Lapte de nuca


Lapte de nuca, o reteta simpla si rapida de lapte vegetal

Lapte de nuca detaliu
Lapte de nuca, reteta de lapte vegetal

Cand vine vorba despte laptele vegetal, laptele de nuca este primul pe lista preferintelor. Si laptele de migdale imi place, nu zic nu, dar cel de nuca are un gust aparte, foarte placut si parfumat. Prin magazine nu il gasim foarte usor, dar se face atat de simplu si rapid, incat chiar merita sa il incercati.

Puteti folosi laptele de nuca in retete de post, retetele vegan sau combinat cu cereale pentru un mic dejun plin de sanatate si gust. Persoanele care sunt intolerante la lactoza pot folosi fara grija aceata reteta de lapte vegetal in diverse retete. Laptele de nuca este ideal atat pentru deserturile preparate termic cat si pentru prajiturile la rece.

Va recomand cu drag aceasta reteta de lapte de nuca, sigur o sa va placa.

Lapte de nuca, reteta de lapte vegetal – Ingrediente (cca 700 ml)

  • 125 g miez nuca
  • 700 ml apa + apa la temperatura camerei pentru inmuiat nucile

Lapte de nuca, lapte vegetal – Mod de preparare

  • Punem nuca intr-o farfurie adanca si o acoperim cu apa la temperatura camerei. O lasam la inmuiat 6 ore, apoi o scurgem si o clatim bine sub un jet de apa rece.
  • Punem nuca in robot, adaugam 700 ml apa si mixam pana cand obtinem un lapte omogen.

Lapte de nuca preparare

  • Il strecuram printr-o bucata de tifon sau sita de bumbac si stoarcem cat putem de bine miezul de nuca. Nu aruncam miezul. Saptamana viitoare va aduc o reteta delicioasa de negresa fara faina preparata cu miezul de nuca ramas de la lapte.
  • Punem laptele de nuca in sticle si il pastram in frigider pentru maxim 1 saptamana.

Lapte de nuca in sticla

Pofta buna si spor la gatit!

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Lapte de nuca
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
41star1star1star1stargray Based on 110 Review(s)

39 comentarii la “Lapte de nuca

    • Laura Adamache spune:

      Ella, indicat este sa il folosim imediat, dar daca nu este posibil acest lucru, se stoarce foarte bine si se congeleaza.
      In momentul in care doresti sa il folosesti, il scoti din congelator cu o seara inainte si il lasi in frigider pana a doua zi. Decongelarea nu se face la temeperatua camerei, ci treptat si lent, in frigider.

      • Eva spune:

        Din cate stiu nuca este f bogata in iod. Un lapte atat de concentrat in iod s ar putea sa fie riscant pt tiroida, nu credeti?

        • Eugenia spune:

          Buna! Eu știu ca mare parte din iod rămâne in apa de la înmuiat, de aceea se pune la înmuiat! Nu este recomandat nici dacă mâncam nucile ca atare sa le mâncam direct din coaja, ci după ce stau la înmuiat!

  1. Alina spune:

    Am descoperit laptele de nuca in ajunul Craciunului si de atunci e preferatul familiei.
    Eu ii adaug un praf de scortisoara, putina miere si uneori un sfert de mar pentru o aroma mai fresh. Oricum e delicios si extrem de sanatos!
    Abia astept reteta de prajitura.

    Sanatate multa!

    • Laura Adamache spune:

      Draga Alina, da, este minunat cu miere si scortisoara sau vanilie.
      saptamana viitoare vine si reteta pajiturii.
      Multa santate iti doresc si eu.

  2. Lia spune:

    Si dupa ce il pastram in frigider o saptamana il aruncam, nu-i asa ?…
    Ca nu am vazut nici o sugestie la ce ar putea folosi, sau daca se bea in loc de laptele obisnuit,
    sau ce beneficii are….

    • Eliza spune:

      Pentru cei care nu stiu cum s-ar putea folosi, scrie la finalul articolului: „Puteti folosi laptele de nuca in dulciurile de post sau la micul dejun, cu cereale”.

    • ALMOS spune:

      Buna Lia! Ideea este sa fie consumat pana in 5 zile pentru a nu fi aruncat.Este o reteta raw(crud/a) folosita in special de raw-vegani(persoane care au renuntat la carne si produse din carne , produse animale in general),dar si de persoanele alergice la lactoza.Laptele vegetal in general(nu numai din nuci) este mult mai sanatos fata de laptele animal in care se gasesc acizi grasi saturati(acestia dezvolta in organismul omului boli cardio-vasculare,atacuri cerebrale etc.),proteina cunoscuta sub numele de cazeina(dezvolta cancerul de san la femei si cancerul de prostata la barbati) existenta in cantitati mari in laptele de vaca in special,si in laptele animal in general(sursa,cartea „STUDIUL CHINA” de T.COLIN CAMPBELL, se gaseste in librarii dar si online,costa pana in 40 lei.Recomand aceasta carte persoanelor care doresc si inteleg sa se hraneasca sanatos,si nu in ultimul rand celor doritori sa stie/cunoasca pericolele existente in consumul alimentelor de origine animala.Eu am ales sa-mi schimb modul de alimentatie in urma cu peste 8 ani , insa este optiunea fiecaruia sa aleaga modul de a se hrani, mai mult,optiunea intre o viata mai indelungata ferit de boli grave de cele mai multe ori incompatibile cu viata, si o viata nesanatoasa,suferinta fizica,doctori,farmacisti si medicamente,dar mai ales riscul de a suferi si purta boli grave autoinduse prin alimentatia nesanatoasa),riscul de a lua anumite boli transmisibile de la animalele bolnave si netratate la timp.Acum,revenind la acest lapte de nuca, poate fi consumat crud,in combinatie cu diverse fructe proaspete si/sau uscate/dehidratate (nu recomand fructele confiate) ,cu fulgi de cereale integrale,cereale integrale rehidratate si fierte(separat si adaugat apoi lapte vegetal),paste integrale etc.Iti doresc sanatate!

    • Laura Adamache spune:

      Lia, daca nu il consumi intr-o saptamana, da, se arunca. Am scris in reteta ca se poate bea ca atare, se poate folosi la dulciurile de post sau combinat cu cereale.
      Asa cum am scris in reteta, saptamana viitoare voi posta si o reteta de negresa facuta cu nuca ramasa de la lapte.

  3. Mihaela spune:

    Multumesc , draga Laura, pentru retetele delicioase si sanatoase pe care le impartasesti cu noi cei care-ti vizitam blogul. Sotul meu este alergic la lactoza si nu poate bea lapte care provine de la animal. Am facut laptele de nuca si a iesit delicios.

  4. ALMOS spune:

    Multumesc Laurei ! Astept cu rabdare reteta praji „Negresa” dar si alte retete raw-vegane ,pentru ca stiu sa ma hranesc sanatos,numai raw-vegan de peste 8 ani si este foarte bine,fara medicamente dar obligatoriu cu doctor, NUMAI PENTRU ANALIZE MEDICALE COMPLETE IN SCOP PREVENTIV , o data la 6 luni.Din inima va doresc sa aveti sanatate si o viata frumoasa !Cu mare drag!

    • Laura Adamache spune:

      Draga Almos, ma bucur mult ca iti place reteta. Foarte curand o sa postez si reteta prajiturii.
      Numai bine iti doresc!

  5. Mara spune:

    Nu am facut niciodata lapte din nuci, dar cu siguranta o sa il incerc! Am citit si reteta ta de Negresa fara faina si cu siguranta o sa le fac pe amandoua. Multumesc!

  6. Strachinaru Isabela. spune:

    Mi ai dat idee. Dar sa ti spun cum fac eu. Eu am pus o mana de nuca cu vreo 500 ml de apa si doua banane mici in blender si le am mixat bine, dupa care am adaugat o lingura de miere. Recomand sa eliminati spre zero zaharul din alimentatie. Nu adaugati zahar la bunatatea asta de lapte ca il stricati….zaharul este un produs chimic de sinteza, este pur si simplu toxic si creeaza dependenta ca si drogurile. Va spune un fost consumator. Puneti toata nuca in blender si iese ceva mult mai sanatos. Acum desigur trebuie sa aveti un blender puternic, Eu am Moulinex si e perfect.

    • Laura Adamache spune:

      Draga mea, tu ai facut un smoothie, intr-adevar delicios, dar nu este lapte de nuca.
      In laptele de nuca nici eu nu recomand zaharul, este un produs de baza care se poate consuma ca atare, combinat ulterior cu miere, sirop de artar/agave si, pentru cei care prefera zaharul, cu zahar. Se poate folosi si pentru diverse deserturi crude sau coapte.

  7. Laura Balaura spune:

    Vai.. mor! Imi saliveaza… stomacul :))
    Mai ales ca eu detest cu toata fiinta mea laptele de vaca si vreau sa incerc ceva fresh, light, vegetal.
    Cu prima ocazia (adica maine-poimaine, ca tre sa cumpar nuci!!) il incerc 😀
    Multumesc!

  8. Laura Balaura spune:

    Abia acum apuc sa raspund, e cel mai fin si placut la gust lapte incercat vreodata si nu se compara nici macar 1% cu laptele vegetal din comert… Care pe langa faptul ca nu e la fel de gustos, e plin de porcarii si zahar si are continut foarte foarte mic de migdale (2%!!!)…

    Este absolut minunat facut cu cafea… Momentan nu mai beau cafea de niciun fel, ca astept un bebe care cam de la inceput mi-a taiat pofta de asa ceva, dar inainte imi faceam mai ales cafea de cicoare (mai rar clasica) cu lapte de nuca, „reteta” la care sper sa revin dupa ce nasc si imi trec „mofturile de gravida”). Ah, si cacao cu lapte de nuca e musai de incercat!! Mi-a placut in copilarie laptele cu cacao pentru ca sunt fan ciocolata, dar cand vedeam orice firicel de caimac mi se intorcea stomacul pe dos, asa ca am gasit solutia perfecta <3 Lapte de nuca + miere + cacao = minuneee!!!

    Inca nu mi-am lasat imaginatia sa zboare prea mult, dar sunt sigura ca il pot folosi la muuulte produse, milk-shake-uri, prajituri, poate sa-l fac si cu orez, am sa improvizez mai multe cand va fi bebelusa suficient de marisoara si ii voi face dulciuri de casa.

    Multumesc pentru minunata reteta! <3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor