cred ca se vand in magazinele Kaufland

  7. Mulțumiri pentru rețetă! E ușor de făcut și foarte delicioasa!

  8. …mai sa fie…atatea comentarii rautacioase…te scot din sarite…of..
    Laura…multumim de reteta, fii binecuvantata!

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.