Pandispan cu capsune si unt caramelizat


Retete culinare – Pandispan cu capsune si unt caramelizat

Pandispan cu capsune si unt caramelizat - detaliu felie
Pandispan cu capsune, prajitura pufoasa cu fructe

Saptamana trecuta am facut un pandispan divin cu capsuni proaspete si parfumate si unt caramelizat. Consistenta pufoasa a prajiturii pandispan si gustul dat de untul caramelizat, m-au facut sa uit de dieta si sa gust doua felii destul de grosute. Eu l-am copt intr-o forma de 24 de cm (nu am alta mai micuta in tara), dar puteti sa folositi o forma rotunda de 22 cm, daca vreti sa obtineti un pandispan cu capsune mai inalt.

Ingrediente – Pandispan cu capsune (forma rotunda 22-24 cm Ø)

  • 4 oua medii
  • 120 g faina
  • 120 g zahar
  • 80 g unt
  • 3 g praf de copt
  • 160 g capsuni proaspete
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 varf cutit cu sare

Mod de preparare – Pandispan cu capsune 

  • Punem untul, taiat in patratele, intr-o craticioara, pe foc mic. Dupa ce s-a topit complet, il mai lasam pe foc mic pana cand capata o culoare aramie (cca 3-4 minute). Stingem focul, strecuram untul printr-o sita cu gauri mici si il lasam sa se raceasca complet.
  • Mixam ouale impreuna cu zaharul, zaharul vanilat si un varf de cutit cu sare, pentru 10 minute (procedati exact ca in cazul pandispanului clasic).
  • Dupa ce am mixat perfect ouale si zaharul (in reteta pandispanului clasic gasiti detalii amanuntite despre consistenta finala a aluatului), incorporam treptat faina amestecata cu praful de copt si ulterior cernuta, cu miscari lente, de jos in sus, in amestecul de oua si zahar.

Pandispan cu capsune si unt caramelizat - cum se face aluatul

  • Dupa ce am incorporat faina, adaugam treptat untul rece (in 3-4 reprize). Amestecam cu grija, de jos in sus, dupa fiecare portie de unt adaugata.
  • La sfarsit, adaugam 1/2 din cantitatea totala de capsuni, taiate in cubulete mici, in aluatul  de pandispan si amestecam cu grija, de jos in sus.

Pandispan cu capsune si unt caramelizat - preparare aluat

  • Punem aluatul prajiturii pandispan cu capsuni in forma tapetata cu unt si faina si pe deasupra adaugam restul capsunilor.
  • Coacem pandispanul in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru cca 25-30 minute.

Pandispan cu capsune si unt caramelizat - detaliu preparare

  • Il lasam sa se raceasca in forma cateva minute, apoi il rasturnam cu grija pe un gratar si il lasam sa se raceasca complet.
  • Il servim pudrat cu zahar vanilat.

Pandispan cu capsune si unt caramelizat - detaliu final

Pofta buna!

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Pandispan cu capsune si unt caramelizat
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

24 comentarii la “Pandispan cu capsune si unt caramelizat

  1. raluca spune:

    Laura, ma gandesc ca ar merge si cu alte fructe, afine, cirese… ce suport dragut de zahar ai, se vede in poza; l-ai luat din Ro? minunate ultimele tale reteta, si cele mai vechi, normal, una din ele mi-a saturat familionu mai devreme, pup.

  2. Bobeica Tatiana spune:

    Pandispanul arata minunat !! As dori insa sa stiu daca ai putea sa postezi o alternativa dietetica a acestuia sau cel putin fara zahar si unt iti multumesc anticipat

    • Laura spune:

      Iuliana, draga mea, cel mai bine ar fi sa fie proaspete, dar poti folosi si congelate.
      In aces caz, le decongelezi inainte si apoi le tamponezi bine bine cu hartie absorbanta de bucatarie.
      Pup cu drag!

  3. Georgiana spune:

    Buna, Laura. In primul rand, felicitari pentru site si pentru talentul tau in bucatarie!
    In al doilea rand as dori sa stiu daca as putea reduce la jumatate cantitatea de zahar.
    Te pup si la cat mai multe retete!!!

    • Laura spune:

      Draga Georgiana, nu iti recomand sa modifici cantitatea de zahar. Poti elimina maxim 10 g de zahar, nu mai mult. Pentru un pandispan clasic pufos, este nevoie sa respectam anumite reguli. La 1 ou punem intotdeauna 30 g faina si 30 de g zahar. Te pup cu drag!

  4. Ioana spune:

    Buna dimineta!Am facut aseara prajitura si e delicioasa baieteii mei au apreciat-o foarte mult…Doar ca am schimbat putin si am pus prune proaspete.Iti multumesc pentru retete si sa-ti dea Domnul sanatate sa mai postezi si altele?

  5. Cristina spune:

    De ce in aceasta reteta recomandați praf de copt, dar in reteta pentru pandispanul clasic ne sfătuiți categoric sa NU punem praf de copt, deoarece nu creste uniform?
    În cele două rețete folosiți aceleași cantități de ouă, zahăr și făină, dar aici se foloseste in plus unt. Pandispanul iese la fel de pufos si cu unt si fără?
    Mulțumesc!

    • Laura Adamache spune:

      Draga Cristina, sunt doua retete diferite. Pandispanul clasic, folosit ca baza pentru torturi, nu contine decat oua, zahar si faina. In reteta de pandispan cu fructe, adaugam in plus unt si fructe. In acest caz, praful de copt, intr-o cantitate mica, este necesar pentru ca prajitura sa devina aerata.
      Cu drag!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor