Cozonac Italian – Gubana


Gubana – reteta cozonac italian delicios, cu umplutura de fructe uscate

Reteta cozonac italian delicios - Gubana
Gubana, reteta de cozonac italian

Gubana este un dulce italian, asemanator cu cozonacul traditional, originar din regiunea Friuli-Venezia Giulia, cu un gust absolut minunat si o consistenta de vis.

Umplutura cozonacului italian gubana este formata dintr-un amestec de fructe uscate, fructe confiate, biscuiti, miere si marsala.

Eu am inlocuit vinul marsala cu suc de portocale proaspat astfel incat sa il poata gusta si cei mici. Gubana se coace in forma rotunda si, in mod traditional, are forma de cochilie. Daca doriti, il puteti coace si in forma clasica de cozonac. Reteta cozonacului Gubana nu este complicata, v-o recomand cu mare drag.

Cozonac italian Gubana – Ingrediente (forma de 26 cm Ø)

Aluat cozonac Gubana – Ingrediente

  • 600 -650 g faina pentru cozonac
  • 150 ml smantana lichida naturala pentru frisca
  • 150 ml lapte
  • 150 g zahar
  • 140 g unt moale
  • 1 ou mediu + 2 gabenusuri
  • 15 g drojdie proaspata / 5 g drojdie uscata
  • 6 g sare
  • 1 pastaie vanilie
  • 2 linguri mix fructe confiate (coaja lamaie, portocala, chitra)
  • 1 lingurita plina coaja portocala rasa
  • 1 lingura zahar brun + 2 linguri fulgi migdale (pentru pudrat cozonacul)
  • 1 gabenus + 2 linguri lapte caldut (pentru uns cozonacul)

Umplutura Cozonac Gubana

  • 120 g biscuiti clasici de vanilie
  • 40 g unt
  • 70 ml suc proaspat de portocale
  • 100 g migdale macinate
  • 150 g nuci macinate
  • 40 g cuburi de coaja confiata de portocale
  • 100 g zahar
  • 20 g cacao
  • 20 g samburi de pin
  • 20 g miere
  • 1 ou mediu

Aluat cozonac Gubana – Mod de preparare

  • Cernem faina si o punem intr-un vas sau in robot.
  • Punem intr-o craticioara, pe foc mic, laptele, smantana lichida, pastaia de vanilie taiata pe lungime si coaja de portocala. Le incalzim pe foc mic pana cand sunt fierbinti. Stingem focul, acoperim craticioara cu un capac si lasam amestecul sa atinga temperatura camerei, apoi indepartam pastaia de vanilie.
  • Adaugam in centrul fainii oul si galbenusurile, drojdia dizolvata in amestecul de lapte si smantana si incepem sa framantam. Cand aluatul capata putina consistenta, adaugam sarea si zaharul si framantam inca 5-6 minute, apoi adaugam treptat untul moale si framantam pana cand aluatul este elastic si nu se mai lipeste de mana.
  • La sfarsit adaugam fructele confiate si framantam inca 2-3 minute sau pana cand le incorporam perfect in aluat.
  • Acoperim aluatul si il lasam sa dospeasca intr-un loc caldut, pentru 1 ora.

Gubana cozonac italian preparare aluat

Umplutura Cozonac Gubana – Mod de preparare

  • Punem in robot toate ingredientele umpluturii, nu conteaza ordinea, si mixam pana cand obtinem o crema omogena.
  • O punem intr-un vas, o acoperim cu folie de plastic alimentara si o lasam la temperatura camerei pana cand intindem aluatul.

Gubana cozonac italian preparare umplutura

Asamblare Cozonac italian Gubana

  • Rasturnam aluatul dospit pe planul de lucru pudrat cu faina si il intindem intr-o foaie dreptungiulara groasa de cca 7 mm.
  • Intindem umplutura pe intreaga suprafata a aluatului, apoi il rulam pe lungime.

Gubana cozonac italian preparare

  • Dam o forma de cochilie ruloului si il asezam intr-o forma rotunda, tapetata cu hartie de copt.
  • Il lasam sa dospeasca cca 30 minute intr-un loc caldut, apoi il ungem cu mixul de galbenus si lapte si il pudram cu zahar brun si fulgi de migdale.

Gubana cozonac italian in tava

  • Il coacem in cuptorul preincalzit la 180°C pentru 45 minute sau pana cand se rumeneste uniform. Daca se rumeneste prea puternic, il putem acoperi dupa primele 30 de minute de coacere. Eu am sarit acest pas, am avut ceva de rezolvat si am uitat, asa ca al meu s-a bronzat putin mai mult decat trebuia.
  • Il scoatem din cuptor, dupa 10 minute il scoatem din forma si il asezam pe un gratar. Dupa ce se raceste complet, il feliem si servim.

Cozonac italian Gubana, detaliu final

Pofta buna si Sarbatori fericite!!

 

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Gubana - cozonac italian
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
51star1star1star1star1star Based on 10 Review(s)

5 comentarii la “Cozonac Italian – Gubana

  1. cozia spune:

    draga mea, eu, o cititoare a retetelor tale de a lungul anului, doresc sa ti adresez cu ocazia sarbatorilor, craciun fericit alaturi de cei dragi tie si multa sanatate!

    • Laura Adamache spune:

      Cedrul, (in limba romana, chitra), este un fruct asemanator lamaii, dar mult mai mare decat aceasta, cu o coaja foarte groasa.
      Cu drag!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor