Crema de zahar ars


Crema de zahar ars – Reteta clasica de crema cu oua, lapte si zahar

Crema de zahar ars - Reteta clasica
Crema de zahar ars, reteta simpla (clasica) de crema fiarta la bain-marie

Crema de zahar ars sau Creme brulee Care este diferenta? Cum se face crema cu oua si lapte (reteta clasica)?

Multa luma confunda crema de zahar ars cu Crème brûlée. Spre deosebire de Crème brûlée, care se face cu oua intregi si smantana, se fierbe la cuptor, la bain-marie si are o crusta de zahar care se caramelizeaza cu o torta, la crema de zahar ars (numita si crème renversée, flan, egg custard, crema caramel sau crema rasturnata) folosim oua intregi si lapte, iar zaharul caramelizat cu care imbracam forma in care vom coace crema, se transforma intr-o sos delicios dupa ce o rasturnam pe platou.

Si daca tot vorbim de creme faimoase, sa nu uitam de crema catalana care, desi seamana cu creme brulee, nu are acelasi gust si nu se poate confunda cu crema de zahar ars. Crema catalana se face cu lapte, galbenusuri si amidon de porumb. Se fierbe pe foc, apoi se transfera in vase de teracota si se lasa la frigider cca 2 ore. Inanite de servire, se pudreaza cu zahar si se arde cu torta.

Puteti sa folositi crema aceasta si pentru a face un desert mai interesant, adaugandu-i un blat de pandispan. Veti obtine o crema de zahar ars cu blat, o minune de gust!

Zaharul caramelizat poate fi folosit si pentru un tort cu mere rasturnat  (vezi aici reteta). Era tortul meu preferat in copilarie, mami il facea de sarbatori si nu va spun cu cata pofta il mancam, mai ales daca feliile de tort imbibate cu sos caramel erau insotite si de frisca proaspata.

O alta reteta de crema de casa de zahar ars, mai inedita, este cea facuta doar cu albusuri. Aceasta crema are un gust delicat si este o solutie delicioasa pentru albusurile care ne raman in frigider. (Vezi reteta crema de zahar ars doar cu albusuri de ou → aici.)

Crema de zahar ars este una dintre amintirile cele mai vii din bucataria bunicii mele. Avea o cratita speciala pentru crema, rosie cu buline albe, nimeni nu se putea atinge de ea cu alt scop, tocmai din aceasta cauza o pusese undeva sus, in camara, bagata in doua pungi, fiecare dintre ele legate cu vreo 5-6 elastice colorate. Langa faimoasa cratita, trona cea de dulceata si oala pentru piftie, la fel, toate bagate in pungi si pazite cu strasnicie de elasticele colorate.

Pe mina ma incanta enorm topirea zaharului, iar siropul de zahar ars era preferatul meu. Cand nu era nimeni prin bucatarie, il sorbeam cu nesat, cu ajutorul unui pai, direct din platou.

Peste ani am incercat si eu sa fac reteta de crema rasturnata, ma asteptam sa iasa exact ca cea a bunicii, dar a fost un esec total. Nu am respectat cam nimic din tot ce ma invatase bunica in copilarie, zaharul ars a fost chiar foarte ars, nu aveam o cratita potrivita, ce sa mai, habar nu aveam cum sa fac acest desert.

Pentru ca bunica nu mai era, mami m-a luminat si mi-a dat niste sfaturi esentiale pentru reusita cremei de zahar ars. De atunci nu am mai avut probleme cu aceasta minunata crema de oua, zahar si lapte, fiarta la bain-marie.

Iata cum putem prepara aceasta crema fara gauri, cu un gust divin de zahar ars.

Crema de zahar ars – Ingrediente (6-8 persoane)

Pentru prepararea cremei de zahar ars avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 1 l lapte;
  • 8 oua medii;
  • 1 varf cutit de sare;
  • 150 g zahar tos fin (pentru crema de oua);
  • 150 g zahar tos fin (pentru caramel);
  • 1 pastaie de vanilie (doar semintele).

Mod de preparare | Crema de zahar ars – Cum se face?

Topirea zaharului pentru crema de oua si lapte

  • Pentru aceasta crema este ideala o cratita de metal, de cca 3-4 l volum, de 22 cm Ø si cu margini inalte de 10 cm, care poate fi introdusa si in cuptor.

Eu ma descurc perfect, in cuptorul meu electric, cu o cratita de aluminiu. Crema fierbe perfect! In acest caz, topim zaharul intr-o cratita pe foc mic si il turnam imediat in cratita de aluminiu, rotind-o cu grija, astfel incat zaharul topit sa acopere peretii acesteia pana la jumatate.

  • Asadar, daca folosim o cratita de metal, punem zaharul in cratita, pe foc mic, si il topim pana capata o culoare aurie. Amestecam din cand in cand zaharul, astfel incat sa nu se arda.
  • Dupa ce zaharul este complet topit, stingem focul si rotim cratita, cu foarte mare grija, pana cand fundul si peretii acesteia sunt imbracati, pe jumatate, in caramel.

Crema de zahar ars preparare caramel

  • Lasam cratita la temperatura camerei pana cand caramelul se raceste.

Preparare compozitie pentru crema caramel cu oua si lapte

  • Punem ouale intr-un vas, adaugam sarea, zaharul si semintele pastaii de vanilie si mixam cca 3-4 minute, la viteza medie.

Crema de zahar ars preparare compozitie

  • Adaugam laptele rece si mai mixam cca 1 minut la viteza medie.

Crema de zahar ars compozitie oua si lapte

Cum se fierbe crema de zahar ars?

  • Turnam compozitia de oua in cratita cu caramelul rece. O asezam intr-o alta cratita, putin mai mare, umpluta pana la jumatate cu apa rece.

Crema de zahar ars fierbere compozitie in vas

  • Introducem cu grija crema in cuptorul preincalzit la 180°C si o fierbem cca 50-60 minute.

Este foarte important ca o data la 15 minute, sa adaugam cca 50 ml de apa rece in cratita cu apa. In acest fel impiedicam fierberea in clocote. Daca apa, in care este asezata cratita cu zahar ars, fierbe in clocote, vom obtine o crema de zahar ars cu gauri.

  • Stingem cuptorul, lasam crema caramel inca 10 minute in bain-marie (in cratita cu apa), apoi o scoatem si o lasam sa se raceasca complet la temperatura camerei. Dupa ce s-a racit, o punem in frigider si o lasam pana a doua zi.

Crema coapta in vas

Cum rasturnam crema pe platou?

  • Inainte de a rasturna crema pe platou, desprindem, cu grija, cu un cutit, crema de pe marginile cratitei.
  • Alegem un platou cu margini inalte (crema are mult sirop), o pozitionam deasupra cratitei si cu o miscare rapida, rasturnam crema pe paltou.
  • O servim cu multa pofta! Este delicioasa!

Crema de oua si lapte coapta detaliu felie

Pofta buna!

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Crema de zahar ars
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
3.51star1star1star1stargray Based on 120 Review(s)

24 comentarii la “Crema de zahar ars

  1. Andreea spune:

    Sigur bunica ta făcea bani-marine și folosea păstaie de vanilie. Sa fim serioși, se arde zaharul și peste el adaugi ouăle cu lapte și zahar vanilat dacă ai bineînțeles, razi o coajă de portocala sau lămâie și e gata crema de zahar ars, ala făcut pe vremuri.

      • Marilena spune:

        DA. bunica mea chiar daca avea numai 4 clase folosea acet procedeu bain -marie la sterilizarea si conservarea gemurilor si zacustilor pt iarna, si foarte rar dar avea vanilie pastai sau seminte. Nascuta dupa 1909 a prins perioada intre cele doua razboaie mondiale cand se gaseau de toate chiar si vanilie pastai sau scortisoara la bete. Dupa cel de-al doilea razboi situatia s-a inrautatit. Acolo la tara pe soba de lemne facea o multime de bunatati care numai acolo le-am mancat. De exemplu paine cu cartofi in cuptor de lut si apoi a facut bunicul un cuptor de caramida, dulceata de fragi de padure, zacusca cu fasole sau ciuperci, supa de salata de padure, dulceata de nuci verzi, crema de castane, si alte mancaruri delicioase care ne-au incantat copilaria. E trist cum unii oameni fac astfel de comentarii la ceea ce e bun si frumos. Chiar acum incerc sa fac reteta si sper sa-mi iasa bine. Simpt totusi un gust amar din cauza replicilor negative. Da e reteta bunicii sau a mamei, sau a soacrei, sau a prietenei mele, sau nu conteaza a cui o fi. Mi-e imi place. Felicitari! Laura. Multumesc!

        • Laura Adamache spune:

          Draga mea, multumesc pentru comentariu. Poate asa vor intelege si altii ca in alte vremuri, demult apuse, existau de toate si chiar aveau o calitate exceptionala, incomparabila cu ce gasim astazi pe piata.
          Te imbratisez cu drag!

  2. numele meu spune:

    Tot internetu’ este plin de prosti care habar nu ”are” ce e cu ei pe pamant, da’ ei e mari si poate sa scrie cate ceva, de mai ”traia” Antonescu 24 de ore.

  3. Alina spune:

    Nu ai inteles nimic din ce ai citit…😁 bunica nu mai era si mama ei a sfatuit’o ce si cum..😉 asa ca nu i reteta bunici.

  4. Paul spune:

    Vasele de aluminiu sunt cam daunatoare sanatati.
    Evident mai bune sunt cele rosi su buline albe.
    multumesc pt. reteta, e foarte gustoasa.

    • Doar eu spune:

      Se pare ca ai o problema grava cu limba romana… exact cum scrie si @numele meu, „ie multi care stie sa scrie, dar putini stiu cum”… intai invatati sa „scriti” apoi postati cate un comentariu…. este pacat sa pociti munca acestei fete, cu comentarii ce trebuiesc descifrate….

  5. Alice S spune:

    …mai sa fie…atatea comentarii rautacioase…te scot din sarite…of..
    Laura…multumim de reteta, fii binecuvantata!

  6. Amelia spune:

    N-am mai facut de ani de zile crema de zahar ars. Dar acum, de cand stam acasa, am mai mult timp de gatit. Cu reteta ta, mi-a iesit perfecta crema de zahar ars, exact asa cum trebuie, delicioasa, insiropata si cu consistenta foarte fina. Multumesc frumos! Am sa mai incerc cu incredere si alte retete ale tale, Laura!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *