Lipii integrale la gratar

18 comentarii

Lipii integrale la gratar – Retete Paine

Lipii integrale detaliu

Nu mai cumpar paine din comert de ani buni, o fac in casa o data pe saptamana cu maia naturala (sper mult sa ajung sa postez reteta cat mai curand, este pe lista de asteptare de mai bine de 1 an). Ei bine, saptamana asta nu am avut deloc timp sa fac paine, am alergat mult prin oras, m-am apucat sa imi fac bagajele pentru venirea in tara, am spalat, calcat, facut curat, intr-un cuvant, am avut o perioada destul de aglomerata. Printre picaturi am mai si gatit un pic, retete rapide, deloc pretentioase. Printre ele se afla si un tip de mancare care chiar trebuia servit cu paine. Si cum paine nu aveam, am facut rapid o portie de lipii integrale si le-am copt pe gratar. Au iesit foarte foarte gustoase. Reteta este foarte foarte simpla si rapida.

Lipii integrale – Ingrediente (6 bucati)

  • 300 g faina integrala
  • 50 g faina manitoba/faina pentru aluaturi
  • 150-160 ml apa
  • 20 ml ulei de masline
  • 5 g drojdie deshidratata/15 g drojdie proaspata
  • 1 lingurita sare

Lipii integrale – Mod de preparare

  • Amestecam ambele tipuri de faina si le cernem intr-un vas incapator. Adaugam drojdia dehidratata in vas si amestecam bine.
  • Punem in centrul fainii apa calduta (apa trebuie sa fie calduta, nu fierbinte) si uleiul de masline. Framantam pana cand aluatul capata consistenta, apoi adaugam sarea.
  • Framantam pana cand obtinem un aluat omogen si elastic. Daca aluatul este inca putin lipicios, mai adaugam cca 2-3 linguri de faina integrala cernuta si framantam pana cand nu se mai lipeste de maini.
  • Impartim aluatul in 6 bilute de cca 45-50 gr fiecare.
  • Intindem fiecare bucata de aluat in lipii lunguiete (cca 15 cm lungime si 6-7 cm latime), groase de cca 3-4 mm. Daca dorim, le putem da o forma rotunda, nu este neaparat necesar sa aiba forma din imagini.

Preparare lipii integrale

  • Le asezam pe masa pudrata cu faina, le acoperim cu un servet de bumbac si le lasam sa dospeasca 30 de minute.
  • Punem un gratar antiaderent pe foc mediu si cand este perfect incins, adaugam prima lipie. O coacem cate 3-4 minute pe fiecare parte, la foc moderat. In momentul in care se formeaza mici bule de aer pe suprafata lipiei, o intoarcem pe cealalta parte.
  • Le servim calde sau reci. In general, eu le ung cu o crema de branza peste care aseza felii de prociutto crudo si rucola, le rulez si le servesc. Ieri le-am savurat alaturi de un delicios tajine de pui.

Lipii detaliu

Pofta buna!

Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Lipii integrale la gratar
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi
41star1star1star1stargray Based on 20 Review(s)

18 Comentarii

  1. Bogdan Laura

    Se pot coace si in cuptor?

    • Laura, da, sigur ca se pot coace in cuptor. Preincalzeste cuptorul la 220°C, aseaza lipiile in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt si coace-le pe treapta a treia a cuptorului, functie traditionala (caldura si de jos si de sus) pentru cca 5-6 minute. Nu trebuie sa se rumeneasca foarte mult, dar trebuie sa se umfle uniform. Daca vrei sa se mentina moi, dupa ce le scoti din cuptor, le acoperi cu un servet de bumbac.

  2. exista in Bucuresti faina manitoba??

    • Rodica, faina manitoba se gaseste la ft-shop. La ingrediente, daca dai click pe “faina manitoba”, o sa ajungi exact pe siteul lor.
      Eu cumpar mereu de la ei cand ajung in tara. In alte magazine, nu cred ca se gaseste.
      Te pup!

  3. Bogdan Laura

    Multumesc Laura pentru raspunsul rapid si complet!! Am sa incerc sa le fac!! aluaturilenu sunt punctul meu forte in bucatarie!! Am un cuptor electric de putina vreme si inca nu l-am testat suficient!! Uramaresc retelele tale si am si facut cateva!! O zi buna!

  4. Pop Georgeta

    Draga Laura, sunt o admiratoare ff veche si am numai laude pt tine si ceea ce faci! Eu tac si fac ce-mi place de la tine si ce pot ! 🙂
    O intrebare: Pot folosi si altfel de faina, decat cea integrala, ex de ovaz???
    Multumesc ! Sa aveti momente cat mai placute in tara!!

    • Draga mea, multumesc pentru aprecieri.
      Nu ar iesi la fel cu faina de ovaz, dar poti incerca dintr-o cantitate mai mica de ingrediente.
      Te pup!

  5. Buna,

    Imi poti spune, te rog frumos, ce gratar antiaderent ai folosit? Caut si eu si nu stiu ce sa cumpar.. Multumesc mult!

    • Draga Andreea, nu este un gratar de firma. Este obisnuit si este antiaderent, adica nu lipeste.
      Te pup!

  6. Liana Toma

    Minunate sunt!! Musai sa le fac si eu 😉 :* <3

  7. Gusturi si Culori

    Foarte frumoase lipii. Le voi incerca neaparat.
    Imi aduc aminte de copilarie 🙂 Mama le facea din faina alba obisnuita si , in lipsa unui gratar antiaderent, le prajea intr-un pic de ulei pe tigae. Mi se pareau cele mai gustoase lipii din lume 🙂

    • Draga mea, ma bucur mult ca iti plac.
      Si bunica le facea tot cu faina alba si le prajea in tigaie. Erau foarte bune!

  8. hola laura ,as vrea si eu sa fac aceste lipii minunate ,dar am o intrebare se poate si fara acea faina manitoba ?

  9. Daniela C

    Draga Laura, rog sa ne spui care e reteta de “maia naturala”. Cum se produce si cum se pastreaza ea. Multumim frumos, te pup cu drag! Poate ca e deja undeva pe blog dar nu o gasesc eu!

    • Laura Adamache

      Draga Daniela, de vreo 2 ani vreau sa postez reteta, promit sa ma mobilizez si sa o aduc pe blog cat se poate de curand.

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.