Clafoutis cu legume

14 comentarii

Clafoutis cu legume, o reteta delicioasa cu legume de sezon

clafoutis-legume-cuburi

Cand auzim cuvantul clafoutis, gandul ne zboara automat la cirese, prune, mere, pere si alte fructe parfumate care de obicei se regasesc intr-un clafoutis. Eu astazi nu va propun reteta traditioanala cu fructe, ci cu legume proaspete, de sezon. Primavara e atat de generoasa in aceasta privinta, incat ar fi mare pacat sa nu profitam. Pentru cei care nu au gustat pana acum clafoutis, acesta este un desert simplu, frantuzesc. Ciresele negre sunt fructele folosite in reteta originala. Acestea se aseaza intr-o forma unsa cu putin unt si pudrata cu zahar, si sunt acoperite cu un aluat asemanator celui pentru clatite.

Clafoutis cu legume – Ingrediente (forma 14×22 cm)

  • 125 g bob/mazare proaspata
  • 125 g morcovi cantariti dupa curatare
  • 150 g ciuperci champignon
  • 125 g sparanghel salbatic/sparanghel de cultura
  • 6 oua medii
  • 25 ml vin alb demisec
  • 2-3 linguri supa de legume/apa calda
  • 200 ml lapte
  • 50 g parmezan ras
  • 50 g faina
  • 1 lingura ulei de masline
  • sare
  • piper
  • 1 catel usturoi
  • 2 lingurite busuioc

Clafoutis cu legume – Mod de preparare

  • Stergem ciupercile cu o carpa de bumbac umezita si le taiem in cuburi potrivite. Intr-o tigaie antiaderenta punem uleiul de masline si un catel de usturoi intreg, necuratat, usor zdrobit. Cand uleiul s-a incins, adaugam ciupercile. Le sotam cca 2 minute, apoi adaugam vinul alb. Cand acesta s-a evaporat, adaugam supa de legume, sare si piper dupa gust. In momentul in care tot lichidul se evapora, stingem focul si lasam ciupercile sa se raceasca.
  • Umplem o craticioara cu apa calda, adaugam o lingurita de sare si o punem la fiert, pe foc mediu. Cand apa incepe sa fiarba, adaugam boboul curatat. Il fierbem 3 minute, stingem focul, scurgem bobul si il trecem printr-un jet de apa foarte rece. Il lasam sa se scurga si raceasca intr-o carticioara, apoi eliminam coaja dura a fiecarui bob.
  • Umplem o alta craticioara cu apa, calda, adaugam o lingurita de sare si o punem la fiert, pe foc mediu. Cand apa incepe sa fiarba, adaugam sparanghelul curatat de partea lemnoasa si taiat in bucatele de 2-3 cm. Il fierbem 3 minute, il scurgem si il trecem printr-un jet de apa rece. Il lasam sa se raceasca complet intr-o sita.
  • Punem apa rece intr-o craticioara, adaugam 1 lingurita de sare si morcovii curatati si taiati in jumatati. Ii fierbem cca 20 de minute sau pana cand sunt fierti partial. Consistenta morcovilor trebuie sa fie crocanta. Ii scoatem din apa si ii asezam pe un tocator. Dupa ce s-au racit, ii taiem in cubulete potrivite, nu foarte mici, dar nici mari.
  • Punem intr-un vas incapator ciupercile (catelul de usturoi se poate arunca sau il curatam, tocam marunt si il adaugam celorlalte legume), sparanghelul, bobul si cubuletele de morcov. Adaugam sare si piper dupa gust, parmezanul ras si busuiocul tocat si amestecam.
  • Intr-un vas separat, amestecam ouale cu faina pana la omogenizare, apoi adaugam treptat laptele si amestecam.
  • Tapetam forma cu hartie de copt trecuta printr-un jet de apa rece si stoarsa foarte bine, adaugam mixul de legume si le nivelam. Peste stratul de legume turnam amestecul lichid de oua, faina si lapte.

clafoutis-legume-preparare

  • Coacem deliciosul clafoutis in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru 40-45 minute sau pana cand se rumeneste frumos si uniform.

clafoutis-legume-in-tava

  • Servim clafoutisul cald sau la temperatura camerei. Pofta buna!

clafoutis-legume-sectiune copy

Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Clafoutic cu legume
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi
3.51star1star1star1stargray Based on 38 Review(s)

14 Comentarii

  1. wow cat de bine suna si arata 🙂
    Pe cand o dukanizare?

    • Claudia, draga mea, ma bucur ca iti place.
      Mi-ai dat o idee foarte buna cu dukanizarea, ma apuc de treaba si vin cu rezultatul curand.
      Te pup!

  2. Arata foarte bine;l voi face in weekendul care vine.
    Multumesc!

  3. Dupa Pasti sigur o fac.Am vazut-o mai demult si am uitat sa o fac dar acu nu mai scapa.

  4. Scuze Paste Fericit cu multa sanatate si liniste sufleteasca.

  5. Oare cu ce pot înlocui sparanghelul?

    • Laura Adamache

      Diana, il poti inlocui cu ardei gras, aceeasi cantitate. Cureti ardeiul, il tai in fasii late de 2-3 cm, le oparesti in apa clocotita in care ai adaugat putina sare, cca 3-4 minute. Le scoti din apa, le treci printr-un jet de apa rece si dupa ce s-au scurs bine, le tai in cubulete micute.

  6. Aminlocuit sparanghelul cu brocoli. Pote n-a iesit clafutis, dar a iesit taaare bun. Totusi, de unde sparanghel?

    • Laura Adamache

      Draga mea, ma bucur ca ti-a placut. Sparanghel se gaseste in aproape toate supermarketurile. Sigur il gasesti la Mega Image.

  7. Buna seara! Imi este dor de gustul de bob, nu am mai mâncat din copilărie, puteți sa-mi spuneți de unde l achiziționați?

    • Draga Dana, eu cumpar rasaduri de bob din piata si le plantez in gradina, dar eu locuiesc in Italia. Aici se gaseste peste tot.
      Nu stiu de unde il poti cumpara in Romania, stiu ca in anumite zone din Ardeal se mananca inca, poate il gasesti online?

  8. Dana Constantinescu

    Multumesc pentru raspuns!Of, am tot cautat pe siteurile din Romania dar degeaba. Eu mancam acum peste 20 de ani,la bunica in Moldova. Asta e raman cu pofta!

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.