- 81shares
- Facebook19
- Google+2
- Pinterest39
- Print21
Negresa fara faina, o reteta de prajitura fara gluten
Negresa fara faina este una dintre multe retete pe care le putem pregati cu nucile folosite pentru laptele vegetal de casa. Bineinteles, nucile pot fi inlocuite cu aceeasi cantitate de migdale folosite pentru laptele de migdale. Reteta este simpla si rapida, iar prajitura negresa fara gluten, absolut minunata. Ca sa obtinem cubulete frumoase, va recomand sa lasati negresa sa se raceasca complet, apoi sa o puneti, intreaga, in congelator pentru cca 30 minute. Dupa ce ingheata partial, se taie si se pastreaza in frigider pana in momentul in care o servim.
Negresa fara faina – Ingrediente (forma 22×13 cm ø)
- 4 oua medii
- 200 g zahar brun/alb
- 100 ml ulei de arahide/struguri/floarea soarelui
- 170 g nuca inmuiata ramasa de la prepararea laptelui
- 90 g cacao
- 1 lingura esenta de vanilie/1 pastaie vanilie (doar semintele)
- 1 varf cutit sare
Negresa fara faina – Mod de preparare
- Punem ouale, zaharul si sarea intr-un vas si le mixam pana cand isi dubleaza volumul si se deschid la culoare (cca 5-6 minute).
- Adaugam uleiul treptat si amestecam cu un tel, de jos in sus, pana il incorporam perfect in compozitia de oua.
- Adaugam nuca stoarsa si vanilia sau semintele de vanilie si amestecam de jos in sus pana la omogenizare.
- La sfarsit, cernem cacaua in vas si o incorporam, cu grija, amestecand de jos in sus, in aluatul prajiturii negrese.
- Tapetam forma cu unt/ulei si hartie de copt, punem aluatul in forma si il nivelam cu grija.
- Coacem negresa in cuptorul preincalzit la 175°C, pentru 20 minute, nu mai mult.
- Scoatem negresa din cuptor si o lasam sa se raceasca cca 15 minute in tava, apoi o rasturnam pe un gratar unde o vom lasa sa se raceasca complet.
- Dupa ce s-a racit complet, punem prajitura in congelator pentru cca 30 minute sau pana cand ingheata partial. O scoatem din congelator, o taiem in cuburi si o pastram in frigider.
Pofta buna!
Retete asemanatoare






liliana spune
Am facut laptele de nuci dar nu l-am strecurat si am pus si o banana si a fost un mic dejun foarte consistent.?
Laura Adamache spune
Liliana, foarte buna idee! Chiar o sa ma rasfat si eu cu un astfel de mic dejun la urmatoarea tura de lapte de nuca.
Multumesc!
Catalina spune
Buna Laura.Am incercat pt prima data laptele de nuca si a fost senzational,super bun.As vrea sa incerc cu nuca ramasa sa fac aceasta prajitura,insa am o intrebare : as putea pune compozitia in forme de muffins ?Multumesc mult.Catalina
Laura Adamache spune
Draga Catalina, ma bucur mult ca ti-a placut laptele de nuca. Daca vrei sa coci negresa in forme de muffins, trebuie sa reduci timpul cu circa 5 minute.
Cu drag!
Catalina spune
Buna Laura.Am incercat pt prima data laptele de nuca si a fost senzational,super bun.As vrea sa incerc cu nuca ramasa sa fac aceasta prajitura,insa am o intrebare : as putea pune compozitia in forme de muffins ?Multumesc mult.Catalina
Marina spune
Buna, se poate face cu nuca macinata?
Laura Adamache spune
Marina, teoretic se poate face si cu nuca macinata, dar consistenta va fi putin mai uscata.
Claudia spune
Am facut de doua ori aceasta reteta pt o prietena care este alergica la gluten si a iesit foarte buna! Multumim de reteta!
Estera spune
Buna, se poate face si simpla negresa, fara nuca? I-ar schimba tare textura?
Laura Adamache spune
Estera, nuca este ingredientul principal in aceasta reteta.
Gasesti pe blog, in sectiunea de prajituri, mai multe retete de negresa.
Gabriela spune
Buna Laura!
Am facut Lapte de nuca, am respectat cantitatile..are un gust ” chior”- de parca ar fi diluat… Cat de marunta trebuie sa fie nuca rezultata dupa stoarcere? Poate blenderul meu nu este bun!
Acum trec la negresa…
Multumesc!
Laura Adamache spune
Draga Gabriela, gustul acestui lapte de nuca este foarte foarte delicat. Poti incerca sa pui mai multa nuca, cam cu cca 50 g in plus, dar gustul va fi tot discret. Nuca trebuie sa fie foarte marunt tocata. Eu folosesc un robot de 1000W la viteza maxima.
Teodora spune
Buna, Laura!
As vrea sa incerc reteta aceasta dar as dori sa înlocuiesc zahărul cu miere. Nu stii aprox cam cata miere ar fi echivalentul a 200g zahăr?
Multumesc frumos!
Laura Adamache spune
Draga Teodora, nu iti recomand sa inlocuiesti zaharul cu miere. Prajitura nu va avea aceeasi consistenta. Cu drag!
Neli spune
Bună seara! Tocmai am la cuptor negresa, am ținut o mai mult de 20′, dar mi se pare ca nu e coapta suficient, o mai las sau după ce se raceste o si pun în congelator?
Mulțumesc.
Laura Adamache spune
Draga Neli, nu trebuie pusa la congelator. Negresa are o consistenta mai cremoasa, dupa ce se raceste, la temperatura camerei, o sa fie perfecta.