Gem de macese


Retete culinare Conserve, Gemuri – Gem de macese

Gem de macese detaliu

Saptamana trecuta, am profitat de vremea inca frumoasa si  am facut o plimbare la munte. Nu ma asteptam sa gasesc macese, deci nu am plecat deloc pregatita pentru o „intalnire” atat de gustoasa.  Nici macar o punga nu aveam la mine, dar am avut un suport pentru sticla de apa, asa ca ne-am intors cu el plin ochi cu macese bine coapte si foarte durdulii. Au sfarsit intr-un delicios gem de macese, preferatul sotului meu. Reteta gemului de macese nu este deloc complicata, poate doar putin migaloasa, dar rezultatul merita cu siguranta. Pentru a obtine pasta de macese, avem doua optiuni: curatam macesele de codite, le taiem in jumatati si le curatam samburii, sau eliminam coditele, le fierbem intregi si apoi le pasam printr-o sita. Eu am ales a doua optiune.

Ingrediente – Gem de macese (400 g)

  • 1,2 kg macese bine coapte
  • 500 ml apa
  • 200 ml vin alb dulce
  • 300 g zahar
  • 1 lamaie

Mod de preparare 

  • Curatam coditele maceselor, le spalam sub un jet de apa rece si le stergem foarte bine. Punem macesele intr-o cratita si le acoperim cu apa si vinul alb.
  • Le fierbem, la foc mediu, pentru 45-50 minute, sau pana cand sunt complet moi.
  • Scoatem macesele din cratita, le amestecam cu un polonic din amestecul de apa si vin in care au fiert si le pasam printr-o sita cu gauri foarte fine.
  • Daca aveti masina de tocat electrica, dotata cu dispozitiv pentru sucul de rosii, o puteti folosi in locul sitei. Eu am fost obligata sa folosesc sita pentru ca nu am gasit dispozitivul decat dupa cateva zile dupa ce facusem gemul.. Eu am pasat macesele de doua ori prin sita. In prima poza de mai jos este pulpa obtinuta dupa ce am trecut macesele prima data prin sita. 

Preparare gem macese

  • Am obtinut 600 g de pasta de macese. Punem pasta intr-o cratita, adaugam zaharul si sucul unei lamai mici.
  • Fierbem gemul la foc mic, pentru inca circa 30-35 de minute. Inainte de a stinge focul, punem cateva picaturi de gem pe o farfurie foarte rece (o tinem in congelator circa 10 minute). Daca picaturile isi pastreaza forma, gemul este gata, daca nu, il mai lasam sa fiarba inca 10 minute.

Gem de macese preparare

  • Punem gemul fierbinte in borcane sterilizate. Intoarcem borcanele invers si le lasam sa se raceasca perfect, pana a doua zi, pe masa din bucatarie.
  • Cand sunt complet reci, le mutam in camara. Noi l-am „atacat” imediat dupa ce s-a racit.

Borcan gem de macese

Pofta buna!

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Gem de macese
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
3.51star1star1star1stargray Based on 143 Review(s)

24 comentarii la “Gem de macese

  1. Simina spune:

    Gemul de macese este si preferatul meu. Tin minte cu ce nerabdare asteptam in copilarie ca strabunica sa prepare acest gem si apoi ne bucuram amandoua de el… Ce amintiri frumoase. Acum mai prepara uneori bunica gem de macese si e mereu o bucurie!

    • Laura spune:

      Draga mea, recunosc ca eu m-am indragostit recent de gemul de macese. Chiar merita incerca, desi procedeul este un pic migalos.
      Pup cu mare drag!

  2. Didi spune:

    Ce chestie! Chiar ieri am stat in fata unor macese, ca tare frumoase mai erau. N-am luat pentru ca le vindea o tiganca dintr-o punga pusa direct pe trotuar.

    • Laura spune:

      Didi, draga mea, cel mai bine este sa stii de unde au fost culese macesele. Cel mai bine ar fi sa le culegi tu, dintr-un loc nepoluat. Eu evit macesele si fructele de pe marginea drumurilor circulate. Te pup cu mare drag!

    • Laura spune:

      Maria, asa este, macesele sunt foarte foarte sanatoase. Nu am baut niciodata vin de macese, dar cred ca este foarte bun!
      Te pup!

  3. claus spune:

    Este un procedeu migalos, dar merita. Noi am primit anul trecut niste borcane cu gem de macese si iarna aceasta inca mancam din ele. E foarte bun gemul de macese facut in casa. E preferatul meu dupa cel de capsuni, tot de casa. Pe placinte sau gogosi de casa merge teribil de bun, vorba aceea „sa-ti bati nevasta si copii”! Sigur, la figurat! Mi-ai reamintit ce norocoasa sunt sa am cine sa imi dea bunatati de casa.

  4. anghel spune:

    va urmaresc de mai mult timp retetele si multe din ele le-am si pregatim , imi place ca de fiecare data cand pregatiti o reteta , la sfarsit , dupa ce s-a racit , o si atacati , ma amuza tare mult , credeam ca numai eu sunt pofticios ! Va multumesc pentru retetele postate , multa sanatate !

  5. costica cojocaru spune:

    am cules si eu si voi incerca sa fac acest gem chiar daca le-am cules fructele de pe marginea unui drum mai putin circulat o sa va spun cit de bine le-am reusit ,va multumim pentru toate retetele.

  6. Isa spune:

    Multumesc pt raspuns Laura! Chiar vroiam sa stiu cam cat gem iese dintr-un kg si ma batea gandul sa incerc sa fac. Anul acesta insa am ratat,pt ca nu am avut timp sa le culeg 😉 .De-acum anul viitor…Te pup!

  7. Gradinescu Mircea spune:

    In ce mod sa putut indeparta semintele si puful din macese, unde se gaseste o masina sau site adaptabile ……?

  8. Catalina spune:

    Buna ,
    Tocmai am culet si eu o plasuta de macese (aprox 2kg) si am zis sa caut o reteta pentru prepararea vestinului gem de macese .
    Am si eu o curiozitate :nu trebuie conservant pentru a se pastra cat mai mult timp ? (Desigur am o presimtire ca se va consuma in scurt timp ..dar sa stiu pe viitor cand voi mai face)

    • Laura Adamache spune:

      Draga Catalina, eu nu folosesc conservant. Daca borcanele sunt corect sterilizate, gemul se va pastra fara probleme.

  9. Elena Tatiana spune:

    Buna seara, am o intrebare…din cate stiu macesele au multe seminte. In ceea ce spuneti dumneavoastra despre preparare , nu am vazut nimic referitor la seminte. As dori sa stiu cum le separati de pulpa fructului, intrucat semintele sunt foarte mici si oricum ar trece ori prin sita ori prin dispozitivul de stors rosii de care ati amintit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor